Hrant Dink cinayeti davasında mahkemenin örgüt bağlantısını görmemesi, davayı acele ederek sonuçlandırması kamuoyunun her kesiminde büyük tepki doğurdu. Tepki gösterenlerden bazılarının kendileriyle çeliştikleri ise dikkat çekici. Dink´i öldürenlere örgüt suçundan ceza verilmemesine isyan eden bazı aydın ve yazarlarla sivil toplum kuruluşları, Ergenekon davasına da isyan ediyorlar ve sanıklarının serbest bırakılması için kampanya yürütüyorlar.
19.01.2012 11:55 Hukuk Merkezi Başkanı Metin Özyurt, Hrant Dink´i öldürenlere örgüt suçundan ceza verilmemesine isyan eden bazı aydın ve yazarlarla sivil toplum kuruluşlarının, Ergenekon davası sanıklarının serbest bırakılması için kampanya yürütmesi, yaman bir çelişki olarak bütün çıplaklığıyla açığa çıkmıştır. dedi.TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu´na gönderilen tek anayasa taslağını hazırlayan Hukuk Merkezi, Yeni Anayasaya Doğru konulu bir söyleşi düzenledi. Merkez Anayasa Çalışma Grubu Sorumlusu Av. Coşkun Doğru ve İzmir Üniversitesi (İZÜ) Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Merdan Hekimoğlu tarafından yapılan söyleşiye hukukçular katıldı. Açılış konuşmasında Başkan Özyurt, Geçen salı günü sona eren Hrant Dink´in öldürülmesiyle ilgili davada verilen karar, kamuoyu vicdanında adaletin sağlandığı yönündeki duyguları tatmin etmekten uzaktır. Türkiye´de yargının son yıllarda, sivil irade üzerindeki vesayetleri sona erdirecek yargılamalarla gündemde olduğu dikkate alınırsa açıklanan karar, demokratikleşme ve bireysel özgürlüklerin arttırılması yönündeki çabaların üzerindeki koyu vesayet gölgesinin henüz aydınlanmadığını göstermiştir. diye konuştu.
Dink´in bazı amaçlar uğruna öldürüldüğünü iddia eden Özyurt, sözlerine şöyle devam etti: Unutulmamalıdır ki devam eden Kafes Eylem Planı davasında ele geçirilen CD´lerde, ülkemizde yaşayan azınlık mensuplarının can güvenliğinin olmadığına yönelik kara propaganda yapılması ve bu konuda kamuoyu oluşturmaya yönelik faaliyetler geniş yer tutmaktadır. Kafes Eylem Planı sanıklarından ele geçirilen dökümanlarda Hrant Dink, Rahip Santoro ve Malatya Zirve Kitapevi cinayetlerinden, kamuoyu oluşturmada başarılı olmuş eylemler olarak söz edilmektedir. Ne yazık ki Hrant Dink, bu planın amacı uğruna katledilmiştir. Kamuoyu tarafından kolayca hissedilen bu gerçeğin ortaya çıkarılması için gerekli soruşturmanın yapılmamış olması, soru işaretlerini arttırmıştır.
´HRANT DİNK´TE ÖRGÜT ARAYANLAR ERGENEKON´DA NEDEN SESSİZ?´
Hrant Dink cinayetinde örgüt arayanların, Ergenekon davasında sessiz kaldığına dikkat çeken Metin Özyurt, Hrant Dink´in, ölümünden önce Türk Ceza Kanunu´nun 301. maddesi kapsamında yargılanması sırasında bazı Ergenekon sanıklarının adliye önündeki gösterileri, büyük fotoğrafın gözden kaçırıldığı izlenimi vermektedir. Dink´i öldürenlere örgüt suçundan ceza verilmemesine isyan eden bazı aydın ve yazarlarla sivil toplum kuruluşlarının, onun katiline giden yolun taşlarını adım adım yerleştirenlerin ve arkasındaki iradenin yargılandığı Ergenekon davası sanıklarının serbest bırakılması için kampanya yürütmesi, yaman bir çelişki olarak bütün çıplaklığıyla açığa çıkmıştır. Bu davada örgüt bağlantısını bulamayan yargıya karşı gösterilen tepki, yer altından çıkan silahlarla darbe planları ve andıçlarla dolu Balyoz, Sarıkız ve Kafes eylem planları gibi isimlerle anılan Ergenekon davalarının ülkemiz demokrasisi için önemini bir kez daha ortaya çıkarmıştır. şeklinde konuştu. ( Cihan)
Bütün Yollar Ergenekon´a Çıkıyor
Mahkeme, ´örgüt yok´ diye tüm sanıklara beraat kararı verirken, savcı Hikmet Usta, ?Dink cinayeti, Ergenekon´un Trabzon hücresi tarafından işlenmiştir? iddiasıyla kararı Yargıtay´a taşımaya hazırlanıyor. Hrant Dink suikasti davasının ´çocuk tetikçisi´ Ogün Samast´ın 22 yıl hapis ve azmettirici Yasin Hayal´in müebbet hapis cezası almasıyla sonuçlanmasının ardından, gözler cezaları az bulan ve ´Cinayetin Ergenekon´un Trabzon hücresinin bir eylemi´ görüşünde ısrarcı olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi´nde duruşmalara çıkan özel yetkili Savcı Hikmet Usta´ya çevrildi. Karara itiraz edecek olan Usta´nın, tahliye edilen Erhan Tuncel dahil yedi sanık için ´müebbet´ cezası talebini yineleyeceği kaydedildi.
Savcı Usta´dan ´7 müebbet´ itirazı
Mahkemenin kararına itiraz edeceği öğrenilen Özel Yetkili Savcı Hikmet Usta, cinayetin bir ´Ergenekon işi´ olduğunu düşünüyor ve bu yönde elde ettiği delilleri gerekçe gösteriyor. Adliye kaynaklarına göre, mütalaasında Yasin Hayal ve Erhan Tuncel´in de aralarında bulunduğu 7 sanık için ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis isteyen Savcı Usta´nın, mahkeme kararına yapacağı itirazda da aynı gerekçeleri sıralayacağı bildirildi. Savcı Hikmet Usta, sanıklar Yasin Hayal ve Erhan Tuncel, Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolcu, Ahmet İskender, Mustafa Öztürk ve Tuncay Uzundal´ın ?Cebir ve şiddet kullanarak, anayasal düzeni kaldırmaya teşebbüs? suçundan ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etmişti.
Dink derin yapının son eylemi
Suikastın Zirve Yayınevi ve Rahip Santoro cinayetiyle de bağlantıları bulunduğuna dikkat çeken Savcı Usta ?Hedef Türkiye Cumhuriyeti ve kamu düzenidir. Derin yapıların en son gerçekleştirdiği suikast Dink suikastıdır? tespitinde bulunmuştu. Savcı Usta ?Dink cinayetinin, Mc Donalds´ın bombalanmasının ve diğer eylemlerinin salt milliyetçilik duyguları kabaran gençler tarafından işlenmesinin ötesinde, iştirak halinde ve süreklilik içerisinde çalışan, gizlilik kuralları ve örgütsel hiyerarşiye azami özen gösteren Tuncel ve Hayal yönetiminde, Ergenekon Terör Örgütü´nün, Trabzon´da faaliyet gösteren hücre yapılanması tarafından işlenmiştir? demişti.
Öğrenci simitçi bunu planlayamaz
Trabzon hücre yapısının faaliyetleri ile Ergenekon´un genel eylem prensipleri arasında hiçbir fark olmadığını vurgulayan Savcı Usta´nın mütalaasında, ?Aksi taktirde birisi üniversite öğrencisi diğeri simit satan ve örgüt yöneticisi sıfatını verdiğimiz iki sanığın ülkemizin en vahim siyasi cinayetlerinden birini ve bombalama eylemini planlayarak uygun koşulları oluşturarak tek başlarına gerçekleştirmelerini kabul etmek mantıken doğru değildir? denilmişti. Savcı Usta´nın Yargıtay´a da aynı itirazı yapacağı belirtiliyor.
Mahkeme bitti, savcı ´örgüt´ arıyor
Mahkeme ?terör örgütü konusunda yeterli delil bulunmadığı´ gerekçesiyle örgüt suçundan sanıkların beraatına karar verdi. Ancak, Dink cinayetiyle ilgili hem sanıklarla irtibatlı 96 telefon hem de 30 kamu görevlisiyle ilgili soruşturma devam ediyor.
Dink Balyoz´da hedef Kafes´te ´operasyon´du
DİNK cinayeti davasında savcılık ´Suikast, Ergenekon´un Trabzon hücresinin bir eylemi´ derken, gözler Dink davası ile Ergenekon davası sanıkları arasındaki ´bağlantılara´ çevrildi. İşte iddianamelerdeki bağlantılar:
- Ergenekon soruşturması kapsamında ele geçirilen Kafes Eylem Planı´nda Dink cinayetinden ´Operasyon´ olarak bahsediliyor.
- Balyoz Darbe Planı iddianamesinde yer alan belgelere göre, olası darbe sürecinde Dink ´hedef isimler´ arasında yer alıyor.
- Dink cinayetinde, suikast ihbarı aldığı halde değerlendirmediği gerekçesiyle hakkında dava açılan dönemin Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz´ün, Ergenekon ´üst düzey yöneticisi´ iddiasıyla yargılanan emekli Tuğgeneral Veli Küçük´le fotoğrafları ortaya çıktı. Ergenekon soruşturmasında, Albay Öz´ün Ergenekon sanıklarıyla bağlantısının araştırılması için, Öz´ün kullandığı telefon ve ´banka hesap hareketlerinin incelenmesine karar vermişti.
- Ergenekon sanığı Veli Küçük, öldürülmeden önce Dink´in yargılandığı ´Türklüğü hakaret´ davasına ´müdahil´ olarak katılmak istedi. Davayı açan da Ergenekon sanığı Kemal Kerinçsiz´di.
- ´Dink cinayeti şeması´nda, Ergenekon sanıkları Veli Küçük, Levent Göktaş, Levent Temiz ve Kemal Kerinçsiz´in Dink cinayeti sanıklarıyla irtibatlı oldukları iddia edildi. Göktaş, savcılık tarafından bu şema ve cinayetle ilgili sorgulandı.
- Ergenekon sanığı Sinan Aygün´ün notlarında X şahıs, Danıştay ve Dink cinayetlerinde düğmeye basanın Veli Küçük olduğunu söylüyor.
- İtirafçı Alaattin Kanat ?Dink cinayetinin arkasında JİTEM ve Veli Küçük var? şeklinde ifade verdi.
´Örgüt bağlantısı için yeni soruşturma açılabilir´
19.01.2012 12:12 Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink´in öldürülmesine ilişkin davada mahkemenin ´örgüt bağlantısı´ olmadığına karar vermesi hukukçular tarafından tepkiyle karşılandı.
Gültekin Avcı (Eski savcı): Mahkemenin bu yönde karar vermesinde savcının yeterli iddianame hazırlamamasının etkisi var. Bu sebeple özel yetkili savcılıklar Dink davasının aydınlanmamış örgüt bağlantılarının ortaya çıkarılması için ayrı bir soruşturma başlatabilir. Bu çok daha sağlıklı olur. Ancak her şey sona ermiş gibi görmemek lazım. Yargıtay safhasında kararın bozulacağını düşünüyorum. Aksi durum, Ergenekon ve irtibatlı davalardaki örgütsel bağlantıları yok saymak anlamına gelir.
Reşat Petek (Emekli Cumhuriyet Başsavcısı): Dava henüz sona ermedi. Üçüncü aşama olan temyiz aşamasına geçti. Bu aşamada kamuoyunun tepkisini çeken kararın dikkatle inceleneceği kanısındayım. Benzer durum Danıştay saldırısı davasında da olmuştu ve mahkeme Ergenekon bağlantısını işaret ederek bozmuştu. Bu cinayetin ülkede kaos ortamı oluşturmak için örgütsel bir şekilde yapıldığı kanısı kamuoyunda oluşmuştur. Bundan dolayı soruşturmanın tekrar ve daha ayrıntılı yapılarak somut delillerin ortaya çıkarılması gerekiyor.
Fikret Duran (Boğaziçi Avukatlar Derneği Başkanı): Savcılığın, davayla ilgili cinayetin Ergenekon örgütünün Trabzon hücresi tarafından işlendiğine dair mütalaası yargılamada derinleştirilmedi. Gizli güçlerin halen deşifre edilememesi; derin yapının halen etkin olduğu, bürokrasinin olayın aydınlanmasına giden yolları tıkadığı kanaati oluşturuyor.
Ömer Kavili (Ceza Hukuku avukatı): Duruşma savcısının defalarca Ergenekon bağlantıları ile ilgili mütalaa vermesine rağmen böyle bir karar çıkması Yargıtay safhasında göz önüne alınacaktır. Savcıların iddiasının dikkate alınmaması, kararı bozmayı gerektirir. Ceza yasalarında suç örgütü tanımı açık. 2 veya daha fazla kişinin suç işlemek kastıyla bir araya gelmesiyle örgütlü suçlar oluşur. Mahkeme heyeti neyi göremedi onu da gerekçeli karar açıklandığında anlayacağız. ( Zaman)
´Savcı Öz, derin yapının merkezine ilerlerken görevden alındı´
19.01.2012 10:07 Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink´in eski avukatı Erdal Doğan, Ergenekon soruşturmasının eski savcısı Zekeriya Öz´ün, cinayeti gerçekleştiren yapının merkezine doğru ilerlerken görevden alındığını söyledi. Savcılığın soruşturmayı derinleştirmediğini ifade eden Doğan, Olayın büyük fotoğrafına bakıldığında bu yapının adı belli, organizasyon belli. Bunun izlerini 2003 yılındaki Balyoz darbe planında görüyoruz. Hrant Dink´in o zamanlarda kim tarafından öldürüleceği konusuyla ilgili isimler bile belli. dedi.Hrant Dink cinayeti ile ilgili mahkemenin verdiği kararı Cihan Haber Ajansı´na değerlendiren Dink´in eski avukatı Erdal Doğan, Dink´in davalarını 2005´ten bu yana takip ettiğini anlattı. Cinayetten bir süre sonra mahkemeden bir şey çıkmayacağını anladığı için davayı bıraktığını belirten Doğan, Hrant Dink´in yaşadığı dönemde en fazla Ergenekon´dan tutuklu yargılanan Veli Küçük´ten tedirgin olduğunu dile getirdi.
İddianameyi hazırlayan savcıların soruşturmayı eksik yürüttüğünü kaydeden Doğan, Bu mahkemeden bir şey çıkamayacağı yönünde görüş bildirmiştim. İddianameyi hazırlayan savcılık, çok eksik yürüttü soruşturmayı. Özellikle davaya gelip saldıran şu an Ergenekon´dan tutuklu olan kişilerden suç duyurusunda bulunulmuştu. Bununla ilgili hiçbir soruşturma yapılmadı ve dikkate alınmadı. Onun ötesinde Ergenekon bağlantıları o kadar ortaya çıkmıştı ki bu konuyla ilgili savcılık derinleştirmedi. Alelacele bir iddianame hazırlandı ve mahkemeye gönderildi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi bu iddianameyi iade etti. Gerekçesi şuydu: Burada terör örgütü yok. Bunun üzerine iddianameyi hazırlayan savcılar itiraz etti ve mahkemeye tekrar gönderdi. O mahkeme bu davaya zorla baktı. ifadelerini kullandı.
´HRANT´I ÖLDÜREN YAPI, HALA BÜTÜN ATMOSFERİ KONTROL EDEBİLECEK GÜÇTE´
Kafes planında cinayetten ´operasyon´ diye bahsedildiğini hatırlatan Doğan, Olayın büyük fotoğrafına bakıldığında bu yapının adı belli, organizasyon belli, nasıl hareket ettiği belli. Bunun izlerini 2003 yılındaki Balyoz darbe planında görüyoruz. Hrant Dink´in o zamanlarda öldürüleceği konusuyla ilgili isimler belli. Diğer gayrimüslimlere yapılacak eylemler belli. Hrant´ı öldürecek insanların isim isim listesi de belirtilmiş. Öte yandan bunun Trabzon´daki askeri ayağı belliyken bununla işbirliğine giden bir polis grubu aşikardı, bu organizasyonun sonrasındaki gelişmeler. İhmaller ciddi ihmaller. İhmallerin önlemi alınsa Hrant yaşardı. O yapı hala bütün atmosferi kontrol edebilecek güçte. diye konuştu.
Ergenekon soruşturmalarının eski savcısı Zekeriya Öz´ün Zirve Yayınevi cinayetine el attığı sırada görevden alındığını hatırlatan Doğan, sözlerini şöyle tamamladı: Talebimiz üzerine Savcı Zekeriya Öz´ün bir çabası oldu. Bu konuyla ilgili Mart 2011 tarihinde bazı tutuklamalar oldu. Soruşturma hala devam ediyor. Orada bu kapsam içinde değerlendirildi. İki cinayet arasında bağlantı kurulabilir. Zirve yayınevi cinayetinde somut bir ilerleme sonraki aşama içinde Hrant Dink davası içinde çok önemli bir dayanak oluşturacaktır. Danıştay saldırısı da Ergenekon soruşturması içinde yürütülüyor. Bu dönemde işlenen dört cinayet birbirleri ile bağlantılı. Zekeriya Öz bu konuyla mücadele edebilmiş cesur bir savcıdır. Zirve Yayınevi cinayetine el attıktan sonra bu yapının operasyonel merkezine doğru gittiği bir yapıdan bahsediyoruz. Kendisinin de beklemediği bir şekilde görevden alındı. Görevden alınmasının nedeni; bu yapının merkezine doğru ilerlemesidir. Hrant Dink cinayetine doğru gidiyordu. Zirve Yayınevi cinayetine geldi. Operasyonel merkez vardı. Baştan savunduğumuz şey; darbe yapmak için kaos yaratmak, kaos için eylemler yapmak ve onun için de cinayetler işlendi, katliamlar yapıldı. Bu davada bu katliamların ortaya çıkarılması çok önemliydi. Bunun için en somut adımları atmıştı. Zirve Yayınevinde bu büyük bir etki yarattı. Alınmasının tek sebebi özellikle budur. Cinayetle ilgili operasyonel merkeze doğru gidiyordu. şeklinde konuştu. ( Cihan)
(19 Ocak 2012, 11:55)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
HRANT DİNK CİNAYETİ VE DAVASIYLA İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
Savcı: Dink cinayeti Ergenekon işi
Dink dosyasındaki Ergenekon delilleri
Dink´te suç: Anayasa ihlali
Dink cinayetinde 30 kişiye soruşturma
Gül, Dink için DDK´yı görevlendirdi
Flaş!!! Ergenekon ve Dink sanıklarının irtibatı tespit edildi
Balyoz Darbe Planı´nın hedeflerinden biri de Dink çıktı
Tanık: Malatya ve Dink ´Kafes´ işi
Flaş!!! Dink davası tanığından yeni şok ifadeler
Samast, Dink´e öpülerek uğurlanmış
Zirve: Şerefsizlere vur dedik, öldürdüler
Samast´ın yakınındaki o er kim?
Katili yakalamayı sevenler ile katille resim çektirmeyi sevenler
Avcı ve Şener´in Dink yalanları
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap