Malatya savcılığı, 1993´te meydana gelen Sivas olaylarıyla ilgili yeni bir soruşturma başlattı. Sivas davası geçtiğimiz günlerde 5 sanık açısından kapanmıştı. Davada sadece kışkırtmalara gelerek olay yerine toplanan kalabalıktan kişiler yargılanmış, olayı kışkırtanlar ve arka planıyla alakalı hiçbir işlem yapılmamıştı. Tanık ve bulgulara göre olay Özel Harp Dairesi´nin işi.
28.03.2012 15:28 Sivas Madımak otelinde 2 Temmuz 1993´te meydana gelen yangında 37 kişinin ölümüyle ilgili yeni bir çalışma başlatan Malatya Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği, Erzurum Özel Yetkili Başsavcılığı´ndan gelen klasörleri de alarak yeni bir soruşturma açtı. Savcılık, soruşturma kapsamında örgüt bağlantısı da dahil olmak üzere, olaya adı karışan kişileri araştıracak. Açılan soruşturma özel yetkili savcılardan Şeref Gürkan, İsmail Aksoy veya Mehmet Badem tarafından yürütülecek.
Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığından alınan bilgiye göre, açılan soruşturmada zamanaşımı sorunu bulunmuyor. Olayın yaşandığı tarih itibariyle soruşturmaya bir engel olmadığı kaydedildi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu´nun (HSYK) kararıyla Sivas Adliyesi tarafından yürütülen CMK 250. madde kapsamındaki soruşturma ve davalar Malatya Adliyesine bağlanmıştı. Karar üzerine daha önce Sivas´ın bağlı bulunduğu Erzurum Adliyesi CMK 250. maddeyle görevli birimde bulunan 150 soruşturma dosyası da Malatya´ya gönderilmişti. Sivas´ta 2 Temmuz 1993´te 37 kişinin yaşamını yitirdiği olaylara ilişkin Ankara´da açılan ana davanın dışında olayın aydınlatılmasına yönelik Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığınca da soruşturma başlatılmıştı.
Sivas davası geçtiğimiz günlerde 5 sanık açısından zaman aşımına uğrayarak düşmüştü. Davada sadece kışkırtmalara gelerek olay yerine toplanan kalabalıktan bazı kişiler yargılanmış, olayı kışkırtanlarla ilgili hiçbir işlem yapılmamıştı. İddialara göre olay Özel Harp Dairesi´nin işi. Alevi-sünni çatışması çıkarma amaçlı kışkırtma sonucu Sivas´ta 37 alevi aydın öldürüldü, iki gün sonra da Erzincan Başbağlar köyü teröristlerce basılarak 37 sünni köylü öldürüldü. Başbağlar davası da skandal şekilde kapatıldı. Bu zamanlama dahi olayın perde gerisine dair önemli bir delil teşkil etmekte. Yeniden başlatılan Sivas soruşturmasının Erzincan Başbağlar katliamını da içermesi bekleniyor.
-´Sivas dosyası yeniden açılsın´ demiştik-
Sivas davasının zamanaşımı ile sonuçlanması, kamuoyunu sarstı. Davanın düşmesi üzerine 15 Mart 2012 tarihinde şu satırları kaleme almıştık:
Sivas davasının zamanaşımı ile sonuçlanması, başta, bu faciada canlarını kaybedenlerin yakınları olmak üzere, birçok kesimde infial uyandırdı. Örnek olarak alıntıladığımız haberlerde de görüldüğü gibi kamuoyu davanın kapatılmasına tepki gösteriyor. Bu haberler haricinde dile getirdiğimiz çok sayıdaki çarpıcı tanık ifadeleri de katliamın önceden planlanmış derin bir planın ürünü olduğu iddialarını güçlendiriyor. İnsanları yakarak öldürmek gibi bir vahşet hiçbir şekilde mazur gösterilemez. Bir grubun bir anlık galeyana gelerek yaptığı bir olay ise yine kötüdür, aydınlatılmalıdır. Ama eğer iddia edildiği ve bulguların da gösterdiği gibi olayın arkasında alevi-sünni çatışması çıkarma amaçlı bir komplo bir tezgah varsa, Özel Harp bu işin içindeyse daha da kötüdür, olay aydınlatılmalıdır. Arkasında kim varsa, işin ucu nereye kadar giderse gitsin ortaya çıkarılmalı. Oysa zaman aşımıyla olay tam aydınlatılamadan kapatılmış oldu. Vicdanlar bunu asla kabul etmeyecek. Gelin işi uzatmayın dosyayı hemen yeniden açın.
YENİ YARGILAMADA DİKKATE ALINABİLECEK TANIKLAR VE BULGULAR
1) Sivas katliamını Özel Harp Dairesi örgütledi
Fırat Haber Ajansı´nda Baki Gül imzalı yayımlanan haberde Sivas´ta 2 Temmuz 1993 tarihine Sivas´ta bulunan Madımak Oteli´nde korkunç faciada gerçekleştirilen katliama dair ilginç iddialar yer alıyor. Özel Harpçi Üstteğmen olduğu belirtilen H.Ç´nin itirafları, perde arkası hala karanlıkta olan katliama dair ilginç bilgiler içeriyor...
2) TİKKO üyesi Ulaş Özel´in şok açıklamaları
Ergenekon soruşturmaları kapsamında Şile´de yapılan kazıyla ilgili dava Birinci Ergenekon davasıyla birleştirilmişti. Davada yargılanan tutuklu sanık Ulaş Özel savcılara çok çarpıcı bilgiler verdi. Kendisi terör örgütü TİKKO saflarında 6 yıl boyunca bilfiil görev almış bir militan. Hem örgüt, hem devletin istihbarat birimleri tarafından gayet iyi bilinen, hakkında onlarca sayfa arşiv kaydı tutulan bir isim.
3) Sivas katliamında 4 PKK´lı
2 Temmuz 1993´te yaşanan Madımak Katliamı´yla ilgili olarak şimdiye kadar pek çok şey yazıldı ve çizildi. Olayla ilgili 91 kişi yargılandı ancak kafalarda asıl faillere ilişkin hep bir soru işareti kaldı. Özel Yetkili Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı´nın iki yıl süren çok gizli soruşturmasında Madımak´taki kalabalığın arasında 4 PKK´lının da yer aldığı tespit edildi. 20 Mayıs 2009 Sivas Emniyet Müdürlüğü´ne başvuran bir tanık Madımak Katliamı hakkında bildiklerimi anlatmak istiyorum dedi. Özel Yetkili Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı 18 yıllık dosyayı tozlu raflardan indirdi. Madımak Katliamı´na ilişkin tüm görüntüler temin edilerek oluşturulan özel bir ekip tarafından yeniden izlendi. İşte bu görüntülerden biri tam olay sırasında çekilen ve ardından İhlas Haber Ajansı (İHA) tarafından servisi yapılan bir görüntü idi. 1 saat 5 dakikalık o görüntüde şimdiye kadar dikkat çekmeyen bir ayrıntı vardı.
4) Gizli tanık ´Kıskaç´tan isim isim Başbağlar katilleri
1993 Mayıs ayına kadar Jandarma İstihbarat elemanı olarak çalışan Gizli Tanık ´Kıskaç´ Ergenekon savcılarına verdiği ifadede Başbağlar´da 33 masum insanı kimlerin katlettiğini açıkladı. Eski Jandarma İstihbaratçısı Gizli Tanık Kıskaç, Ergenekon savcılarına verdiği ifadede ´Başbağlar´da 33 masum insan, Mustafa Aktaş´ın da aralarında bulunduğu DHKP-C´li teröristler ve PKK´lı grup tarafından katledildi´ diyor. Ergenekon Terör Örgütü´nün birçok eylemini delilleriyle ortaya koyan ve tutuklu sanıklar Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Osman Gürbüz, Emekli Albay Mehmet Fikri Karadağ ve Emekli Astsubay Oktay Yıldırım´ın Ergenekon sanıklarıyla bağlantısını deşifre eden Gizli Tanık Kıskaç, Başbağlar katliamı hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Mayıs 1993 yılına kadar Jandarma İstihbarat elemanı olarak çalışan Gizli Tanık Kıskaç, Ergenekon soruşturmasına bakan Zekeriya Öz ve Fikret Seçen´e Sivas olayları ile Başbağlar katliamı hakkında çarpıcı ifadeler verdi.
5) Kanlı ve kara yıl: 1993.. PKK´nın tasfiyesi durduruldu
Demokratik açılım projesiyle son birkaç yıldır Ak Parti hükümeti tarafından yapılmaya çalışılan ´demokratik açılımlar yoluyla terörü bitirme´ projesinin bir benzeri Cumhurbaşkanı Turgut Özal´ın öncülüğünde 90´lı yıllarda denendi. Ancak başta Özal olmak üzere ona yakın olan Jandarma komutanı Eşref Bitlis ve ekibinde yer alan çok sayıda subay şüpheli ölümlerle hayatlarını kaybetti. Özellikle 1993 yılının çok dikkat çektiği bu birkaç yıllık dönemde 33 erin şehit edilmesi gibi kritik olay peşpeşe gerçekleşti. 33 erin katledildiği bölgeye ilk gidenlerden birinin bugün Ergenekon davasının sanıklarından olan dönemin askeri istihbarat subaylarından Fikri Karadağ olduğu anlaşıldı. Karadağ´ın adı Ergenekon iddianamelerinde, Tuğgeneral Bahtiyar Aydın´ın ölümünde de geçiyor. 1993 yılı başında gazeteci Uğur Mumcu bombalı saldırıda öldürüldü. Mumcu´nun öldürülmesiyle başlayan 1993 yılı Türkiye için kanlı ve kara bir yıl oldu. En kanlısının Bingöl´deki 33 er katliamının olduğu çok sayıda peşpeşe gelen olaylarda kendi alanında güçlü ve simge isimler aynı yıl, art arda hayatlarını kaybetti: Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Jandarma Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis, JİTEM Grup Komutanı Binbaşı Cem Ersever ve gazeteci Uğur Mumcu. Kimi öldürüldü, kiminin ölümünün üzerindeki sis perdesi hala aralanamadı. Bu dört ismin ortak özelliği ise ya PKK´yla mücadelenin doğrudan içinde yer almaları ya da sorunun çözümü için ciddi mesai harcamalarıydı. Bu olaylar sonucunda son yıllarda ´demokratik açılım´ projesiyle yapılmaya çalışılanın benzeri, PKK´nın tasfiyesinin sağlanarak Doğu ve Güneydoğu´nun terörden kurtulması ve barışın sağlanması projesi rafa kaldırıldı.
-İşte 1993 yılındaki olaylar dizesi-
24 Ocak 1993: Uğur Mumcu cinayeti
17 Şubat 1993: Jandarma Komutanı Eşref Bitlis´in uçak kazasında ölümü
17 Nisan 1993: Cumhurbaşkanı Özal´ın kalp krizinden vefatı
24 Mayıs 1993: Bingöl´de 33 asker katliamı
2 Temmuz 1993: Sivas katliamında 35 kişinin ölmesi
5 Temmuz 1993: Başbağlar katliamında 33 kişinin ölmesi
22 Ekim 1993: Tuğgeneral Bahtiyar Aydın suikasti
04 Kasım 1993: JİTEM kurucusu Cem Ersever ve yakın arkadaşlarının öldürülmesi. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
6) Aziz Nesin kalabalığı kışkırtmakla suçlanıyor
Sivas davası geçtiğimiz günlerde 5 sanık açısından zaman aşımına uğrayarak düşmüştü. Davada sadece kışkırtmalara gelerek olay yerine toplanan kalabalıktan bazı kişiler yargılanmış, olayı kışkırtanlarla ilgili hiçbir işlem yapılmamıştı. İddialara göre olay Özel Harp Dairesi´nin işi. Alevi-sünni çatışması çıkarma amaçlı kışkırtma sonucu Sivas´ta 37 alevi aydın öldürüldü, iki gün sonra da Erzincan Başbağlar köyü teröristlerce basılarak 37 sünni köylü öldürüldü. Başbağlar davası da skandal şekilde kapatıldı. Olayların başlamasında Sanatçı Aziz Nesin´in de rol oynadığı, olayları başlatan asıl kişinin o olduğunu iddia ediliyor. ´Şeytan Ayetleri´ diye yazdığı kitap ve benzer girişimleriyle Nesin´in o günlerde islami kesimi nasıl kışkırtmaya çabaladığı hatırlatılıyor. Bu kışkırtmaların hemen ardından Sivas olayı patlak verdi. Gerçekten de o günkü haberlere arşivlerden göz atılırsa Cuma namazı kılınırken nasıl davullar çalınarak namaz kılanların rahatsız edildiği, kışkırtmaya adım adım gidildiği görülecektir. Kışkırtmalarla gerilen halk cuma namazı çıkışı provokatörlerin ustaca yönlendirmesiyle de tepkisini çok yanlış şekilde gösterdi. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
SORUŞTURMAYI SAVCI AKSOY YÜRÜTECEK
02.04.2012 13:54 Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği´nin Sivas Olaylarıyla ilgili başlattığı soruşturmayı yürütmek üzere Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı İsmail Aksoy, görevlendirildi.Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği´nce geçen hafta açılan soruşturma kapsamında, dosya Zirve Yayınevi soruşturmasına da bakan Özel Yetkili Savcı İsmail Aksoy´a verildi. İsmail Aksoy, görevlendirme üzerine Erzurum Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği´nden gelen klasörleri incelemeye başladı. Aksoy, soruşturma kapsamında örgüt bağlantısı da dahil olmak üzere olaya adı karışan kişileri de araştıracak. Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği, Sivas´ta 2 Temmuz 1993´te 37 kişinin yaşamını yitirdiği olaylara ilişkin Erzurum Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği´nden gelen klasörleri de alarak yeni bir soruşturma açmıştı. ( AA)
ZAMANAŞIMININ GEREKÇESİ AÇIKLANDI
06.04.2012 14:31 Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi´nin, Sivas olaylarına ilişkin ana davadan dosyaları ayrılan 7 sanık hakkında davanın 2 sanık yönünden ölmeleri, 5 sanık yönünden ise zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine ilişkin kararının gerekçesi açıklandı. Mahkemenin 44 sayfalık gerekçeli kararında, sanıklar Cafer Erçakmak ve Yılmaz Bağ hakkındaki kamu davasının, ölmeleri nedeniyle düşürülmesine karar verildiği belirtildi. Kararda, diğer sanıklarla ilgili ise şu değerlendirmede bulunuldu:
´Olayın insanlık suçu kabul edilmesi durumunda dahi sanıklar Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca ve Necmi Karaömeroğlu´nun mahkumiyetlerine yetecek, her türlü şüpheden uzak, kesin, inandırıcı ve yeterli delil elde edilemediği, ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları çerçevesinde, sanıkların kamu görevlisi olmayıp, sivil oldukları, olaydaki eylemlerinin asli, maddi fail değil, feri şerik olarak değerlendirilebileceği anlaşılmıştır.´ ( AA)
(28 Mart 2012), son güncel.: (06 Nisan 2012)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Sivas Madımak katliamıyla ilgili manşetlerimiz
Özel Harpçi üsteğmen: Madımak´ı biz yaptık
Şok tespit: Sivas katliamında 4 PKK´lı
Tanık, Başbağlar katillerini açıkladı
TİKKO üyesi Ulaş Özel´in şok itiraflarında Madımak
Ergenekon´un kanlı iç savaş operasyonları
Sivas-Başbağlar: Amaç mezhep çatışması
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde ara