Ergenekon davasına tanıkların dinlenmesi ile devam ediliyor. Duruşmada, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen JİTEM davasının sanıklarından Adil Timurtaş tanık olarak dinleniliyor.
14.08.2012 11:55 Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük´ün de aralarında bulunduğu 65´i tutuklu 273 sanıklı ´Ergenekon´ davasının 220´nci duruşması başladı.İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, CHP İzmir Milletvekilli gazeteci Mustafa Balbay, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin ile gazeteci Tuncay Özkan´ın da aralarında bulunduğu 34 tutuklu sanık katıldı. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve Sedat Peker´in de aralarında bulunduğu 31 tutuklu sanığın gelmediği duruşmada, bu davadan tutuksuz yargılanan ´Odatv´ davasının tutuklu sanığı Yalçın Küçük de hazır bulundu.
TANIK ADİL TİMURTAŞ´IN İFADESİ
Duruşmada, Diyarbakır, Mardin, Batman ve Şırnak´ta çeşitli tarihlerde birden fazla adam öldürme, kundaklama ve bombalama eylemi gerçekleştirildiği iddiasıyla Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen JİTEM davasının sanıklarından Adil Timurtaş tanık olarak dinleniliyor.
PKK itirafçısı olduğu iddia edilen ve Diyarbakır´da görülen JİTEM davasında tutuklu olarak yargılanan Adil Timurtaş´ın, tanık sıfatıyla dinlenmesine başlandı. Timurtaş, JİTEM davasında, Diyarbakır, Mardin, Batman ve Şırnak´ta çeşitli tarihlerde birden fazla adam öldürme, kundaklama ve bombalama eylemi gerçekleştirildiği iddiasıyla yargılanıyor. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, Veli Küçük, Muzaffer Tekin gibi bazı kişilerin Ergenekon davasında yargılandıklarını hatırlatarak, Bu dava konusu delilleri karartma ve suçluyu kayırma gibi bir suç ile suçlandınız mı? diye sordu. Tanık Timurtaş ise Diyarbakır´da yargılandığını söyledi. Özese´nin, hangi konu ile suçlandığını sorması üzerine Timurtaş, kapatılan Hadep´in binalarını yapmak ve cinayet gibi suçlamalarla yargılandığını söyledi.
Başkan Özese, Ergenekon davasında iddia edilen suçlar ve yargılanan sanıklarla ilgili bildiklerini anlatmasını istedi. Timurtaş´ın, Ne soracaksanız siz sorun, ben cevap vereyim. demesi üzerine Başkan Özese, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü´nde verdiğiniz bir ifade var. Bu ifadenizde anlattığınız bazı konular var. hatırlatmasını yaptı. Bunun üzerine Timurtaş, 1986 ve 1987 yıllarında jandarma bünyesinde görev yaptığını söyledi. İfadesinde İbrahim Şahin´den bahsettiği hatırlatılan Timurtaş, Biz jandarmadaydık onlar da özel harekattaydı. Operasyonlara birlikte gider gelirdik. O zaman birlikte yapılırdı operasyonlar. Ancak bire bir tanışıklığım yok. dedi.
Savcılık ifadesinde Arif Doğan´ı da tanıdığı ve Doğan´ın maaşları getirdiği şeklinde beyanları olduğu belirtilen Timurtaş, Arif Doğan bizim bölüğe iki kez geldi. Birisinde sağ yakaladığımız bir genci sorgulamak için gelmişti. Diğerinde de ne için geldiğini bilmiyorum. Maaş filan getirip getirmediğinden haberim yok. Geldiğinde hatırımızı sorardı ve biz de iyi olduğumuzu söylerdik. cevabını verdi.
Beşiktaş´ta bulunan kafesi yandığında esnaflardan kuyumcu Hayrettin Ertekin´in geçmiş olsun dileğinde bulunduğunu hatırlatan Timurtaş, bu durumun medyaya yansıması üzerine Savcı Zekeriya Öz tarafından ifadeye çağrıldığını söyledi. Timurtaş, Emniyet Müdürlüğünde avukata da gerek olmadığını söylediler. Birkaç soru soruldu. Önüme 25 sayfalık bir ifade tutanağı getirdiler ve imzalamamı istediler. ben de imzaladım ama bu ifadede yazılan konuları kabul etmiyorum. dedi.
İfadesindeki konularla ilgili olarak güneydoğuda Jandarma adına çalışırken çeşitli operasyonlarda 20-30 teröristi öldürdüklerini 2-3 tanesini de yaraladıklarını anlatan Timurtaş, komutanları olan Yüzbaşı Cem Ersever´in, bu başarılarından dolayı kendi gruplarına bir isim vermek istediğini söyledi. Daha sonra da Ersever tarafından kendi gruplarına JİTEM isminin verildiğini anlatan Timurtaş, bu ismin devlet tarafından verilmediğini, ne anlama geldiğini de bilmediğini söyledi. Ersever tarafından kendisine ´Mahmat´ kod adının verildiğini belirten Timurtaş, Silopi ve Şırnak´ta görev yaptığını, BOTAŞ tesislerinde teröristleri sorguladıkları şeklinde verdiği emniyet ifadesine de yalanlama getirdi. Sorguladıkları teröristlerden serbest bırakılanları Binbaşı Cemal Temizöz´e teslim ettikleri şeklindeki ifadesini kabul etmediğini belirten Timurtaş, BOTAŞ´ta kalıyorduk. ´Cesetler çıktı, siz atmışsınız.´ dediler. Cesetleri neden kuyulara atalım? Atacak olsak suya atardık. dedi. Çok sayıda operasyona katıldıklarını belirten Timurtaş, Bu yüzden birilerinin canları yandı ve bize çamur attılar. dedi.
Başkan Özese, ifadesini neden kabul etmediğini sorunca Timurtaş, Karakolda bana ´28 tane faili meçhul cinayet var, üzerine kalır, buradan çıkamazsın´ dediler. 25 sayfa ifade yazılmış. ´Avukatlarım okusun´ dedim. ´Bir şey yok´ dediler. İmzaladım, çıktım. Bu saçma ifadeleri kabul etmiyorum. Kim yazdıysa davacıyım. Yazan kişinin de ifadeleri sizin okuduğunuz gibi okuması lazımdı. diye konuştu. Gizli tanık olduğuna dair iddialar bulunduğunu ve bu iddiaları kabul etmediğini söyleyen Timurtaş, bir komplo sonucu yargılandığını ve 25 yıl ceza aldığını savundu. ( Cihan)
Tanık Timurtaş, emniyet ifadesinin okunmasının ardından savcı Mehmet Ali Pekgüzel´in sorularını cevapladı. Savcı Pekgüzel´in soruları üzerine Timurtaş, Ergenekon davasının tutuksuz sanığı eski İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürü Adil Serdar Saçan´ı tanıdığını söyledi. Saçan´ın, kendisini tanıyıp tanımadığını bilemeyeceğini belirten Timurtaş, Şoförü bana Mahmut Yıldırım´ı bulmamı yoksa benim için kötü olacağını söyledi. Yanıma bir de kız verdiler, turist görünümü için. Mahmut Yıldırım´ı Silopi´de tespit ettik, gümrükte bir şeyler yapıyormuş. Gittim. Irak´tan mazot getiriyordu. Kızla birlikte gördük. Sakalını kesmişti. Adil Serdar Saçan´ı Habur´dan aradım. ´Çıkın gelin´ dedi. Kız kaldı, ben geri döndüm. diye konuştu.
´Yeşil´ kod adlı Mahmut Yıldırım´ı 2000 yılında Silopi´de gördüğünü belirten Timurtaş, Yeşil, JİTEM´ci değildi. Sadece bilgi getiriyordu. Çatışmalara katıldığını görmedim. diye konuştu.
Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, tanık Timurtaş´a iddia edilen JİTEM ile ilgili çok sayıda soru sordu. Ardından da Pekgüzel, JİTEM ne demektir? JİTEM´in sadece ´istihbarat´ yaptığı, operasyon görevi olmadığı söyleniyor. Operasyon göreviniz var mıydı? Biz, JİTEM´in istihbarat görevi yanında operasyon da yapıp yapmadığını ortaya koymaya çalışıyoruz. diye sordu. Kendi gruplarına Cem Ersever tarafından JİTEM adının konulduğunu ve bu ismin devlet tarafından konulmadığını ısrarla tekrarlayan Timurtaş, Bir istihbarat geldi mi hemen operasyona çıkardık. dedi. Üç binin üzerinde çatışmaya girdiğini ve binin üzerinde terörist öldürdüğünü belirten Timurtaş, başka bir soru üzerine de jandarma tarafından faili meçhul cinayetler işlenmediğini, kendisinin bu şekilde bir kişiyi bile öldürmediğini iddia etti.
JİTEM´in yasadışı olmadığını ifade eden Timurtaş Diyarbakır´daki Kurtoğlu Jandarma Lojmanları´nda kalıyorduk. Ben Jandarma Bölge Komutanlığı´nda işçiydim dedi. Timurtaş, PKK itirafçısı olup JİTEM´e çalışanların lojmanlarda kaldığını söyledi. Pekgüzel´in Maaş alıyor muydunuz? sorusu üzerine O zamanın parasıyla 5 milyon lira alıyorduk dedi.
Savcı Pekgüzel, emniyet ifadesinde sorgulama yaptıklarına ilişkin bir bölümü okuyarak tanık Timurtaş´tan sorgulanan kişilerden serbest bırakılacak olanlara kimin, neye göre karar verdiğini sordu. Operasyonlarda yüzlerce, binlerce teröristin alındığını belirten Timurtaş ise yakalanan kişilerin tugaya götürülerek teslim edildiğini söyledi. Timurtaş, Kim sorguluyormuş, ne sorgusu. Ben bir kişiyi bile sorgulamadım. cevabını verdi.
Timurtaş´ın, emniyet ifadesini kabul etmediğini yinelemesi üzerine savcı Pekgüzel, Bu kadar ayrıntıyı sizden başka bilecek birisi var mı? Kabul etmiyorsunuz ama çok ayrıntılar ve birçok kişinin isimleri var ifade tutanağında. diye sordu. Timurtaş ise aynı yerde 55 kişi olarak görev yaptıklarını ve hepsinin de aynı bilgilere sahip olduğunu söyledi.
Savcı Pekgüzel´in ardından sanıkların yazılı olarak mahkemeye sundukları sorular Timurtaş´a soruldu. Sanık Hüseyin Yanç, Jandarma, itirafçılardan nasıl yararlanır? Nasıl kullanırdı? diye sordu. Timurtaş ise itirafçıların, bildikleri bölgelere ilişkin yardımlarının alınması için birliklerle beraber operasyonlara götürüldüğünü söyledi. İtirafçıların cezaevinden nasıl çıkarıldığı ve operasyonlara götürüldüğü şeklindeki soru üzerine Timurtaş, Gerek görüldüğünde savcılıktan izin alınır ve duruma göre 15 günlüğüne operasyon bölgesine götürülürdü. dedi. İtirafçıların operasyonlara gelme konusunda istekli olup olmadıkları sorulduğunda ise Timurtaş, Gelmeyip de ne yapacak? Onların da annesi ve babası örgüt tarafından öldürülmüş. Mecburen jandarma ile birlikte gidecek. dedi.
Jandarma için çalıştığı ilk 2-3 yıl ödenekten para aldığını, daha sonra resmi olarak kendilerine para verildiğini belirten Timurtaş, itirafçıların illegal olaylarda kullanılmadığını söyledi. Operasyona katılan itirafçılara da silah verildiğini belirten Timurtaş, itirafçıların operasyon bölgesinden silah çalmalarının da mümkün olmadığını anlattı.
Duruşmaya sonradan katılan tutuksuz sanık Adil Serdar Saçan, tanık Timurtaş´a şahsen tanışıp tanışmadıklarını ve kendisinden herhangi bir talepte bulunup bulunmadığını sordu. Şahsen tanışmadıklarını ve herhangi bir talepte bulunmadığını belirten Timurtaş, Saçan ile şoförü aracılığıyla tanıştıklarını söyledi. Saçan´ın, Şoförüm sizden bir talepte bulundu mu? sorusuna ise Timurtaş, Mahmut Yıldırım´ı bulmam konusunda talepte bulundu ve bunun da sizin emriniz olduğunu söyledi. Kendisinin böyle bir şey isteme yetkisi olmadığını söyledi. Adil Müdür istedi diye yardım ettim. cevabını verdi. Saçan bu cevap üzerine, Evet doğrudur. Türkiye´de Yeşil´i yakalamaya çalışan bir biz vardık. Ancak bunu da başaramadık. açıklamasını yaptı.
Timurtaş sorular üzerine, Biz kimseyi öldürmüş değiliz. Hala basında ´Musa Anter´i benim vurduğum´ yazıyor. ´Vedat Aydın´ı ve bilmem kimi ben vurmuşum´. Benim de ailem çoluğum çocuğum var. Yazıktır. diye konuştu. ( Cihan)
(14 Ağustos 2012, 11:55)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
JİTEM´in varlığını ispatlayan resmi belgeler
JİTEM´le ilgili tüm manşetlerimiz
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap