Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği´nin yürüttüğü 28 Şubat ile ilgili soruşturma kapsamında tutuklanan Jandarma eski Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri´nin, Ergenekon Terör Örgütü´nün de üst düzey yöneticilerinden olduğu iddia edildi.
29.04.2012 16:39 Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği´nin yürüttüğü 28 Şubat ile ilgili soruşturma kapsamında tutuklanan Jandarma eski Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri´nin, Ergenekon Terör Örgütü´nün de üst düzey yöneticilerinden olduğu iddia edildi. Ergenekon Terör Örgütü soruşturmasında tanık olan gazeteci-yazar Zihni Çakır, Fevzi Türkeri´yi sadece 28 Şubat bağlamında değil Ergenekon yapılanması açısından da önemli bir isim olarak düşündüğünü söyledi. Çakır, Fevzi Türkeri´nin Ergenekon´un yeniden yapılandırıldığı 1999´daki süreçte rol alıp almadığının araştırılması gerektiğini bildirdi.
YEREL MAHKEME FEVZİ TÜRKERİ´NİN TAZMİNAT DAVASINI REDDETMİŞTİ
Anadolu´da Vakit gazetesinin, 30 Mart 2008 tarihli nüshasında, ?1 NUMARA´ Fevzi Türkeri mi?? başlıklı haber yayınlanmış, haberde Fevzi Türkeri´nin Ergenekon sanıklarıyla yaptığı toplantılar hakkında bilgiler verilmişti. Ankara 14. Asliye Hukuk Mahkemesi; Fevzi Türkeri´nin Anadolu´da Vakit gazetesine açtığı manevi tazminat davasını reddetmiş ve kararda; ?Haberde verilen bu bilgilerin çoğunun Cumhuriyet Savcılığı ya da mahkemelerin yargılaması sırasında verilen kararlar üzerine yayınlanmış olduğu anlaşılmaktadır? denilmiş ancak Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozmuştu.
?3. DALGA, 28 ŞUBAT SÜRECİNİN ERGENEKON´LA İLİŞKİSİNİ ÇIKARACAK?
Gazetemize konuşan Zihni Çakır, 28 Şubat soruşturması çerçevesinde düzenlenen 3. dalga operasyon, gözaltılar ve tutuklamaların, 28 Şubat darbesinin Ergenekon ile ilişkilendirilmesi noktasında önemli bir gelişme olarak sayılması gerektiğini söyledi.
?DÜZMECE İSTİHBARAT AĞININ BAŞINDAKİ BİR İSİM?
Çakır, hakkında tutuklama kararı verilen Fevzi Türkeri´nin sadece 28 Şubat bağlamında değil Ergenekon yapılanması açısından da önemli bir isim diye düşündüğünü belirterek, ?28 Şubat´ta Genelkurmay İstihbarat Başkanı olan Fevzi Türkeri, Batı Çalışma Grubu ve Batı Harekat Konsepti´nin sözde irticayla mücadele adı altında özellikle muhafazakar mütedeyyinlere yönelik baskı ve yıldırma politikalarına dayanak oluşturacak ´düzmece´ istihbarat ağının başındaki bir isim? dedi.
?TÜRKERİ´NİN ERGENEKON´UN YENİDEN YAPILANDIRILDIĞI 1999´DAKİ SÜREÇTE ROL ALIP ALMADIĞI ARAŞTIRILMALI?
Çakır, Fevzi Türkeri´nin 28 Şubat kararlarındaki bu rolünün soruşturma savcılarının özellikle kozmik odadan elde ettikleri belgelerden de geniş geniş kamuoyuna yansıyacağını hatırlatarak, ?Benim merak ettiğim, dönemin Genelkurmay İstihbarat Başkanı olan Fevzi Türkeri´nin Ergenekon´un yeniden yapılandırıldığı 1999´daki süreçte rol alıp almadığı. Bu bağlamda özellikle Emniyet İstihbarat Dairesi´nin elinde bu yönde bazı bilgi ve belgelerin olduğu kanaatindeyim, ama ne hikmetse Ergenekon soruşturması sürecinde ve devam eden dava aşamasında mahkeme ve savcıların bu yönde Emniyete ilettikleri taleplere tatmin edici bir cevap verilmedi? diye konuştu.
?FEVZİ TÜRKERİ BÖYLE BİR ROL ÜSTLENDİ Mİ??
Zihni Çakır, şunları söyledi: ?Örneğin 1999´da Ergenekon´un yeniden yapılandırılması için yapılan toplantıda kimler vardı? Bu grubun o dönemki çalışmalarının 1 numarası kimdi? Fevzi Türkeri böyle bir rol üstlendi mi? Bu soruların cevabından bilgi sahibi olduğundan emin olduğum Emniyet İstihbarat Dairesi neden hala susar? Ergenekon´un Çöküşü-2 kitabımda sözünü ettiğim 3 kritik toplantı vardı. Bu toplantıların katılımcılarını, isimlerini kodlayarak yazmama karşın, G.Y´den kendisinin kastedildiğini iddia ederek hakkımda dava açan Ergenekon´un firari sanığı Gülseven Yaşer bu davayı kazanmıştı. Yine E.P şeklindeki kodlamadan kendisinin kastedildiğini öne sürerek dava açan Ergenekon´un tutuklu sanığı Ergun Poyraz da açtığı davayı kısmen kazanmış, şahsıma yapılan tebligatların hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle karar Yargıtay´da bozulmuştu. Şimdi kararı temyiz edeceğim ancak buradan da bir ceza çıkacağına dair ciddi endişeler taşıyorum. Emniyet İstihbarat kaynaklarımdan elde ettiğim bilgiler doğrultusunda kitabımda detaylarıyla yer verdiğim o toplantıların aktörleri arasında Fevzi Türkeri de var mı acaba? Eğer benim o günkü kaynaklarımdan edindiğim ve farklı kaynaklardan teyit ettirdiğim bilgiler doğru ise, ki benim şüphem yok, 28 Şubat soruşturmasının gideceği son nokta Ergenekon davasıyla birleştirilmedir. Çünkü aktörler ve üslendikleri rolleri bunu zorunlu kılıyor.?
?TÜRKERİ´NİN KİŞİLİK HAKLARINA SALDIRI YOK?
Fevzi Türkeri´nin, Anadolu´da Vakit gazetesinin, ?1 NUMARA´ Fevzi Türkeri mi?? başlıklı haberi hakkında açtığı manevi tazminat davası Ankara 14. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedilmişti. Ankara 14. Asliye Hukuk Mahkemesi´nin kararında; ?Toplumda bu örgütün liderinin kim olduğu konusunda bir belirsizlik olduğu da kamuoyunca bilinmektedir ve toplumda bu örgütün liderinin kim olduğu konusunda bir belirsizlik olduğu gibi arayış da vardır. Davalı gazete davacının yapmış olduğu görev nedeni ile 1 numara olabileceğini varsayarak yazı yazmıştır. Ergenekon örgütü ile ilgili toplumun her kesimindeki basın ve TV´de programlar yapılmakta ve bilgi verilmektedir. Verilen bu bilgilerin çoğunun Cumhuriyet Savcılığı ya da mahkemelerin yargılaması sırasında verilen kararlar üzerine yayınlanmış olduğu anlaşılmaktadır. Yazılan yazı ve yazı içeriğine göre de; davacının örgütün 1 numarası olarak bildirildiği konusu da tartışmalıdır. Bu nedenle davacının kişilik haklarına saldırı niteliğinde olduğu iddia edilen yazıda yasal unsur oluşmadığı görülmüştür. Davalılar diğer basın organlarında, iddianame ve kitapta gösterilen ve belirtilen yazılar içeriğine uygun yazıda bulundukları görüldüğünden yerinde görülmeyen davanın reddine karar verilmiştir? ifadeleri kullanılmıştı.
DAİRE, HABERAL´A DESTEK VERDİ, BİR ÜYE CHP´DE GÖREVDE!
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi ise, yerel mahkemenin kararını bozmuştu. Ergenekon Terör Örgütü davasının tutuklu sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberal´ı tahliye etmeyen 9 hakimi tazminata mahkûm eden Yargıtay 4. Hukuk Dairesi´nin üyesi YARSAV´lı Mustafa Kıcalıoğlu, emekli olur olmaz CHP kontenjanından İş Bankası Yönetim Kurulu üyeliğine getirilmişti. Bozma kararını veren üyelerden Ayşe T. Çevikbaş da, YARSAV üyesiydi.
ŞEMDİNLİ İDDİANAMESİNDE DE İSMİ GEÇİYOR
Hakkari´nin Şemdinli ilçesinde Umut Kitapevi´ne 9 Kasım 2005´te yapılan bombalı saldırıyla ilgili davanın iddianamesinde; dönemin Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt´la birlikte dönemin Jandarma Genel Komutanı Fevzi Türkeri´nin ismi de yer alıyor. İddianamede; ?Şemdinli olayı ile ortaya çıkan devlet içerisindeki illegal yapılanmanın izleri iyi takip edilirse, Jandarma Genel Komutanı Fevzi Türkeri ile Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt´a kadar uzanır? deniliyor.
TÜRKERİ, İDDİALARI ORTAYA ATANLARIN KİM OLDUĞUNA BAKILMASINI İSTEDİ!
Şemdinli iddianamesinde ismi yer alan dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri, Şemdinli´deki olayların, ?İkinci Susurluk Vakası? olarak değerlendirilmesine karşı çıkmıştı. Türkeri, ?Susurluk gibi değil, lokal bir olay? demişti. Fevzi Türkeri, Şemdinli olayları için yapılan ´Susurluk´ benzetmelerine karşı çıkarak, ?provokasyon? olduğunu söylemişti. Türkeri, ?iddiaları ortaya atanların kim olduğuna bakılmasını? isterken, konunun yargıya intikal ettiğini, bundan sonra gelişmeleri yargıya bırakmak gerektiğini söylemiş ve ?İtidalli davranmak lazım? demişti. (Kenan Kıran / Yeni Akit)
(29 Nisan 2012, 16:39)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Operasyonlar 1000 yıl sürsün
51997 operasyon daha var
28 Şubat´a şok balans: 31 gözaltı
28 Şubat´ta 2. dalga: 12 gözaltı
1000 yılın 3. haftasında 3. dalga
28 ŞUBAT SORUŞTURMASI MANŞETLERİMİZ
28 ŞUBAT SÜRECİYLE İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
Flaş!!! YÖK´e 28 Şubat operasyonu
28 Şubat: 4 memur sorgulandı
28 Şubat yargısına inceleme
Flaş!!! 28 Şubat´a soruşturma
Ergenekon ve bağlantılı diğer iddianamelerde arama yap