Sivas Davası´nın müşteki avukatlarından Av. Günay Nehir, Ankara DGM´deki duruşmada ´gazeteci´ kılığına girerek, sanıkların fotoğraflarını çekti. Sonra, o fotoğrafları görgü tanıklarına servis etti. Tanıklar(!), fotoğraflara bakıp sanıkları teşhis etti. Sanık avukatları tezgahı fark edip oturma yerlerini değiştirtince, tanıkların hepsi çuvalladı.
14.05.2012 11:04 Yeni Akit, 2 Temmuz 1993 tarihinde Madımak Oteli´nde gerçekleşen protestoda sadece slogan attığı gerekçesiyle yargılanan vatandaşların nasıl idama mahkum edildiğini gözler önüne seriyor. Sivas Davası´nın müşteki avukatlarından Avukat Günay Nehir´in Ankara 1 No´lu Devlet Güvenlik Mahkemesi´nde (DGM) görülen davanın 22 Ekim 1993 tarihli oturumda, cübbesini çıkararak basın mensuplarının arasına karışmak suretiyle sanıkların ve sanık vekillerinin fotoğraflarını çektiği, söz konusu fotoğraflar görgü tanıklarına servis edilerek sahte deliller üretildiği ve davanın seyrinin tamamen değiştiği ortaya çıktı.
MİLİTAN AVUKAT, SANIK VE AVUKATLARIN FOTOĞRAFLARINI ÇEKMİŞ
Avukat Günay Nehir´in çektiği fotoğraflardan ardından yapılan bir sonraki duruşmada, sözde görgü tanıklarının sanıkları göstererek isim ve soy ismini söyleyerek teşhis ettiği, sanık avukatlarının şüphelenmesi üzerine sanıkların oturdukları yerlerin değiştirildiği, daha sonra gelen görgü tanıklarının tanıdığını söylediği sanıkların hiçbirinin ismini doğru söyleyemediği öğrenildi.
?SİVAS SANIKLARI BÖYLE TEŞHİS EDİLMİŞTİR?
Gazetemize konuşan Sivas Davası sanıklarının avukatı Cüneyt Toraman, görgü tanıklarının sanıkların yerleri değiştirildikten sonra yaptığı yanlış teşhisin kurulan tezgahı ortaya çıkardığını belirterek, ?Bundan sonra gelen tanıkların, yer değiştirilmeden önce orada oturan sanığın adını söyleyerek, ´başka bir sanığı´ teşhis etmesiyle olay ortaya çıktı. Sivas Davası´nda sanıklar işte böyle teşhis edilmiştir? dedi.
?İDAMA KARŞI ÇIKAN AVUKATLAR, SANIKLARI İDAM ETMEK İÇİN SAHTECİLİKLERE BAŞVURDULAR?
Toraman, ?İdam cezasına karşı olmakla ünlenen müdahil vekilleri; Çağdaş Avukatlar Grubu´na bağlı avukatların Sivas olayları sanıklarını idam ettirmek için ne zahmetlere katlandıkları ve sahteciliklere başvurdukları tutanaklarla belgelenmiştir. Bir avukatın delil toplama aşkına ´Foto Günay´ adıyla anılmasına neden olmuşlardır...? diye konuştu.
SLOGANA İDAM CEZASI VERİLDİ
Ankara 1 No´lu Devlet Güvenlik Mahkemesi; Madımak Oteli´nde sadece slogan atan vatandaşları, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası´nı cebren tağyir, tebdil ve ilgadan dolayı Türk Ceza Kanunu´nun 146/1´inci maddesi hükmünce ölüm cezasına çarptırılması talebiyle yargılandı. Mahkeme; 33 sanığı idam cezasına, 4 sanığı 20´şer yıl, 1 sanığı 15 yıl, 27 sanığı 7 yıl 6´şar ay, 2 sanığı 5´er yıl ağır, 1 sanığı ise 2 yıl hapis cezasına mahkum etti.
?MAHKEMEYE BASKI UYGULANDI?
Sivas Davası sanıklarının avukatı Cüneyt Toraman, Sivas Davası sürekli gündemde tutulmaya çalışıldığı için, medya mensuplarının, hemen her duruşma öncesinde, yarım saat ila bir saat boyunca, taciz derecesinde, sanıkların fotoğraflarını çektiklerini söyledi. Toraman, ?Hemen her duruşmaya CHP´li bakanlar, milletvekilleri de katılıyordu. Bu şekilde mahkemeye baskı uygulamaya çalışıyorlardı? dedi.
?SANIKLARIN FOTOĞRAFINI ÇEKEN AVUKAT DURUŞMADAN ÇIKARILDI?
Toraman, 22 Ekim 1993 tarihli duruşmada da, medya mensupları sanıkların fotoğraflarını çekerken, sanık avukatlarından Avukat Faik Işık´ın, ?fotoğraf çekenlerden birini, hukuk fakültesinden arkadaşı olduğu için tanıdığını?, mahkemeye, bu kişinin medya mensubu değil avukat olduğunu söyleyerek sanıkların fotoğraflarını çekmesinin engellenmesini istediğini hatırlatarak, ?Mahkeme de durumun tespitinden sonra bu avukatı salondan çıkardı. Daha sonraki duruşmalarda, bu avukatın çektiği fotoğrafların, sanıkların teşhisi için kullanılacağı anlaşıldı? diye konuştu.
?SÖZDE GÖRGÜ TANIKLARI?
Toraman, müteakip duruşmada, ?sözde? görgü tanıklarının, mahkeme huzurunda, çok net ifadelerle, sanıkları göstererek ve isim isim teşhis etmeye başladığını belirterek, ?Sanık avukatları olarak, ´görgü tanıklarının yönlendirilmiş olabileceğinden´ şüphelenerek, sanıkların oturdukları yerlerinin değiştirilmesini, salondaki tanıkların duruşma salonundan dışarıya çıkarılmamasını talep ettik? şeklinde konuştu.
?SANIKLARIN YERİ DEĞİŞTİRİLDİ, OLAY ORTAYA ÇIKTI?
Cüneyt Toraman, mahkemenin söz konusu talebini kabul ettiğini, sanıkların yerlerinin değiştirildiğini belirterek, ?Bundan sonra gelen tanıkların, yer değiştirilmeden önce orada oturan sanığın adını söyleyerek, ´başka bir sanığı´ teşhis etmesiyle olay ortaya çıktı. Sivas Davası´nda sanıklar işte böyle teşhis edilmiştir. Sivas Davası´nın mağdurları, bu olayın gerçek faillerinin bulunması için çaba göstermek yerine, kendilerine teslim edilen kurbanlara idam kararı verilebilmesi için, bu tür yöntemlere başvurmuşlardır. Sivas Davası´nda yargılanan sanıkların masum olduğunu, davaya katılan bütün mağdur yakınları çok iyi biliyor. Mahalle baskısı nedeniyle gerçekleri söyleyemiyorlar? dedi.
?YAPILAN ZULÜM?
Toraman, şunları söyledi: ?Ben onların vicdanlarına sesleniyorum: 33 cana kim kıydıysa, hep birlikte lanetleyelim. Ama, bu cinayetle ilgisi olmayanların ömür boyu hapiste yatmaları da başka bir zulümdür. Dersimdeki katliamını kimler yaptıysa, Sivas olaylarının failleri de bunlardır. Olayın gerçek faillerini yanlış yerde aradığımız sürece bu cinayeti işleyenler bundan cesaret alacak, daha vahim cinayetlerin planlarını uygulamaya koyacaktır. Bu olayın Alevi ve Sünnileri birbirine düşürmek için yapıldığını görmemek için kör olmak lazım. Bu olaydan 3 gün sonra, Başbağlar´da aynı sayıda kişi katledildikten sonra, Sünniler, hiç Alevilere bühtanda bulundu mu?! Alevilerin de, Sünnilere mal edilemeyecek bu olay nedeniyle, düşmanca hisler beslememesi gerekir.? (Kenan Kıran / Yeni Akit)
(14 Mayıs 2012, 11:04)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Sivas dosyası yeniden açılsın
Sivas dosyası yeniden açıldı
SİVAS MADIMAK KATLİAMIYLA İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde ara