İkinci Ergenekon davasına 175. duruşmayla devam ediliyor. Duruşmaya, mahkeme heyetinin tutuksuz sanık Yücel Dilsiz´e sorular yöneltmesiyle devam ediliyor. Kapalı oturum şeklinde görülen son 8 duruşmada Dilsiz´in savunması alınmış, çapraz sorgusu yapılmıştı. Yücel Dilsiz içeriği tam öğrenilemeyen ifadesinde eski Jandarma İstihbarat Komutanı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ile ilgili çok önemli itiraflarda bulunduğu, ´Ergenekon terör örgütü adına´ Ersöz´le birlikte 4 yıla yakın süre çalıştığını aktardığı ortaya çıkmıştı.
12.04.2012 12:47 İkinci Ergenekon davasının 175´inci duruşması başladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, CHP İzmir Milletvekili gazeteci Mustafa Balbay ile gazeteci Tuncay Özkan ve emekli Orgeneral Hurşit Tolon´un da aralarında bulunduğu 11 tutuklu sanık katıldı. ´Odatv´ davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı Yalçın Küçük ile başka suçtan tutuklu olan Yüksel Dilsiz de duruşmada hazır bulundu. Tutuklu yargılanan CHP Zonguldak Milletvekili ve Başkent Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Levent Göktaş, İbrahim Özcan, Oğuz Bulut ve Mustafa Dönmez ise duruşmaya katılmadı.
Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, dosyaya sonradan gelen telefon mesajlarıyla ilgili soruları olduğunu belirterek, Dilsiz´i salondaki kürsüye çağırdı. Duruşma, Dilsiz´in mesajlarına ilişkin açıklamalarıyla devam ediyor. Kapalı oturum şeklinde görülen son 8 duruşmada Dilsiz´in savunması alınmış, çapraz sorgusu yapılmıştı. Yücel Dilsiz içeriği tam öğrenilemeyen ifadesinde eski Jandarma İstihbarat Komutanı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ile ilgili çok önemli itiraflarda bulunduğu, ´Ergenekon terör örgütü adına´ Ersöz´le birlikte 4 yıla yakın süre çalıştığını aktardığı ortaya çıkmıştı.
-Darbeci Baro hakkındaki suç duyurusu savcılığa ulaştı-
Bu arada Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve yönetim kurulu üyelerinin 6 Nisan Cuma günü yapılan duruşmaya gelerek kendilerine destek vermelerine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, İstanbul Barosu´nun hukuk ve savunma hakkı mücadelesini saygıyla selamladıklarını belirten Balbay ve Özkan, üye bakımından dünyanın en büyük barolarından biri olan İstanbul Barosu´nun, aynı büyüklüğü hukukun üstünlüğünü koruma mücadelesinde de gösterdiğini kaydetti. Öte yandan, ´Balyoz Planı´ davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nin Ümit Kocasakal ve baro yönetim kurulu üyesi olan 10 avukat hakkında yaptığı suç duyurusu yazısı da Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı´na ulaştı. Beraberindeki yönetim kurulu üyeleriyle 6 Nisan Cuma günü yapılan duruşmaya gelen Kocasakal´ın açıklamalarının ardından mahkeme heyeti, ´davranışları adil yargılamayı etkilemeye yönelik olduğu´ gerekçesiyle Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı´na suç duyurusunda bulunmuştu.
HAKAN AKDOĞAN´IN SAVUNMASI
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen İkinci Ergenekon davasının öğleden sonraki bölümünde Hakan Akdoğan´ın savunması alındı. Akdoğan, iddia edilen Ergenekon terör örgütü ile ilişkisinin, tutuklu sanık İbrahim Özcan ile bir telefon görüşmesine dayandırıldığını savundu.Akdoğan, İbrahim Özcan ile tanıştığımızda bana yardımcı olacağını söylemişti. Yaylaya giderken yaylaların yabani hayvanlar nedeniyle tekin olmadığını söylediler. Ben de Özcan´dan bir av tüfeği bulup bulamayacağını sordum. O da ´Bir daha beni böyle konularla alakalı olarak arama´ dedi. Bir daha kendisini görmedim. diye konuştu.
Bir yakınının, kendisi için silah bulup bulamayacağını sorduğunu da belirten Akdoğan, Paraya ihtiyacım olduğu için bulabileceğimi söyledim ama bulamadım. diye konuştu. Başkan Özese´nin, 2000 yılından bu yana değişik suçlardan dolayı sabıkası bulunduğunu hatırlatması üzerine Akdoğan, bu sabıka kaydının kendine ait olduğunu söyledi.
HÜSEYİN VURAL VURAL´IN SAVUNMASI
Tutuksuz sanık emekli albay Hüseyin Vural Vural da savunmasını salondaki perdeye yansıtarak sundu. Deniz Kuvvetleri´ne uzun yıllar hizmet verdiğini ve MİT´te de görevlendirildiğini belirten Vural, 9 Eylül 1980 tarihinde 12 Eylül darbesinden 3 gün önce MİT´te görevliyken 46 yaşında, verdiği dilekçe ile emekliye ayrıldığını söyledi. Emekli deniz kıdemli kurmay Albay olduğunu belirten Vural, 78 yaşında, terör örgütü üyeliğiyle yargılanmaya başladıktan 3 yıl 3ay 2 gün sonra hakim karşısındayım. Öncelikle hakkımdaki suçlamaları reddediyorum. ifadesini kullandı.
Soruşturma aşamasında 7 Ocak 2009 tarihinde göz atına alındığında iki cep telefonuna el konulduğunu anlatan Vural, Bu iki telefon bana 16 Ocak 2009 tarihinde Terörle Mücadele Şubesi´nde iade edildi. İstihbaratçı olduğum için telefonlarımı inceledim. Birisinde bir şey yoktu. Diğerinde ise kayıtlı 347 telefon numarası olmasına rağmen 1205 kayıt ile karşılaştım. 858 tane tanımadığım telefon numarasının sim kartıma kopyalandığını fark ettim. Bu sayı nasıl olduysa iddianamede da 1320´ye çıkmış. dedi.
Hüseyin Vural Vural, kendisine iade edilen bu iki cep telefonunu mübaşir aracılığıyla mahkeme heyetine göndererek İade edildikten sonra bu telefonları hiç kullanılmadım. İnceleme yapılmasını ve cep telefonuna nerede, ne zaman yükleme yapıldığının tespit edilmesini istiyorum. şeklinde konuştu.
Evinin 7 Ocak 2009 tarihinde saat 07.00´de polisler tarafından basıldığını belirten Vural, Kıyafetleri pek de düzgün olmayan polislerden Ergenekon Terör Örgütü sözünü duyunca kapıyı hızla kapadım. 15-20 saniye düşünüp, kendime bir hareket tarzı belirleyip kapıyı açtım. Israrla arama kararları olup olmadığını sordum, gösterdiler. Arama kararında ´Ümraniye´de bulunan el bombalarından, Danıştay saldırısına iştirakten ve Ergenekon terör örgütüne üyelikten şüpheli olduğum´ yazıyordu. Şahsıma yöneltilen Ergenekon terör örgütü üyeliği iddiası bana göre bir safsatadır. Ben böyle bir çeteyi ne duydum, ne de üyesi oldum. Ben denizaltıcı olduğum için torpido, top, tüfek bilirim ama el bombasını hayatımda hiç kullanmadım, görmedim. iddiasında bulundu.
Savunmasında sık sık istihbaratçı olduğunu tekrarlayan Vural Bir istihbarat teşkilatında takip ve dinleme mutlaka yapılır. Aksi halde hainleri, başkalarına çalışanları bulamaz, tespit edemezsiniz. dedi. Saat 17.15´te Vural´ın savunmasına ara verilen duruşma, yarına ertelendi. ( Cihan)
(12 Nisan 2012, 12:47)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Sanık Dilsiz´in savunması ve salonun boşalttırılması manşetlerimiz
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap
Baro mahkemeyi eleştirdi, çekti gitti
İstanbul Barosu ile ilgili manşetlerimiz
Yargıda Kontrgerilla örgütlenmesi
Darbeci Baro Taksim´e Hoşgeldin
Ergenekon barosu: Halktan kopukuz
Tutuklamalar ´Darbeci Baro´yu titretti
Darbeci Baro´dan CHP´ye çatışma desteği
Balyoz planı ve davasıyla ilgili manşetlerimiz