1994 yılında lojmanında ölü bulunan Albay Kazım Çillioğlu´nun cesedinin yanında bulunan ve intihar ederken kullandığı öne sürülen silahın olayda kullanılan tabanca olmadığı bilirkişi tarafından tespit edildi.
05.06.2012 12:54 1994 yılında Tunceli´de lojmanında intihar ettiği öne sürülen Jandarma Alay Komutanı Albay Kazım Çillioğlu´nun ölümüne ilişkin yürütülen soruşturmada çarpıcı bir gelişme yaşandı. Çillioğlu´nun ölümüyle ilgili bilirkişi raporunda merhum albayın ölmeden önce darp edildiği tespit edilmişti. Mahkemenin talebi üzerine hazırlanan bilirkişi raporunda intihar ettiği iddia edilen Çillioğlu´na ait silahın da olayda kullanılan tabanca olmadığı belirlendi. Olay yeri fotoğrafları ve kemikler üzerinde yapılan incelemenin ardından hazırlanan raporda, diğer silahla intihar olayları ile Çillioğlu´nun olay yeri fotoğraflarının karşılaştırıldığı belirtildi. İncelemede, intihar sonucu hayatını kaybeden kişilerin ellerinde kan lekesi ´sıçrama´ şeklinde yer alırken, Çillioğlu´nun ellerinde böyle bir ize rastlanmadığına dikkat çekildi. Elindeki lekelerin, darp edildikten sonra kanayan noktaları sildiği için oluştuğu belirlendi. Aynı tekniklerle silah üzerinde yapılan analizlerde de benzer şekilde kan izlerine rastlanmadığı belirtildi. Buradan yola çıkılarak eski jandarma alay komutanının yanında bulunan silahın olayda kullanılan tabanca olmadığı kanısına varıldığı ifade edildi. Fotoğrafta tabancanın intihar vakalarında o şekilde düşmesinin mümkün olmadığı kaydedildi.
Ayrıca dönemin Tunceli Jandarma Alay komutanı yardımcısı tarafından soruşturmayı yürüten askeri savcılığa olay yerine ilişkin 30 fotoğraf teslim edildiği tutanaklara yansıdı. Ancak Malatya´da soruşturmanın yeniden açılması ile Elazığ 8. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi´nden 5 fotoğraf gönderildiği öğrenildi. 5 fotoğraf ile yapılan incelemede olayın karanlıkta kalan birçok yönü aydınlatılırken diğer fotoğrafların akıbeti bilinmiyor. Olayla ilgili gerçekleştirilen idari soruşturmaya da ulaşılamıyor. Genelkurmay, Jandarma Genel Komutanlığı, 8. Kolordu Komutanlığı ve bakanlık ile yapılan yazışmalardan sonuç alınamadığı belirtildi. ( Zaman)
OLAY NEYDİ?
Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı görevini yürütürken 1994 yılında lojmanında ölü bulunan, dış otopsisi yapılarak ´intihar ettiği´ sonucuna varılan Kazım Çillioğlu ile ilgili soruşturma dosyası, oğlu Gökhan Çillioğlu´nun müracaatı üzerine 2010 yılında yeniden açılmıştı. Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, olayın yaşandığı tarihte Tunceli Valisi olan Atıl Üzülgen ile dönemin Cumhuriyet Savcısı, Kurmay Başkanı, Jandarma Bölük Komutanı, Çillioğlu´nun korumaları ve MİT görevlilerinin de aralarında yer aldığı birçok kişinin ifadelerine başvurulmuştu. Savcılık ayrıca, Çillioğlu´nun otopsi raporunu da inceleyerek kesin ölüm nedeninin belirlenebilmesi için Düzce´de bulunan mezarının açılmasına karar vermişti. Çillioğlu´nun mezarından alınan örnekler üzerinde Adli Tıp Kurumu´nda yapılan incelemede, saç köklerinde arseniğe rastlanan Çillioğlu´nun, kürek kemiğinde kurşun yarası olduğu öngörülen delik ile kaburgalarında kırık olduğu tespit edilmişti. Savcılığın talebi üzerine Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi ´Yeşil´ kod adlı Mahmut Yıldırım ile ´Bozo´ kod adlı Yusuf Geyik hakkında tutuklama kararı çıkarmış, iki ismin kırmızı bültenle aranması için başvuruda bulunmuştu.Soruşturma çerçevesinde, Malatya Özel Yetkili Başsavcıvekili Özden Doğan, MİT´e daha önce de cevaplanması talebiyle yazı göndermişti. MİT, bu yazıya cevaben, ´Yeşil´ kod adlı Mahmut Yıldırım´dan 1974 ile 1989 tarihleri arasında ve 1994 yılı Haziran ayından 1996 yılı Eylül ayına kadarki süreçte istifade edildiğini, Çillioğlu´nun öldüğü 1994 yılı şubat ayında ´Yeşil´in kurumla bir bağı olmadığını bildirmişti. Soruşturmada ayrıca, Albay Kazım Çillioğlu´na ait silahların ölümünden 3 yıl sonra ailesinden teslim alınmasına ilişkin Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı adına düzenlenen belgenin sahte olduğu da belirlenmişti. Yine, Çillioğlu´nun intihar notu olduğu iddia edilen kağıttaki imzanın da sahte olduğu ortaya çıkmıştı. Soruşturmada son gelişme olarak da, Albay´ın oğlu Gökhan Çillioğlu´nun telefonlarının yasa dışı dinlenmesi iddiasına ilişkin aralarında Düzce İl Jandarma Komutanı Albay Turhan Yazıcı´nın da bulunduğu 1´i emekli, 7´si muvazzaf asker 8 kişi tutuklanmıştı.
(05 Haziran 2012, 12:54)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Albay Kazım Çillioğlu´nun şüpheli ölümüyle ilgili manşetlerimiz