28 Şubat Soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen 12 zanlıdan 9´u tutuklandı. Tutuklananlar arasında eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir de bulunuyor. Bu tutuklamalarla birlikte soruşturma kapsamında tutuklanan zanlıların sayısı 18´e yükselmiş oldu.
16.04.2012 10:05 Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği´nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen 12 kişiden aralarında eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir´in de bulunduğu 9´u tutuklandı, 3´ü serbest bırakıldı. Özel yetkili cumhuriyet savcılarının tutuklanmasını talep ettiği 12 zanlının nöbetçi hakimlik sorgusu sona erdi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği, zanlılardan emekli Orgeneral Çevik Bir´in de aralarında bulunduğu 9´unun tutuklanmasına karar verirken, 3´ünü serbest bıraktı. Zanlıların nöbetçi hakimlik sorgusu yaklaşık 5,5 saat sürdü.
-Tarık Yelkenci savcılıktan serbest bırakıldı-
28 Şubat Soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve dün Adliye´ye sevk edilen 13 kişiden biri Astsubay Ahmet Tarık Yelkenci idi. Savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Yelkenci, serbest kalmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakırken, avukatı Bozkurt, tahliye kararını, ´Savcılığın takdiri. Demek ki dosyadaki delillerle şu andaki tahliye uyum gösteriyor. Savcılığın takdiri. Yargılama devam ediyor´ ifadeleriyle değerlendirdi. Avukatıyla beraber Adliye´den çıkan Yelkenci, polis aracındaki valizini aldıktan sonra taksiye binerek Adliye´den ayrıldı. Yelkenci Çanakkale´de gözaltına alınmıştı.
-Serbest bırakılan 3 kişi-
Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği´nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında, nöbetçi hakimlikte serbest bırakılan 3 zanlıya, adli kontrol hükümleri uyarınca ´yurtdışına çıkış yasağı´ konuldu. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği, savcıların tutuklanmalarını talep ettiği 12 zanlıdan Ümit Şahintürk ile Necdet Batıran ve Hamza Özaltun´un, ´mevcut delil durumunu´ dikkate alarak, serbest bırakılmasına karar verdi. Bu kişiler tutuksuz yargılanacak. Nöbetçi hakimlik, bu şüphelilerin yurtdışına çıkışlarına, CMK´nun adli kontrol hükümlerine ilişkin 109/3 (a) maddesi uyarınca, yasak getirdi.
-Tutuklanan 9 kişi-
Emekli Orgeneral Çevik Bir, emekli Tuğgeneral Ünal Akbulut, emekli Kıdemli Albay Serdar Çelebi, emekli Albaylar Yüksel Sönmez, Yahya Cem Özarslan, Ruşen Bozkurt, Oğuz Kalelioğlu, Cengiz Çetinkaya ve Alican Türk´ün ise ´haklarında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunması, sevk maddelerindeki eylemler için öngörülen cezanın alt ve üst sınırları ve bu maddelerin kaçma kuşkusu doğurması ile adli kontrol kararı verilmesinin yetersiz kalacak olması´ gibi nedenlerle tutuklanmalarına karar verildi.
´28 Şubat´ soruşturması kapsamında gözaltına alınan 29 kişiden, dün de 9´u tutuklanmıştı. Bu tutuklamalarla birlikte soruşturma kapsamında tutuklanan zanlıların sayısı 18´e yükselmiş oldu. Hakkında gözaltı kararı bulunan 2 şüpheliye ise henüz ulaşılamadı.
-Babasının oğlu!-
Emekli Orgeneral Çevik Bir´inde aralarında bulunduğu, tutuklanmasına karar verilen 9 kişi, tutuklama müzekkerelerinin yazılması sonrasında, Ankara Emniyet Müdürlüğü´ne ait 2 minibüsle Sincan Cezaevi´ne götürüldü. Tutuklular adliye önünde minibüse bindirilirken, bekleyen bir kişi, ´Baba, seninle gurur duyuyoruz´ diye bağırdı.
-Bazı zanlılar Engin Alan´ı suçladılar-
Savcılık sorguları da netleşiyor. Emekli Albay Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu´nun ifadesine göre, Balyoz davasının tutuklu sanığı MHP Milletvekili Korgeneral Engin Alan, o dönem Özel Kuvvetler Komutanlığı yaptı ve emrinde çalışan bazı subayları BÇG´de görevlendirdi. İfadesinin ardından serbest bırakılan emekli Albay Gürcüoğlu, Engin Alan Paşa tarafından BÇG´de görevlendirildiğini söyledi. Gürcüoğlu, BÇG´ye birçok yerden bilgi geliyordu. İlgili birimler alıp bunu dağıtıyordu. Biz de onları düzenleyip hazırlıyorduk. Sonraki gelen arkadaşlar da komutanlara arz ediyordu. Genelkurmay Karargahı´nda büyük bir salonda çalışma yapılıyordu, orası çok gizliydi, kimse bilgi vermezdi. dedi.
-Çevik Bir savcıyla tartıştı iki kere sorguya alındı-
28 şubat soruşturması kapsamında ifadesi alınmak üzere Ankara Adalet Sarayı´na getirilen emekli Orgeneral Çevik Bir, özel yetkili savcılardan Mustafa Bilgili´ye ifade verirken savcıyla tartıştığı ortaya çıktı. ?Benim söylediğim gibi tutanağa geçirtmiyorsunuz? diyerek savcı Bilgili´ye itiraz eden Bir, ?Söylediklerimin aynısı tutanağa geçsin? dedi. Çevik Bir´in itirazları nedeniyle Bilgili ifadeyi yarım bırakarak Çevik Bir´in ifadesini sonraya bıraktı. Dün saat 16:00 sularında tekrar Çevik Bir´in ifadesini almaya başlayan Bilgili, 28 Şubat sürecine ilişkin kritik belgeleri göstererek bu belgeler hakkında Bir´in ifadesini aldı.
İŞTE 28 ŞUBAT´IN TANIMI
Savcılığın şüphelilere yönelttiği son soru iddia makamının 28 Şubat´a bakışını özetliyor:
?Savcılığımızca toplanan belgeler bir bütün olarak incelendiğinde BÇG yapılanması ve bu çerçevede yapılan çalışmalar neticesinde 54. Hükümet kurulduktan sonra TBMM´den güvenoyu almış ve programı doğrultusunda icraatlarına başlamıştır. Ancak iktidara gelir gelmez başta büyük ortağı olmak üzere Hükümet ´irtica´ olarak nitelendirilmiş, kendisine karşı psikolojik harp başlatılmış bunun içinde özel kuvvetler komutanlığının psikolojik harp unsurları ve Genelkurmay´ın Psikolojik Harp Dairesi kullanılmıştır. Bu husus batı eylem planında açık olarak yer almaktadır. Yapılan bu psikolojik harekatlar sırasında TSK´nın en önemli kara silahı olan tanklar Sincan´da yürütülmüştür. Tankların yürütülmesi toplumun büyük kesimi tarafından da Hükümete karşı bir eylem olarak algılanmıştır. Bir gün sonra yayınlanan günlük gazeteler bu olayı askeri müdahale belirtisi olarak manşetlere taşıdıkları ve takip eden süreçte hükümetin ayrılmak zorunda bırakıldığı açıkça görülmektedir. Bu konuda son olarak ilave edeceğiniz husus var mıdır??
OPERASYONLARI BAŞLATAN ISLAK İMZALI BELGE GENELKURMAY´DAN
28 Şubat soruşturmasının önemli bir ayrıntısı daha gün ışığına çıktı. Soruşturmanın savcılık açısından temel dayanağını oluşturan ve şüphelilere sadece Batı Çalışma Grubu´nun kuruluşu, faaliyetleri ve eylemleri kapsamında soruların yöneltilmesine neden olan en önemli belgesinin nasıl elde edildiği ifade tutanaklarına yansıdı.
-Savcılık talep etti-
28 Şubat soruşturma sürecinde, operasyonu yürüten Ankara özel yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, soruşturma konusu olan BÇG kuruluşunu sağlayan belgenin aslına ulaşmaya çalıştı. Bu nedenle savcılık Genelkurmay Başkanlığına geçtiğimiz aylarda bir yazı yazarak Batı Çalışma Gurubu belgesinin orijinalinin arşivlerinde olup olmadığını, arşivlerinde mevcut ise savcılığa gönderilmesini talep etti. Savcılığın yazısı üzerine harekete geçen Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği, bizzat Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel´in ´olur´u ile arşivlerinden çıkarılan 10 Nisan 1997 tarihli, Çevik Bir ıslak imzalı, orijinal belgeyi 3 Nisan 2012 tarihinde savcılığa özel bir kurye ile gönderdi. Orjinal belgeye alan savcılık, tam sekiz gün sonra, 11 Nisan 2012 tarihinde operasyon düğmesine bastı, 5 ilde toplam 31 kişi hakkında gözaltı kararı uygulandı.
-Liste Genelkurmay´dan-
Yine tutanaklara göre savcılığın talebi üzerine Genelkurmay Başkanlığı aynı tarihte ?BATI ÇALIŞMA GRUBU KRİZ MASASI?ın da yer alan görevlilerin isim ve rütbelerinin yer aldığı ve 19 Haziran 1997 tarihinde düzenlendiği anlaşılan bir belgeyi CD halinde savcılığa gönderdiği de ortaya çıktı. Gözaltındaki şüphelilere sorulan bu listede adı geçen isimler şöyle: Tümgeneral Fevzi Türkeri, Tümgeneral Cevat Temel, Deniz Kurmay Kd. Albay Eser Şahan, Hava Pilot Tuğgeneral Çetin Dizdar, Tümgeneral Hakkı Kılınç, Mustafa Bıyık (J. Asayiş Kom.), Hava Kıdemli Albay Selman Yazıcı, Topçu Kıdemli Albay Yavuz Gürcüoğlu, Deniz Kurbay Yarbay Serdar Çelebi, Tank Yarbay Mustafa Babacan, Yarbay Orhan Nalcıoğlu, İsrafil Aydın (K.K.K). ( Hürriyet)
SORUŞTURMADA ŞU ANA KADAR TUTUKLANAN 18 KİŞİ
Emekli orgeneral Çevik Bir, emekli tuğgeneral Ünal Akbulut, emekli tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan, emekli tuğgeneral İdris Koralp, emekli kurmay albay Hüsnü Dağ, emekli kurmay albay Sezai Kürşat Ökte, emekli kıdemli albay Serdar Çelebi, emekli albay Yüksel Sönmez, emekli albay Yahya Cem Özarslan, emekli albay Ruşen Bozkurt, emekli albay Oğuz Kalelioğlu, emekli albay Cengiz Çetinkaya, emekli albay Alican Türk, emekli albay Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu, emekli albay İsrafil Aydın, emekli binbaşı Salih Eryiğit, emekli yüzbaşı Mustafa Babacan, emekli yüzbaşı Orhan Nalcıoğlu.
(16 Nisan 2012, 10:05)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
28 Şubat soruşturması manşetlerimiz
28 Şubat süreci manşetlerimiz
Flaş!!! YÖK´e 28 Şubat operasyonu
28 Şubat: 4 memur sorgulandı
28 Şubat yargısına inceleme
Flaş!!! 28 Şubat´a soruşturma