Ergenekon davasında tutuklu sanık emekli Tuğgeneral Veli Küçük´ün savunma tanığı olarak dinlenmesine karar verilen ve 28 Şubat soruşturması kapsamında Sincan cezaevinde tutuklu olarak bulunan eski Jandarma Genel Komutanı ve MİT Müsteşarı Teoman Koman, duruşma salonuna getirildi.
22.10.2012 12:09 Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük´ün de aralarında bulunduğu 65´i tutuklu 274 sanıklı ´Ergenekon´ davasının 250. duruşması başladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde oluşturulan salonda görülen duruşmada, Mustafa Balbay, eski 1. Ordu Komutanı Hurşit Tolon, eski Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin ile Tuncay Özkan´ın da aralarında bulunduğu 34 tutuklu sanık sanık hazır bulundu. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Mehmet Haberal, Levent Ersöz, Veli Küçük ve Doğu Perinçek´in de aralarında bulunduğu 31 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı.
Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, tutuklu sanıklardan Veli Küçük´ün savunma tanığı olarak gösterdiği Teoman Koman ile tutuklu sanık İsmail Küçük´ün savunma tanığı olarak gösterdiği Mehmet Gülger´in duruşma salonu dışında hazır bulunduğu bilgisini verdi. Özese, tanık Gülger´in duruşma salonuna alınmasını istedi. Bu sırada tutuklu sanıklardan Hikmet Çiçek de oturduğu yerden mikrofonsuz olarak Teoman Koman´ı Doğu Perinçek de tanık olarak gösterdi. Ona da haber verilmesini talep ediyorum. dedi.
TANIK MEHMET GÜLGER´İN İFADESİ
Tutuklu sanıklardan İsmail Küçük´ün savunma tanığı olarak gösterdiği Mehmet Gülger, duruşma salonuna alındı.Kimlik tespiti yaptırılan ve dava konusu suçlamalarla sanıklar hakkında bildiklerini anlatması istenen Gülger, sanık İsmail Yıldız´ın Başkanlığını yaptığı Siyasi, Ekonomik ve Strateji Araştırma Merkezi´ni (SESAR) birlikte kurduklarını söyledi. Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal´ın Başbakanlık yaptığı ve silahlı saldırıya uğradığı ANAP kongresi´nde yer aldığını belirten Gülger, Rahmetli Cumhurbaşkanı Özal´ın ölüm haberini de Aydın´a gelen Süleyman Demirel´in bir konuşması sırasında aldık. diye konuştu.
Gülger ifade verdiği şu sıralarda Teoman Koman da duruşma salonunun arka bölümünde salon dışında bekletiliyor. Ancak Koman´ı tanık olarak gösteren Veli Küçük, sağlık sorunları nedeniyle, Doğu Perinçek ise duruşmalardan men edildiği için duruşmaya katılmadı. (Cihan)
-Veli Küçük ve Doğu Perinçek ilerleyen saatlerde duruşmaya geldi-
Sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya katılamayan Veli Küçük ile daha önce duruşmalara katılmasına yasaklama getirilen Doğu Perinçek´in ilerleyen saatlerde duruşmaya katıldıkları gözlendi.
TANIK TEOMAN KOMAN´IN İFADESİ
Tanık Mehmet Güler´in ifadesini tamamlamasının ardından, tutuklu sanıklardan Veli Küçük ve Doğu Perinçek´in savunma tanığı olarak gösterdikleri Teoman Koman, mahkeme heyetinin karşısına çıkartıldı. Sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya katılamayan Veli Küçük ile daha önce duruşmalara katılmasına yasaklama getirilen Doğu Perinçek´in de duruşmaya sonradan katıldıkları gözlendi.
Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese´nin talimatı ile duruşma salonuna alınan ve 76 yaşında olduğunu açıklayan Koman, hakkında açılmış bir dava bulunduğu için Sincan´da tutuklu olduğunu söyledi. Koman, cep telefonu numarası sorulduğunda ise tutuklu olduğu için cep telefonu numarası olmadığını söyledi.
1986 ile 1988 yılları arasında Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreter Yardımcılığı yaptığını belirten Koman, 1988 ile 1992 yılları arasında ise MİT müsteşarlığı yaptığını açıkladı. 1995 ile 1997 yıllarında Jandarma Genel Komutanı olduğunu belirten Koman, kendisini savunma tanığı olarak gösteren tutuklu sanık Veli Küçük´ü 1995 yılında tanıdığını söyledi. O dönem kendisinin Jandarma Genel Komutanı olduğunu ve Veli Küçük´ün de terfi bekleyen bir subay olduğunu belirten Koman, Kocaeli Jandarma Komutanıydı. Giresun´a tayinini ben yaptım. dedi.
Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese´nin soruları üzerine dava konusu Ergenekon örgütünü görevi süresince duymadığını belirten Koman´ın, JİTEM´i duyup duymadığı sorulduğunda verdiği cevap dikkat çekti. JİTEM diye bir birim duyduğunu ancak böyle bir birim olmadığını söylediğinde kıyamet koptuğunu belirten Koman, Jandarma İstihbarat kurumu olarak kurulmuş. Daha sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde görev yapan bazı insanlar, JİTEM ismini kullanmışlar. Ancak böyle resmi bir birim yoktur. Bunu duyunca bir takım insanların illegal amaçları için bu ismi kullandıkları yönünde bir emir yayınlandı. Ben de kendi dönemimde yasakladım. dedi.
Dava sanıklarından emekli albay Arif Doğan´ı tanımadığını belirten tanık Koman, Arif Doğan´ı gördüm ama hiç konuşmam yoktur. Arif Doğan ile fikir alışverişim yoktur dedi. Başkan Özese´nin, Arif Doğan JİTEM´i kurduğunu söylüyor. Bilginiz var mı? sorusu üzerine Koman, Bu konuda bir bilgim yok. Bazı kişiler JİTEM´i kurduğunu söylüyor ama JİTEM´in yaptığı faaliyetlerden de haberim yok. cevabını verdi.
Cumhuriyet Savcısı Murat Dalkuş, dava dosyasında Koman´ın isminin Veli Küçük´ü savunanlar arasında geçtiğini belirterek bu konuda bildiklerini anlatmasını istedi. Basında Veli Küçük´ü General yapan kişi olarak isminin lanse edildiğini belirten Koman, Kimse kimseyi tek başına general yapamaz. dedi. Veli Küçük´ü övüp övmediği sorulduğunda ise Koman, İyi bir general olduğunu söylemişimdir. Bunun ötesinde birşey yapmadım. diye cevap verdi. (Cihan)
Savcı Murat Dalkuş, dosyada bulunan ´Türkiye´yi biçimlendiren kemalist generalin portresi´ isimli belgede Cem Ersever´in Teoman Koman tarafından tebrik edildiğinin yer aldığını belirterek, Koman´a Ersever´i tanıyıp tanımadığını sordu. ´Hiç karşılaşmadım´ diyen Koman, Ersever ile aralarında bir yazışma olmadığını söyledi.
Veli Küçük´ü savunma durumu olup olmadığı sorulan Koman, ´Plan dahilinde böyle bir savunma içine girmedim ama çalışkan bir personel olduğunu söylemişimdir. Bunun ötesinde bir şey yapmadım´ ifadelerini kullandı.
Tutuklu sanık İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek de Koman´ın 11 yıl boyunca Türkiye´nin iç ve dış güvenliğiyle ilgili en üst düzeyde sorumluluklar yüklendiğini belirterek, ´Göreviniz süresince ´Ergenekon´ örgütünün varlığı hakkında bir duyum, istihbaratla karşılaştınız mı?´ diye sordu.
´Hayır´ yanıtını veren Koman, ´Size, askerlik göreviniz sırasında İP´in TSK içine bir sızma faaliyeti olduğu, subayları örgütlediği konusunda bir duyum, bilgi ulaştı mı?´ soruyu da ´Hayır´ diye yanıtladı.
-Koman´ın ´Ergenekon´ şemasında yer alması-
Perinçek, dava dosyasında MİT tarafından 2002´de yapılan ´Ergenekon´ şeması olduğunu belirterek, ´Siz bu şemada ´Ergenekon´ örgütünün en üst komitesinde varsınız´ dedi.
Başkan Hasan Hüseyin Özese araya girerek, Perinçek´in bahsettiği şemanın mahkeme tarafından açıklanmış, kabul edilmiş bir şema olmadığını söyledi.
Teoman Koman´ın ´Görebilir miyim´ demesi üzerine, Perinçek şemayı Koman´a iletti.
Perinçek´in, ´Bu şemayı dosyaya gönderen MİT, yazısında şemanın 2001 yılında gözaltına alınan Tuncay Güney´in İstanbul emniyetindeki mülakatında anlattıklarına dayandığını söylüyor. Tuncay Güney, bu örgütün tepesinde sırasıyla eski genelkurmay başkanları İsmail Hakkı Karadayı ve Hüseyin Kıvrıkoğlu, öldürülen Orgeneral Eşref Bitlis, Teoman Koman, Rasim Betir´in üst düzey yönetici olduğunu söylüyor. MİT de Tuncay Güney´in anlatımlarına göre bu şemayı yapıyor. Siz, saydığımız bu komutanlarla bir ´Ergenekon´ örgütü kurdunuz mu, yönettiniz mi?´ sorularına Koman, ´Hayır´ yanıtını verdi.
Şemayı inceleyen Koman, ´Buna benzer bir şema dergilerde de yayımlanmıştı. Benim gördüklerimde ikici sıradaydım, burada üçüncüye düşmüşüm´ sözleri salonda gülüşmelere neden oldu.
Koman, ´Ben böyle bir şema görmedim. Bir araya gelmesi mümkün olmayan isimler sıralanmış. Buna ancak saçma denir´ diye konuştu.
Doğu Perinçek´in, ´Eski MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun da ´saçma´ dedi, sizin gibi. Atasagun sizin emrinizde çalıştı. Doğru söyler mi?´ sorusuna da Koman, ´Tabiki söyler´ yanıtını verdi.
Perinçek´in, ´MİT Kontrterör Dairesi´ konusunda bildiklerini sorması üzerine Koman, ´Benden önce kurulmuş ve kapatılmış. Ben kapatıldıktan sonra müsteşar oldum. Başına Mehmet Eymür´ün getirildiğini sonradan öğrendim´ dedi.
Doğu Perinçek´in ´Hizbullah örgütünün MİT tarafından kurulduğu iddiası doğru mu?´ sorusu üzerine Koman, ´Ona da saçma derim. Ben 1992´de MİT´ten ayrıldığımda herkes Hizbullah´ın ne olduğunu anlamaya çalışıyordu. Herkes dediğim emniyet, jandarma´ diye konuştu.
Emekli Tuğgeneral Veli Küçük´ün kızı ve avukatı Zeynep Küçük de ´Ergenekon´ şemasından söz ederek, ´Bu şemada Veli Küçük örgütün askeri kanadı ile sivil ayağı arasında köprü eleman olarak gösteriliyor. Bu konuda bilginiz, görgünüz var mı´ diye sordu.
´Bunlar saçmadır, yalandır´ diyen Koman, ´Ben 1950 mezunuyum. Necip Torumtay 44 mezunudur. Torumtay generalken ben belki üsteğmendim. Bu isimlerin bir arada olması fiziken mümkün değil. Bu şemadaki askerlerin aynı anda MGK´da olması mümkün değil´ dedi.
Zeynep Küçük´ün, ´Veli Küçük´ün ´Ergenekon´ örgütünün asker ayağı ile sivil ayağı arasında köprü görevi yaptığına ilişkin bilginiz var mı´ sorusunu yinelemesi üzerine Koman, ´Eğer böyle işler içinde olduğunu bilseydim hakkında işlem yapardım´ diye yanıt verdi.
Jandarma Genel Komutanlığı´na gelene kadar Veli Küçük´ü tanımadığını anlatan Koman, şöyle devam etti: ´Jandarma Genel Komutanları, jandarmadan gelmez. Kara Kuvvetleri bünyesinden atanır. O nedenle Jandarma Genel Komutanlığı´na gelene kadar Veli Küçük´ü tanımıyordum. Komutanlığa geldiğimde, Veli Küçük terfi sırasındaydı. İzmit´te Jandarma Komutanı idi. İzmit´e gidip Veli Küçük´ü ziyaret ettim. Birlikte yemek yedik. İzmit´teki cinayetleri (Adapazarı-İzmit-Sapanca üçgenindeki faili meçhuller) sordum. ´İstanbul´da öldürüp getirip buraya atıyorlar´ dedi.´
Duruşma Koman´ın dinlenilmesiyle devam ediyor. (AA)
(22 Ekim 2012, 12:09)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: