28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedilen 11 askerden, dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümg. Erol Özkasnak´ın da aralarında bulunduğu 8 zanlı Nöbetçi Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı. Tutuklananlardan Özkasnak ile birlikte diğer emekli 3 asker Sincan Cezaevi´ne, 4 muvazzaf asker ise Mamak Askeri Cezaevi´ne gönderildi. 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklananların sayısı 26´ya yükseldi.
21.04.2012 10:26 Özel Yetkili Ankara Başsavcıvekilliği´nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında, önceki gün gerçekleştirilen 2´nci dalga operasyonlarda gözaltına alınan 4´ü muvazzaf 11 kişiden aralarında emekli Tümgeneral Erol Özkasnak´ın da bulunduğu 8 kişi tutuklandı, 3 kişi ise serbest bırakıldı. Perşembe günü gözaltına alınan 11 kişi Emniyet Müdürlüğü´ndeki işlemlerin tamamlanmasının ardından dün adliyeye sevk edildi. Savcılara ifade veren 11 şüpheli tutuklanmaları istemiyle Nöbetçi Mahkeme´ye sevk edildi. Mahkeme 4 muvazzaf albay Mustafa İhsan Tavazar, Mustafa Hakan Bural, Ahmet Dağcı ve Seyfullah Sönmez ile emekli tümgeneral Erol Özkasnak, emekli albaylar Bahattin Çelik, Osman Bülbül ve Veli Seyit Akarbaşı´nın tutuklanmasına karar verdi. Emekli Albay Yaşar Bülent Aksoy, emekli yarbaylar Güneş Kıral ile İbrahim Reşit Çağın ise serbest bırakıldı. Tutuklanan muvazzaf subaylar Mamak Askeri Cezaevi´ne, Özkasnak ve diğer 3 emekli Albay ise Sincan Cezaevi´ne gönderildi. Öte yandan emekli Tümgeneral Özkasnak´a, emekli Org. Çevik Bir ile diğer şüphelilere sorulan benzer soru ve belgelerin gösterildiği belirtildi. Özkasnak´a BÇG´nin kurulma amacı ve kendisinin buradaki görevi sorulurken, yöneltilen sorulardan biri de Genelkurmay Başkanlığı Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemleri Başkanlığı´nın logolarının bulunduğu gizli ibareli belgelerdi. Bu belgelerin nerelere gönderildiği ve kişilere yönelik psikolojik bir propaganda aracı olarak kullanılıp kullanılmadığı soruldu. Ayrıca 26 Ağustos 1997 tarihli Genelkurmay Psikolojik Harekât Grup Komutanlığı görev, yetki ve sorumlulukları yönergesi ve ekleri de Özkasnak´a gösterildi.
-Özkasnak avukat istemedi-
Dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Özkasnak ifadeleri sırasında avukat istemedi. Ancak yasal zorunluluk gereği barodan avukat görevlendirildi. Özkasnak ile birlikte sorgulanan muvazzaf subayların Batı Çalışma Grubu´nun faaliyet gösterdiği kata giriş için kendilerine verilen kartlarla ilgili Bizim görev yaptığımız yere giriş çıkışlar o dönemde kartla sağlanabiliyordu. Bize verilen kartlar normal mesaimizin gereğiydi diye savunma yaptığı öğrenildi. Bu arada 28 şubat döneminde yüzbaşı ve üsteğmen rütbesinde olan emekli albaylara harekât başkanının Çetin Doğan olup olmadığının sorulduğu, albayların ifadelerinde Harekât başkanımız Yaşar Büyükanıt´tı ve emir komuta zinciri içersinde gelen emirleri yerine getiriyorduk dedikleri iddia edildi.
-Özkasnak´a BÇG soruldu-
28 Şubat sürecinde medyada postmodern darbeyi tetikleyen manşetlerin atılmasında rolü bulunan Özkasnak´a savcılar tarafından hazırlanan, Batı Çalışma Grubu´nun medyayı yönlendirip yönlendirmediği soruldu. PKK´lı Şemdin Sakık´ın yakalanmasının ardından bazı gazetecilerin ve sivil toplum kuruluşlarının ´para karşılığı PKK´ya destek verdikleri´ şeklindeki andıcın hazırlanmasındaki rolü soruldu. Medyayla ilişkiler konusunda verilen emirleri yerine getirdiğini belirten Özkasnak´ın, Sakık´ın ifadesini kendisinin almadığını, andıçta da imzasının bulunmadığını belirttiği ifade edildi. Tutuklanan emekli Orgeneral Çevik Bir gibi TSK İç Hizmet Kanunu´nun 35. maddesiyle kendini savunduğu öğrenilen Özkasnak´ın, BÇG´nin MGK kararları doğrultusunda kurulup faaliyet gösterdiğini söylediği belirtildi.
Emekli Tümgeneral Özkasnak´a savcılık ve emniyet sorgularında BÇG medya yönlendirmesi yaptı mı? Bazı gazete patronları Genelkurmay´a çağrılarak baskı yapıldı mı?, ´Üfürükçüler´, ´Aczimendiler´ gibi tabirlerle anılan grupların medya gündeminde tutulması emrini siz mi verdiniz? BÇG planlı hazırlanan haberler bazı basın yayın kuruluşlarına servis edildi mi?, Şemdin Sakık´ın ifadelerine eklenen metinlerle gazetecileri andıçlama talimatını kim verdi? O dönem askerî müdahalenin karşısında olan medya mensuplarının işten çıkartılması için baskı yapıldı mı? sorularının yöneltildiği belirtildi.
Özkasnak´ın, TSK İç Hizmet Kanunu´nun 35´inci maddesiyle kendisini savunduğu ifade edildi. Çevik Bir´in ´MGK ve Bakanlar Kurulu kararlarını uyguladım.´ savunmasına benzer şekilde ifade veren Özkasnak, irticayla mücadelenin MGK kararları doğrultusunda yapıldığını, BÇG´nin yasal bir çalışma olduğunu öne sürdü. Öte yandan önceki gün emniyete getirilen Özkasnak´ın, polisin gözaltındaki askerlere dağıttığı kumanyayı beğenmediği öğrenildi. Gelen yemeği beğenmeyen Özkasnak´ın kayınbiraderi de olan avukatı Erol Şahin´e, Aç bıraktılar. diye dert yandığı bildirildi. ( Sabah, Zaman)
-Özkasnak´ın günlükleri önemli delil-
28 ŞUBAT soruşturmasının ikinci dalgasında önceki gün gözaltına alınan emekli Tümgeneral Erol Özkasnak´ın evinde soruşturmanın seyrini değiştirecek çok önemli belgeler ele geçirildi. Star Gazetesi´nin haberine göre Özkasnak´ın Bodrum´daki evinde yapılan aramada özel bir kasanın içerisinden el yazısıyla tutulmuş günlükler çıktı. Günlüklerde, Batı Çalışma Grubu, sivil ve askeri bürokrasiyle, iş ve medya dünyası irtibatlara yer verildiği öğrenildi. Günlükleri incelemek üzere özel bir ekip oluşturuldu. Önceki gün Bodrum Yalıkavak´taki yazlığında gözaltına alınan dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak´ın Türkiye´yi 28 Şubat sürecine götüren süreci gün be gün not ettiği günlüklerine el konuldu. Soruşturmanın seyrine önemli katkı yapacağı belirtilen günlükle birlikte Özkasnak´ın evinde başka kritik 28 Şubat belgeleri de ele geçirildiği öğrenildi. Postmodern Darbenin Günlükleri´nde, Batı Çalışma Grubu, sivil ve askeri bürokrasiyle, iş ve medya dünyası irtibatlara yer verildiği öğrenildi. Bilgilerin o dönem gerçekleşen olayların örtüşüp örtüşmediği ve diğer delil ve tanık ifadeleriyle uyuşup uyuşmadığının ilk etapta inceleneceği belirtildi. Günlüklerde yazılanlar soruşturmanın içeriğini ilgilendiren bölümleri itibariyle delil kapsamına alınacak. Özel hayata ilişkin bölümleri ise soruşturma dışı tutulacak. Ankara´ya getirilen ?Post Modern Darbenin Günlükleri´ni incelemek üzere özel bir ekip oluşturuldu. Günlükleri incelemeye alan özel ekibin burada yer alan bilgiler ile Türkiye´nin yakın tarihinde meydana gelen olayların kronolojik olarak örtüşüp örtüşmediğini de araştıracağı bildirildi. Daha önce Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek´in günlükleri ortaya çıkmış ve bu günlüklerden yola çıkılarak Türkiye´nin pek çok karanlık dönemi aydınlandığı gibi, Ayışığı, Sarıkız, Yakamoz ve Balyoz gibi darbe planlarına ışık tutmuştu.
TERÖR ŞUBE´DE 8 KİŞİLİK İNCELEME
28 Şubat soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve ?28 Şubat´ın gizli yayın yönetmeni? olarak gösterilen Özkasnak dışındaki 4´ü muvazzaf 11 şüphelinin evlerinde de çok sayıda belge ile dijital veriye el konulmuştu. Bu dijital veri ve belgelerin incelenmesi için de Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü´nde 8 kişilik özel bir ekip oluşturuldu. Bu ekibin, tüm dijital belge ve dökümanları incelemeye aldığı ve zanlıların savcılık sorgusuna yetiştirmeye çalıştığı öğrenildi. (Star)
(21 Nisan 2012, 10:26)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
28 Şubat´ta 2. dalga: 12 gözaltı
28 Şubat soruşturması manşetlerimiz
28 Şubat süreci manşetlerimiz
Flaş!!! YÖK´e 28 Şubat operasyonu
28 Şubat: 4 memur sorgulandı
28 Şubat yargısına inceleme
Flaş!!! 28 Şubat´a soruşturma