2007´de Malatya Zirve Yayınevi´nde 1´i Alman 3 kişinin öldürülmesi soruşturmasında ek iddianame hazırlandı. 19 şüphelinin yer aldığı iddianamede Ergenekon tutuklusu emekli Org. Hurşit Tolon 1 numaralı sanık. Diğer yandan, iddianame ile birlikte olayda azmettirici olduklarından şüphelenilen emekli Orgeneral Hasan Iğsız, ilahiyatçı Profesörler Zekeriya Beyaz ve Abdurrahman Küçük ile gazeteci Hulki Cevizoğlu gibi isimlerin dosyaları ayrıldı. Bu isimlerle ilgili soruşturma halen devam ediyor.
08.06.2012 11:28 2007´de Malatya Zirve Yayınevi´nde Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel´in 18 Nisan 2007´de boğazlarının kesilerek öldürülmesiyle ilgili soruşturma kapsamında ek iddianame hazırlandı. Yaklaşık 700 sayfalık iddianamede 19 şüpheli var, 1 numaralı şüpheli emekli Orgeneral Hurşit Tolon. İddianameye Hrant Dink ve Rahip Santoro cinayetleri de girdi. Hazırlanan ek iddianamenin, davanın görüldüğü Malatya Özel Yetkili 3´üncü Ağır Ceza Mahkemesi´ne sunulması bekleniyor. 5 yıldır süren Zirve davası, ek iddianamenin tamamlanmak üzere olması nedeniyle son iki duruşmadır ileri tarihlere ertelenmekteydi. Ek iddianamede ortaya konulan Ergenekon bağlantısının, Zirve davasının Ergenekon davasıyla birleştirilmesi sürecini başlatması bekleniyor. Zirve davası kapsamındaki ikinci soruşturma aslında İstanbul´da Ergenekon savcısı Zekeriya Öz tarafından başlatılmış, çok sayıda tutuklama gerçekleşmişti. Soruşturma dosyası daha sonra görevsizlik kararı verilerek Malatya´ya gönderilmişti.
-Hurşit Tolon ile birlikte 19 şüpheli iddianamede-
Aylardır süren çalışmanın sonucunda hazırlanan yeni iddianamede yayınevi cinayetlerini işleyen sanıklar ile birlikte, olayın üzerinden 5 yıl geçtikten sonra olayın azmettiricisi olarak emekli ve muvazzaf askerlerin şüpheli olduğuna yer verildi. 19 sanığa yer verilen iddianamede emekli Orgeneral Hurşit Tolon´un olayın bir numaralı şüphelisi olarak yer aldığı öğrenildi. Eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger, muvazzaf binbaşı Haydar Yeşil, astsubay Abdullah A., Adil A., muvazzaf uzman çavuş Mehmet Ç., İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Ruhi Abat, Emre Günaydın, Salih Gürler, Abuzer Yıldırım, Hamit Çeker, Cuma Özdemir, Varol Bülent Aral., Hüseyin Y.´nin diğer sanıklar olduğu belirtildi.
Şüpheliler için TCK´nın, 312 ve 314. maddeleri çerçevesinde ´öldürmeye azmettirmek´, ´terör örgütü kurmak´, ´hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs´, ´örgüt üyeliği´ suçlarının yöneltildiği öğrenildi. Emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve bazı şüpheliler hakkında isnat edilen suçlar için ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının talep edildiği kaydedildi.
İddianame, birleştirme talepli olarak, Zirve Yayınevi cinayetleri´ davasının görüldüğü Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi´ne gönderildi.
Ergenekon´un anlatıldığı iddianameye, Hrant Dink ve Rahip Santaro cinayetlerinin de konu edildiği belirtildi. İddianamede Dink, Santoro ve Zirve yayınevi cinayetlerinin Ergenekon´un farklı hücreleri tarafından gerçekleştirildiği anlatılıyor. Bu cinayetlerin, Ergenekon davasına konu olan ´Kafes Eylem Planı´ çerçevesinde işlenen suçlar olarak değerlendirildiği belirtiliyor.
-Hasan Iğsız´ın dosyası ayrıldı-
Öte yandan iddianame ile birlikte Emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Zekeriya Beyaz, Abdurrahman Küçük, Hulki Cevizoğlu gibi isimlerin de dosyası ayrıldı. Bu isimlerle ilgili soruşturma halen devam ediyor.
ZİRVE KATLİAMI NEDİR?
Malatya´da, 18 Nisan 2007´de, Zirve Yayınevi´nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel bıçaklanarak öldürülmüş, zanlılardan Salih Gürler(20), Cuma Özdemir (20), Hamit Çeker (19) ve Abuzer Yıldırım (19) olay yerinde yakalanmıştı. Üçüncü katın penceresinden kaçmaya çalışırken düşerek yaralanan Emre Günaydın, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde tedavi edildikten sonra tutuklanmıştı. Günaydın´ın olaydan yaklaşık 2 yıl sonra cezaevinde cumhuriyet savcısına verdiği ifade doğrultusunda, olayı azmettirdiği gerekçesiyle Varol Bülent Aral ve Zirve Yayınevi çalışanı olduğu belirtilen Hüseyin Yelki de tutuklanmıştı. Yelki, 22 Mayıs 2009, Aral ise 20 Ağustos 2009´daki duruşmalarda tahliye edilmiş, 15 Ekim 2010´daki 29´uncu celsede tanık olarak dinlenilen Erhan Özen´in ifadelerini de dikkate alan mahkeme, Aral´ın yeniden tutuklanmasına karar vermişti. Öte yandan, Ergenekon soruşturması kapsamında incelenen Zirve Yayınevi cinayetleri ile ilgili Savcı Zekeriya Öz´ün başlattığı soruşturma dosyası, Öz´ün İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili olmasının ardından soruşturmaya atanan savcı Cihan Kansız tarafından görevsizlik kararı verilerek Malatya´ya gönderilmişti. Bu soruşturmada, eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Ruhi Abat´ın da aralarında bulunduğu 7 kişi tutuklu bulunuyor.
TOLON YENİ İDDİANAMENİN REDDİNİ İSTEDİ
15.06.2012 17:23 Emekli Orgeneral Ahmet Hurşit Tolon´un avukatı, Zirve Yayınevi Davasıyla ilgili hazırlanan ikinci ek iddianamenin reddedilmesi için mahkemeye dilekçe verdi.Malatya´da 18 Nisan 2007 yılında 1´i Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili soruşturma kapsamında hazırlanan ikinci iddianamede, olayın bir numaralı şüphelisi olarak hakkında müebbet hapis cezası istenen Hurşit Tolon´un avukatı İlkay Sezer, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi´ne dilekçe vererek iddianamenin reddedilmesi talebinde bulundu. Soruşturmayı yürüten Malatya Özel Yetkili Başsavcılığı iddianameyi 8 Haziran´da tamamlayarak mahkemeye sunmuştu. İddianamenin sunulmasının üzerinden 1 hafta geçti. Mahkemenin, sunulan iddianameyi 15 gün içinde inceleyerek kabul ya da ret kararı vermesi gerekiyor. Tolon´un avukatı tarafından sunulan dilekçeye de ilerleyen günler cevap verilecek.
Yayınevi cinayetlerinin gerçekleştirildiği gün, İnönü Üniversitesi´nde ´21´inci Yüzyıl Başlangıcında Kuşatılmış Türkiye´ konulu konferans verdiği tespit edilmişti. Zirve Yayınevi ile ilgili 761 sayfalık 132 klasörlük iddianamede emekli Orgeneral Hurşit Tolon, eski Malatya Alay Komutanı Mehmet Ülger ve Binbaşı Haydar Yeşil hakkında ´hükümete yıkmaya teşebbüs´ ve ´silahlı terör örgütü kurmak´ suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Katliamdan bir yıl önce jandarma alay komutanının emriyle Zirve Yayınevi çalışanlarını izlemeye başladığını itiraf eden jandarma astsubay Murat G., savcılık ifadesinde şunları söylemişti: Hurşit Tolon´un cinayet günü seminer dolayısıyla Malatya´da İnönü Üniversitesi´nde olduğunu duydum. Niye geldiğini bilmiyorum. Rektör Fatih Hilmioğlu ile görüşürdü. Mehmet Ülger de Fatih Hilmioğlu ile çok samimiydi. Birbirlerini ziyaret ederlerdi. Ayrıca Rektör Fatih Hilmioğlu, Ordu Komutanı Hasan Iğsız´la da sık sık görüşürdü. ( Cihan)
(08 Haziran 2012), son güncel.: (15 Haziran 2012)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Malatya Zirve Katliamı ve Ergenekon bağlantısı manşetlerimiz
Dink dosyasındaki Ergenekon delilleri
Savcılar: Zirve, Ergenekon kapsamında
Ergenekon ve Balyoz, Malatya´da ´zirve´ yapmış
Zirve´yi başlatan papazdan şok itiraflar
Flaş!!! Zirve soruşturmasında 6 ilde arama
Flaş!!! Ergenekon´da ´Zirve´ operasyonu
Tanık: Malatya ve Dink ´Kafes´ işi
Flaş!!! Dink davası tanığından yeni şok ifadeler
Zirve Yayınevi Katliamı ile Kafes davaları birleşebilir
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap