Poyrazköy davasına dün 22. duruşma ile devam edildi. Sanıkların tahliye talepleri oy çokluğu ile reddedildi. Mahkeme Başkanı karara şerh düştü. Üçüncü yargı paketinde yer aldığı belirtilen değişikliğe göre örgüte yardım edenlerin örgüt üyesi ile aynı oranda ceza almaları hükmü değiştiriliyor. Yardım edenlerin alacağı cezada indirim öngörülmesi nedeniyle Poyrazköy davasında mahkeme başkanı, örgüte yardım etmekle yargılanan 3 sanığın tahliyesi yönünde şerh koydu.
04.07.2012 09:43 Poyrazköy davasına İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi´nde 2 ve 3 Temmuz´da görülen 21 ve 22. duruşmalarla devam edildi. ´Kafes eylem planı´, ´Amirallere suikast´ ve ´Gölcük´te ele geçirilen belgeler´ hakkındaki iddialara ilişkin dosyaların birleştiği 85 sanıklı Poyrazköy davasının dünkü duruşması, avukatların ´reddihakim´ talebiyle başladı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan emekli Deniz Binbaşı Levent Bektaş´ın avukatı Hüseyin Ersöz, taleplerinin yerine getirilmediği gerekçesiyle mahkeme başkanı ile 2 üye hakim için ´reddihakim´ talebinde bulundu. Davanın tutuklu sanıkları da söz alarak, tahliye talep etti. Talebin görüşülmesinin ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, bu taleplerin dosyayı sürüncemede bırakma amacı taşıdığı görüşünde olduklarını bildirdi. Talebin reddine karar veren heyet, ayrıca heyette bu kararı değerlendirecek başka hakim bulunmadığı için de, yasal gerekçeler dolayısıyla ´reddihakim´ talebinin üst mahkeme olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ne gönderilmesini ve bu mahkemenin vereceği karara göre işlem yapılmasını da öngördü.
REDDİ HAKİM TALEP EDİLDİ
Duruşma tutanağında, avukatların mahkeme heyeti hakkında reddi hakim talebinde bulunduğu belirtildi. Avukatların delillerin toplanmadığı, dosyanın uyuşmazlık mahkemesine gönderilmesi, dosyanın Askeri Yargıtay Başsavcılığı´na gönderilmesi ve bilirkişi raporları alınması gibi taleplerinin kabul edilmediği yönündeki iddialarına cevap veren mahkeme, 84 sanıklı dosyanın 205 klasörden oluşan kapsamlı bir dosya olduğunu belirtti. Delillerin toplanması ve davanın yürütülmesinin belirli bir plan dahilinde yapıldığını ifade eden mahkeme, dosyanın hacimli olması nedeniyle işlem karmaşasına ve eksikliğe sebebiyet verilmemesi için özen gösterildiğini vurguladı. Yargılama yaparken delillerin toplanmasının belirli bir plan ve sıraya tabi tutulmasının bir mantığı olduğunu izah eden mahkeme, bu amaçla yapılan iş itibariyle savunmaya ilişkin dağınık vaziyetteki talep ve ileri sürülen hususların sadece ötelendiğini belirtti. Delillerin toplanmasının bir takvime bağlanmasının avukatların taleplerini görmezden gelme veya heyetin tarafsızlığından şüphe duyulması anlamına gelmediğini kaydeden mahkeme, verilen tüm kararlara karşı yasal yolların da açık olduğunu hatırlattı. Bu nedenlerle avukatların reddi heyet taleplerinin haklı bir ret nedenine dayanmadığını ifade eden mahkeme, bu talebin dosyayı sürüncemede bırakmaktan ibaret olduğu kanaatine varıldığını kaydetti.
TAHLİYE TALEPLERİ OY ÇOKLUĞU İLE REDDEDİLDİ
Mahkeme, tutuklu sanıklar Levent Bektaş, Ercan Kireçtepe, Erme Onat, Eren Günay, Deniz Cora, Ümit Metin, Kemalettin Yakar, Hüseyin Hançer, Mehmet Cem Çağlar, Erdinç Yıldız ve Behçet Altıntaş´ın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Mahkeme heyeti başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu ise ´silahlı terör örgütüne yardım etmek´ suçundan yargılanan tutuklu sanıklar Mehmet Cem Çağlar, Erdinç Yıldız ve Behçet Altıntaş yönünden, bu karara şerh koydu. Şerh gerekçesini de şöyle açıkladı: Sanıklar, haklarında yalnızca, ´silahlı terör örgütüne yardım etmek´ suçundan TCK ve TMK´ya göre cezalandırılması istemiyle kamu davaları açıldı. Buna göre sanıklara isnat edilen suçların mahiyeti, tutuklu kaldıkları süre ve yine aynı yasayla ilgili TBMM´de devam eden yasal çalışmanın kapsamı nazara alınarak irade mağduriyetlerine de meydan vermemek amacıyla her 3 sanığın tahliyesi görüşünde olduğumdan bu sanıklarla ilgili ´tutukluluk hallerinin devamı´ yönündeki çoğunluğun görüşüne muhalifim.´
Yürürlükteki eski TCK, örgüte yardım edenlerin ayrıca örgüt üyeliği suçundan cezalandırılmasını öngörüyor. Ancak değişiklikle, bu suçtan yargılananlara verilen cezalarda indirime gidilecek.
DURUŞMA TARİH VERİLMEDEN ERTELENDİ
Reddi heyet talebinin, sıralı mahkeme olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ne değerlendirmesi için gönderildiğinden ve sonucunun beklenmesi gerektiğinden, duruşma tarih belirtmeden ertelendi.
6 DAVA BİRLEŞTİRİLMİŞTİ
Poyrazköy davası bünyesinde 6 ayrı dava görülüyor. Poyrazköy´de gömülü bulunan mühimmata ilişkin ana davaya; Amirallere Suikast 1 ve 2 davaları, Kafes Eylem Planı davası, Gölcük´te ele geçen belgeler davası ile ÇYDD davası birleştirilmişti. Bu davalarda 11´i tutuklu 85 sanık yargılanıyor.
(04 Temmuz 2012, 09:43)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Poyrazköy: 6 davada ceza istemleri
Poyrazköy İddianamesinde arama yap
Poyrazköy manşetlerimiz
Amirallere suikast iddianamesinde arama yap
Amirallere suikast manşetlerimiz
Kafes iddianamesinde arama yap
Kafes Eylem Planı manşetlerimiz
Gölcük iddianamesinde arama yap
Gölcük Donanma´da ele geçen belgeler manşetlerimiz
ÇYDD iddianamesinde arama yap
ÇYDD davası duruşmaları
ÇYDD ve ÇEV konulu manşetlerimiz
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde ara