İkinci Ergenekon davasına 176. duruşmayla devam ediliyor. Duruşmada sanık ve avukatlarının talepleri alınıyor.
13.04.2012 11:21 İkinci Ergenekon davasının 176. duruşması başladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, CHP milletvekili Mustafa Balbay, Hurşit Tolon, İbrahim Şahin, Tuncay Özkan ve Hasan Atilla Uğur´un da aralarında bulunduğu 14 tutuklu sanık ile tutuksuz sanıklardan CHP milletvekili Sinan Aydın Aygün ve Yalçın Küçük hazır bulundu. Tutuklu sanıklardan CHP milletvekili Mehmet Haberal, Levent Ersöz ve Levent Göktaş ise duruşmaya katılmadı.Tutuklu, tutuksuz ve gelmeyen sanıklar arasında üç CHP milletvekilinin yer aldığı İkinci Ergenekon davasına iki CHP milletvekili de izleyici olarak geldi. CHP milletvekillerinden Eski Disk Başkanı Süleyman Çelebi ve Serdar Soydan, basın mensuplarının bulunduğu bölümden, duruşma başlamadan önce tutuklu sanıklarla sohbet etti.
Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, mahkeme tarafından çeşitli kurum ve kuruluşlara yazılan yazılara gelen bazı cevabi yazılar olduğunu belirterek bu yazıların üst başlıklarını okudu. Özese, daha sonra da sanık savunmalarının alınmasına bu duruşmaya mahsus ara verdiklerini belirterek sanık ve avukatların taleplerinin alınacağını açıkladı.
-Balbay´dan davaların birleştirilmesine tepki-
Tutuklu sanıklardan CHP Milletvekili ve gazeteci Mustafa Balbay, ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´ davasının birleştirilmesi ve ´Deniz Feneri e.V´ soruşturması kapsamında iddianame düzenlenmesine değinerek, uzun tutukluluk ve savunma hakkının kısıtlandığına yönelik açıklamalarda bulundu. Birleşen davayla sanık sayısının 147´ye çıktığını belirten Balbay, davanın görüldükçe uzadığını ve şiştiğini söyledi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese´nin ´Bu davayı siyasi bir dava olarak görmüyoruz´ dediğini hatırlatan Balbay, son günlerde yargıya ilişkin haberlere, yeni tartışmalara, yeni operasyonlara bakıldığında bu davanın ´hukuk üretilen bir dava´ olarak görülmediğini savundu. Balbay, ´Yargı, bugün Türkiye´de adalet değil, yeni operasyonlar, tartışma üretmektedir. Yargı hukuk değil, hukuk çeşitliliği üretiyor. Hukuk bilimdir ve tektir. Çoktan seçmeli hukuk olmaz. ´Ben sonrakini alayım´ denilemez´ diye konuştu.
-Balbay´ın Deniz Feneri öfkesi-
Silivri´de görülen davalar ile ´Deniz Feneri´ ile ilgili iddianamenin karşılaştırmasını yapan Balbay, ´Her ikisi de yasalara göre yapılıyor. Deniz Feneri´nde 4 yıl süre içinde mevcut olan örgüt kayboldu. Lütfen bunu öfke olarak kabul ediniz, 4 yıldır bir sanığın bile ´Evet ben bu örgütün üyesiyim´ demediği bu davada örgüt aranıyor. Gele gele Ergene´ye gelindi. Burada 4 yıldır ´Örgüt bulacağım´ deniliyor. Orada 4 yılda ´Örgüt yok´ denildi. Deniz Feneri davasında 3-4 ay uzun tutukluluk sayılıyor, bu davada 3-4 yıl doğal tutukluluk. Deniz Feneri´nde 4 ay sonra ´Masumiyet karinesi´, bu davada 4 yıl sonra hala ´mahkumiyet karinesi´ geçerli. 2 farklı hukukun uygulandığı çıkmıyor mu ortaya?´ dedi.
Balbay´ın konuşmasının ardından açıklama yapan Başkan Özese, maddi gerçeği bulmak için çalıştıklarını belirterek, ´Davayı makul sürede bitirmeye çalışıyoruz. Bizim işimiz adalet, bizim işimiz adaleti gerçekleştirmek. Bu dava başka bir davanın da alternatifi değil. CMK´ya göre göre delil topluyoruz. Mükerrer sorular soruluyor ve uzuyor. Makul süre için herkes elinden gelen gayreti göstermek zorunda. Bizim amacımız adaleti gerçekleştirmek´ dedi.
Tolon: Büyükanıt CD´si benden çıkmadı-
Tutuklu sanıklardan emekli Orgeneral Hurşit Tolon da eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve ailesine ait özel bilgilerin yer aldığı 2 adet elba marka CD´nin kendisine yönelik aramalarda bulunduğu iddialarına değindi. Arama ve el koyma tutanaklarında bu CD´lerin yer almadığını ifade eden Tolon, CD´lerin kendisinde bulunmadığını söyledi. Tolon, ´Bunlar bizi eziyor. Böyle bir şey yoktur. Bende olmayan 2 adet elba marka CD´nin kaderini tayin etmenizi istiyorum´ dedi. Bu 2 CD´nin Büyükanıt ile eski bakanlardan Fikri Sağlar arasındaki bir davaya konu olduğunu hatırlatan Tolon, kendisinde bulunmadığı için CD´lerin delil olamayacağını savundu.
Duruşmaya, taleplerin alınmasıyla devam ediliyor.
-Avukat Çörtoğlu, Mahkeme Başkanıyla tartıştı-
14.04.2012 00:23 İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki duruşmada sanıkların taleplerinin alınmasının ardından avukatlar beyanda bulundu. Tutuklu sanık Tuncay Özkan´ın avukatı Ahmet Çörtoğlu, mahkemeye sundukları taleplerin dikkate alınmadığını belirterek, dosyaya konulan dilekçelerinin incelenmediğini savundu. Mahkemeye bu şekilde ithamda bulunulamayacağını belirten Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese ile avukat Çörtoğlu arasında tartışma yaşandı. Özese, Çörtoğlu´nu salondan çıkararak duruşmaya kısa bir ara verdi.
Ardından devam edilen duruşmada konuşan avukat Hüseyin Ersöz de sanıklar ve avukatların konuşmalarına mahkeme tarafından müdahale edildiğini, savunma haklarının kısıtlandığını söyledi. Ersöz, mahkemenin adil bir yargılamanın koşullarını oluşturmasını istedi. Başkan Özese de sanıklara savunma hakkı konusunda yeterli süre verildiğini belirtti.
Aradan sonra devam edilen duruşmaya giren avukat Ahmet Çörtoğlu´nun söze girmesi üzerine Başkan Özese, ´Siz ne zaman salona girdiniz. Sizi çıkarmıştım´ diyerek, yeniden Çörtoğlu´nun salondan çıkmasını istedi. Çörtoğlu ise CMK´da avukatların salondan çıkarılması şeklinde bir uygulamanın olmadığını belirterek, elindeki yasa kitapçığıyla kürsüye doğru yürüdü. Başkan Özese´nin salondan çıkmasında ısrar etmesi üzerine Çörtoğlu, ´Yasada böyle bir şey yok´ diye söylenerek salondan ayrıldı. Özese ise CMK´nın 250. ve devamındaki maddelerine göre avukatların salondan çıkarılabileceğini söyledi. ( Zaman)
-Neriman Aydın tahliye edildi-
14.04.2012 01:51 İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen İkinci Ergenekon davasında sanıklar ile avukatların taleplerini sunmalarının ardından duruşmaya ara verildi. Mahkeme, yaklaşık 4 saat aranın ardından, aldıkları kararı açıkladı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, 4 sayfadan oluşan kararı kendisi okudu. Buna göre 6 Mart 2009 tarihinden bu yana ağabeyi Kemal Aydın ile birlikte tutuklu olarak yargılanan Neriman Aydın´ın, hakkında iddia edilen suç vasfının değişme ihtimali ve dosya kapsamı gözönünde bulundurularak tahliyesine karar verildi. Neriman Aydın, 6 Mart 2009 tarihinden bu yana tutuklu olarak yargılanıyordu. Neriman Aydın ve ağabeyi Kemal Aydın, bazı Kara Harp okulu öğrencileriyle irtibat kurarak Ergenekon Terör örgütünün emir ve direktifleri doğrultusunda TSK´ya sızmaya çalışmakla suçlanıyorlar.
-Abdulkadir Aksu için ret, Hilmi Özkök´ün için ise olabilir-
Tutuklu sanık Durmuş Ali Özoğlu´nun İçişleri eski Bakanı Abdulkadir Aksu´nun tanık olarak dinlenmesini istediği belirtilen kararda, yargılamaya bir yenilik katmayacağı gerekçesiyle Aksu´nun dinlenmesi talebinin reddine karar verildi. Özoğlu´nun, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök´ün de tanık olarak dinlenmesine ilişkin talebinin ise sanık savunmalarının tamamlanmasından sonra değerlendirilmesine karar verildi. Tutuklu sanık Hasan Atilla Uğur´un, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ile Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman´ın tanık olarak dinlenmesine ilişkin talebi de Özoğlu´nun talebi gibi sanık savunmalarının tamamlanmasından sonra değerlendirilecek.
Mahkeme, Jandarma Genel Komutanlığından, 2003 ile 2004 yıllarında kaç adet telefonun İstihbarat Daire Başkanlığı ve Mali Teknik Dairesi tarafından istihbarat amacıyla dinlendiğinin sorulmasını karara bağladı.
-Hanefi Avcı´dan ele geçen ses kayıtları-
Tutuklu sanık Adil Serdar Saçan´ın, Odatv davasının sanıkları arasında yer alan eski emniyet müdürü Hanefi Avcı´nın ofisinde ele geçirilen ve soruşturma konusu yapılan ses kayıtlarının bir örneğinin kendisine verilmesine ilişkin talebinin reddine karar veren mahkeme, bu ses kayıtlarının çözümlerinin yaptırılarak dava ile alakası bulunan bölümlerinin dava dosyasına konulmasına hükmedildi.
-Levent Ersöz´le yapılan görüşmeler-
Kararın 18´inci maddesinde ise tamamına yakın bölümü sanıklardan Levent Ersöz´e ait olan ve diğer sanıklarda bulunan rehber ve ajandalardan tespit edilen numaralar sırasıyla okundu. 24 ana başlık altında kimde ya da nerede görüldüğü net olarak belirtilen ve tamamına yakını Levent Ersöz´ün adının farklı şekillerde kısaltılarak not edildiği bilgisi verildi. Mahkeme, abone kimlik bilgileri ile sabit olan telefon numaralarının sanık Levent Ersöz´ün görev sürelerini kapsayacak şekilde, sair numaraların ise tesis tarihinden iddianamenin tanzim tarihine kadarki ayrıntılı olarak arayan ve aranan kişilerin açık kimlik ve adreslerinin, arama tarih ve süresinin, arama sırasında kullanılan arayan ve aranan numaraların baz istasyonu kayıtlarının araştırılması ve bunları gösterir HTS kayıtlarının mahkemeye gönderilmesinin istenmesine karar verdi.
-Ergenekon´la birleşen 4 ayrı dava sanıklarının savunmaları alınacak-
Ayrıca İkinci Ergenekon davası ile birleşen 4 ayrı davanın savunması alınmayan tüm sanıklarının, savunmaları alınmak üzere duruşmalarda hazır edilmeleri için gerekli işlemlerin yapılmasına, gelmemeleri halinde haklarında yakalama kararı çıkarılabileceğinin ihtarına hükmedildi.
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ´un da sanıkları arasında yer aldığı İnternet Andıcı davasının İkinci Ergenekon davası ile birleştirildiği hatırlatılan kararda, her iki dava iddianamesinin diğer davanın sanıklarına tebliğ edilmesine ve birleşen iki davanın, tek dosya üzerinden 7 Mayıs 2012 tarihinde birlikte görülmeye başlanacağının bildirilmesi de karara bağlandı.
-Dava 7 Mayıs´a ertelendi-
Diğer 16 tutuklu sanığın tahliye taleplerinin reddine karar verilen duruşma, 7 Mayıs 2012 tarihine ertelenirken Neriman Aydın´ın tahliyesi ile 16´ya düşen tutuklu sanık sayısı, İnternet Andıcı davasının da birleştirilmesi nedeniyle 32´ye yükselmiş oldu. Toplam sanık sayısı 147´yükseldi. ( Cihan)
(13 Nisan 2012), son güncel.: (14 Nisan 2012)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: