Atabeyler davasında çıkan karar şaşırttı. Başbakan Erdoğan´a yönelik suikast hazırlığı tespit edilmiş, sanıkların evlerinde suikast silahları, planlar ve ayrıntılı krokiler ele geçirilmişti. Buna karşın sanıklar, eylemlerinden vazgeçtikleri gerekçesiyle mahkeme tarafından beraat ettirildi. Sanıkların suikast eylemlerinden vazgeçtikleri görüşü sadece sanık iddialarına dayanıyor. Başbakan´a yönelik suikasti silah taşıma suçuna indirgeyen Savcı Demirci´nin Başbakan´a yönelik küfürlerini içeren bir ses kaydı internette yayınlanmıştı. Atabeyler çetesinin ele geçirilmesinden bir gün önce gerçekleşen Danıştay saldırısının davasına da aynı mahkeme ve aynı savcı bakmış, savcı, Danıştay saldırısının Ergenekon´la ilişkilendirilmesine karşı çıkmıştı.
19.07.2012 10:57 Atabeyler davası dün sonuçlandı. Mahkeme, sanıkların askeri hiyerarşi dışına çıkıp silahlı eylem planladıklarını vurguladı ama örgüt bulamadı. Kamuoyu onları ´Atabeyler çetesi´ diye tanıdı. Özel Kuvvetler Komutanlığı´nda görevli dört asker, içlerine ´finansör´ sıfatıyla bir esnafı alıp iki emniyet müdürüyle görüşerek, Kürtlere karşı ´ses getirici´ eylem yapmak için yola çıkmışlardı. İddiaya göre hedefleri, Başbakan Erdoğan ´ın Kürt kökenli danışmanı Cüneyd Zapsu´nun marketiydi. TSK ´dan çaldıkları mühimmatlara sivillerden temin ettiklerini de ekleyerek, eylem anı için en uygun fırsatı kolluyorlardı ki, yakalandılar. Evlerinde TNT kalıpları, C4 patlayıcılar, el bombaları, silahlar, fitiller, mayın kapları bulundu. Liderleri TSK ´dan atıldı. Beş yıllık yargılama sonunda, ?Askeri disipline aykırı şekilde hiyerarşiye de uymaksızın PKK örgütünün kır kadrosuna yönelik şekilde bir anlamda kendi inisiyatifleriyle eylem gerçekleştirecekleri? sabit olduğu halde, yalnızca ´patlayıcı madde bulundurmak´ suçundan cezalandırıldılar.
-Marketlere bomba ihbarı-
Ankara ´da Danıştay´a yönelik silahlı saldırının bir gün sonrasıydı. Ankara Emniyeti´ne 18 Mayıs 2006´da ulaşan ihbarda, asker - sivil karışımı bir grubun Cüneyd Zapsu´nun sahibi olduğu marketlere yönelik bombalı saldırı yapacakları belirtiliyordu. Polis, 30 Mayıs´ta evleri bastığında, adeta bir mühimmat deposuna giriyordu. Peki, ihbarda adı geçenler kimlerdi? Neden bir araya gelmişlerdi?
İlk isim, Pilot Murat Eren´di. Özel Kuvvetler Komutanlığı Hava Alayı´nda görevliydi. En yakın arkadaşı, Özel Kuvvetler´in Muharebe Arama Kurtarma (MAK) biriminde görevli Astsubay Erkut Taş, Yasin Yaman ve Yakup Yayla´ydı. Astsubay Taş, tahrip uzmanıydı. Ne olduysa 2005´te oldu. Pilot Murat Eren, askeri savcılıktaki ifadelerine göre Taş´a ?Devletin durumu kötüye gidiyor, bir şeyler yapmalıyız? diyerek, eylem önerisini açtı. Taş da ?Yapalım komutanım? dedi. Eren, hedeflerinin Zapsu´nun mağazaları olduğunu söyledi. Bu arada Eren´in esnaf arkadaşı Yunis Akkaya da gruba katıldı. Akkaya finansör olacaktı. Eylem tarih, 2006´nın yılbaşı günüydü.
Erkut Taş, Kuzey Irak ´taki operasyonlarda ele geçirdiği ya da personele eğitim verirken birliklerden getirdiği mühimmatları gizlice evine taşıyordu. Bu arada, TSK ´nın adının geçmemesi için askeri değil, sivil patlayıcı bulmaya karar verdiler. Yasin Yaman da ´claymore´ adlı bombayı buldu. Murat Eren de Kuzey Irak ´tan 326 gramlık TNT sağladı. Yunis Akkaya ise düzenekte kullanılmak üzere 20 kadar telsiz ve saat getirtti. Yılbaşında çok sayıda insanın öleceğini düşünerek, eylemi Kurban Bayramı arifesine ertelediler. Fakat ?Bayramda da eylem olur mu?? tepkisinden ürkerek, eylemi tekrar ötelediler. Diğer taraftan Eren, arkadaşlarına gönderdiği e-mail´lerde, ?Kürtlere dur denilmesi gerektiğini? yazıyordu.
Grup, Ocak-Şubat 2006´da Merzifon Emniyet Müdürü Raşit Çavdar´a eylem düşüncesini açtı. İddialara göre Çavran, ilkin ?İyi olur? dediyse de sonradan cayıp Çorum Emniyet Müdür Yardımcısı Cemal Hasan Özdeş´le de görüşmelerini önerdi. Erkut Taş, dönüşte, evindeki mühimmatları Yasin Yaman´ın babasının evine taşıdı. Mart 2006´da bu evden alıp Yunis Akkaya´nın evine aktardı.
Merzifon´dan bir internet kafeden gönderilen ihbarla polis, 30 Mayıs´ta üç eve gittiğinde silahlar, patlayıcılar, mühimmatlar, bombalar ve bomba yapımında kullanılan malzemelerle karşılaştı. Krokiler, ´Atabeyler´ adlı askeri birlik adına verilmiş plaketler, bomba düzeneği olduğu anlaşılan şemalar bulundu. Murat Eren, Erkut Taş, Yasin Yaman, Yakup Yayla ve Yunis Akkaya tutuklandı.
-Önce askeri yargı-
İlk dava Genelkurmay Askeri Mahkemesi´nde görüldü. Dava, 29 Mayıs 2007´de bitti. Yargılamanın sonucunda, üç sanıktan ele geçirilen 20 ayrı kalemde 46 parça mühimmat ve 384 gramlık TNT´den yalnızca iki tahrip kalıbının ve hakemli bir el bombasının TSK ´dan çıkarıldığı, diğerlerinin operasyonlardan getirildiği kanısına varıldı. ´Askeri malzemeyi saklamak´ iddiasıyla biri sivil dört sanığa beş ay hapis verildi. Murat Eren´e ayrıca ´gizli bilgileri paylaştığı´ için beş yıl hapis verildi ve TSK ´dan atıldı.
-Hükümeti engelleme-
Bu arada, Ankara Savcılığı´nca hazırlanan iddianamede 10 sanık hakkında; ´hükümetin görevlerini yapmasını engelleme teşebbüs´ ve ´izinsiz patlayıcı bulundurmak´ iddiası yöneltildi. Savcı Salim Demirci, askeri mahkemenin kararından bir gün sonra, 30 Mayıs 2007´de mütalaa verdi. Demirci, yalnızca, ´patlayıcı madde bulundurmak´ ve ´Ateşli Silahlar Kanunu´na aykırılık´tan cezalar istedi.
-Danıştay ve Atabeyler davalarında benzerlikler-
Bu noktada şu ayrıntılar hatırlatılıyor. Mahkeme tarafından kabul edilen ve Ankara cumhuriyet savcılarından Dilaver Kahveci tarafından hazırlanan iddianamede sanıklar hakkında, ´hükümetin görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs için anlaşma´ suçundan 27 yıla kadar hapis istenirken kısa süre sonra savcı değişti. Yerine Başbakan´a yönelik suikasti silah taşıma suçuna indirgeyen Salim Demirci getirildi. Savcı Demirci´nin Başbakan Erdoğan´a yönelik küfürlerini içeren bir ses kaydı daha önce internette yayınlanmıştı. Tesadüf ki, 2006 yılında, Atabeyler çetesinin ele geçirilmesinden bir gün önce gerçekleşen Danıştay saldırısının davasına da aynı mahkeme ve aynı savcı bakmış, benzer bir skandal yargılama ile dava örtbas edilmişti. O davanın savcısı da Demirci idi ve o, Danıştay saldırısının Ergenekon örgütüyle ilişkilendirilmesine karşı çıkmıştı. Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine saldırı davasına bakan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki duruşmada, davaya müdahil olan Cumhuriyet gazetesi avukatları saldırının çok daha büyük bir oluşum tarafından organize edilmesi ihtimali bulunduğunu belirterek soruşturmanın genişletilmesini talep etmişlerdi. Ancak Savcı Demirci, ´soruşturmanın genişletilmesine gerek yok´ diyerek bu talebe karşı çıkmış, mahkeme de talebi kabul ederek soruşturmayı genişletmemişti.
Danıştay davasında bu şekilde kritik bir rol oynayan Savcı Demir, benzer bir tavrı Atabeyler davasında da gösterdi. Savcı Demir, yargılama sırasında özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği´ndeki bazı soruşturmalarda ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen bazı davalarda iddia edilen eylemler ile sanıkların eylemleri arasında irtibat bulunup bulunmadığının, gönderilen DVD´ler üzerinden incelendiğini belirterek, ´İçeriklerin incelenmesinde, sanıklar ve eylemleri hakkında kamu davasına konu herhangi bir iddia ileri sürülmemiş olduğu, irtibatı gösterecek nitelikte bilgi ve belge içermediği görülmekle, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde yürütülen yargılamalar ile birleştirilmesini gerektirecek delil bulunmadığı tespit olunmuştur´ demişti.
Mütalaada bir silahlı örgüt olmadığı savunulurken, bir yandan da askerlerin hiyerarşi dışında hareket ettikleri belirtilip şu tespit yapılıyordu: ?Murat Eren ve Erkut Taş´ın bunları (mühimmatı) askeri disiplin ve emirlere aykırı şekilde hiyerarşiye de uymaksızın silahlı bölücü PKK örgütünün kır kadrosuna yönelik şekilde bir anlamda kendi inisiyatifleriyle gerçekleştirecekleri faaliyetlerde kullanmayı kararlaştırdıklarını...?
-Cezalar ertelendi-
Ankara 11. Ceza Mahkemesi, nihayet önceki gün karara vardı. Bir sanık öldüğü için dokuzu hakkında verilen karara göre; Murat Eren, izinsiz patlayıcı madde bulundurmak ve nakletmekten 4 yıl 2 ay; Taş, Yaman ve Akkaya da 2 yıl 6´şar ay hapse çarptırıldı. Taş ve Akkaya ayrıca Ateşli Silahlar Kanunu´na muhalefetten de 10´ar ay ceza aldı. Cezalar ertelendi. Ve yargılama sonunda, iddianamede belirtildiği üzere ?Eylem gerçekleştirmeyi tartıştıkları ancak düşünce planını aşıp eyleme geçecek şekilde hazırlık içinde olmadıkları? gerekçesiyle ´örgüt´ kabul edilmedi. ( Radikal) (Abdullah Harun)
(19 Temmuz 2012, 10:57)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Atabeyler´de skandal beraat
Erdoğan´a suikast davası kapatılıyor
Atabeyler davası kapatılıyor: Savcı sanıkları savundu
Yılmazer: Atabeyler olayı dört dörtlük suikast girişimiydi
Atabeyler´in sarı zarfını veren kişi tespit edildi
Atabeyler olayı ve Ergenekon´la bağlantısına dair manşetlerimiz
Atabeyler Çetesi ile ilgili manşetlerimiz
Atabeyler Çetesi ile ilgili geniş bilgi içeren dosyamız
Özel Harpçi binbaşıda ´devlet sırrı sabotaj´ belgesi
Özel Harp Dairesi ile ilgili manşetlerimiz
Cumhurbaşkanlığı sürecinde kışkırtmalar