Balyoz davasına 64. duruşma ile devam ediliyor. 365 sanıktan 238´inin katıldığı duruşma, yurt dışındaki görevleri nedeniyle izinli olarak gelen 6 sanığın savunmalarıyla devam ediyor.
16.01.2012 12:01 2003 yılında Birinci Ordu Komutanlığı´nda ´Balyoz´ kod adıyla darbe planlandığı iddiasına ilişkin, Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Abdullah Can Erenoğlu´nun da aralarında bulunduğu 249´u tutuklu 365 sanıklı davanın 64. duruşması başladı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, Halil İbrahim Fırtına, Özden Örnek ve MHP´den milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan´ın da aralarında bulunduğu tutuklu 182 sanık katıldı. Orgeneral Bilgin Balanlı ve hakim Albay Ahmet Zeki Üçok´un da aralarında bulunduğu 67 tutuklu sanık ile hakkında yakalama kararı bulunan emekli Orgeneral Ergin Saygun ise duruşmaya gelmedi. İkinci ´Ergenekon´ davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz´ün de aralarında bulunduğu 59 tutuksuz sanığın da katılmadığı duruşmada, 6´sı yurt dışında görevli, 56 tutuksuz sanık ise hazır bulundu.
YURTDIŞINDA GÖREVLİ 6 SUBAY SAVUNMA YAPIYOR
Duruşmada daha sonra, yurt dışındaki görevleri nedeniyle izinli olarak gelen 6 sanığın kimlik tespiti yapılarak, savunmalarının alınmasına geçildi. Kimlik yoklamasının ardından Mahkeme Başkanı Ömer Diken, yurt dışında görevli olan dava sanıklarından 6´sının, mahkemenin yaptığı yazışmalar sonrasında ifade vermek üzere duruşmaya katıldıklarını söyledi. Atina Silahlı Kuvvetler Ateşesi Kurmay Albay Enver Aksoy, Lisans üstü eğitim için Amerika´da bulunan KKTC 49. Piyade Alay Komutanı Kurmay Albay Levent Ergün, Brüksel NATO Standardizasyon Ajansı Deniz Şube Müdürü Kurmay Albay Mehmet Cem Kızıl, Almanya´da görevli Kurmay Albay Mehmet Cenk Dalkanat, Belçika NATO Karargahında görevli Tuğgeneral Suat Dönmez, İtalya´da eğitim aldığını belirten Yarbay Yavuz Kılıç´ın kimlik tespitleri yapıldı. Kimlik bilgilerini veren sanıkların, yurt dışında görevli oldukları için maaşlarının normalden farklı olduğunu belirtti, ancak miktarını ise açıklamadı.
ENVER AKSOY´UN SAVUNMASI
Kimlik tespitlerinin ardından yurt dışından gelen 6 tutuksuz sanıktan Enver Aksoy, savunması için mahkeme heyetinin karşısına çıktı. Mahkeme Başkanı Ömer Diken, sanık Aksoy´a hükümeti yıkmaya ve görevini yapmasına engel olmaya teşebbüs etmekle suçlandığını hatırlattı. Aksoy ise bu suçlamaları kabul etmediği gibi dava dosyasına dahil edilmesine kimlerin neden olduğunu da bilmediğini söyledi. İddianamede proje subayı olarak gösterildiğini belirten sanık Aksoy, hayatının hiçbir evresinde proje subayı olarak görev yapmadığını ve suç tarihi olan dönemlerde Ankara´dan ayrılmadığını öne sürdü. Kayınbabasının uzun süre kanser tedavisi gördükten sonra 2003 yılında vefat ettiğini ve hemen ardından da kendi çocuğunun dünyaya geldiğini belirten Aksoy, iddia edildiği dönemlerde meşgul olduğunu öne sürdü. Askeri darbelere karşı olduğunu belirten sanık Aksoy, Darbelerin en çok Türk Silahlı kuvvetlerine zarar verdiğinin bilincinde, Demokrasiye güvenen, Anayasa ve yasalara da saygılı birisi olarak suçlamaları reddediyorum. diye konuştu. Daha sonra da sanık Aksoy´un çapraz sorgusuna geçildi.
Üye hakim Murat Üründü´nün, İddianame delil klasörlerinde Çalışma grubu listesinde sizinle birlikte isimleri geçen 9 subayı tanıyor musunuz? sorusu üzerine sanık Aksoy ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı´nın küçük bir kurum olduğunu belirterek Komutanlık bünyesindeki herkesi tanıdığını, ancak ismi geçen 9 kişi ile birlikte aynı yerde görev yapmadıklarını söyledi.
Bunun üzerine sanıklardan Abdullah Can Erenoğlu ile Kadir Sağdıç ise Deniz Kuvvetlerinde görevli olmalarına rağmen sanık Enver Aksoy´u tanımadıklarını savundu. Erenoğlu, Deniz Kuvvetlerinde herkesi tanıdığını söyledi ama neyi kastettiğini bilmiyorum. diye konuştu. Sanık Aksoy ise tanımakla tanışıyor olmak arasında fark olduğunu belirterek Ben sadece tanıyorum dedim. Tanıştığımı söylemedim. şeklinde konuştu. ( Cihan)
LEVENT ERGÜN´ÜN SAVUNMASI
Tutuksuz sanık Deniz Kurmay Albay Levent Ergün, 2001 ve 2003 arasında Amerika´da yüksek lisans eğitimi aldığını belirterek, şunları söyledi: ?2001-2003 yılları arasında Türkiye´ye hiç gelmedim. Yurtdışında bulunmam nedeniyle atılı suçları işlemem fiziken mümkün değil. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu´daki seminere katılmadım, Çalışmalarda bulunmadım. Hukuka aykırı bir yapılanma içinde olmadım. Böyle bir suçlama ile itham edildiğim için derin bir üzüntü içindeyim.?
MEHMET CEM KIZIL´IN SAVUNMASI
Tutuksuz sanık Deniz Kurmay Albay Mehmet Cem Kızıl, suçlamaları reddederek, şu savunmayı yaptı: ?Yasaya aykırı oluşum içinde olmadım. Adımın yazılı olduğu belgelerden haberim yok. Kimin neden yazdığını bilmiyorum. Anayasaya bağlı emir komuta hiyerarşisi içinde görev yaptım.?
SUAT DÖNMEZ´İN SAVUNMASI
Tutuksuz sanık Tümgeneral Suat Dönmez, 1 Ocak 2003-14 Ağustos 2003 arasında yurtdışı görevinde olduğunu belirterek, ?5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu Komutanlığı´nda düzenlenen seminere katılmadım. Bu konuda kimseden emir ve talimat almadım. Böyle suçlanmak bana zül geliyor? dedi.
MEHMET CENK DALKANAT´IN SAVUNMASI
Tutuksuz sanık Deniz Kurmay Albay Mehmet Cenk Dalkanat da suçlamaları reddetti ve ?Kimseden kanun dışı emir almadım, vermedim? diye konuştu.
KİM NEREDE GÖREVLİ?
- Kurmay Albay Enver Aksoy, Atina´da Silahlı Kuvvetler Ataşesi.
- Albay Levent Ergün, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti´nde 49. Piyade Alay Komutanı ve ABD´de lisansüstü eğitim yapıyor.
- Deniz Kurmay Albay Mehmet Cem Kızıl, Brüksel´de NATO Karargahında görevli.
- Tümgeneral Suat Dönmez, Belçika´da NATO Karargahında görevli.
- Yarbay Yavuz Kılıç, Roma´da bulunan NATO karargahında eğitim görüyor.
- Deniz Kurmay Albay Mehmet Cenk Dalkanat, Almanya´da NATO Kapalı ve Sığ Sularda Mükemmeliyet Merkezi´nde görevli.
SAHTE DİJİTAL VERİ TARTIŞMASI
16.01.2012 18:03 Duruşmada tutuklu sanıklar Albay Levent Kerim Uça ile Albay Hasan Özyurt da savunmalarını yaptı. Özyurt, tutuklanmadan önce son fiili görevinin Türkiye Cumhuriyeti Gemisi (TCG) Gediz Fırkateyni´nin komutanı olduğunu belirterek, şu savunmayı yaptı: ?Birçok gemi kaçırma olayını önledim ve çok sayıda deniz haydudunun etkisiz hale getirilmesini sağladım. Son olarak da Libya açıklarında 3 ay süre boyunca Ambargo Harekatı´na iştirak ettim. Bu faaliyetlerin her birinde görev kapsamında kullanmam için şahsıma 3 milyon dolar nakit ödenek tahsis edilmiştir. Kaçmamı gerektirecek yanlış bir şey yapmış olsaydım o zaman kaçardım.?
Balyoz davasında sanık Hasan Özyurt, duruşma salonunda bazı programlar kullanarak yaptığı sunumla hayali dijital veriler oluşturulabileceğini ve dijital veriler üzerinde her türlü değişikliğin yapılabileceğini öne sürdü. Bu iddianın ardından Savcı Hüseyin Kaplan ise Özyurt´un aksine, yapılan sunum ile sanıkların ´belgelerin sahte olarak üretildiği´ iddialarının çürütüldüğünü söyledi.
HASAN ÖZYURT´UN SAVUNMASI
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Balyoz davasında sanık Deniz Kurmay Albay Hasan Özyurt, savunması mahkeme heyetinin karşısına çıktı. Kendisinin suçlanmasına neden olan dijital belgeleri hayatında hiç görmediğini savunan Kurmay Albay Hasan Özyurt, Balyoz Harekat Planı´nın bulunduğu öne sürülen ´bilgi notu.doc´ adlı belge ile Gölcük´te bulunan 5 Nolu Harddiskt´en çıkan bilgi notu arasında tam 2 saat fark bulunduğunu ancak ay, yıl, dakika ve saniyelerin aynı olduğunu hatırlattı. Dijital dünyada böyle bir benzerliğin kendiliğinden oluşamayacağını söyleyen Özyurt, ´Ancak bilgisayarın doğal çalışma şekline aykırı dışarıdan bir müdahaleyle gerçekleşebilir şeklinde konuştu.
Deniz Harp Okulu Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunu olduğunu ve hobi olarak bilgisayar programcılığı ve operatörlüğü yaptığını söyleyen Özyurt, ´Bugüne kadar yapılan savunmaları ve ortaya konulan bilirkişi raporları ve uzman görüşlerini de dikkate aldığımda içimde bilimsel bir şüphe uyandı. Ortada bariz bir şüphe mevcut ve ben bu komplonun nasıl kurulmuş olabileceğini bulmak üzere çalışmaya başladım.´ ifadelerini kullandı. Daha sonra sanık Albay Özyurt, Microsoft Office Word, Excel, Access, Visual Basic ve kendi geliştirdiği küçük bir otopilot programını kullanarak duruşma salonunda bir sunum yaptı.
Söz konusu programlarla dijital veriler oluşturulabildiğini ileri süren Özyurt, ´Ayrıca herhangi bir dijital verinin metadata, yani oluşturma ve değiştirme gibi bilgileri üzerinde de istenilen değişikler yapılabilir.´ yorumunda bulundu. Yaptığı sunumların başka bir bilgisayara aktarılmadığına dikkat çeken Özyurt, Biraz önce sunumumda ürettiğim dosyalar bu bilgisayardan başka hiçbir bilgisayara taşınmamış, kopyalanmamış olmalarına rağmen sanki başka bilgisayarda çalışılmış gibi bir görüntü oluşturduğuma burada bulunan herkes şahittir. iddiasında bulundu.
Hasan Özyurt´un savunmasının ardından duruşmaya ara verildiğinde bazı sanıklar ve izleyicilerin Özyurt´u alkışladığı gözlendi. Aranın ardından Savcı Hüseyin Kaplan ise, 2002-2003 yıllara ait bazı belgelerin oluşturulma tarihinin, sonraki yılları gösterdiğini, bu nedenle belgelere sahte denildiğini hatırlattı. Savcı Kaplan, sanık Hasan Özyurt´a Siz 40 belge ürettiniz ve burada bilgisayar kullanımında küçük hatalar yapılabileceğini gösterdiniz. Böylece sanıkların, belgelerin sahte olarak üretildiği iddialarını da çürütmüş oldunuz. diye konuştu. Bunun üzerine sanıklar, avukatlar ve izleyiciler tarafından tepkiyle karşılandı. Mahkeme Başkanı Ömer Diken ise, Savcı sanığı dinledi. Onun da görüşleri var. Onu da dinleyelim. Ben de anlamaya çalışıyorum. dedi. Saat 17.20´de duruşmaya ara verildi.
Duruşma, 17 Ocak 2012 tarihine ertelendi. ( Cihan, DHA)
(16 Ocak 2012), son güncel.: (17 Ocak 2012)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
BALYOZ PLANI VE DAVASIYLA İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
1. Balyoz iddianamesinde ara
2. Balyoz iddianamesinde ara
3. Balyoz iddianamesinde ara
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap