Biri Alman uyruklu 3 kişinin vahşice öldürülmesini konu alan Malatya Zirve Yayınevi Davası´nda mahkeme, ´yayınevi soruşturmasının etkisizleştirilmeye çalışıldığı´ iddialarının da yer aldığı, ıslak imzalı ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´ dava dosyasının bir örneğini istedi.
17.02.2012 14:43Malatya´da biri Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili davanın 37. duruşması yapıldı. Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki duruşma nedeniyle sabah saatlerinden itibaren adliye çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı. Duruşmaya, tutuklu sanıklar Emre Günaydın, Cuma Özdemir, Abuzer Yıldırım, Hamit Çeker, Salih Gürler, tutuksuz sanık Hüseyin Yelki, sanık yakınları, öldürülen Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske´nin eşi Susanne Geske, Almanya´nın Ankara Büyükelçiliği´nden bir yetkili ve diğer maktullerin yakınları katıldı. Olayın azmettiricisi olarak yargılanan Varol Bülent Aral´ın hava muhalefeti nedeniyle katılamadığı belirtildi.
Duruşmada ilk olarak Varol Bülent Aral ile ilgili İstanbul Adli Tıp Kurumu´ndan gelen ´cezai ehliyeti tamdır´ raporu dosyaya eklendi.
Müdahil avukatları, Zirve Yayınevi Davası´nın itibarsızlaştırmaya çalışıldığı iddialarının da yer aldığı ´İrtica İle Mücadele Eylem Planı´ dava dosyasının talep edilmesini istedi.
Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa, İnönü Üniversitesi´nde gerçekleştirilen misyonerlikle ilgili panel ve konferanslara ilişkin açılamayan 5 CD´nin bilirkişiler tarafından deşifre edilerek dosyaya eklendiğini belirtti. Müdahil avukatları içerik çözümlerinde konuşmaların bazı bölümlerinin noktalı olarak geçildiğini belirterek noktalı bölümlerle ilgili bilgi talep etti. Mahkeme Başkanı bu bölümlerin anlaşılamadığı için noktalı olarak geçildiğini anlattı.
İKİNCİ İDDİANAME NİSANA KADAR BİTEBİLİR
Savcı, İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan, ardından yetkisizlik kararı ile Malatya´ya gönderilen ´Ergenekon kapsamında incelenen Zirve Yayınevi soruşturması´ ile mevcut soruşturmanın birlikte görülmesinin zorunlu olduğunu, davada yeni bir iddianame hazırlığının sürdüğünü, sonraki duruşma gününün buna göre belirlenmesini istedi.
Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti ara kararı açıkladı. İrtica İle Mücadele Eylem Planı´nda yer alan eylemlerle Zirve Yayınevi soruşturmasının etkisizleştirmeye çalışıldığı iddialarını dikkate alan mahkeme heyeti, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nden İlker Başbuğ´un da sanık olarak yargılandığı İnternet Andıcı soruşturmasının dosyasının istenmesini kararlaştırıldı. Davayı 9 Nisan´a erteleyen mahkeme ikinci ek iddianamenin hazır olacağını göz önünde bulundurarak, yeni iddianamenin okunarak savunmaların alınması için 9-13 Nisan tarihleri arasında duruşmaların aralıksız yapılmasını kararlaştırdı.
MAHKEMEDEN SANIKLARA ´PİŞMANLIK YASASINDAN FAYDALANIN´ ÇAĞRISI
Öte yandan Zirve Yayınevi soruşturmasında tutuklu bulunan sanıkların yeni iddianame hazırlıkları çerçevesinde ifade verdikleri açıklandı. Mahkeme Başkanı Kısa, duruşma sonunda sanıklara yeni iddianame öncesi, Etkin Pişmanlık Yasası´ndan kapsamında, olaya ilişkin yeni anımsadıklarını savcıya anlatarak cezai indirimden yararlanabileceklerini anımsattı.
MÜDAHİL AVUKATI DOĞAN: BAŞTAN BERİ ERGENEKON İLE ZİRVENİN BAĞINI SÖYLÜYORUZ
Erdal Doğan, İrtica ile Mücadele Eylem Planı iddianamesinde Zirve Yayınevi ile ilgili bazı hususların olduğu ortaya çıktığını belirtti. Zirve Yayınevi, Rahip Santoro, Hrant Dink cinayetlerinin Kafes Eylem Planı içinde yer aldığını her seferinde dile getirdiklerini belirten Doğan, Bununla ilgili olarak burada yer alan bazı sanıkların Kafes Eylem Planı içinde de yer aldığını biliyoruz. Aynı zamanda oradaki sanıkların burada olduğunu biliyoruz. O nedenden dolayı bu davayla dolaylı da olsa bağı olduğu için dosyayı talep ettik. dedi.
Zirve Yayınevi Davası´nda ikinci ek iddianamenin hazırlanmasını beklediklerini Doğan, 9 Nisan´a kadar yetişeceğini bekliyoruz. Soruşturmayı yürüten savcılar ve mahkemeye hükümetin de gerekli desteği vermesini istiyoruz. Buradaki soruşturma çok önemli. Bilindiği gibi Hrant Dink cinayeti davası hukuk açısından bir felaket gibi sonuçlandı. Buradaki soruşturma ve kovuşturmanın Dink ve Rahip Santoro cinayetlerini de aydınlatacak bilgilerle dolu olduğunu düşünüyoruz. Bizim açısından yeni iddianame çok önemli. Biz her seferinde Ergenekon soruşturması ile cinayetlerin bir bağı olduğunu söylüyoruz. Burada da iddianame ayrıntıların delillendirilerek ortaya çıkacağını düşünüyoruz. diye konuştu. ( Cihan)
´HÜKÜMET BURADAKİ SORUŞTURMAYA BÜROKRATİK DESTEK VERMELİ´
Bu arada, mağdur avukatlarından Erdal Doğan, duruşma sonrasında yaptığı açıklama da, Basından öğrenebildiğimiz kadar İrtica ile Eylem Planı iddianamesinde Zirve Yayınevi ile ilgili olarak da bazı hususların olduğunu ve bu konuyla ilgili, burada yer alan bazı sanıkların aynı zamanda Kafes Eylem Planı´nda da yer aldığını biliyoruz. Ortadaki sanıkların burada görev yaptığını biliyoruz. Bu nedenle buradaki davayla da ilişkide bulunduğu düşüncesiyle idrak ettik dedi.
Hazırlanmakta olan ekinci ek iddianame ile ilgili olarak ise Doğan, Bu iddianameyi bekliyoruz. Her halde 9 Nisan´a kadar yetişebileceğini umuyoruz. Yalnız bu konuda soruşturmayı yürüten savcılara ve mahkemeye hükümetinde gerekli destek veya kendileri açısından bürokratik açıdan ne gerekiyorsa bu konuyla ilgili desteğini bekliyoruz. Çünkü buradaki soruşturma ve kovuşturma çok önemli. Neden önemli? Biliyorsunuz, Hrant Dink cinayeti davası hukuk açısında bir felaketti. Buradaki soruşturma ve kovuşturma aynı zamanda Hrant Dink ve diğer Santora cinayeti gibi cinayetleri de aydınlatabilecek bir güçte olduğunu düşünüyoruz ifadelerini kullandı.
Öte yandan, Malatya´da 3 kişinin öldürüldüğü davanın görüldüğü Zirve Yayınevi Davası´nın beklenen ikinci iddianameyle birlikte derin yapılanma ve Ergenekon bağlantısı iddiaları da ortaya çıkmış olacak. Ergenekon soruşturması kapsamında incelenen Zirve Yayınevi olayı ile ilgili olarak İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığınca 17 Mart 2011 tarihinde başlatılan soruşturmada aralarında eski Malatya İl Jandarma Komutanı Emekli Kurmay Albay Mehmet Ülger ile birlikte toplam 7 kişi tutuklanmıştı. Soruşturma sonrasında dosya İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı´na gönderilmişti. İddianamenin hazırlanması ile birlikte Zirve Yayınevi ile Ergenekon davası arasında bağlantı olup olmadığı iddiaları kamuoyuna yansımış olacak. İkinci iddianamede, Ergenekon kapsamında yargılanan bazı sanıklar ile birlikte çok sayıda tutuksuz sanığında yer alması bekleniyor. ( İHA)
ZİRVE KATLİAMI NEDİR? |
MALATYA ZİRVE KATLİAMINA BİR SORUŞTURMA DA ERGENEKON SAVCILARINCA BAŞLATILMIŞTI
Malatya Zirve Yayınevi´ndeki cinayetlere dair bir soruşturma da gelen ihbar üzerine İstanbul´daki Ergenekon savcılarınca başlatılmıştı. Bu konuya ilişkin Malatya, Siirt, Muğla ve İzmir´in aralarında olduğu 9 ilde, İnönü Üniversitesi yerleşkesi ile bazı illerin jandarma komutanlıklarında 17 Mart´ta, arama yapıldı. Aramalar sonrası, aralarında 6´sı muvazzaf asker 9 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 9 kişiden 7´si sevk edildikleri Beşiktaş Adliyesinde tutuklanarak, cezaevine gönderildi. Soruşturma kapsamında, 30 Mart´ta, Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, Prof. Dr. Abdurrahman Küçük, Prof. Dr. Salim Cöhce, Prof. Dr. Şahin Filiz, Prof. Dr. Mehmet Aydın, Doç. Dr. Kadir Albayrak´ın ev ve iş yerlerinde aramalar yapıldı. Bu arada, ´Ergenekon´ soruşturmasını yürüten özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz´ün İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine atanması üzerine, 5 Nisan´da soruşturmayı yürütmekle özel yetkili Cumhuriyet Savcıları Cihan Kansız ve Ufuk Ermertcan görevlendirildi. Daha sonraki günlerde, Prof. Dr. Beyaz, Prof. Dr. Filiz, Doç. Dr. Albayrak Prof. Dr. Küçük, Prof. Dr. Cöhce ve Prof. Dr. Aydın´ın konuya ilişkin savcılıkça ifadeleri de alındı. Aynı soruşturma kapsamında gazeteci-yazar Hulki Cevizoğlu ile emekli Orgeneral Hurşit Tolon´un da şüpheli sıfatıyla ifadesine başvuruldu. Soruşturma dosyası, katliamın Malatya´da gerçekleşmesi nedeniyle ´yetkisizlik kararı´ verilerek, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Bu durum, katliamın Ergenekon kapsamından çıkarıldığı şeklinde bir kanaate neden olmuşsa da bunun doğru olmadığı yetkililerce daha sonra açıklandı. Katliamın Ergenekon Terör Örgütü emriyle işlendiğini gösteren çok güçlü delillerin ele geçirilmiş olduğu, tutuklamaların da bu nedenle yapıldığı ve soruşturmanın bundan sonra Malatya´da sürdürüleceği belirtiliyor.
KATLİAMDA ERGENEKON PARMAĞINI GÖSTEREN 97 KLASÖR DELİL VAR
Soruşturmayı Malatya´ya devreden savcılar, soruşturma dosyasıyla birlikte 97 delil klasörünü de gönderdiler. Bu klasörlerin içerisinde eylemin Ergenekon Silahlı Terör Örgütü tarafından gerçekleştirildiğine dair fiziki ve dijital birçok delilin bulunduğu da belirtiliyor.
AYLAR ÖNCESİNDEN PLANLANMIŞ
7´si tutuklu 24 zanlının yargılandığı davaya ilişkin soruşturma, eylemin aylar öncesinden planlandığına dair delillerin bulunmasıyla iyice derinleştirilmiş, emekli orgeneraller Hasan Iğsız ve Hurşit Tolon ile İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu´nun da ifadeleri alınmıştı. Adı geçen isimlerin Zirve katliamından önce ve sonra Malatya´da bir araya geldiklerine dair fotoğraflar ortaya çıkmış ve fotoğraflar delil olarak dava dosyasına konmuştu. Bunun üzerine müdahil avukatları 18 Şubat 2010´da özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekilliğine başvurarak, katliamın Ergenekon´ örgütüyle bağlantılı olduğunu ileri sürmüştü. Aynı soruşturma kapsamında, savcıların eylemi gerçekleştiren hücrenin lideri olduğunu ileri sürdüğü eski Malatya Jandarma Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger, istihbarat binbaşı Haydar Yeşil, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Ruhi Abat, başçavuş Abdullah Atılgan, başçavuş Murat Göktürk, uzman çavuş Mehmet Çolak ve uzman çavuş Adil Akçay da 21 Mart´ta tutuklanmıştı. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
DİNK İDDİANAMESİ İLE SAMAST´IN İFADESİ İSTENDİ
21.02.2012 18:15 Zirve Yayınevi cinayetine ilişkin yürütülen soruşturmada savcılık, Dink davasına bakan mahkemeden, sanık Ogün Samats´ın ifadesini ve iddianameyi istedi.Malatya´da yürütülen Zirve Yayınevi cinayeti soruşturmasında savcılık, bu olay ile Dink cinayeti arasında bağlantı olup olmadığını araştırıyor. Zirve cinayetlerine ilişkin soruşturmada savcılık, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dik´in öldürülmesine ilişkin davaya bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi´ne yazı gönderdi. Yazıda, Şüpheli Ogün Samast´a ait ifade ve iddianame örneklerinin tarafımıza gönderilmesi rica olunur.denildi. ( Cihan)
(17 Şubat 2012), son güncel.: (21 Şubat 2012)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Genelkurmay´ın provokasyon siteleri ya da ´internet andıcı´ konulu manşetlerimiz
Islak imzalı ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´ ya da ´AKP ve Gülen´i Bitirme Planı´ manşetlerimiz
İnternet andıcı iddianamesinde arama yap
Islak İmza iddianamesinde arama yap
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap
Dink dosyasındaki Ergenekon delilleri
Savcılar: Zirve, Ergenekon kapsamında
Ergenekon ve Balyoz, Malatya´da ´zirve´ yapmış
Zirve´yi başlatan papazdan şok itiraflar
Flaş!!! Zirve soruşturmasında 6 ilde arama
Flaş!!! Ergenekon´da ´Zirve´ operasyonu
Tanık: Malatya ve Dink ´Kafes´ işi
Flaş!!! Dink davası tanığından yeni şok ifadeler
Malatya Zirve Katliamı ve Ergenekon bağlantısı manşetlerimiz
Zirve Yayınevi Katliamı ile Kafes davaları birleşebilir