28 Şubat operasyonları kapsamında gözaltına alınan 31 zanlıdan emniyetteki sorguları tamamlananlar savcı ve mahkeme sorgusu için adliyeye sevk ediliyor. 28 Şubat sürecinde tankların yürütüldüğü Sincan´da ise cezaevinde dün olası tutuklamalara karşı koğuşlar hazırlandı. Bu arada gözaltına alınan askerlerin nasıl belirlendiği de netleşti. 28 Şubat´ın merkezi olan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Gölcük Donanma Üssü´ndeki aramalarda, BÇG´nin emir-komuta zincirini gösteren bir tablonun ele geçirildiği öğrenildi.
14.04.2012 Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği tarafından yürütülen 28 Şubat soruşturması kapsamında gözaltına alınan 31 kişinden emniyetteki sorguları tamamlananlar Ankara Adliyesi´ne sevk ediliyor. İlk olarak Saat 10.00 sularında işlemleri tamamlanan 15 kişi adliyeye sevk edildi. Ardından saat 11:30´da sorguları tamamlanan 8 kişi daha Ankara Adliyesi´ne sevk edildi. Terörle mücadele ekiplerince gri ve siyah minibüslerle adliye getirilen zanlılar, araçlar kapıya yanaştırılarak binaya sokuldu. Zanlılara, binaya girişlerinde birer polis eşlik etti. Ankara Adliyesi ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Bazı zanlıların yakınları da adliye önünde bekliyor.
21:15 7 kişinin savcılık sorgusu tamamlandı
Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği´nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında, Ankara Adliyesi´ne sevk edilen 15 zanlıdan 7´sinin savcılık sorgusu tamamlandı. Ankara Emniyet Müdürlüğü´ndeki işlemleri tamamlanan aralarında emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan´ın da bulunduğu 15 zanlı, öğle saatlerinde Ankara Adliyesi´ne getirildi. 4 savcının sorguladığı zanlılardan 7´sinin ifadesi yaklaşık 7 saat sürdü. Savcıların zanlılara ağırlıklı olarak, Batı Çalışma Grubu´nun (BÇG) kurulması, faaliyetleri ve raporları hakkında sorular yönelttiği öğrenildi.
-Sincan´da başladı, Sincan´da bitecek-
Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı´nca yürütülen 28 Şubat Soruşturması kapsamında gözaltına alınan 27 kişi için bir yandan ifade alma süreci başlarken diğer yandan da olası tutuklama kararı dikkate alınarak Sincan F Tipi Cezaevi´nde de hazırlıklar başladı. Olası tutuklamalara karşı bazı koğuşların yeniden dizayn edildiği öğrenildi. 28 Şubat sürecinde tankların yürütüldüğü Sincan´da 15 yıl sonra bu emri veren komutanların kaderi kesişti. Dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Emekli Org. Çevik Bir ve yakın çalışma arkadaşları önceki geceyi Ankara Emniyet Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü´nde geçirdi.
Bir ve karargah ekibinin sorgulaması Sağ ve Dini Motifli Terör Örgütleriyle Mücadele birimlerince yürütülüyor. Soruşturmayı yürüten özel yetkili savcılardan Kemal Çetin dün emniyete giderek ifadelerin nasıl alınacağını koordine etti. Çevik Bir´in ifadesinin en son alınacağı belirtildi. Gözaltında bulunan emekli Hava Albay Aydın Karaşahin´in 28 Şubat döneminde ulusal medya organlarını irticai içerik açısından takip ettiği ileri sürüldü. Soruşturma kapsamında 27 kişi gözaltında tutuluyor. Kıdemli Albaylar Serdar Çelebi, Ziya Batur, Cem Özarslan ve Eser Şahan ise yakalanamadı. Cem Özarslan´ın yurtiçinde olduğu ve aranmasının sürdüğü öğrenildi. Albay Cengiz Çetinkaya ise Perşembe günü Emniyete gelerek teslim oldu. İfade alınmasının gün içinde tamamlanmasının beklendiği ve şüphelilerin adliyeye bugün iki grup halinde sevk edilme ihtimalinin yüksek olduğu ifade edildi. Bir ve ekibi geceyi polisin özel bir odasında tutularak geçirdi. Nezaret yerine kantinde bekletildi. Gözaltındakiler akşam yemeğini polisin tabldotundan yerken, dışarıda ambülans bekletildiği görüldü.
BÇG İLE İLGİLİ 5 SORU
ÇEVİK Bir ve diğer emekli subaylara Batı Çalışma Grubu´nun (BÇG) şeması gösterilerek bu yapılanma hakkında 5 soru sorulduğu öğrenildi.
1- Şemada görülen bu yapılanma hakkında bildiklerinizi anlatınız? Bu yapılanmanın yasal dayanağı neydi?
2- Batı Çalışma Grubu içerisinde görev alacak personel, hangi kriterlere göre seçiliyordu?
3- Bu kişiler belirlenen görevlere nasıl getiriliyor ve görevleri nasıl sona eriyordu?
4- BÇG içinde emir komuta zinciri nasıl işliyordu?
5- BÇG´nin kamuda görevli kişiler hakkında topladığı bilgiler (fişlemeler) nasıl kullanılıyordu?
-Tanklara emri Çevik Bir verdi-
28 Şubat sürecinin simgesi haline Sincan´da tankların yürümesi olayı 4 Şubat 1997´de yaşandı. Etimesgut Zırhlı Birlikler Tümen Komutanlığı´na bağlı araçlar Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Bir´in emri ve dönemin tümen komutanı tümgeneral Erdal Ceylanoğlu´nun koordinesinde Sincan caddelerine çıktı. O döneme ilişkin tanıklıklara göre, Genelkurmay Başkanlığı´nın daha sonra Motorlu yürüyüş tatbikatı..´ diye isimlendirdiği olay sırasında Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı´yı arayarak gelişmelerden haberi olup olmadığını sordu. Karadayı´nın makamına çağırarak emri kimin verdiğini sorduğu Çevik Bir, kendisinin verdiğini söyledi. Bir, Karadayı´nın Keşke yapmasaydın. Durum nazik bir noktada... sözlerine ise Komutanım Türkiye elden gidiyor, siz ne diyorsunuz yanıtını verdi.
-AB Komisyonu: Soruşturma fırsat-
AB Komisyonu, Genişleme Komiseri Stefan Füle´nin Sözcüsü Peter Stano, 28 Şubat soruşturmasına ilişkin yaptığı açıklamada, Bu soruşturma Türkiye´de demokratik kurumların uygun işleyişine ve hukukun üstünlüğüne güven takviyesi açısından bir fırsattır dedi. Stano, sanık haklarının riske atılmamasını isteyerek, tutuklu yargılamalara sadece zorunlu hallerde başvurulması ve sanık haklarına saygı ve yargılama sürelerinin asgaride tutulmasının önemini vurguladı. ( Sabah)
-BÇG emrini kim verdi?-
Refah-Yol iktidarını yıkan 28 Şubat cuntasının bir numarası emekli Orgeneral Çevik Bir, Ankara Emniyeti´nde dün ifade sırası bekledi. Polis, düşük rütbelilerden başladığı sorgulamada, emekli askerlere Batı Çalışma Grubu´nda yer alıp almadıklarını sordu. Şüphelilere ´BÇG´nin kurulması emrini kim verdi?´ sorusu da dahil 10 soru yöneltildi. 28 Şubat´ın önemli isimlerinin emniyetteki sorgulama işlemleri dün sabah saatlerinden itibaren başladı. 28 Şubat soruşturmasında önceki gün gözaltına alınan ve Batı Çalışma Grubu´nun fikir babası Çevik Bir´in de aralarında bulunduğu 28 emekli asker, geceyi Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi´nde geçirdi. Sabah saat 9´da başlayan polis sorgusuna önce astsubaylar ve albaylar alındı. Çevik Bir ve diğer generallerin sorgusu bugüne kaldı.
ÇEVİK BİR İMZALI BELGELER SORULDU
10 temel sorunun yöneltildiği şüphelilerden 4 Nisan ile 17 Eylül 1997 tarihleri arasında Org. Çevik Bir imzası taşıyan ve Batı Çalışma Grubu´nun (BÇG) oluşturulması, harekat konsepti, eylem planı ve çalışmalarının rapor edilmesini konu alan resmi yazılar ile Kur. Kd. Albay İdris Koralp imzalı eylem planında belirtilen tedbir ve eylemlerin hangi maksadı taşıdığını açıklamaları istendi. İhbar Şikayet Mektupları ve Siyasi İslamın Faaliyetleri konulu belge ile ekinde yer alan planların sorulduğu şüphelilerden, Tuğg. Kenan Deniz imzalı belge ve eklerinde yer alan Batı Çalışma Grubu Alanına Giriş Yetkisi Verilen Personel listesi ve görevlendirmelerin yer aldığı tabloyu açıklamaları da istendi.
BÇG´Yİ NİYE KURDUNUZ?
Soruşturmayı yürüten Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılarından Mustafa Bilgili´nin talimatıyla gözaltına alınan 28 Şubat postmodern darbesinin şüphelilerine konumlarına göre sorular yöneltildiği öğrenildi. Üst rütbeli subaylara, BÇG´yi hangi amaçla kurdunuz? sorusu yöneltilirken, daha alt rütbedeki subaylara ise BÇG´de görev alnınız mı? Aldıysanız hangi biriminde görev aldınız? sorusu yöneltildi. BÇG´yi kurmak için emir aldınız mı? sorusunu da yöneltilen şüphelilerden bazıları ´Emirleri yerine getirdik´ cevabı verirken, bazı isimler ise bu soruya cevap vermedi..
BÇG FAALİYETLERİNE KATILDINIZ MI?
28 Şubat´ın şüphelilerine BÇG´nin meşruiyeti ve faaliyetlerine ilişkin sorular da yöneltildi. Sorguda BÇG´nin üst komutanlığın emriyle kurulup kurulmadığı, böyle bir emir yoksa üst komutanlığın bilgisi dahilinde olup olmadığı soruları yöneltildi. BÇG´nin birçok alt yapılanmasına dikkat çekilen polis sorgusunda şüphelilere hangi birimlerde BÇG´nin faaliyetlerine iştirak ettiklerini de sordu. Şüphelilere ´İrtica ile mücadele konulu brifing verdiniz mi? Verilmesi için talimat verdiniz mi? Bu konferanslara katıldınız mı? gibi sorular da yöneltildi.
FİŞLEMELERİ HANGİ AMAÇLA YAPTINIZ?
Batı Çalışma Grubu adı altında yapılan faaliyetlerin önemli bir kısmı da fişlemelerden meydana geliyordu. Doktor, öğretmen, vali, kaymakam, hakim, savcı, asker, polis, subay, öğrenci, işadamı, esnaf, işçi, sendikacı, kapıcı, seyyar satıcı gibi toplumun her kesiminden 6 milyonu aşkın insana ait Genelkurmay´daki bilgi fişleri de şüphelilere soruldu. Bilgi fişlerinin ne amaçla oluşturulduğu ve hangi kriterlerin esas alındığına ilişkin soruya şüphelilerin çelişkili cevaplar verdiği öğrenildi. Bazı şüpheli subayların emir komuta içerisinde yaptıklarını söyledikleri belirtildi.
MEDYAYI TAKİP ETTİNİZ Mİ?
Şüphelilere yöneltilen başka fişleme sorusu ise basın yayın kuruluşlarının yayınları ile ilgili oldu. Şüphelilere hangi basın yayın kuruluşlarını takip ettikleri ve ettilerse bir rapor hazırlayıp hazırlamadıkları soruldu. Alt rütbedeki subayların emir komuta zinciri altında bu takibatları yaptıklarını ifade ettikleri belirtildi. Hangi yayınları takip ettiniz sorusuna ise İrticai yayınlar cevabının verildiği öğrenildi.
KARARGAH TOPLANTILARINA KATILDINIZ MI?
Şüphelilere karargahlarda yapılan BÇG toplantılarına katılıp katılmadıkları da soruldu. Şüphelilere bu toplantılarda neler konuşulduğu, kimlerin katıldığı, hangi kararların alındığı, hangi birim ve kişilerce organize edildiği gibi sorular yöneltildi.
-Gündel: Müvekkilim görev gereği yaptı-
28 Şubat soruşturması kapsamında gözaltına alınan emekli Albay Aydın Karaşahin´in avukatı Ahmet Gündel, müvekkilinin komutanının görevlendirmesiyle birkaç toplantıya katıldığını, sorgusunun ardından serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Gündel, Müvekkilimin yaptığı faaliyet suç teşkil etmiyor. Yani görevlendirme. O tarihte birkaç televizyonun, gazetenin izlenmesi, irticai faaliyetlerin taranması görevini yapmış dedi.
-İfadeleri 4 savcı alacak-
Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği´nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında gözaltına alınanların Ankara Emniyet Müdürlüğü´ndeki sorgusu dün gün boyu devam etti. Ankara, İstanbul, Niğde, Eskişehir ve Çanakkale´de gözaltına alınan ve geceyi getirildikleri Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü´nde geçiren 26 zanlının ifadesi sabahtan akşama dek sürdü. Sağlık Bakanlığı´na ait bir ambulans da tedbir amacıyla Ankara Emniyeti önünde bekletildi. Gözaltındaki zanlılardan özel diyet uygulayanların bulunduğu, bu kişilerin yemek taleplerinin diyetlerine göre karşılandığı kaydedildi. Adliyeye sevk edilmeleri durumunda zanlıların ifade alma işlemlerini 4 savcı yürütecek. Emniyet ifadeleri tamamlanan bazı zanlıların bugün savcılarca sorgulanması bekleniyor. Soruşturmayı yürüten özel yetkili Cumhuriyet Savcıları Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin, zanlılara ait adreslerde yapılan aramalarda el konulan belgeleri inceliyor.
-Çete değil darbe soruldu-
Emniyet´te ifadesi alınan 28 Şubat postmodern darbesinin şüphelilerine Türk Ceza Kanunu´nun 312. maddesi ile ilgili sorular soruldu. Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs eden kimseye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir maddesi kapsamında suçlamalar yöneltilen şüphelilerin hiçbirine ´çete´ sorusu yöneltilmedi.
SUSMA HAKKINI KULLANAN OLMADI
Şüphelilerin ifade alınma işlemi esnasında susma hakkını kullandığına dair iddialar ise savclık kaynakları tarafından doğrulanmadı. Dün akşam saatlerine kadar alınan ifadelerde susma hakkını kullanarak sorulara cevap vermeyi reddeden olmadı. Şüphelilerin göz altı sürelerinin bugün dolmasını dikkate alan Başsavcıvekilliği´nin ek gözaltı süresi talep edeceği öğrenildi. İfadelerin uzun sürmesi halinde ise ek gözaltı süresinin 5 güne kadar uzatılacağı ve işlemlerin tamamlanması sonrası şüphelilerin mahkemeye sevk edilip edilmeyeceğine karar verileceği belirtildi. Öte yandan, gözaltı kararı olmasına rağmen yurt dışında oldukları belirtilen 2 kişiye henüz ulaşılamazken, bu iki isim ile ilgili yakalama kararı çıkartılmadı.
SORULARA HERKES CEVAP VERDİ
28 şubat soruşturmasını yürüten özel yetkili Başsavcıvekilliği yetkilileri, emniyet sarayında tutulan şüphelilere sorular yönelttikleri ve bu sorulara herkesin cevap verdiğini bildirdi. Aralarında Çevik Bir´in de bulunduğu şüphelilerin savcılık sorgularının bugün saat 9´dan sonra başlayacağı belirtilirken ifade alma işleminin gruplar halinde Ankara Adalet Sarayı´na getirilerek iki gün süreceği ifade edildi. 28 şüphelinin iki gruba ayrılacağı belirtilirken, ilk grubun bugün ikinci grubun ise pazar günü ifadesinin alınacağı öğrenildi. ( Yenişafak)
-BÇG listesi Gölcük´ten çıktı-
28 Şubat operasyonu kapsamında önceki gün gözaltına alınan 27 emekli asker, dünü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü´nde geçirdi. Zanlıların gün içinde aile ve avukatları ile kısa süre görüşmelerine de imkân tanındı. Soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı çıkartılan diğer 4 kişiden 3´ünün yurtdışında bulunduğu, birine ise henüz ulaşılamadığı belirtildi.
TEM Şubesi ekipleri, sabah 09.00´dan itibaren 28 Şubat ile ilgili olarak emekli askerlerin avukatları eşliğinde ifadelerini almaya başladı. Avukatları bulunmayan zanlılar için ise Ankara Barosu´ndan avukat görevlendirildi. Rütbe hiyerarşisine göre en alttan en üste doğru yapılmaya başlanan sorgularda öncelikli olarak Batı Çalışma Grubu´nun (BÇG) neresinde oldukları soruldu. Ardından zanlılara BÇG´deki görev ve yetkilerinin ne olduğu soruları yöneltildi. BÇG´nin o dönemdeki tanımı ve işlevi de sorular arasında yer alırken, fişleme merkezinin kurulma emrinin kim tarafından verildiği de soruldu. Şu ana kadar alınan ifadelerde susma hakkını kullanarak sorulara cevap vermeyi reddeden zanlının olmadığı öğrenildi.
Gözaltına alınan isimlerden emekli Albay Aydın Karaşahin´in avukatı Ahmet Gündel, ifade sonrasında, Ben darbelere karşıyım ama müvekkilimin suçsuz olduğunu düşünüyorum. Savcılıktaki işlemlerden sonra serbest bırakılacağına inanıyorum. diye konuştu. Gündel, Müvekkilime BÇG içindeki görevi soruldu. Kendisi ´Biz yukarıdan gelen emirleri uyguladık. Ordu içerisindeki hiyerarşiye bağlı kaldık.´ diye cevapladı. Müvekkilim görevini ise, ´Basında irticai faaliyetlere ilişkin çıkan haberleri derleyip üstlerime rapor etmek´ şeklinde açıkladı. ifadelerini kullandı.
Sorgusu tamamlanan zanlıların, gruplar halinde bu sabah sabah 09.00´dan itibaren adliyeye sevk edilmesi bekleniyor. Adliyede de özel yetkili dört cumhuriyet savcısı nöbet tutacak. Çevik Bir ve emekli tuğgeneraller Koralp, Akbulut ve Kılıçarslan´ın ise yarın adliyeye sevk edileceği bilgisine ulaşıldı. Zanlıların buradaki ifadelerini özel yetkili cumhuriyet savcıları Mustafa Bilgili, Kemal Çetin, Yıldırım Bayyurt ve Cemil Tuğtekin´in alacağı kaydedildi. Savcı Çetin, 12 Eylül darbesine ilişkin Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkındaki iddianameyi de hazırlamış ve davaya duruşma savcısı olarak çıkmıştı. Bilgili ve Çetin, zanlılara ait adreslerde yapılan aramalarda el konulan belgeleri de incelemeye başladı. Savcılar, Emniyet Müdürlüğü´ne bir dizi soru ile bazı belgelerin fotokopilerini göndererek, soruların zanlılara sorulması ve belgelere ilişkin beyanlarının alınması talimatı verdiler. Gözaltılarla ilgili olarak Ankara Merkez Komutanlığı´ndan herhangi bir ziyaret talebinin olmadığı da belirtildi.
Gözaltına alınan askerlerin isminin nasıl belirlendiği de netleşmeye başladı. Alınan bilgiye göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı´nın talimatıyla yapılan aramalarda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Gölcük Donanma Üssü´nde ele geçirilen belgelerden birini BÇG´nin emir-komuta listesini gösteren bir tablo oluşturuyor. Tabloda üst düzey paşalardan en alt kademedeki askerlere kadar bir isim listesi bulunuyor. Listeler Ankara´daki özel yetkili savcılığa ulaştırıldı. Savcılık, tablodaki isimleri ve fişleme listesini inceledikten sonra operasyon için düğmeye bastı. Gözaltı listesindeki 30 emekli askerin adları bu tabloda yer alıyor. ( Zaman)
(14 Nisan 2012, 10:26)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Kozmik belgeler geldi
28 Şubat soruşturması manşetlerimiz
28 Şubat süreci manşetlerimiz
Flaş!!! YÖK´e 28 Şubat operasyonu
28 Şubat: 4 memur sorgulandı
28 Şubat yargısına inceleme
Flaş!!! 28 Şubat´a soruşturma
Kozmik Oda yeniden aranabilir
Arınç´a suikast iddiası ve kozmik arama manşetlerimiz