Balyoz davasına 71. duruşma ile devam ediliyor. 365 sanıktan 197´sinin katıldığı duruşma, tutuksuz sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam ediyor. Balyoz lideri olmakla suçlanan tutuklu sanık eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, savunmasını yapan tutuksuz sanıklardan emekli Tümgeneral Abdülkadir Eryılmaz´a dolaylı suçlamada bulundu ve onun gizli tanık ya da muhbir olduğunu ima etti. Herkesin tutuklanmasına karşın Eryılmaz´ın tutuklanmadığını, üstelik de Balyoz seminerinde sunum yapmış olması ses kayıtlarıyla da ortaya çıktığı halde tutuklanmadığını belirterek ´açıkça siz kayrılmışsınız´ dedi.
03.02.2012 13:09 2003 yılında Birinci Ordu Komutanlığı´nda ´Balyoz´ kod adıyla darbe planlandığı iddiasına ilişkin, Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Abdullah Can Erenoğlu´nun da aralarında bulunduğu 249´u tutuklu 365 sanıklı davanın 71 duruşması görülüyor. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, Halil İbrahim Fırtına, Özden Örnek, Çetin Doğan ve MHP´den milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan´ın da aralarında bulunduğu tutuklu 145 sanık katıldı. Tutuklu 104 sanık ile hakkında yakalama kararı bulunan emekli Orgeneral Ergin Saygun´un katılmadığı duruşmada, 52 tutuksuz sanık hazır bulundu.İkinci ´Ergenekon´ davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz´ün de aralarında bulunduğu 63 tutuksuz sanık ise duruşmaya gelmedi.
Duruşmada, bazı tutuklu sanıkların hazır olmamaları, bazılarının da savunmalarını önümüzdeki hafta yapmak istemesi üzerine, tutuksuz sanıkların savunmalarının alınmasına geçildi. Duruşmada, tutuksuz yargılanan astsubaylar Adem Ceylan, Canatan Turgut, Murat Dülek ve Erdinç Yıldız´ın savunmaları alındı.
ADEM CEYLAN VE MURAT DÜLEK´İN SAVUNMASI
Ceylan ve Dülek, ´Yeniden yapılandırma faaliyetleri kapsamında, 2002 yılı Ekim ayı içerisinde, Donanma Komutanlığına bağlı birliklerde görevli astsubayların Türkiye Cumhuriyetinin temel nitelikleri ile Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlılıklarının kontrol edilmesi maksadıyla, ev ve iş yerlerinde gerekli incelemeler yapmak üzere görevlendirildiği, bu çerçevede incelemeler yaptıkları´ iddialarına değindiler. Kendilerine böyle bir görevin verilmediğini ifade eden Ceylan ve Dülek, Donanma Komutanlığında 4 bin civarında subayın olduğu düşünülürse bu kadar kısa zamanda böyle bir çalışmanın yapılamayacağını ifade ettiler. Sanıklardan Ceylan, askeri ceza ve tutukevi gibi yoğun bir yerde çalıştığını, 45-50 kadar askerle ilgilendiğini ifade ederek, yoğun bir çalışma temposunun olduğunu, çalıştığı yerin de Donanma Komutanlığına mesafe olarak uzak kaldığını anlattı.
-Özden Örnek´in günlükleri-
Ceylan, tutuklu sanıklardan emekli Oramiral Özden Örnek´e ait olduğu iddia edilen günlüklerin 17 Eylül 2004 başlıklı bölümünde, ´Atamalara ilişkin personel memnuniyetinin ve neticesinde iş gücü verimliliğinin artırılması maksadıyla Personel Başkanlığı bünyesinde danışma subay ve astsubay kadrolarının oluşturulduğu, burada çalışacak personel arasında kendi isminin bulunduğu´ iddiasına ilişkin de, ´2004 yılında genel atamalarda deniz piyade danışman subayı olarak atandım. Haberim olmayan bir görevlendirme ve yapmadığım bir izleme faaliyetinden dolayı huzurunuzda bulunuyorum. Meslek hayatım boyunca illegal bir faaliyette bulunmadım. Beraatıma karar verilerek duruşmalardan vareste tutulmak istiyorum´ dedi.
Dülek de, 1991-2004 yılları arasında seyir yoğunluğu olan gemilerde görev yaptığını belirterek, donanmada bulunduğu zamanlarda da gemide nöbet tuttuğunu anlattı. 2004 yılı personel atamalarında radar sınıfı danışma astsubayı olarak atandığını ifade eden Dülek, hakkındaki suçlamaları reddetti. Dülek de, beraatına karar verilerek duruşmalardan vareste tutulmasını istedi.
CANATAN TURGUT´UN SAVUNMASI
Sanıklardan Canatan Turgut ise, ´2002 yılı Kasım ayı içerisinde, Muğla bölgesinde görevli subay ve astsubayların Türkiye Cumhuriyetinin temel nitelikleri ile Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlılıklarının kontrol edilmesi maksadıyla ev ve iş yerlerinde gerekli incelemeler yaptığı´ iddiasına ilişkin, şunları söyledi: ´Böyle bir görevlendirmeden haberim yok. Hiçbir meslektaşımı gizli kamerayla çekmedim. Ben gemilerde görev yapıyorum. Gemi limandayken de gemiden ayrılmıyorum. Marmaris´te 2 bin asker olduğu düşünülürse bu kadar kısa sürede böyle bir çalışmanın yapılması mümkün değildir.´
Turgut, ihbar mektubunda ´Türk Solu içinde görevlendirilmeli´ şeklindeki kendisiyle ilgili iddiaya ilişkin olarak da, ´Türk Solu isimli dergiyi okumadım. Adını soruşturma sırasında duydum. Ben seçimlerde sadece oy kullanırım. Suçlamaları kabul etmiyorum´ diye konuştu.(AA)
ERDİNÇ YILDIZ´IN SAVUNMASI
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki duruşmada, 6 Aralık 2010 tarihinde yapılan aramada dava konusu olan dijital belgelerin bulunduğu Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü´nde görev yapan ´Askerî casusluk´ davasının tutuklu sanıklarından da olan Erdinç Yıldız da savunmasını yaptı. Bir soru üzerine, Sadece bizim zemin böyle değildir. Binanın dörtte üçünün zemini böyledir.´ dedi. Aramada bulunan harddisklerin imha edileceğini, harddisklerin imha edilmesi için de bir alet istendiğini kaydetti. Arama nedeniyle İstanbul Cumhuriyet savcısının geleceğini 15.30´da öğrendiklerini, ancak aramanın 18.30´da gerçekleştiğini ifade ederek, aramanın yapılmasını 3 saat beklediklerini dile getirdi. Ele geçirilen belgeleri tutuklu sanıklardan Kemalettin Yakar´ın döşemenin altına koyduğunu söyleyen Yıldız, bu belgelerin bir daha dışarı çıktığını hiç görmediğini vurguladı.
ABDÜLKADİR ERYILMAZ´IN SAVUNMASI
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tutuksuz yargılanan emekli Tümgeneral Abdülkadir Eryılmaz´ın savunması alındı. Eryılmaz, 1. Ordu Komutanlığında 5-7 Mart 2003´te düzenlenen seminere İstanbul Jandarma Bölge Komutanı olarak katıldığını belirterek, Emir ve talimatlar doğrultusunda seminere katıldım. Emir, komuta ettiğim birliklerin mevcudu, konuşlandığı yerler ve sahip olunan imkan ve olanaklar konusunda seminerde takdim yaptım dedi.
Balyozu 2010 yılında medyadan duyduğunu ifade eden Eryılmaz, İnternette ses kaydım olduğu söylenince bulup dinledim. Bu kayıt benim seminerde yaptığım takdimin kaydıdır diye konuştu.
Hakkındaki Çetin Doğan ile kendisi arasında temas ve anlaşma sağlandığı iddiasına değinen Eryılmaz, Kesinlikle aslı astarı olmayan bir iddiadır. Doğan ile resmi tören ve toplantılar ile seminer dışında gayri resmi bir görüşmem olmamıştır şeklinde konuştu.
Kendisine ait olduğu iddia edilen 36 konuşmanın 14´ünün kendisine ait olmadığını, seminerdeki konuşmasının ve kendisine yöneltilen sorulara verdiği cevapların yanlış yorumlanarak iddianameye konulduğunu ifade eden Eryılmaz, iddia edildiği gibi Sabiha Gökçen Havalimanının jandarma tarafından kullanımını gündeme getirmediğini anlattı.
Seminer esnasında sıkıyönetim ilan edilmesi halinde polisin jandarma nezaretinde kullanılarak kontrol altında tutulacağını, polisin sağ tandanslı olduğunu söylediği iddiasına ilişkin olarak da Eryılmaz, çoğu köy çocuğu olan polisin Anadolu aile yapısı itibarıyla milliyetçi ve muhafazakar olduğunu söylemeye çalıştığını anlattı.
Eryılmaz, beraatına karar verilmesini istedi.
ÇETİN DOĞAN´DAN TUTUKSUZ TÜMGENERAL ERYILMAZ´A MUHBİR YA DA GİZLİ TANIK İMASI
Tutuklu sanık emekli Orgeneral Çetin Doğan da, Eryılmaz ile birlikte seminere katılan Hanefi Yıldırım´ın tutuklu yargılandığını hatırlatarak, ilk tutuklanmasının Şubat 2010´da olduğunu söyledi. Doğan, Eryılmaz´ın ifadesinin ilk kez ne zaman alındığını sordu.
Eryılmaz´ın da talimatla 25 Kasım 2010´da ifadesinin alındığını belirtmesi üzerine Doğan, İlk iddianame düzenlendikten sonra ifadeniz alınmış. İddianamede çok ciddi iddialar var. Kendisiyle temas kurduğum iddia ediliyor. Ama kendisi sorgulanmıyor. Anlamakta güçlük çekiyorum diye konuştu. Doğan, 365 kişinin yargılandığını hatırlatarak, Sizinle beraber seminere katılan tutuklanıyor. Sizi hiç çağırmıyorlar. Hakkınızda çok ciddi iddialar var. Seminerde takdim yapmanıza rağmen 25 Kasım´a kadar ifadeniz alınmıyor. Açıkça söylüyorum. Siz kayrılmışsınız dedi.
Eryılmaz´ın Anlayamadım sözleri üzerine Doğan, Birileri sizi korumuş. Bana mertçe sizi korumuş olan insan ya da insanlar hakkında bir fikriniz, düşünceniz var mı? Söyleyin diye sordu.
-Başkan soruyu sordurmadı-
Bunun üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, Eryılmaz´ın davanın başından itibaren adının geçtiğini belirterek, Soruya verilecek cevap yok. Sorunun mantığı ve hukuki anlamı yok. Soruyu geçelim. Başka soru sorun dedi.
Bu arada Eryılmaz da, bu soruya cevap vermek istediğini belirterek, Bu konuda konuşmam lazım dedi. Doğan´ın, İhsan Arslan (eski AK Parti Milletvekili) ile konuştun mu? Tanıyor musun, görüştün mü? diye sorduğu Eryılmaz, Arslan´ı tanımadığını belirterek, Çok eskiden çalıştığım biri olabilir mi, bilmiyorum dedi. Beni kimse korumuyor diyen Eryılmaz, küçük bir yerde yaşadığını, ifade verdiği dönemde babasının hasta olduğunu belirterek, Babam ifademin alındığını bilmeden öldü. Annem böbrek ve kolon kanseri. Bu davadan
yargılandığımı hala bilmiyor. Bana, ´Allah´ın adamı´ derler. Benim kimsem yoktur. Kimseye sığınmadım. Çetin Doğan ile çalıştım, baba gibi bilirim ama çok yakın değilim dedi. İhsan Arslan´ı tanıyan şerefsizdir diyen Eryılmaz, boynunda asılı sanık kimlik kartını göstererek, Bunu ben asmadım dedi.
Başkan Ömer Diken de, konuyu genişletmenin bir anlamı olmadığını, yargılamanın içeriğiyle ilgili konuşulması gerektiğini belirterek, Doğan´a hitaben Cumhuriyet savcıları için ´onu bunu kayırdı´ şeklinde söz söylerseniz, hakarete girer. İddialarınızı ihbar olarak yaparsanız yasal hakkınızı kullanırsınız dedi.
Duruşma, sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam ediyor. ( AA)
(03 Şubat 2012, 13:09)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
BALYOZ PLANI VE DAVASIYLA İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
1. Balyoz iddianamesinde ara
2. Balyoz iddianamesinde ara
3. Balyoz iddianamesinde ara
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap