Diyarbakır´ın Suriçi semtinde, bir dönem JİTEM karargâhı olarak kullanılan binanın yan tarafında kazı esnasında bulunan kafatası sayısı 26´ya çıktı. Güneydoğu´daki faili meçhuller sebebiyle isminden sıkça söz edilen Suriçi´ndeki JİTEM merkezinin bulunduğu bölgede çıkan kemiklerin, faili meçhule kurban giden kişilere ait olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. DNA testleri sonrası kemiklerin kime ait olduğu belirlenebilecek.
30.01.2012 16:09 Diyarbakır´ın Sur ilçesindeki tarihi İçkale´de, bir dönem ´ceza ve tevkifevi´ olarak kullanılan yapının yanındaki çevre düzenleme çalışmaları sırasında, insan kemikleri bulunması üzerine başlatılan soruşturma devam ediyor. İHA´nın verdiği habere göre Diyarbakır İç Kale mevkiinde sürdürülen kazılarda ulaşılan insan kemiği ve kafatası sayısı 26´ya ulaştı. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından kazı çalışmalarının sürdüğü dosyaya gizlilik kararı konulması ile birlikte bölgeye giriş ve çıkışlar yasaklanırken, arkeologlar nezaretinde kazı alanı genişletilerek çalışmalar sürüyor. Arkeologlar nezaretinde kazma küreklerle yapılan kazı çalışmalarında çıkan insan kemiği sayısının 26´ya ulaştığı iddia edildi. Çıkan kemiklerin kimlere ve hangi döneme ait olduğunun tespit edilmesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu´na gönderildiği belirtildi.
3 İŞ MAKİNESİ GETİRİLDİ
Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı nezaretinde İç Kale mevkiinde başlatılan kazı çalışmalarına destek vermek üzere 3 iş makinesi istendiği belirtildi. İş makinelerinin kazı alanındaki hafriyatı kaldıracakları bildirildi. Bölgedeki kazıların daha erken yapılması için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu´nun vereceği izin üzerine hafriyat kaldıran iş makinelerinin kazılara da katılabileceği bildirildi. Kazı alanının etrafında güvenlik önlemleri alan polis ekipleri bölgeye giriş ve çıkışlara izin vermiyor. Polisler tarafından bölge güvenlik şeridi ile kapatılırken, zırhlı araçlarla sürekli olarak bölgede nöbet tutuluyor. (İHA)
BULUNAN KEMİKLER JİTEM İNFAZLARINA MI YOKSA DAHA ESKİ DÖNEMLERE Mİ AİT?
01.02.2012 10:42 Diyarbakır İçkale´de çıkan kafatasları, 1915´in bahar aylarında buradaki hapishaneye konup işkence edildikten sonra öldürülen Ermenilere ait olabilir. O dönemde yazılan raporlar bu iddiayı doğruluyor. Geçen hafta Diyarbakır İçkale´de yapılan arkeolojik kazılar sırasında ortaya çıkan kafatasları ve kemikler kamuoyunu hayli meşgul etti. İlk olarak bunların yakın zamana kadar polis ve jandarma tarafından kullanılan İçkale´deki binalarda JİTEM´in yaptığı yargısız infazlarda ölenlere ait olduğu sanılıyordu. Fakat olay yerinde inceleme yapan Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, bu kazılarda bulunan kemik ve kafataslarının faili meçhul cinayetlerin yoğun olduğu 1990´lı yıllara değil, daha eski dönemlere ait olabileceğini vurguluyordu.
Adli Tıp´ın ne diyeceğini bilmek gerekiyor
İçkale´de incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da şunları söylemiş: ?Burada çok geniş bir alan ve çok sayıda yapı var. Eğer gerçekten bir katliam merkezi olarak kullanılmışsa elbette biz o acı hatıranın küllenmemesini istemeyiz. Bir biçimde o ibret olsun diye onu da koruyacak olan ve onu gelecek nesillere taşıyacak olan bir düzenlemeyi düşünebiliriz. Ama bu konuda karar vermek için öncelikle Adli Tıp´ın ne diyeceğini bilmek gerekiyor.?(Vatan, 23 Ocak 2012)
İstiklal Mahkemelerinde idam edilenlere ait olabilir
Konu ile ilgili olarak, AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu da şunları söylemiş: ?Cezaevinin yapılış tarihi 1880. Bulunan kemikler o tarihten sonraya ait. Mezarlık düzeni içinde tesbit edilmiş değil. Üst üste atılmış cesetler. Ama dışarıdan baktığınız zaman kemikler çok eski döneme ait gibi görünüyor. Cesetlerin üzerinde elbise yok. 90´lı yıllara ait olsa, genelde elbiseleriyle gömüyorlardı... 1910-25 arası benim şahsi tahminim. İstiklal Mahkemeleri´nde binlerce insan sorgulanmadan yargılanmadan idam edilmiş.? (Habertürk, 25 Ocak 2012)
1915´te katledilen Ermenilere ait olabilir
Diyarbakır tarihinde her zaman ?devletlu? takımının yerleştiği İçkale´deki eski hapishanenin Sultan II. Abdülhamid (1876-1909) döneminde yapıldığı tahmin ediliyor. Yakın zamana kadar cezaevi olarak kullanılan eski hapishane binasının Diyarbakır´ın yaşadığı katliamların tarihinde özel bir yeri vardır. 1915´teki Ermeni katliamında şehrin Ermeni eşrafı bu hapishaneye doldurulmuş ve daha sonra da katledilmiştir. ( Ayhan Aktar / Taraf)
ADLİ TIP´TAN İLK GÖZLEM: KEMİKLER 50 YILLIK, MEZARLIK KEMİĞİ OLABİLİR
04.02.2012 16:26 Adli Tıp Kurumu Diyarbakır´daki kazılarda bulunan ve 90´lı yıllardaki faili meçhullere ait olduğu düşünülen kemikleri inceleme başladı. İlk izlenimlere göre kemikler en az 50 yıllık. Kilidi ´iki diş´ çözecek... Akşam gazetesinden Ercan Öztürk´ün haberine göre, Diyarrbakır İçkale´deki restorasyon çalışmaları sırasında bulunan kafatasları ve kemiklere ilişkin Adli Tıp Kurumu çalışma yürütüyor. Adli Tıp uzmanlarının ilk izlenimi kemiklerin ´mezarlık kemiği´ olduğu yönünde. En az 50 yıllık oldukları değerlendiriliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İçkale´de, 90´lı yıllarda JİTEM´in kullandığı eski cezaevinde yapılan restorasyon çalışması sırasında kemiklere ulaşılmıştı. 12 Ocak´ta yaşanan bu çarpıcı gelişme üzerine faili meçhul cinayetleri araştıran Diyarbakır Özel Yetkili Savcılığı olaya el koymuştu. Kazı çalışması genişletildi, kazdıkça kemik, kafatası sayısı arttı. 90´ların faili meçhul kurbanlarına ait olduğu düşünülen kemikler numaralandırılarak Adli Tıp Kurumu´na gönderildi. Geçen pazartesi günü 36 torba halinde kuruma ulaşan kemikler incelenmek üzere Morg İhtisas Dairesi´ndeki ´Kemik ve Diş İnceleme Şubesi´ne teslim edildi. Şu ana kadar 16 torba kemik temizlendi, fırçalanıp yıkandıktan sonra tasnif edildi. Kemiklerin torbalarda karışık olduğu öğrenildi. Diğer torbaların açılmasından sonra çalışmalara başlanacak.
İNSANA AİT, GİYSİ YOK
Kemik ve Diş İnceleme Şubesi´nde görevli uzmanların şu ana kadar yaptıkları ön incelemelere göre kemikler en az 50 yıllık. ´Mezar kemiği´ olarak nitelendirilen kemikler insana ait. Torbalardan şu ana kadar hayvana ait bir kemik çıkmadı. Bazıların çürümeye yüz tuttuğu, herhangi bir giysi parçası bulunmadığı öğrenildi.
BÜTÜN KAFATASI ÇIKMADI
Bir Adli Tıp uzmanı kemiklerle ilgili şunları söyledi: ´Şu ana kadar incelenen kemiklerin tamamına yakını eski yıllara ait. En az 50 yıllık. Yeni kemikle eskisini hemen ayırt edebiliyoruz. Bu kemikler çok eski. İnsanlara ait oldukları kesin. Kemiklerin karışık çıkması da bu alanda çıkan kemiklerin mezarlık kemiği olduğunu gösteriyor. Normalde bir insanın vücut kemikleri bütün olarak çıkar. Kafatası, kemikleri aynı yerde olur. Buradaki kazılarda kemikler birbirine girmiş durumda. ´Yani 23-30 kafatası çıktı´ açıklaması son derece yanlış. Şu ana kadar açılan torbalarda bir tane bütün olarak kafatası çıkmadı. Kafatasları parçalanmış olarak ayrı ayrı torbalardan çıkıyor´
diye konuştu
DİŞLERDEN DNA ARANIYOR
Aramalarda bulunan iki diş ise uzmanları heyecanlandırdı. Dişler üzerinde DNA çalışmasına başlandı. Adli Tıp uzmanları kemiklerin çok eski olması nedeniyle DNA´larının çıkarılmasının zor olduğunu ama tüm imkanları seferber ettiklerini söyledi. Kayıp yakınlarından ise bugüne kadar DNA için herhangi bir örnek alınmadığı öğrenildi. Kemiklerin DNA incelemesi yapıldıktan sonra gerek görülürse kayıp yakınlarından kan ve tükürük örneği alınacak ve DNA´larla karşılaştırılacak. Adli Tıp Kurumu´nun bir hafta içerisinde ilk raporunu hazırlayacağı belirtiliyor.
1880´DEN BERİ CEZAEVİ
Cezaevi, Adliye Sarayı bulunan bölgenin tarihi 5 bin yıl öncesine dayanıyor. İçkale´de kemiklerin bulunduğu alan Artuklu döneminde han, 1880 yılından sonra ise cezaevi olarak kullanıldı. 1990´lı yıllarda bu bölgede JİTEM Grup Komutanlığı bulunuyordu. Bölge 2004´te koruma altına alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ tarafından yapılan imzalanan protokolle bölgenin açık hava müzesine dönüştürülüp turizme kazandırılması kararlaştırıldı. Bu yönde restorasyon çalışması yapılırken kemikler bulundu. ( Akşam)
KAFATASI SAYISI 34´E YÜKSELDİ
14.02.2012 10:25 Diyarbakır´daki tarihi İçkale´de insan kemiklerinin bulunduğu bölgedeki kazılarda 5 kafatası daha bulundu.Geçtiğimiz günlerde 4 tane daha bulunmuştu. Kazılarda şu ana kadar bulunan kafatası sayısı 34´e yükseldi. Sur ilçesindeki tarihi İçkale´de, bir dönem ´ceza ve tevkifevi´, daha sonra da JİTEM´in karargâh binası olarak kullanılan yapının yanındaki çevre düzenleme çalışmaları sırasında insan kemikleri bulunması üzerine başlatılan soruşturma sürüyor. Bölgenin SİT alanı olması sebebiyle kazma ve kürekle yapılan kazılarda, özel yetkili savcının Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu´na yazdığı yazıya olumlu cevap verilmesi üzerine küçük iş makineleri de kullanılmaya başlanmıştı. ( Zaman)
(30 Ocak 2012), son güncel.: (14 Şubat 2012)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Güneydoğu´da Silopi asit kuyularında ve diğer bölgelerde ceset arama kazıları