Ergenekon davasında tutuklu yargılanan askeri savcı Zeki Üçok´la birlikte Karargah Evleri/İşçi Partisi soruşturmasını yürüten askeri savcı Mehmet Çelik´in yargılama yeri 4 yıl sonra belli oldu. Yargıtay, zincirleme olarak mal beyanında bulunmama suçunu işleyen ve 2005-2008 yılları arasında mal miktarında inanılmaz bir artış meydana gelen Çelik´in Ankara 1. Ağır Ceza´da yargılanmasına karar verdi. Savcı ve yardımcısı olarak Üçok ile Çelik ikilisinin inanılmaz skandal icraatları gündeme gelmişti.
23.06.2012 14:05 Hipnozla işkence ve Ergenekon davasında tutuklu yargılanan Askeri Savcı Ahmet Zeki Üçok´la, Karargah Evleri/İşçi Partisi soruşturmasını yürüten Askeri savcı Hava Hakim Yüzbaşı Mehmet Çelik´in yargılama yeri 4 yıl sonra belli oldu. Genelkurmay Askeri Mahkemesi, ´zincirleme olarak mal beyanında bulunmama suçunun´ Askeri Ceza Kanunu´nda yer almaması nedeniyle görevsizlik kararı vererek dosyayı sivil yargıya gönderdi. Ağır Ceza Mahkemesi´nde davada kendisinin görevli olmadığını aktardı. Yargıtay Ceza Genel Kurulu da tartışmaya son noktayı koyarak, Çelik´in yargılamasının Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi´nde yapılmasına karar verdi. Çelik´in servetinin 2005-2008 yılları arasında yaklaşık 1 milyon TL artması dikkat çekmiş, ´dünyanın en zengin savcısı´ haberiyle gündem olmuştu.
Mehmet Çelik´in 2005-2008 yılları arasında mal bildiriminde bulunmadığı mallar Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) başta olmak üzere bilirkişi heyetince tespit edildi. Çelik´in 3 yıl içinde kaynağını belirtmediği mallar şöyle: Ailemin yardımıyla aldım, arabalarımı sattım. diyerek savunduğu 150 bin doları mal bildiriminde beyan etmedi. 2000 model Chrysler marka araç, Yakupabdal´da satın alınan arsaya takas olarak gösterilmesine karşın 2005 yılındaki mal beyanında yeniden gösterildi. Çamlıdere´de dubleks villa satışı. Ankara Gölbaşı Taşpınar köyündeki 250 metrekare tarla. Mehmet Çelik, 2005´te verdiği mal bildiriminde 123 bin lira mal varlığının bulunduğunu bildirmişti. Ancak bu rakam 2008´de 1 trilyona yaklaştı. Mal varlığında 3 yılda inanılmaz artış yaşanan Çelik´in sahibi olduğu mallar arasında lüks cip, Çankaya Or-An´da lüks bir daire ve 250 bin TL nakit para bulunuyor. Mal varlığındaki yüksek artış nedeniyle Genelkurmay Askeri Savcılığı, Çelik hakkında soruşturma başlattı. Çelik, mal varlığında birden artış gerçekleşmediğini savundu. İfadesinde, Ben 2005 yılına kadar ciddi anlamda mal beyanında bulunmadım. Sahip olduğum arabalar için mal beyanında bulunmadım. Alacaklarımı da mal beyanında göstermemiştim. dedi. Daha sonra arabalarını sattığını, alacaklarını topladığını ve ailesinden yüksek miktarda nakit para aldığını öne süren Çelik, bu paralarla da arsa aldığını savundu. ( Zaman)
SAVCILAR SUÇU AYDINLATIR.. YA KENDİLERİ DE KARIŞMIŞSA?..
MİT, Doğu Perinçek´in liderliğindeki İşçi Partisi öncülüğünde TSK içinde ´Karargah Evleri´ adıyla çok gizli bir illegal yapılanmanın varlığını tespit edip Genelkurmay´a bildirdi. İstanbul Cumhuriyet savcısı Zekeriya Öz, Ergenekon soruşturmasını yürütürken 2008 yılında bu bilgiye ulaştı. Genelkurmay´a yazıyla başvuran Öz, yapılanmaya dair nasıl bir soruşturma yürütüldüğünü sordu. Genelkurmay, askeri soruşturmanın yeni başlatıldığını açıkladı. Yani olaydan 3 yıl sonra Zekeriya Öz´ün girişimi ile askerler soruşturma başlatmak zorunda kaldı. Soruşturmanın başına askeri savcı Ahmet Zeki Üçok getirildi. Yardımcısı da Mehmet Çelik oldu. Bu ikilinin yürüttüğü soruşturmada inanılmaz gariplikler yaşandı. Örneğin İşçi partililerin şüpheli olduğu soruşturmaya İşçi partili bilirkişi atandı. Kamuoyundaki izlenim, askeri soruşturmanın örgütü ortaya çıkarmak için değil adeta örtmek için yürütüldüğü şeklindeydi. Bu ikiliden Zeki Üçok´un adı bir başka şok olayda da benzer şekilde geçti. Heron skandalı adı verilen ve ´Çok PKK´lı vuruluyor, düşürün şu heronları´ şeklindeki şok telefon görüşmeleri soruşturmasına da onun baktığı ortaya çıktı. Bu soruşturmayı da kararttığı iddia edildi.
EVRAKTA SAHTECİLİK!
Bu iki savcıya ilgili kamuoyuna skandal bir olay yansıdı. Buna göre, Mehmet Çelik, 2008 yılında Konya´nın Yunak İlçesi´nde katıldığı bir düğünde silahını çekerek çevredekileri tehdit etti. Bunun üzerine düğüne katılanlar, Çelik hakkında suç duyurusunda bulundu. Dosyayı inceleyen Konya Yunak Cumhuriyet Savcılığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı´na 13 Kasım 2008 tarihinde bir yazı yazarak Mehmet Çelik´in fotoğrafını istedi. Hava Hakim Albay Askeri Savcı Ahmet Zeki Üçok, 16 Aralık 2008´de Yunak Cumhuriyet Başsavcılığı´na cevap yazısı gönderdi. Ancak cevap yazısında ilginç bir fotoğraf hilesi yapıldı. Üçok, Mehmet Çelik diye aynı birimde çalışan ve olaylardan haberi olmayan üsteğmen Özgür Tüfekçi´nin fotoğrafını belgeye yapıştırıp Konya´ya gönderdi. Çelik hakkında şikayette bulunan kişiler de silahla tehdit eden kişinin fotoğraftaki kişi olmadığını beyan edince soruşturma kapatıldı. Ancak skandal sahtecilik çok geçmeden ortaya çıktı. Yunak Cumhuriyet Başsavcılığı, Çelik´in 2007/1276 sayılı ´silahla tehdit´ soruşturmasına teşhis için istenilen belgeye başkasının fotoğrafını gönderen Hava Kuvvetleri Adli Müşaviri Hakim Albay Zeki Üçok hakkında Savunma Bakanlığı´na suç duyurusunda bulundu. Savcılığın 2009/309 esas numaralı 19.03.2009 tarihli yazısında olayda resmi evrakta sahtecilik suçunu işlediği belirtilerek, bu evrakı imzalayan Üçok hakkında Askeri Hakimler Kanunu´nun 23. maddesi gereğince işlem başlatılması talep edildi. Bakanlığa gönderilen yazının ´ihbar´ kabul edilmesi istenirken, Şayet Üçok hakkında her hangi bir işlem başlatılmazsa Yunak Cumhuriyet Savcılığı´nca re´sen soruşturma başlatılacağı da vurgulandı. Üçok´un yardımcısı Hakim Yüzbaşı Mehmet Çelik için de kamu davası açılacağı öğrenildi.
Ardından Mehmet Çelik´in son üç yıldaki mal varlığının dikkat çekici artışı ile Zeki Üçok´un Çankaya Belediyesi imar işlerinden çıkar sağladığı iddiaları basına yansıdı.
Bu iki savcının adı daha sonra İstanbul´daki bir soruşturmada ortaya çıktı. Askerlik görevinden kurtulmak isteyen ünlü ve zengin kişilere ´sahte çürük raporu´ hazırlayan bir çeteye yönelik soruşturmada Zeki Üçok, yağmaya azmettirme ve örgüt üyeliği iddiasıyla 25 Eylül 2009´da çete üyeliğinden tutuklandı. Çete üyeleri arasında kod adı Bamya olarak geçen Ahmet Zeki Üçok´un görevi gereği bilgi sahibi olduğu çürük raporunda sorunu olan ve özellikle zengin kişilerin isimlerini çeteye verdiği iddia ediliyor. Aynı soruşturma kapsamında yardımcısı Mehmet Çelik de tutuklandı.
KARARGAH EVLERİ KARARTMASINI ASKERLER DE TESPİT ETTİ
Sivil savcıların ve basının olayın üzerine ısrarla gitmesi üzerine Üçok ile Çelik soruşturmadan alındı. İddialar üzerine bir soruşturma başlatan askeri savcılık, Zeki Üçok´un, Ergenekon´un TSK´daki hücre yapılanması olan ´Karargah Evleri´ne yönelik soruşturma dosyasından 7 ses kaydı tutanağı ile 9 ses kaydını yok ettiğini tespit etti. Genelkurmay Askeri Savcısı Yarbay Yaşar Yüce tarafından hazırlanan iddianamede şok iddialar gündeme geldi. Üçok´un görevi kötüye kullanmak suçundan memuriyetten atılması istemiyle hazırlanan iddianamede, ´Karargah Evleri´ soruşturmasının nasıl örtbas edilmeye çalışıldığı da gözler önüne serildi. Üçok, ilerleyen süreçte Ergenekon soruşturması kapsamında Savcı Zekeriya Öz tarafından sorgulandı ve tutuklandı. Kendisine yöneltilen suçlama, Ergenekon´un TSK´daki yapılanması olan Karargah Evleri´ne yönelik soruşturmayı örtbas etmekti. Yine ilerleyen süreçte askerler soruşturma dosyasını sicil savcılığa gönderdi. Karargah Evleri, artık tamamen sivil savcıların görev alanında ve soruşturma halen yürütülmekte.
ÜÇOKÇOK SAYIDA DAVADA SANIK
Hakim Yüzbaşı Mehmet Çelik iddialar üzerine görevden alınarak, Askeri Yargıtay´a Tetkik Hakimi olarak kızak bir göreve atandı.İkiliden adı en çok duyulan ise Zeki Üçok oldu. Adeta her taşın altından onun adı çıktı. İnanılmaz suçlamalar, skandallar zinciri söz konusu. Hepsini derli toplu ve kısaca aktarmak gerekirse;
Ergenekon bağlantılı Karargah Evleri soruşturmasını örtbas ettiği izlenimi veren tuhaf gelişmeler üzerine 2008´den beri dikkatle takip etmeye başladığımız Askeri Savcı Üçok´un ortaya çıkan son icraatı, ele geçen ´şantaj ve casusluk´ belgelerini ´komutanım emretmedi´ diye soruşturmaması olmuştu. Bu örtbası doğrularcasına Üçok´un adı casusluk skandalında ilginç şekilde geçiyordu. ASELSAN ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı´na ait gizli belgelerin, tutuklu sanık Askeri Hakim Albay Zeki Üçok´la ilişkisi tespit edilen hayat kadınının evinden çıktığı iddia ediliyor.
Askeri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, sahte çürük soruşturması kapsamında yağmaya azmettirme ve örgüt üyeliği iddiasıyla tutuklandı. Çete üyeleri arasında kod adı Bamya olarak geçen Ahmet Zeki Üçok´un görevi gereği bilgi sahibi olduğu çürük raporunda sorunu olan ve özellikle zengin kişilerin isimlerini çeteye verdiği iddia ediliyor. Üçok ´sahte çürük raporu´ soruşturmasında tutuklandı. Halen bu davada yargılanıyor.
Üçok, Ergenekon soruşturması kapsamında da tutuklandı. Kendisine yöneltilen suçlama, Ergenekon´un TSK´daki yapılanması olan Karargah Evleri´ne yönelik soruşturmayı örtbas etmekti.
Üçok, Balyoz davasında da tutuklandı. Hükümeti devirmeyi amaçlayan Org. Çetin Doğan liderliğindeki ´Balyoz Darbe Planı´ örgütlenmesinde görev almak suçlamasıyla Balyoz davasında tutuklu yargılanıyor.
Üçok, kendisi kadar renkli kişiliğe sahip yardımcısı askeri savcı yüzbaşı Mehmet Çelik´in Konya´da karıştığı bir havaya ateş açma olayını soruşturan sivil savcıya başka kişinin resmin gönderdiği de ortaya çıktı. Bu soruşturmayı Konya Yunak Cumhuriyet Başsavcılığı yürütüyor.
Üçok´un adı heron skandalında da örtbas suçlamasıyla geçiyor. ´Çok PKK´lı vuruluyor düşürün şu heronları´ şeklindeki şok telefon görüşmeleri soruşturmasına da onun baktığı ortaya çıktı. Tıpkı Karargah Evleri gibi bu soruşturmayı da kararttığı iddia edildi.
Üçok, Kayseri´de 3 askere yönelik soruşturmayı hukuka aykırı şekilde yürütmek, hipnoz ve işkence gibi yasadışı yöntemleri kullanarak 3 astsubayı sorgulamakla suçlandı. Üçok ile onun sorguya hipnoz uygulaması için soktuğu emekli bir yarbay yargılandı. Üçok, ilk cezasını da bu davadan aldı. Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi´nde 17 Nisan 2012´de sonuçlanan davada Zeki Üçok, toplam 7 yıl 6 ay hapis cezası aldı. İddialara göre Üçok, sanıklardan işkence altında aldığı sahte ifadelerle Fethullah Gülen grubuna bağlı ´Işık Evleri´ adı verilen bir yapılanma soruşturmasını başlatacak, daha sonra da bunu Karargah Evleri soruşturmasını örtbas etmekte kullanacaktı.
Üçok hakkında bir dava da Genelkurmay´dan geldi. Dokuz yıla kadar hapsi ve ´memuriyetten men´ edilmesi istenen Üçok hakkında iddianamede çarpıcı suçlamalar var. İddianamede Üçok´un makam aracını yasalara aykırı olarak bir çok kez özel işlerinde kullandığı, Bugün Gazetesi Haber Müdürü Güngör Ergün´ün ifadesinin tespiti sırasında usule aykırı hareket ettiği ve Kayseri´de üç astsubayın gözaltı işlemlerinde zincirleme olarak görevini kötüye kullandığı suçlamaları yöneltiliyor. İddianamede, Askeri Adalet müfettişlerine ´tanık´ sıfatıyla ifade veren Hava Hakim Yüzbaşı Evren May Doğru´nun şok bir itirafı da yer alıyor. Üçok´un kendi yaptığı soruşturmalarla ilgili bazı işlemlerde kendilerine imza attırdığını belirten Doğru, İtiraz ettiğimizde (Senin yardımcılığını kaldırmam, ayağını denk al) diyerek tehdit ediyordu. ifadelerini kullanıyor.
Görüldüğü gibi adeta bir ´suç örtme makinesi´ gibi çalışan, çok sayıda suç soruşturması ve davada şüpheli olarak adı geçen ya da sanık olarak yargılanan savcı Üçok´u konu alan 2 Şubat 2010 ve 24 Mart 2011 tarihli haberlerimizin başlığı şöyle idi: ´Savcılar suçu aydınlatır.. Ya kendileri de karışmışsa?..´, ´Bazı savcılar suçu aydınlatır, bazıları karartır..´ (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(23 Haziran 2012, 14:05)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Karargah Evleri askeri savcısı görevden alındı
Hava Kuvvetleri´nde Karargah Evleri şoku
Skandal!!! Askeri savcılara evrakta sahtecilik suçlaması
Yüzbaşı Mehmet Çelik´le ilgili manşetlerimiz
Albay Zeki Üçok´la ilgili manşetlerimiz
Karargah Evleri´yle ilgili bilgiler.. Soruşturmanın askerlerce savsaklanması
İşte Karargah Evleri soruşturması böyle örtbas edildi
Karargah Evleri gibi diğer soruşturmaları da karartmak istediler
Asker de Suç Örtme Makinesini gördü
Savcılar suçu aydınlatır.. Ya kendileri de karışmışsa?..
Bazı savcılar suçu aydınlatır, bazıları karartır
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap