Ergenekon davasını etkilemek, bazı sanıkların tahliyesi için hakimlere baskı yapmakla suçlanan eski CHP´li Adalet Bakanı Seyfi Oktay´ın ev aramalarında yıllardır dile getirilen kadrolaşma iddialarının belgesi çıktı. Oktay´ın bakanlık görevi sırasında tuttuğu ajandaya, partisinin yetkili organlarından gelen hakim-savcı ve adliye personeli taleplerini kaydettiği anlaşılıyor. Oktay´ın girişimleri Ergenekon´la sınırlı kalmamış. Savcının hazırladığı iddianameden Oktay´ın yerel mahkeme aşamasındaki davaların Yargıtay ve Danıştay safhasını takip edip kendisine ulaşan partili, akraba, dost tanıdıklarının davalarını etkilemeye çalıştığı görülüyor. Oktay, uyuşturucu davasından adam öldürme olayına ilişkin davalara kadar devreye girmiş.
09.01.2012 10:16 Ergenekon davasını etkilemek, bazı sanıkların tahliyesi için hakimlere baskı yapmakla suçlanan eski CHP´li Adalet Bakanı Seyfi Oktay´ın ev aramalarında yıllardır dile getirilen kadrolaşma iddialarının belgesi çıktı. Oktay´ın bakanlık görevi sırasında tuttuğu ajandaya, partisinin yetkili organlarından gelen hakim-savcı ve adliye personeli taleplerini kaydettiği anlaşılıyor.Ergenekon davasını etkilemek ve bazı sanıkların tahliyesi için hakimlere baskı yapmakla suçlanan CHP´li eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay´ın ev aramalarında yıllardır dile getirilen kadrolaşma iddialarının belgelerine de ulaşıldı. İddianamede, Oktay´ın 1991´de kurulan DYP-SHP koalisyonundaki bakanlık görevi sırasında tuttuğu ajandadaki notlar dikkat çekiyor. Oktay, hakim, savcı, yazı işleri müdürü, zabıt katibi ve mübaşir gibi adliye personelinin alım ve tayin taleplerini tek tek not etmiş. Dönemin SHP Ankara İl Başkanlığı başlıklı 4 sayfalık bir yazıda ´Adalet Bakanlığı adliye sınavını kazanan adaylar´ başlığıyla 176 kişinin sınav bilgileri, işe alınmaları amacıyla veriliyor. Yanlarında ise ´+´ işareti bulunuyor.
Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay´ın bir numaralı sanık olduğu Ergenekon´un yargı ayağına yönelik hazırlanan iddianamede çarpıcı iddialara yer verildi. Oktay ve sanıkların, Ergenekon´un tutuklu sanıklarının tahliyesi için hakimlere yaptıkları baskılar, söz konusu isimlere yapılan Yargıtay üyeliği vaatleri ve dönemin HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek aracılığıyla yargı kararnamelerine yaptığı müdahaleler açıkça görülüyor.
Seyfi Oktay´ın girişimleri Ergenekon´la sınırlı kalmamış. Savcının hazırladığı iddianameden Oktay´ın yerel mahkeme aşamasındaki davaların Yargıtay ve Danıştay safhasını takip edip kendisine ulaşan partili, akraba, dost tanıdıklarının davalarını etkilemeye çalıştığı anlaşılıyor. Adalet Bakanlığı sırasında yargıda kadrolaştığı iddia edilen Oktay´ın uyuşturucu kaçakçılığı davasından adam öldürme olayına ilişkin davalara kadar devreye girmesi dikkat çekiyor. Oktay, bakanlığı döneminde müsteşar yardımcısıyken önce Danıştay´a seçilen, ardından da yüksek idareci kontenjanından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Fulya Kantarcıoğlu ile referanduma sunulan anayasa değişikliğinin iptali konusunu da konuşuyor. Sonra da aldığı bilgileri dönemin CHP lideri Deniz Baykal´la paylaşıyor.
Söz konusu iddiaların yanı sıra SHP ve CHP döneminde Adalet Bakanlığı koltuklarına oturan Seyfi Oktay ve Mehmet Moğultay´ın bakanlıkları döneminde yargıda kadrolaştıkları iddiasına dair çarpıcı belgeler de bulundu. Oktay´ın ev aramasında ele geçirilen 1995 tarihli ajanda ve 1992 tarihli dokümanlarda dönemin koalisyon ortağı SHP teşkilatlarından gelen kadro talepleri bulunuyor. İddianamede SHP Genel Sekreter Yardımcısı Erzincan Milletvekili M.K. imzalı yazıda ise Adalet Bakanlığı Adliye Sınavı Yazılısını Kazananlar başlığı altında toplam 18 kişiye ait ad, soyad, aday no ve görevlerinin yazılı olduğu, karşılarına (+) işaretlerinin konulduğu belirtiliyor.
Diğer bir belgede ise ´SHP Ankara İl Başkanlığı´ mühürlü 4 sayfalık, toplam 176 kişilik torpil listesinin ayrıntıları bulunuyor. Adalet Bakanlığı Adliye Sınavını Kazanan Adaylar başlıklı dokümanda; 176 kişinin sınav bilgileri ve isimlerinin yanına ´+´ işaretinin konulduğu anlaşılıyor. Yazıda bu isimlerin SHP İl Başkanlığı, Yenimahalle, Kalecik, Çankaya, Mamak, Güdül, Kırıkkale, Altındağ ve Sincan ilçe başkanlıkları tarafından referans olunduğunun belirtildiği iddianamede, dokümanın sonunda el yazısı ile SHP Ankara İl Başkanlığı Başkan Vekili Y.A. ibaresinin yazılı olduğu kaydediliyor.
Yargıda kadrolaşma tartışmaları DYP-SHP koalisyonu döneminde yaşandı. SHP´li Seyfi Oktay´ın 1991-1994 yıllarındaki adalet bakanlığı sırasında hakim, savcı ve adliye personeline parti kadrolarının istediği isimleri yerleştirdiği iddia edildi. Oktay´dan sonra adalet bakanı olan Mehmet Moğultay döneminde de iddialar sürdü. Moğultay´ın 1995´te CHP İstanbul kongresindeki itirafları kadrolaşma iddialarını doğrulamıştı: Hükümetten 5 bin kişilik kadro çıkardım. Bu kadroları örgütüme vermeyip de MHP´ye mi verseydim, Refah´a mı verseydim? Oktay zamanında 2 bin, benim zamanımda bin civarında hakim alındı. ( Zaman)
DAVA 21 MART´TA BAŞLIYOR
Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz tarafından başlatılan daha sonra Savcı Cihan Kansız tarafından yürütülen ´Adil Yargılamayı Teşebbüs´ soruşturmasında hazırlanan iddianame Çağlayan Adalet Sarayı´nda bulunan özel yetkili İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 251 sayfa olan iddianamede şüphelilerin eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay, avukatlar Ali Hadi Emre, Tülay Bekar, Kudbettin Kaya, Mehmet Cengiz, Hüseyin Yıldırım ve emekli Albay Canfer Balçık´ın ´örgüt üyeliği´ ile ´adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs´ suçlarından cezalandırılmaları isteniyor. İddianamede avukat Sefa Altıoğlu, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel´in yeğeni Nihan Atasagun ile Ergenekon tutuklusu Prof. Dr. Mehmet Haberal´ın oğulları Ali ve Erkan Bülent Haberal ise ´örgüte yardım ve yataklık etmek´le suçlanıyor. Davanın ilk duruşması, 21 Mart´ta Çağlayan´daki İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülecek.
ERGENEKON YARGI YAPILANMASI: AMAÇ MAHKEMEYİ ÇALIŞAMAZ HALE GETİRMEK
04.01.2012 16:28 Bugün kabul edilen Seyfi Oktay iddianamesinde şüphelilerin Ergenekon terör örgütünün yargı yapılanması içinde faaliyet gösterdiği belirtiliyor. Örgütün adliye içerisine sızmak için stratejiler geliştirdiğinin anlatıldığı iddianamede, Örgütün amaç ve hedefi, bir şekilde soruşturmaya muhatap örgüt yöneticisi ve üyesi şüphelilerin usulsüz olarak soruşturmadan kurtararak tahliyesini sağlamak, yargılaması devam eden davayı etkisizleştirmek, davanın görülmekte olduğu mahkemeyi çalışamaz hale getirmek olduğu tespit edilmiştir denildi.
VELİ KÜÇÜK İRTİBATI İDDİANAMEDE YER ALDI
Sanıkların örgütsel birlikteliklerini gösteren delillerin yer aldığı iddianamede sanık avukat Tülay Bekar´ın Veli Küçük ile irtibatlı olduğu iddia edildi. İddianamede, Soruşturma kapsamında elde edilen delillerden, şüphelilerin örgütsel birlikteliklerinin uzun bir geçmişe dayandığı tespit edilmiştir. Bu bağlamda Şüpheli Tülay Bekar´ın bir kısım telefon görüşmelerinde geçen Batı Trakya Dergisiyle ilgili araştırma yapılmış, derginin 2007 yılı içerisinde yayınlanan sayılarında, Tülay Bekar´ın, Batı Trakya Dergisinde Haber Müdürü olarak görev yaptığı, aynı derginin Yayın Kurulu Başkanlığını Veli Küçük´ün, Hukuk Danışmanlığını ise Kemal Kerinçsiz´in yaptığı, Şüpheli Canfer Balçık ise araştırmacı-yazar olarak görev aldığı tespit edilmiştir. Her ne kadar Şüpheli Tülay Bekar ifadesinde; söz konusu dergide Veli Küçük tutuklandıktan sonra görev aldığını, Veli Küçük´ü ismen tanıdığını beyan ederek örgütsel irtibatlarını gizlemeye çalışmış olsa da, yapılan araştırmalarda Tülay Bekar´ın, aynı zaman aralığında şüpheli Veli Küçük ve Kemal Kerinçsiz ile birlikte derginin birçok sayısında görev aldığı tespit edilmiştir ifadelerine yer verildi.
AVUKAT MEHMET CENGİZ, YALÇIN KÜÇÜK, HANEFİ AVCI VE DOĞU PERİNÇEK İLE İRTİBATLI
İddianamede diğer sanık avukat Mehmet Cengiz´in ise Yalçın Küçük, Hanefi Avcı ve Doğu Perinçek ile irtibatının olduğu belirtilerek, Soruşturma sonucu dava konusu olan 06/10/2009 tarihinde ODATV internet sitesinde yayınlanan CMK.´nın 250. Maddesi ile Yetkili Hakim ve Savcılarla Emniyet mensuplarının yemek fotoğraflarının şüpheli tarafından verildiği tespit olunmuştur denildi.
(09 Ocak 2012, 10:16)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
İŞTE SEYFİ OKTAY İDDİANAMESİNİN TAM METNİ
Seyfi Oktay´ın Ergenekon davası için yargıyı etkileme girişimleri soruşturması manşetlerimiz
Ergenekon soruşturmasını/davasını akamete uğratma girişimleri
Kontrgerilla´nın yargıdaki örgütlenmesi
ÖRNEKLERLE CHP´NİN ERGENEKON VE BENZER DAVALARDA SEMPATİZANLIKTAN ÖTE TAVIRLARI
´Ergenekon ve CHP´ manşetlerimiz
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap