Eski Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis´in 1993 yılında uçağının düşerek şüpheli şekilde ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Meclis´ten bilgi ve belge istedi. Soruşturma kapsamında, önceki gün de eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür´ün ifadesine başvurulmuştu. Bitlis soruşturması, dava açılmadığı taktirde 5 ay sonra zaman aşımına uğrayarak kapatılacak.
13.09.2012 13:07 Eski Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis´in şüpheli ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Meclis´ten bilgi ve belge istedi. Terörle Mücadele Kanunu´nun (TMK) 10. maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, konuya ilişkin TBMM Başkanlığı´na bir yazı gönderdi. Yazıda, TBMM bünyesinde kurulan Faili Meçhul Olayları Araştırma Komisyonu ile Susurluk Olayını Araştırma Komisyonu kapsamında Eşref Bitlis´in uçağının düşmesi ile ilgili bilgi, belge, tanık anlatımı ile komisyon değerlendirme kısmının savcılığa gönderilmesi talep edildi.
-Eymür ifade verdi, savcı harekete geçti-
´Soruşturma kapsamında ifadesi alınan dönemin MİT görevlisi Mehmet Eymür´ün, o dönem MİT Müsteşarı olan Sönmez Köksal´ın konu ile ilgili komisyonlarda ifade verdiğini, ifadesinde uçak olayı ile ilgili raporu dönemin Başbakanı´na ilettiğini beyan ettiği´ belirtilen yazıda, bu konu ile ilgili olarak her iki raporda bilgi olup olmadığı, varsa bu bilginin onaylı bir suretinin çıkartılarak Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği´ne gönderilmesi istendi. Soruşturma kapsamında, önceki gün eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür´ün ifadesine başvurulmuştu.
-5 ay sonra zaman aşımı yaşanacak-
Orgeneral Bitlis´in şüpheli ölümüyle ilgili dosya yeni delil bulunamadığı takdirde 5 ay sonra, 17 Şubat 2013 tarihinde zamanaşımına uğrayacak. 20 yıllık süresi dolmak üzere olan soruşturmayı hızlandıran Başsavcılık, zamanaşımını durdurmak için geçtiğimiz ay MİT ve Emniyet´ten de tüm raporları istemişti. Başsavcılık zaman aşımına az bir süre kala tüm delilleri toplayarak soruşturmayı tamamlamayı hedefliyor. Eski TCK´nın 449´ncu maddesine göre ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis cezalarında 20 sene zamanaşımı süresi olarak işletiliyordu. Yeni TCK değişiklikleriyle bu süre ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarında 30, müebbet hapislik suçlarda 25 yıla çıkarıldı. Ancak 1993 ve 1994´te, yani şüpheli ölümlerin gerçekleştiği tarihlerde eski TCK yürürlükte olduğundan faili meçhul soruşturmalarında savcılar eski hükmü temel alıyor ve zaman aşımı süresi 20 yıl sınırına takılıyor. Böylece kritik soruşturmalardan bir çoğunun netice alınamadan zaman aşımına yenik düşebileceği belirtiliyor.
-Olay-
Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis´i Diyarbakır´a götürecek askeri uçak, 17 Şubat 1993 tarihinde, havalandıktan kısa süre sonra Ankara Yenimahalle´deki PTT İşleme Merkezi´nin bahçesine düşmüştü. Kazada, Bitlis ile 3 subay, bir astsubay ve bir PTT görevlisi şehit olmuştu. Olayla ilgili rapor veren bilirkişi heyeti uçağın kaza ile değil sabotaj sonucu düştüğüne dair kanaatlerini belirtmişlerdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´nın, Bitlis´in ölümüne ilişkin 2010 yılında başlattığı soruşturma halen devam ediyor.
-Özal´ın tasfiye girişimi tersine döndü-
Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Kürt sorununu çözmek için 1990´lı yılların başında harekete geçti. Özal´ın, sorunun çözümü için sivil kanattan 5 Şubat 1993´te şaibeli bir trafik kazasında hayatını kaybeden Devlet Bakanı Adnan Kahveci´yi, askerî kanattan ise uçağının düşmesi sonucu şehit olan Orgeneral Eşref Bitlis´i görevlendirdiği biliniyor. Orgeneral Bitlis´in, arkadaşlarıyla birlikte bir rapor hazırlayıp Özal´a sunduğu ileri sürülüyor. Bu raporda bölgedeki şiddet eylemlerinden rant elde eden birtakım sivil ve askerî devlet görevlilerinin isimlerinin yer aldığı, bu kişilerin tasfiye edilmesinin tavsiye edildiği belirtiliyor. Söz konusu raporu hazırlayan kişilerin başta Eşref Bitlis olmak üzere devlet içinde yapılanmış olan bir örgüt tarafından çeşitli yöntemlerle öldürüldüğü iddia ediliyor. Jandarma Komutanı Bitlis tarafından Cumhurbaşkanı Özal´a sunulan listedeki tasfiyesi istenen isimlerin arasında, günümüzde halen yargılanmakta olan bazı Ergenekon ve Balyoz davası sanıklarının da yer aldığı ortaya çıktı.
-TSK içindeki Ergenekon yapılanması: Tushad-
İlginç bir gelişme de, 2007 yılında Malatya´da gerçekleşen ve 3 kişinin öldürüldüğü Zirve Yayınevi çalışanı gayrı müslimlere yönelik misyoner katliamıyla ilgili yaşandı. Bu katliamın altından, TSK içinde 1993 yılında çok gizli şekilde oluşturulmuş, Özel Harp Dairesi (ÖHD) mensuplarının yer aldığı ve liderliğini de Ergenekon tutuklu sanığı Org. Hurşit Tolon´un yaptığı TUSHAD isimli Ergenekon hücresi çıktı. Burada dikkati çeken ayrıntı, TUSHAD´ın kuruluş yılı olan 1993.. Bu yıl içinde Uğur Mumcu, Eşref Bitlis, Turgut Özal, Bahtiyar Aydın ve Cem Ersever gibi isimler şüpheli şekilde öldüler ya da öldürüldüler. Bingöl, Sivas ve Başbağlar katliamları yaşandı. İddialara göre bir ekip tasfiye edildi. Türk devletinin terör politikası değişti. 70´li yıllardan beri var olduğu, iddianamelere yansıyan çeşitli belgelerle ortaya çıkan Ergenekon örgütünün, 1993 içinde reorganize olduğu, yani yeniden yapılanarak aktif bir şekilde harekete geçtiği anlaşılıyor.
-5 ay içinde soruşturma açılacak mı?-
Yukarıdaki suikastlerden gazeteci yazar Uğur Mumcu hariç, diğerlerinin soruşturmaları Ergenekon soruşturma sürecinde ortaya çıkan yeni deliller üzerine 2010 yılında çeşitli savcılıklarca başlatıldı ve halen yürütülmekte. İddialara göre komutan cinayetleri olarak adlandırılan bu cinayetler arasında somut bağlantılar tespit edildi. Ankara, Düzce ve Malatya savcılıkları delil paylaşma kararı aldılar. Bu isimlerden bazılarının intihar etmediğini, aksine organize şekilde öldürüldüğünü gösteren şok bulgular ortaya çıkarıldı. Halen süren bu soruşturma dosyaları içerisinde zaman aşımına en yakın olanı Eşref Bitlis dosyası. Bu itibarla bu dosyanın 5 ay sonra zaman aşımına uğrayıp uğramayacağı, iddianame hazırlanarak dava açıldığı taktirde ise iddianameye yansıyacak ayrıntıların neler olacağı, komutan cinayetlerinin tümü açısından merak ediliyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(13 Eylül 2012, 13:07)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Orgeneral Eşref Bitlis´in şüpheli ölümü manşetlerimiz
Ergenekon 1993´e uzandı: Tushad
Albay: Bitlis´in ekibi öldürülecek
Fotoğraftaki 10 subaydan 7´si öldü
Komutan dosyaları tehlikede
Özal ve komutan cinayetleri bağlantılı
Turgut Özal´ın şüpheli ölümü manşetlerimiz
Tuğgeneral Bahtiyar Aydın suikasti manşetlerimiz
Albay Kazım Çillioğlu´nun şüpheli ölümü manşetlerimiz
Albay Rıdvan Özden suikasti manşetlerimiz
Kanlı ve Kara Yıl: 1993.. PKK´nın tasfiyesi durduruldu
PKK´nın bitirilememesi gücünden değil ihanetten
Ergenekon-PKK bağlantısıyla ilgili manşetlerimiz
Ergenekon, Balyoz ve diğer iddianamelerde arama yap