28 Şubat darbesine yönelik operasyonlarda 29 emekli asker gözaltına alındı. Operasyona tepki gösteren bazı askerlerin tansiyonu yükseldi, sağlık görevlileri müdahale etti. Emekli tümgeneral Özkasnak jandarmayı evinin önüne çağırdı. Gözaltına alınanlardan Albay Hüsnü Dağ, Çiller´in gönderdiği ´Refah Partisi´ni kapatmak suçtur´ bildirisini aynen iade etmiş şöyle demişti: ´Türk Silahlı Kuvvetleri ciddi bir kurumdur. İlgisi ve yetkisi olmayan konulara ayıracak vakti olmadığı cihetle, gönderilen faks metni komuta katına sunulmadan ilişikte iade edilmiştir. Rica ederim.´ Operasyonlara kamuoyundan büyük destek gelirken, darbecilere yönelik operasyonların 1000 yıl sürmesi isteniyor. Dünkü operasyonlara Gölcük ve Kozmik Oda´dan çıkan belgelerin neden olduğu bildiriliyor.
13.04.2012 10:27 Yargı, siyaseti ve toplumu topyekûn hedef alan 28 Şubat postmodern darbesiyle ilgili soruşturmada düğmeye bastı. Dün, 5 ilde gerçekleştirilen operasyonlarda, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir´in de aralarında olduğu 29 emekli asker gözaltına alındı. Söz konusu isimler, 28 Şubat sürecinin yönetilmesinde rol üstlenen Özel Kuvvetler ile Psikolojik Harekat Daire Başkanlığı´nda görev yapmıştı.
Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 28 Şubat süreci soruşturması kapsamında, postmodern darbenin sembol ismi Çevik Bir ve ekibine dün operasyon yapıldı. Başsavcı vekilleri Mustafa Bilgili ile Kemal Çetin´in talimatıyla 5 ilde gerçekleştirilen operasyonlarda 28 Şubat´ın kudretli paşası, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Org. Çevik Bir´in de aralarında bulunduğu 29 emekli asker gözaltına alındı. Haklarında gözaltı kararı çıkartılan iki şüpheli ise adreslerinde bulunamadı. Mahkeme kararına dayanılarak hazırlanan arama ve gözaltı müzekkeresinde, zanlılar hakkında, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek suçlaması yer aldı. Gözaltına alınanların büyük çoğunluğunun 28 Şubat sürecinde Genelkurmay Karargahı, Özel Kuvvetler Komutanlığı ve Psikolojik Harekat Daire Başkanlığı´nda görev yapan isimlerden oluşması dikkat çekti. Şüphelilerin, Refah-Yol (RP-DYP) hükümetinin iktidardan uzaklaştırıldığı 28 Şubat sürecinin başlatılması ve yönetilmesinde önemli rol üstlenen çekirdek kadro olduğu, sonrasında Batı Çalışma Grubu´na (BÇG) kaynaklık ettikleri belirtiliyor.
28 Şubat soruşturmasını yaklaşık 6 aydır sürdüren Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, operasyon düğmesine dün sabaha karşı bastı. Ankara, İstanbul, Çanakkale, Niğde ve Eskişehir´deki Terörle Mücadele şubelerine yazı yazan Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, arama ve gözaltı talimatı verdi. Bunun üzerine Terörle Mücadele (TEM) Şubesi ekipleri, sabah saat 08.00´de 5 ilde eşzamanlı operasyon başlattı. Operasyonun Ankara ayağında emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan´ın aralarında bulunduğu 17 kişinin evinde arama yapıldı. Aramalar sırasında zaman zaman tartışmalar yaşanırken, operasyona tepki gösteren Kılıçarslan´ın tansiyonu yükseldi. Bunun üzerine eve ambulans ve sağlık ekibi çağrıldı. Aramaların ardından 17 emekli asker, bulundukları adreslerde gözaltına alındı. Gözaltı listesinin başında bulunan emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan, Süleymaniye´de Türk askerinin başına çuval geçirilmesi olayı sırasında Özel Kuvvetler komutan yardımcısıydı. Ankara´da gözaltına alınan askerler şunlar: Abdullah Kılıçarslan-Emekli Tuğgeneral, Hüsnü Dağ-Emekli Kurmay Albay, Arslan Daştan-Emekli Kurmay Albay, Oğuz Kalelioğlu-Emekli Kurmay Albay, Sezai Kürşat Ökte-Emekli Kurmay Albay, Ahmet Nazmi Solmaz-Emekli Kurmay Albay, Mustafa Kemal Savcı-Emekli Albay, İbrahim Selman Yazıcı-Emekli Kıdemli Albay, Ziya Batur-Emekli Albay, Ruşen Bozkurt-Emekli Albay, Ahmet Aka-Emekli Binbaşı, Mehmet Şinasi Çalış-Emekli Albay, Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu-Emekli Albay, İsrafil Aydın-Emekli Albay, Yahya Cem Özarslan-Emekli Albay, Serdar Çelebi-Emekli Kıdemli Albay, Hamza Özaltun-Emekli Başçavuş. Ayrıca Çanakkale´de Emekli Astsubay Ahmet Tarık Yelkenci, Niğde´de emekli Tümgeneral Ümit Şahintürk ve Eskişehir´de emekli Albay Alican Türk gözaltına alındı.
Aynı saatlerde İstanbul´da ise emekli Orgeneral Çevik Bir, emekli Tuğgeneral İdris Koralp, emekli Tuğg. Ünal Akbulut, emekli Albay Yüksel Sönmez, emekli Binbaşı Salih Eryiğit, emekli Yüzbaşı Mustafa Babacan, emekli Başçavuş Necdet Batıran, emekli Yüzbaşı Orhan Nalcıoğlu, emekli Pilot Albay Aydın Karaşahin gözaltına alındı. Arama kararlarında İstanbul´da olduğu belirtilen emekli Albay Eser Şahan ve emekli Albay Cengiz Çetinkaya, yurtdışında oldukları için gözaltına alınamadı. Çevik Bir´in, Beşiktaş Yıldız Posta Caddesi, İzzettin Çalışlar Sokak üzerindeki evine gelen polisler, gözaltı kararını bildirdi ve arama yaptı. Polis, emekli Tuğgeneral İdris Koraalp´i Bakırköy Yeşilyurt´taki evinde, emekli Tuğgeneral Ünal Akbulut´u ise Şişli´de gözaltına aldı. Akbulut, Balyoz darbe planı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında daha önce gözaltına alınıp serbest bırakılmıştı. 28 Şubat soruşturması Kasım 2011´de başladı. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili´nin yürüttüğü soruşturmanın gerekçesini, Refah Partisi ve Doğru Yol Partisi´nin 1996-97 sürecinde oluşturduğu Refah-Yol hükümetinin görev yapmasını engellemek ve darbe yapmaya teşebbüs oluşturuyor.
-Savcılık, 2 kişiye yarına kadar süre verdi-
Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, haklarında gözaltı kararı olan 31 şüpheliden 2´sinin yurtdışında olduğunu belirtti. Başsavcılığın konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, bunlarla ilgili resmi yazışmaların devam ettiği, en geç yarına kadar getirilmeleri için çalışmaların sürdüğü bildirildi. Açıklamada, operasyonun ayrıntıları da anlatıldı. Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek suçundan 11 Nisan´da Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi´nden arama kararı alındığı, bu doğrultuda dün saat 08.00 itibarıyla Ankara´da 17, İstanbul´da 11, Niğde, Çanakkale ve Eskişehir´de 1´er olmak üzere toplam 31 ayrı adreste arama yapıldığı kaydedildi. Açıklamada, Soruşturma aynı hassasiyetle sürdürülmektedir. denildi. ( Zaman)
-Gözaltına alınanlar Emniyete götürüldü-
Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği tarafından yürütülen 28 Şubat soruşturması kapsamında gözaltına alınan zanlılardan bazıları sağlık kontrolü için Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi´ne getirildi. Zanlılar burada yapılan kontrolün ardından tekrar Ankara Emniyet Müdürlüğü´ne götürüldü.
Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen 28 Şubat sürecine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan 26 kişi, gece Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü´nde tutuldu. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan zanlılar, sağlık kontrolünün ardından dün öğle saatlerinden itibaren Ankara Emniyet Müdürlüğü´ne getirildi. Aralarında eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ile emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan´ın bulunduğu 26 zanlı, geceyi Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü´nde geçirdi. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, zanlıların avukatları eşliğinde ifadelerini almaya başladı. Avukatları bulunmayanlara ise barodan avukat görevlendirildi. Öte yandan Sağlık Bakanlığı´na ait bir ambulans, tedbir amacıyla Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü´nün önünde bekletiliyor.
-Gözaltı kararı alınanların 3´ü yurt dışında-
Soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı çıkartılan diğer 5 kişiden 3´ünün yurt dışında bulunduğu, 2´sine ise henüz ulaşılamadığı belirtildi. Yarın adliyeye sevk edilmesi beklenen zanlıların, buradaki ifadelerini özel yetkili Cumhuriyet Savcıları Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin´in alacağı kaydedildi. Savcı Çetin, 12 Eylül darbesine ilişkin Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkındaki iddianameyi de hazırlamış ve davaya duruşma savcısı olarak çıkmıştı.
-28 Şubat yöneticilerini tanıyalım-
ÇEVİK BİR (Emekli Orgeneral) - 28 Şubat 1997´de yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında hükümete dayatılan kararların uygulanıp uygulanmadığını takip etmek amacıyla kurulan ve binlerce insanı fişleyen Batı Çalışma Grubu´nun isim babasıydı. Gün yüzüne çıkan BÇG belgelerinde kişilerden kurumlara kadar çok sayıda fişlemenin olduğu saptandı. Özellikle iki belge çok dikkat çekiyordu. 16 Nisan 1997 tarihli olan ve bütün askeri birimlere gönderilen ilk belgede, laiklik aleyhtarı faaliyetlerin arttığı vurgulanarak camilerin gözetim altına alınması emrediliyordu. Talimata göre görevli askeri personel camilere gidecek ve laiklik karşıtı fiil ve sözleri ivedilikle garnizon komutanlıklarına bildirecekti. Çevik Bir imzasını taşıyan ve bütün askeri birimlere gönderilen 29 Nisan 1997 tarihli ikinci belgede ise her ildeki öğrenci yurtları, özel okullar, dernekler, vakıflar, Kur´an kursları, imam hatip okulları ve bu kurumlara gidip gelenlerin kimlik tespitinin yapılması isteniyordu. 28 Şubat´ta zihinlere kazınan sözlerden biri de Çevik Bir´e aitti. Bir, Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu´nun ´Bin yıl sürer´ dediği 28 Şubat sürecinde tankların Sincan´dan geçmesini şu sözlerle değerlendirmişti: Demokrasiye balans ayarı yaptık. 15 yıl önce boyunca uygulanan ve binlerce meslek liseliyi mağdur eden katsayı uygulamasının altından da Çevik Bir çıkmıştı. Çevik Paşa, dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz´e gönderdiği yazıda katsayı´ uygulamasının başlatılmasını istemiş, YÖK de bu talimata uymuştu.
Yine 1998 yılında yaşanan ve altında Çevik Bir´in imzasının bulunduğu ´Andıç´ olayında ise terör örgütü yöneticilerinden Şemdin Sakık´ın ifadesine eklemeler yapılarak Mehmet Ali Birand ve Cengiz Çandar gibi gazetecilere ´PKK´ya işbirliği içindeler´ suçlaması yapıldı. Cengiz Çandar işini kaybederken, Andıç´ta aynı suçlamaya maruz kalan dönemin İnsan Hakları Genel Başkanı Akın Birdal ise silahlı saldırıya uğradı.
HÜSNÜ DAĞ (Emekli Albay) - Basını yönlendiren isim olarak biliniyor
Albay Hüsnü Dağ, süreçte Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi başkanıydı. Genelkurmay´ın basına uyguladığı akreditasyon o dönemde başladı. Tansu Çiller´in Silahlı Kuvvetler´e gönderdiği ´Refah Partisi´ni kapatmak suçtur´ şeklindeki bildiriyi aynen iade etmesiyle biliniyor. Dağ imzası ile Çiller´e gönderilen yazıda aynen şöyle denilmişti: Türk Silahlı Kuvvetleri ciddi bir kurumdur. İlgisi ve yetkisi olmayan konulara ayıracak vakti olmadığı cihetle, gönderilen faks metni komuta katına sunulmadan ilişikte iade edilmiştir. Rica ederim. Gazeteci Murat Yetkin, 28 Şubat yazı dizisinde, Dağ´dan şöyle bahsetmişti: O günlerde bir fabrika gibi çalışıyor, hükümetin ´irticai faaliyete´ nasıl göz yumduğuna dair bilgileri ve ülkenin bu uçurum kenarından nasıl kurtulması gerektiğine ilişkin görüşleri, onları en iyi değerlendireceğine inandığı gazetecilere servis yapıyordu. 28 Şubat sürecinin kamuoyu yönlendirme operasyonlarındaki görünür son halka, son kademeydi.
ESER ŞAHAN (Emekli Albay) - Batı Çalışma Grubu belgesini hazırladı
Emekli Kıdemli Albay Eser Şahan, Batı Çalışma Grubu (BÇG) belgesini hazırlayan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Daire başkanıydı. BÇG belgesi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Dairesi´nde onbaşı olarak askerlik yapan polis memuru Kadir Sarmusak tarafından Emniyet İstihbarat Dairesi´ne ulaştırmasıyla kamuoyunun gündemine gelmişti. Belge, dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener´in dönemin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller ve Başbakanı Necmettin Erbakan´ı bilgilendirmesiyle ortaya çıkmıştı.
OĞUZ KALELİOĞLU (Emekli Albay) - Merkezi vaaz ve hutbelerden sorumluydu
Oğuz Kalelioğlu, 28 Şubat süreci döneminde Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz´ın danışmanıydı. Postmodern darbe sürecinde aldığı talimatları Diyanet İşleri Başkanı Yılmaz´a aktaran Kalelioğlu, o dönem uygulanan hutbe ve vaaz metinlerini Ankara´da kontrol ediyor ve Türkiye genelindeki camilere dağıtılmasını sağlıyordu. Kalelioğlu, cuma namazına 23 milyon insanın katıldığını ve bunların yarısına yakınının gençlerden olduğu tespitini yapmıştı. Devletin bu kadar önemli bir kitleye cuma vasıtasıyla ulaşma imkanı bulunduğunu görünce hutbelerden nasıl yararlanabileceğimiz yönünde çalışmalar yaptık. diyen Kalelioğlu, danışmanlık yaptığı yıllarda hutbelerin içeriğini Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanlarının hazırladığını, kendisinin de Türkiye´nin ihtiyacı olan konular hakkında onlara yardımcı olduğunu ifade etmişti.
ABDULLAH KILIÇARSLAN (Emekli Tuğgeneral) - Süleymaniye baskınında Özel Kuvvetler komutanıydı
28 Şubat sürecinde albay olarak Çevik Bir´in yakınında çalıştı. Adı, ´Balyoz´ semineri sebebiyle de gündeme geldi. Savcılıkta ifade verdi. Özel Kuvvetler Komutanlığı Seferberlik ve Tetkik Kurulu Daire başkanı olarak görev yapan Kılıçarslan, 2003 yılında 11 Türk askerinin başına ABD askerlerince çuval geçirilen ´Süleymaniye baskını´ sırasında Özel Kuvvetler komutan yardımcısıydı. 2006 Ağustos´ta emekliye ayrılan Kılıçarslan, MHP´den milletvekili aday adayı olmuştu.
SEZAİ KÜRŞAT ÖKTE (Emekli Albay) - Psikolojik harp uzmanı
Genç subaylara ve Genelkurmay başkanlarına hocalık yaptı. Belli dönemlerde terfilerde etkili olduğu iddia edilmişti. Ergenekon iddianamesindeki bir belgede adı geçti. İddianamenin 176. sayfasında, Mehmet Haberal´a hitaben yazılmış bir yazıda 293 ile numaralandırılmış, Sezai Kürşat ÖKTE ibaresi ile başlayan Anısına hazırlanmıştır ibaresi ile biten 6 sayfalık bilgisayar çıktısı bulunuyor. ( Zaman)
KOZMİK ODA İLE GÖLCÜK´TEN ÇARPICI BELGELER ÇIKTI
Ergenekon soruşturması kapsamında yapılan bir ihbar üzerine 6 Aralık 2010 tarihinde Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü´nde arama yapılmış ve döşeme altında gizlenmiş 10 çuval dolusu belge ele geçirilmişti. Belgeler arasında 28 Şubat sürecine ilişkin Batı Çalışma Grubu´nun çalışmalarıyla ilgili dokümanlar da çıkmıştı. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından incelenen 28 Şubat belgeleri, soruşturmayı yürüten Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı´na gönderildi. Ankara´ya gönderilen belgelerin ağırlıklı olarak Batı Çalışma Grubu´nun yazışmaları olduğu öğrenildi.
Diğer taraftan 2009 yılında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç´a suikast iddiasıyla başlatılan ve Özel Harp Dairesi´nin (ÖHD) Ankara´daki merkezinde 1 aya yakın aramaların yapıldığı soruşturmada kozmik odadan 28 Şubat sürecine dair belgeler de çıkmıştı. Savcı Bilgili kozmik odadan çıkan belgeleri 28 Şubat soruşturması kapsamında incelemeye almıştı. ´Arınç Suikasti´ ve ´28 Şubat´ soruşturmalarına aynı savcı, Mustafa Bilgili bakıyor. Suikast iddialarına ilişkin soruşturmayı yürüten savcı Mustafa Bilgili´nin ?Kozmik Oda?da bulunan belgeler arasında 28 Şubat sürecine ilişkin bazı yazışmaları tesbit ettiği, bu belgelerden yola çıkan savcının geçtiğimiz haftalarda Genelkurmay Başkanlığı´na bir yazı yazarak 28 Şubat 1997´de ve öncesinde aralarında Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, MİT gibi resmi kurumlarla yapılan yazışmaların dökümlerini istediği basına yansımıştı. Dünkü operasyonlara Gölcük ve Kozmik oda´dan çıkan belgelerin neden olduğu, 28 Şubat darbesini yargı önünde ispatlayacak çok sayıda belgenin savcıların elinde olduğu bildiriliyor.
KOZMİK ODA YENİDEN ARANABİLİR
Bülent Arınç´a suikast olayını araştırırken kozmik odada bazı 28 Şubat belgelerinin bulunduğunun ortaya çıkması, 28 Şubat´a dair diğer belgelerin bulunması için yeni aramaların yapılıp yapılmayacağı, 28 Şubat operasyonlarının Özel Harp Dairesi´nin merkezine uzanıp uzanmayacağı sorusunu da gündeme getirdi. Dünkü operasyonda gözaltına alınan askeri yetkililerden bazılarının Özel Harp Dairesi görevlisi olduğu da hatırlatılıyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç´a suikast şüphesi nedeniyle 2009 yılında Özel Harp Dairesi´nin Ankara´daki Kozmik Oda´sında 26 gün süren aramalar yapılmış, suikast girişimiyle bağlantılı olabilecek çok sayıda belge tespit edilmişti. 2,5 yıldır süren bu soruşturma halen tamamlanmış değil. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(13 Nisan 2012, 10:27)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
28 Şubat soruşturması manşetlerimiz
28 Şubat süreci manşetlerimiz
Flaş!!! YÖK´e 28 Şubat operasyonu
28 Şubat: 4 memur sorgulandı
28 Şubat yargısına inceleme
Flaş!!! 28 Şubat´a soruşturma
Kozmik Oda yeniden aranabilir
Arınç´a suikast iddiası ve kozmik arama manşetlerimiz