Yarın başlayacak 12 Eylül davası öncesi davaya müdahil olmak için başvuran kurum ve kişilerin sayısı hızla artıyor. TBMM ve Hükümet ile CHP, MHP, BDP, BBP, DSP, EDP ve HAK-PAR gibi siyasi partiler müdahil olacaklarını açıkladılar. Cuntadan mağdur kişiler de ardı ardına müdahillik talebinde bulunuyor. Darbeye götüren süreçte öldürülen Doğan Öz, Prof. Cavit Orhan Tütengil ve Abdi İpekçi´nin ailelerinin yaptığı başvurularla, müdahillik talebi 500´ü aştı. En ilginç başvuru CHP´ninki. CHP, 2010´daki referandumda 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasını sağlayacak anayasa değişiklik paketini engellemek için çalışmıştı.
03.04.2012 10:18 Demokrasinin askıya alındığı 12 Eylül 1980 askeri darbesini yapanlar yarın mahkeme karşısına çıkıyor.Cuntadan şikayetçi olan mağdurlar ve mağdur aileleri de 4 Nisan öncesinde ardı ardına müdahillik talebinde bulunuyor. Son olarak, Türkiye´yi darbeye götüren süreçte öldürülen Doğan Öz, Prof. Cavit Orhan Tütengil ve Abdi İpekçi´nin ailelerinin yaptığı başvurularla, müdahillik talebi 500´ü aştı.
MÜDAHİLLİK BAŞVURUSU YAPAN SİVİLLER
Darbe öncesi öldürülen gazeteci Abdi İpekçi, Ankara Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz, Sosyolog Prof. Cavit Orhan Tütengil´in aileleri, eski Dev-Yol yöneticisi Oğuzhan Müftüoğlu, Bahçelievler katliamı hükümlüsü Haluk Kırcı, eski DİSK Genel Sekreteri Fehmi Işıklar, Maraş katliamı sanığı Ökkeş Şendiller, Çorum olaylarının mağdurları ve sanıkları, ülkücü gençlik liderlerinden eski Bakan Yaşar Okuyan, Prof. Mümtaz´er Türköne, BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu´nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu, idam edilen Erdal Eren, Veysel Güney ve Serdar Soyergin´in aileleri, gözaltında kaybolan Hayrettin Eren´in ailesi, gözaltında intihar ettiği öne sürülen Satılmış Şahin´in ailesi, Dev-Yol sanıkları, BBP, DSP, EDP, Yeşiller Partisi, İHD, Askeri Darbelerin Askeri Muhalifleri (ADAM) Derneği...
24 Mart 1978´de evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden eski Ankara Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz´ün eşi Sezen Öz, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya´nın yargılanacağı mahkemeye verdikleri dilekçeyi, ´görev´ olarak gördüklerini söyledi. Mahkemeden katılımları için karar beklediklerini belirten Öz, eşinin yanı sıra İpekçi ve Tütengil cinayetlerinin, 12 Eylül´ü hazırlayan eylemler olarak düşündükleri için müdahil olduklarını dile getirdi. Sezen Öz, Hayatta kaldığımız sürece bu işin takipçisiyiz. Bizler hayatta olan tanıklarız ve bizim bildiklerimiz kanıt teşkil ediyor. dedi. Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil´in kızı Deniz Tütengil ise Zaman´a yaptığı açıklamada ´babası için´ davaya müdahil olduğunu ifade etti: O dönem açılan dosya bile kayboldu. Gerçek azmettiricilerin ortaya çıkmasını ümit ediyorum.
Abdi İpekçi ve Doğan Öz ve Cavit Orhan Tütengil´in aileleri tarafından, 12 Eylül darbesinin yaşayan sorumluları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya´nın yargılanacağı Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi´ne verilen müdahillik dilekçesinde, İpekçi, Öz ve Tütengil cinayetlerinin, askeri darbeye zemin hazırlamak ve yönetimi ele geçirmek amacıyla işlendiği ileri sürüldü. Toplumda kaos ve güvensizlik ortamı oluşturmak isteyen darbecilerin, hiç kimsenin güven içinde olmadığı endişesini yaymakta başarılı olduğu öne sürülen dilekçede, bununla, ülkede demokrasinin askıya alınması için siyasal ve psikolojik ortamın olgunlaştırılması ve toplumda ´ordunun tek kurtarıcı´ olduğu fikrinin yerleştirilmesinin amaçlandığı iddia edildi.
Abdi İpekçi´nin öldürülmesinin basın camiasında, Prof. Cavit Orhan Tütengil´in öldürülmesinin akademik çevrede, Savcı Doğan Öz´ün öldürülmesinin ise yargı mensupları arasında ´derin bir güvensizlik´ sonucunu doğurduğu ileri sürülen dilekçede, şunlar kaydedildi: Vatandaş, değil kendisinin, savcıların dahi güvende olmadığı duygusuna kapılmıştır. Artık kimse geleceğinden emin değildir. Toplum ´bu terör ve anarşi sona ersin de ne olursa olsun noktasına´ getirilmiş ve özellikle seçilmiş bu üç cinayetle darbe şartları olgunlaştırılmıştır. Bu bakımdan 12 Eylül darbesini gerçekleştiren şüphelilerin eylemleri ile müvekkillerin öldürülmesi arasında açık ve net fiili ve hukuki irtibat bulunmaktadır.
12 Eylül darbesine ilişkin hazırlanan iddianameye atıfta bulunulan dilekçede, İpekçi, Öz ve Tütengil´in 12 Eylül´e giden sürecin kurbanları olarak seçildiği, darbe yönetiminin bütün ´yasadışı örgütleri´ çökertmesine rağmen bu cinayetlerin katillerini ve azmettiricilerini ortaya çıkaramadığı belirtildi. Dilekçede, 12 Eylül´e giden süreçte İpekçi, Öz ve Tütengil´in sembol isimler olarak katledildiği ifade edilerek, Yakınları da bu davanın hem tanığı hem de kanıtlarıdır. Onlar olmadan bu dava eksik kalır. ifadesine yer verildi.
AİLELER: HEM TANIĞIZ, HEM KANITIZ
Dilekçede, İpekçi, Öz ve Tütengil ailelerinin ortak açıklamasına da yer verildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: Çeşitli katliam dönemleri arasında, ´darbe öncesi katliamlar´ adıyla anılan bir süreçte, can kaybına uğramış aileleriz. Bu cinayetlerin hangi koşullar içinde kimler tarafından azmettirildiğini sormayı, ailelerin müdahillik görevi dışında bir yurttaşlık görevi olarak da görmekteyiz. Ülkenin geçmişine ve geleceğine damgasını vuran, darbe öncesi cinayetler bağlamında, doğrudan müdahil olma hakkımızı bir görev olarak sayıyoruz. Biz hem tanık hem de kanıtız.
1979 yılında öldürülen Cavit Orhan Tütengil´in kızı Deniz Tütengil Mazlum ise, Bu konunun Türkiye´deki pek çok benzer olay gibi bu vesileyle belki biraz daha aydınlanmasını umuyorum. diye konuştu. 1978´de öldürülen Doğan Öz´ün eşi Sezen Öz ise, Bu işin takipçisiyiz. 12 Eylül´ü hazırlayan sürece ve provokatif eylemlere tanık olduk. Öldürme olaylarında, soruşturmalarda, mahkemeler sırasında nelere nelere tanıklık ettik. Mahkemenin bizi dinlemesini istedik. açıklamasını yaptı.
-Mağdur aileler Ankara´ya çıkarma yapacak-
Yaşı büyütülerek asılan Erdal Eren´in ağabeyinden sonra, aynı dönemde idam edilen Halil Esendağ ve Selçuk Duracık´ın aileleri de 12 Eylül davasına müdahil olma kararı aldı. Ankara´ya gitmeye hazırlanan acılı anne Mürüvvet Esendağ, Duam kabul oldu. dedi. 4 Nisan´ı yıllardır iple çekenlerden biri olan AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ ise şöyle konuştu: 6,5 yıl hapis yattım, işkence gördüm. İstikbalimizi çaldılar.
-´Bir daha darbe yaşanmasın´ diye davaya müdahiliz-
12 Eylül darbesinde idam edilen Erdal Eren´in ağabeyinin de aralarında bulunduğu 6 kişinin, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davaya müdahil olma talebinin ardından, aynı dönemde idam edilen Halil Esendağ ve Selçuk Duracık´ın aileleri de müdahillik kararı aldı. Davaya müdahil olmak isteyenlerden biri de 12 Eylül döneminde 6,5 yıl hapis yatan ve işkencelere maruz kalan AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ. İdam edilen Manisalı ülkücüler Halil Esendağ ve Selçuk Duracık´ın aileleriyle birlikte davaya katılacaklarını belirten Özdağ, 12 Eylül´de sadece solcular zulme uğramadı, en az onlar kadar ülkücüler de darbenin sillesini yedi. Bu ülkede bir daha darbeler yaşanmasın diye müdahil olacağım. Evren istikbalimizi çaldı. diye konuştu.
-Davaya müdahillik başvuruları 500´ü buldu-
12 Eylül darbesi ve darbecilerinin yargılanacağı dava için rekor sayıda müdahillik başvurusu yapıldı. Mağdur olduklarını ileri süren sağ ve sol görüşten çok sayıda kişi ve kurum ile sivil toplum örgütlerinin yaptığı müdahillik başvuruları 500´ü buldu. CHP, mağdur olduğu gerekçesiyle bugün müdahillik başvurusu yapacak. Müdahillik talepleri, yarın görülecek davanın ilk gününde karara bağlanacak. Geçen hafta yapılan açıklamada 337 bireysel başvuru yapıldığı belirtilmişti. Mahkemeye 150´ye yakın başvurunun daha ulaştığı öğrenildi. Başvuru yapan partiler şöyle: Büyük Birlik Partisi (BBP), Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) ve Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP). ( Zaman)
TBMM´DEN MÜDAHİLLİK BAŞVURUSU
TBMM, 12 Eylül davasına müdahil olarak katılmak için ilgili mahkemeye başvurdu.Başvuruda, şu ifadelere yer verildi:
´Askeri müdahalenin yapıldığı tarihte yürürlükte bulunan 1961 Anayasası´na göre, yasama yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisi´ndedir. Bu yetki devredilemez hükmünü içermektedir. TBMM´ye ait olan bu yetki, mutlak ve münhasır bir yetkidir. Sanıkların gerçekleştirdiği askeri müdahale ile kaynağını anayasadan olmayan yetkiler kullanılarak TBMM´ye ait yasama yetkisi, zor ve güç kullanılarak elinden alınmış, Anayasal görevi yapması engellenmiştir.
Bu nedenle TBMM, sanıklara isnat edilen suçun birinci derece mağdurudur. Davaya müdahil olarak katılınması gerekmektedir. Bu yönde talep yazısı ilgili mahkemeye verilmiştir.´
HÜKÜMETTEN BAŞVURU
12 Eylül davasına sürpriz bir müdahillik talebi de hükümetten geldi. Dün toplanan Bakanlar Kurulu sonrasında açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Arınç Darbeler hükümetlere karşı doğrudan yapılmış ağır ve ciddi eylemlerdir. Dolayısıyla bu davaya müdahil olunması kararı verilmiştir dedi. 12 Eylül darbesini gerçekleştiren Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya´nın yargılanmasına Hükümet´te müdahil oluyor. Dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Anayasa ve Meclisin ortadan kaldırılması nedeniyle hükümetin de ortadan kalktığı sonucundan hareketle, davaya müdahil olma kararı aldı. Kararı, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç açıkladı. Arınç, Darbeler, hükümetlere karşı doğrudan yapılmış ağır ve ciddi bir eylemdir dedi.
-Kabineyi yakından ilgilendiriyor-
Müdahillik konusunun ele alındığı Başbakanlık Merkez Binası´ndaki dünkü Bakanlar Kurulu toplantısı yaklaşık 3 saat sürdü. Toplantının ardından alınan kararları açıklayan Arınç, 12 Eylül darbesiyle ilgili açılan davanın Bakanlar Kurulunu da yakından ilgilendirdiğini hatırlatarak, davayla ilgili açılan iddianamede, özellikle sanıklara isnat edilen suçun, ´Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının tamamını veya bir kısmını değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya ve Anayasa ile teşekkül eden TBMM´yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmaya engel olmaya cebren teşebbüs´ olduğunu hatırlattı. Bu hükümlerin, TCK´nın 146´ncı maddesinde belirtilmesine karşın, 147. maddedeki Bakanlar Kurulunu ortadan kaldırmaya teşebbüs suçunun da bununla bağlantılı olduğunu belirten Arınç, Anayasa ve TBMM´nin ortadan kaldırılması halinde, hükümetin de ortadan kalkacağı sonucunu hatırlattı.
-Darbeler hükümetlere yapılmıştır-
Bütün bakan arkadaşlarımız, isnat edilen suçlarla, 12 Eylül darbesinin muhatabı kurum olarak Bakanlar Kurulunun da müdahil olup olması yönünde görüşlerini ifade ettiler diyen Arınç, TBMM ve Anayasaya karşı işlenen suçla, hükümetlerin de faaliyetlerine son verilmiştir. Darbeler, hükümetlere karşı doğrudan yapılmış ağır ve ciddi eylem olarak ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla bu davaya müdahil olunması kararı verilmiştir dedi.
-Başvuru bugün yapılacak-
Arınç, 4 Nisan´da duruşma başlayacağından başvurunun bugün veya en geç yarın Başbakan Erdoğan´ın yetkilendireceği bir kişi tarafından yapılacağını ve Bakanlar Kurulunun davayı müdahil olarak takip edeceğini ifade etti. Elektrik ve doğalgaza yapılan zamma gelen tepkileri de değerlendiren Arınç,Sevimsiz bir iş ama yapmak zorunda kaldığımızı sayın Başbakanımız da ifade ettiler dedi.
DEMİREL´DEN SES YOK
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel´in 12 Eylül davasına ilişkin tavrını eleştirerek ?Davaya öncelikli müdahil olması gereken Demirel´dir. Çünkü, darbe en başta ona karşı yapılmıştır. Davaya müdahillik konusunda asıl başı çekmesi gereken Demirel´dir´ dedi. Demirel, müdahil olmayacağını açıklamıştı.
SİYASİ PARTİLERDEN BAŞVURU
Çok sayıda kişi ve kuruluşun yanı sıra CHP, BDP, BBP, DSP, EDP ve HAK-PAR da darbenin mağduru oldukları gerekçesiyle müdahil olacaklarını açıkladı. CHP, bugün saat 11.00´de başvuruda bulunacak.Türkiye, 12 Eylül darbesiyle 32 yıl sonra hesaplaşmaya hazırlanıyor. Darbe mağduru çok sayıda kişi ve kuruluş, davaya müdahil olmak için başvuru yaptı. 12 Eylül´de mağdur oldukları iddiasıyla bazı siyasi partiler de mahkemeye müdahillik başvurusunda bulunacak. Darbecilere yargı yolunu açan 2010 yılındaki Anayasa değişikliğine karşı çıkan CHP, açılan yargı yoluyla Evren´den hesap sormak isteyen partilerin başında geliyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, darbenin en çok partisini mağdur ettiğini savunmuş ve şöyle konuşmuştu: Partimiz kapatıldı. Genel başkanlarımız hapse atıldı. Mal varlıklarımıza el konuldu. Biz taraf olmayacağız da kim olacak? Taraf olacağız tabii. Hakkımızı arayacağız. CHP Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan, bugün saat 11.00´de 12 Eylül davasına müdahil olma talebine ilişkin Ankara Adliyesi´ne başvuracak.
Meclis´te temsil edilen diğer bir müdahil parti BDP olacak. BDP yöneticileri, bir süre önce bazı sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yaptıkları açıklamada 12 Eylül davasına topluca müdahil olunacağını açıkladı. BDP Van Milletvekilli Nazmi Gür, Türkiye´nin 12 Eylül ile hesaplaşmasının önemli olduğunu ancak hesaplaşmanın sadece bununla yetinilmemesi gerektiğini belirtti. Türkiye´nin bütün tarihi ile yüzleşmesi gerektiğini belirten Gür, 12 Eylül bütün suçların ortaya çıkması için müdahiliz, bu rejimin tasfiye edilmesi için müdahiliz, gerçek faillerin yargılanması için müdahiliz. ifadelerini kullandı.
BBP de 12 Eylül askeri darbesine ilişkin Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi´ne açılan davaya müdahil olmak için geçtiğimiz günlerde dilekçe verdi. Dilekçede, davanın sanıklarının, hukuka aykırı eylemlerle, parti mensubu binlerce insanı haksız ve hukuksuz yargılamalara, işkencelere maruz bıraktığı, çok ağır maddi ve manevi zarara uğrattığı kaydedildi. DSP, Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) ile Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) de davanın müdahil partilerinden. DSP lideri Masum Türker, darbenin en büyük zararı kendi partisinin üyelerine verdiğini dile getirdi. HAK-PAR lideri Bayram Bozyel de, 12 Eylül darbesi davası, Kürt ve Türk halklarına karşı işlenmiş bir insanlık suçu davasıdır. Geçmişin karanlığının aydınlatılması, suçlulardan hesap sorulması ve cezalandırılması için bu davaya arkadaşlarımla müdahil oluyoruz. ifadelerini kullandı.
12 Eylül darbesini yapan Kenan Evren ve arkadaşları, ilk iş olarak Parlamento´yu feshetmişlerdi. Meclis´in davaya kurumsal olarak müdahil olup olmayacağı merak ediliyor. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, dün NTV´de katıldığı canlı yayında, bu yöndeki soruya, Bu konuda bir çalışma yürütüyoruz. Yarın (bugün) çalışmayı bitirip karar vereceğiz. cevabını verdi. ( Zaman)
-MHP de müdahil olacak-
CHP, Hükümet ve TBMM´nin ardından MHP de 12 Eylül Davası´na müdahil olacak.MHP Genel Merkezi´nden yapılan açıklamaya göre Parti Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi´nde açılan ve 12 Eylül 1980 ihtilalini yapan sanıkların yargılandığı kamu davasına MHP´nin müdahil olmasını açıklamak üzer bugün saat 10.30´da Ankara Adliyesi Strazbourg girişinde bir basın açıklaması yapacak.
ŞAŞKIN CHP: SANDIKTA HAYIR, MAHKEMEDE EVET
12 Eylül darbe davasında müdahillik talebi yağarken en dikkat çekici taleplerden biri CHP´den geldi. CHP, müdahillik başvurusu için hazırladığı dilekçesini bugün Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi´ne sunacak. CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan´ın hazırladığı dilekçe sadece hukuki değil, siyasi bir metin özelliği de taşıyor. Dilekçede CHP´nin 12 Eylül darbesiyle kapatıldığı, genel başkanının hapse atıldığı, milletvekillerinin ve il başkanlarının işkenceye uğradığı, mal varlığına el konulduğu belirtiliyor. CHP´nin darbeden zarar gördüğü kaydedilen dilekçede, CMK´nın 237 ve 238´nci maddesi gereğince davaya katılabilme talebi ifade ediliyor. Dilekçede, darbe sürecinde gözaltına alınan, cezaevine konulan ya da işkence gören CHP´lilerden örnekler veriliyor.
-Referandumda ´hayır´ demişlerdi-
CHP´nin sembolik de olsa tazminat talebinde bulunması da bekleniyor. CHP, içinde 12 Eylül darbecilerine yargı yolunu açan 12 Eylül referandumunda ve referanduma ilişkin anayasa değişikliğinin Meclis´teki oylamalarında ´hayır´ oyu vermişti. Hatta sözkonusu anayasa paketi Meclis´ten geçtikten sonra referanduma sunulmadan önce iptali için Anayasa Mahkemesi´ne başvurmuştu.
-Hani darbeciler yargılanamazdı-
Darbecileri koruma zırhını kaldıran anayasa değişikliğiyle ilgili referandum sürecinde tüm Türkiye´yi dolaşan ve ´hayır´ oyu isteyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ?15. Madde´nin kaldırılmasıyla Evren ve arkadaşları yargılanamaz. Başbakan halka doğruları söylemiyor? iddiasında bulunmuştu. CHP´nin müdahillik dilekçesini hazırlayan Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan da o dönem YARSAV Başkanı olarak ?Keşke yargılansalar, ama inanmıyorum. Bu bir illüzyondur. Özgürlük illüzyonları satıyorlar? demiş ve ´hayır´ için çalışmıştı. ( Star)
(03 Nisan 2012, 10:31)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
12 EYLÜL SORUŞTURMASIYLA İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
Flaş!!! 12 Eylül iddianamesine kabul
12 Eylül davası 4 Nisan´da başlıyor
12 EYLÜL İDDİANAMESİNİ OKUMAK/İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN
Flaş!!! 12 Eylül´e soruşturma açıldı.. Dosya no: 2010/605
Hani 12 Eylül yargılanamazdı?