Malatya´daki Zirve Yayınevi´nde biri Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili davanın 40. duruşması başladı. Katliamda azmettirici ve örgüt yöneticisi olarak rol almakla suçlanan Ergenekon davası tutuklu sanığı emekli Orgeneral Hurşit Tolon ise duruşmaya katılmadı.
03.09.2012 11:15 Malatya´da 18 Nisan 2007 tarihinde Zirve Yayınevi çalışanlarından Alman uyruklu Tilman Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel´in öldürülmesiyle ilgili davanın 40. duruşması başladı. Duruşmaya davanın bir numaralı sanığı emekli orgeneral Hurşit Tolon gelmedi. Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki duruşma nedeniyle sabah saatlerinden itibaren adliye çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı. Duruşmaya tutuklu sanıklar eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger ve Binbaşı Haydar Yeşil´in yanı sıra astsubay Abdullah Atılgan, uzman çavuşlar Murat Göktürk, Mehmet Çolak, Adem Gedik ve Adil Akçay, İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ruhi Abat, Levent Ercan Gelegen, Aykut Saka, İlker Çınar; olaya ilişkin devam eden mevcut davada da sanık olarak bulunan Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Varol Bülent Aral ve Hüseyin Yelki; öldürülen Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske´nin eşi Susanne Geske ve kızı Michael Geske ile sanık ve müdahil avukatlar katıldı. Bu arada Zirve Yayınevi duruşmasını CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba´da izledi.
İDDİANAMENİN OKUNMASINA BAŞLANDI
Ek iddianamede 1 numaralı sanık gösterilen Emekli Orgeneral Hurşit Tolon´un sağlık sorunları nedeniyle kendisine verilen 10 gün rapor nedeniyle gelmediği belirtildi.
Malatya´daki Özel Yetkili Bölge 3´üncü Ağır Ceza Mahkemesi´nde başlayan duruşmada sanıklar, Emekli Albay Mehmet Ülger, Binbaşı Haydar Yeşil, astsubay Abdullah Atılgan, Uzman Çavuşlar Murat Göktürk, Adil Akçay, Adem Gedik, Murat Çolak, İnönü Üniversitesi´nde öğretim görevlisi Ruhi Abat, Levent Ercan Gelegen ve Aykut Saka´nın kimlik tespit işlemleri yapıldıktan sonra Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa, iddianamenin özetinin okunacağını söyledi.
Ek İddianamede ´gizli tanık´ olarak bilgi veren İ.Ç. ise mahkemeye gönderdiği dilekçede can güvenliği endişesi ile duruşmaya katılmadığını belirti.
Mahkeme Başkanının, iddianameye itirazların olup olmadığını sorması üzerine söz alan tutuklu sanıklardan Varol Bülent Aral, suçlamaları kabul etmediğini belirterek, Yargıtay İçtihatlarında ´Hükümeti Devirmeye teşebbüsün´ suç olmadığını, bu nedenle var olmayan bir suçtan ötürü savunma yapmanın da doğru olmadığını savundu. Aral, benzer iddialarla çok sayıda general ve subayın çeşitli iddialara maruz kaldığını ve burada da subayların kamuoyuna rezil edilmek istendiğini söyledi. Aral, 1 general 40 yılda yetişiyor, 40 yıl önce İzmir´de vaaz veren imamın müritleri 40 yıl sonra general olamayacaklarını anlayınca bu tür iddialar atıyorlar dedi.
Mahkeme başkanı Kısa, savunmaların daha sonra alınacağını bildirirken iddianamenin okunmasına başlanmasını istedi.
İDDİANAMEYİ HAZIRLAYAN SAVCI BAŞKA GÖREVE ATANDI
Bu arada, Terörle Mücadele Kanunu´nun 10. Maddesi ile görevli Cumhuriyet Savcısı İsmail Aksoy´un başka bir soruşturmada görevlendirildiği, Zirve Yayınevi davasına bakmayacağı öğrenildi.Terörle Mücadele Kanunu´nun 10. Maddesi ile görevli Cumhuriyet Savcısı İsmail Aksoy´un hazırladığı 762 sayfalık iddianamenin okunmasıyla başlayacak duruşma, ikinci iddianameyle davaya ´Terör örgütü yönetici´ suçlamasıyla dahil edilen sanıklar Mehmet Ülger ve Haydar Yeşil´in çapraz sorgularıyla devam edecek. Duruşmaların seri olarak hafta boyunca devam etmesi bekleniyor.
Savcı İsmail Aksoy´un davayla ilgili hazırladığı ikinci iddianamede, ´terör örgütü yöneticisi´ suçlamasıyla sanık olarak yer alan emekli Orgeneral Hurşit Tolon´un, Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği görevini yürüttüğü 1993 yılında, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde Türkiye Ulusal Stratejiler ve Harekat Dairesi (TUSHAD) isimli gizli bir yapılanmayı, Ergenekon terör örgütünün talimatları doğrultusunda, bu örgüte bağlı kurarak faaliyete geçirdiğinin belirlendiği ileri sürülmüştü.
OLAY
Malatya´da, 18 Nisan 2007´de, Zirve Yayınevi´nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel bıçaklanarak öldürülmüş, zanlılardan Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Abuzer Yıldırım olay yerinde yakalanmıştı. Üçüncü katın penceresinden kaçmaya çalışırken düşerek yaralanan Emre Günaydın, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezindeki tedavisinin ardından, diğer zanlılarla birlikte tutuklanmıştı. Günaydın´ın olaydan yaklaşık 2 yıl sonra cezaevinde Cumhuriyet Savcısına verdiği ifade doğrultusunda, olayı azmettirdiği gerekçesiyle Varol Bülent Aral ve Zirve Yayınevi çalışanı olduğu belirtilen Hüseyin Yelki de tutuklanmıştı. Yelki, 22 Mayıs 2009, Aral ise 20 Ağustos 2009´daki duruşmalarda tahliye edilmiş, 15 Ekim 2010´daki 29´uncu celsede tanık olarak dinlenilen Erhan Özen´in ifadelerini de dikkate alan mahkeme heyeti, Aral´ın yeniden tutuklanmasına karar vermişti. ( Cihan, AA, DHA)
TANIK DENİZ UYGAR CAN GÜVENLİĞİ NEDENİYLE DURUŞMAYA GELMEDİ
04.09.2012 11:06 Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi´nde dün yapılan duruşmaya tutuklu sanıklar Mehmet Ülger ve Binbaşı Haydar Yeşil´in yanı sıra astsubay Abdullah Atılgan, uzman çavuşlar Murat Göktürk, Mehmet Çolak, Adem Gedik ve Adil Akçay, İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ruhi Abat, Levent Ercan Gelegen, Aykut Saka, İlker Çınar; olaya ilişkin devam eden mevcut davada da sanık olarak bulunan Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Varol Bülent Aral ve Hüseyin Yelki; öldürülen Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske´nin eşi Susanne Geske ve kızı Michael Geske ile sanık ve müdahil avukatlar katıldı. Duruşmayı başlatan mahkeme başkanı, 762 sayfalık iddianamenin devam eden davayla birleştirme kararını okudu. Daha sonra kimlik yoklaması yapıldı. Bu arada söz alan Tolon´un avukatı İlkay Sezer, müvekkilinin sağlık sorunları yaşadığını belirterek, 10 günlük rapor aldığını, bu yüzden duruşmaya katılmadığını ifade etti.
Mahkeme başkanı, Ergenekon savcısı Zekeriya Öz´e ´Deniz Uygar´ kod ismiyle ifade veren ancak daha sonra kimliği deşifre olan sanık İlker Çınar´ın mahkemeye bir dilekçe gönderdiğini açıkladı. Dilekçede, Çınar´ın, Kendimin ve ailemin hayatından endişe ediyorum. Bu yüzden bugün yapılan duruşmaya katılamadım. Mahkemenin belirleyeceği başka bir celsede ifade vermek istiyorum. dediğini belirtti.
AVUKAT CENGİZ: ZİRVE DAVASINDA SAVCILARIN DEĞİŞMESİ HANDİKAP
Öte yandan Zirve Yayınevi cinayetlerine ilişkin davanın müdahil avukatlarından Orhan Kemal Cengiz, duruşma savcısı Şeref Gürkan ile soruşturma savcısı İsmail Aksoy´un değişmesinin dava için handikap oluşturduğunu söyledi. 3. yargı paketinin yasalaşmasının ardından Gürkan ile Aksoy, dosyaya görevlendirilmemişti. 1 buçuk yıl boyunca dosya üzerinde çalışan savcıların değiştirilmesinin yanlış olduğunu vurgulayan Cengiz, Umut ediyoruz ki davanın ilerleyen aşamasında bu onarılabilir, savcı tekrar göreve iade edilebilir. Aynı şekilde mahkemenin 5 yıl davayı takip eden iki üyesi de şu anda yok. Böyle çok büyük bir dezavantaj ile başladı dava. Bir anlamda dava en başından akamete uğradı diyebiliriz, eğer bu yapı devam edecek olursa. şeklinde konuştu. ( Zaman)
(03 Eylül 2012), son güncel.: (04 Eylül 2012)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Zirve davaları birleştirildi
İşte 761 sayfalık Zirve ek iddianamesi
Zirve ek iddianamesi kabul edildi
Malatya Zirve Katliamı ve Ergenekon bağlantısı manşetlerimiz
Ergenekon ve Balyoz, Malatya´da ´zirve´ yapmış
Zirve´yi başlatan papazdan şok itiraflar
Tanık: Malatya ve Dink ´Kafes´ işi
Zirve Yayınevi Katliamı ile Kafes davaları birleşebilir
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap