Balyoz davasına 58. duruşma ile devam ediliyor. 365 sanıktan 270´inin katıldığı duruşmada, tutuklu sanıklardan MHP milletvekili Engin Alan´ın eşi için, geçen duruşmalarda mahkeme heyetine ağır hakarette bulunduğu gerekçesiyle suç duyurusu yapıldı. Sanık avukatlarının ´davanın askeri mahkemede görülmesiyle ilgili daha önce verdikleri dilekçelerin askeri yargıtay başsavcılığına gönderilmesi´ talepleri üzerine duruşmaya ara verildi.
05.01.2012 12:07 Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Abdullah Can Erenoğlu´nun da aralarında bulunduğu 249´u tutuklu 365 sanıklı davanın 58. duruşması başladı.İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları yerleşkesinde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, Halil İbrahim Fırtına, Özden Örnek, Çetin Doğan ve MHP´den milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan´ın da aralarında bulunduğu tutuklu 212 sanık katıldı. Bu davada tutuksuz, ´Askeri casusluk´ davasında ise tutuklu yargılanan Erdinç Yıldız, Mehmet Seyfettin Alevcan ve Mehmet Cem Çağlar´ın da aralarında bulunduğu 58 tutuksuz sanık da duruşmada hazır bulundu. Orgeneral Bilgin Balanlı´nın da da aralarında bulunduğu 37 tutuklu sanık ile hakkında yakalama kararı bulunan emekli Orgeneral Ergin Saygun ise duruşmaya gelmedi. İkinci ´Ergenekon´ davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz´ün de aralarında bulunduğu 58 tutuksuz sanık da duruşmaya katılmadı. Duruşmada biri müdahiller için olmak üzere 74 avukat da hazır bulundu.
Üçüncü ´Balyoz Planı´ davasının birleşmesi nedeniyle duruşma salonundaki sanık sayısında artış oldu. Tutuklu ve tutuksuz sanıklar için ayrılan bölüme alınan tutuklu sanıkların bu alanı doldurduğu görüldü. Tutuksuz sanıklar da heyetin sağ tarafında avukatlar için ayrılan sıralara oturtuldu. Yine avukatların da, heyetin sol tarafında bulunan kendileri için ayrılan bölümü tamamen doldurdukları görüldü.
Duruşmada, tutuklu sanıklardan Ali Türkşen, sanık yoklamasının yapılmasına ilişkin söz almak istedi. Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken de, sanıkların isimleri tek tek okunarak yapılan yoklama yönteminin bu şekilde olduğunu belirterek, söz vermedi. Türkşen, ısrar edince Başkan Diken, tekrar söz vermeyerek, ´Burayı mahkeme başkanı yönetir. Mahkeme başkanı nasıl yoklama yapacağını kendisi belirler´ diyerek Türkşen´i salondan dışarı çıkarttı. Diken, ardından sanık sayısının fazla olması nedeniyle sonraki duruşmalarda yoklama yönteminde değişiklik yapılabileceğini, ancak bugün duruşmanın ilk günü olması nedeniyle yoklamanın bu şekilde süreceğini kaydetti.
Duruşmada yoklamanın ardından Diken, dosyaya gelen yazıları okudu. Askeri Cezaevi ve Silivri Cezaevinden gelen yazılarda, Orgeneral Bilgin Balanlı ve Levent Ersöz´ün de aralarında bulunduğu 35 sanığın sağlık sorunları nedeniyle mazeret bildirdikleri kaydedildi. Gölcük Donanma Komutanlığı Askeri Savcılığından gelen yazıda da, 1. Ordu Komutanlığında yapılan 5-7 Mart tarihli seminerde konu olan ´Suga´ planıyla ilgili resmi olarak bir ´Suga Eylem Planı´ bulunamadığından, yürütülen soruşturma kapsamında kovuşturmaya yer olduğuna dair verilen kararın gönderildiği belirtildi. GATA´da tedavisi devam eden yakalamalı sanık Ergin Saygun´un, Adli Tıp Kurumunda muayene edildiğine dair yazının da gönderildiğini ifade edildi.
ENGİN ALAN´IN EŞİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
Diken daha sonra, 6 Aralık 2011 tarihli duruşmada ara kararlar açıklanırken izleyiciler tarafındaki bir bayanın ´O köpekler giderken trafik kazasında geberecekler´ diyerek elini salladığını kaydetti. Duruşmanın görüntü kayıtları incelendiğinde bu bayanın kimliğinin Emine Nevin Alan olarak tespit edildiğini ifade eden Diken, Engin Alan´ın eşi olan Alan hakkında ´hakaret ve tehdit´ suçlarından Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu kaydetti.
DAVA ASKERİ YARGITAY´DA GÖRÜLSÜN ISRARI
Duruşmada söz alan bazı avukatlar da olumlu görev uyuşmazlığı çıkarılması için dosyanın Askeri Yargıtay Başsavcılığına gönderilmesi taleplerini yinelediler. Avukat Hüseyin Ersöz de, Askeri Yargıtay Başsavcılığına aynı taleple ilgili dilekçeyle başvurduklarını belirterek, Başsavcılığın bu dilekçelerini mahkemeye gönderdiğini söyledi. Askeri Yargıtay Başsavcılığının bu dilekçeleri kendilerine iade etmeyerek doğrudan mahkemeye gönderdiğini ifade eden Ersöz, ´Başsavcılık, resen talep edemeyeceğini belirterek, bu taleplerimizi size göndermiştir. İşlem yapmanızı, dosyanın Askeri Yargıtay Başsavcılığına gönderilmesini istemektedir´ dedi.Mahkeme heyeti, daha sonra duruşmaya ara verdi. (AA)
İSMAİLAĞA CAMİİ´NİN KEŞFİ
05.01.2012 18:17 ´Balyoz Planı´ davası kapsamında, İsmailağa Camisi´yle ilgili gerekli gözlem ve keşif çalışmalarını yapmak üzere kurulan ekipte yer aldıkları iddia edilen tutuklu sanık albaylar Abdullah Cüneyt Küsmez ve Ahmet Hacıoğlu´nun savunmaları alındı.
CÜNEYT KÜSMEZ´İN SAVUNMASI
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada savunmasını yapan Küsmez, ´İsmailağa Cemaatinin toplandığı ve merkezi durumunda bulunan bu caminin, tarikat mensuplarının hareketlerinin izlenmesi ve yoğunluk zamanlarının tespit edilmesi konusunda gözlem, hedef bölgenin fiziki ve sosyal yapısının incelenmesi ile çevre kontrolünün yapılarak alınacak tedbirlerin yerinde tespiti konusunda keşif faaliyetleri çalışmalarına iştirak ettiği, bunun ardından ´Gözlem Formu´ isimli belgeyi düzenlediği´ iddialarına değindi. Küsmez, ´İsmailağa Camisi´nin yerini bilmiyorum. Hayatım boyunca hiç gitmedim. Bu suçlamayı şiddetle ve nefretle reddediyorum. Aileme ve şahsıma yapılmış en büyük hakaret olarak kabul ediyorum´ dedi. ´Gözlem Formu´ isimli belgenin imla hatalarıyla dolu olduğunu, kendi adına kayıtlı bir bilgisayar bulunmadığını belirten Küsmez, bu dijital belgeyi kendisinin yazmadığını, bilgisayarda oluşturmadığını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 2 yıl süreyle Askeri Yüksek İdare Mahkemesine üye olarak seçildiğini, ardından da Şırnak İl Jandarma Komutanlığına getirildiğini ifade eden Küsmez, Ağustos 2011´de tutuklanınca, Şırnak´ın kritik bir yer olması nedeniyle komutansız olamayacağı düşüncesiyle Ekim 2011´de yeni bir komutan atandığını kaydetti. Bu tarihten itibaren jandarmanın hiçbir kadrosunda görevi bulunmadığını dile getiren Küsmez, adının İstanbul´da hassas tesislerde görevlendirilecek personel olarak yer aldığı listenin de hatalarla dolu olduğunu, isminin yanlış yazıldığını anlattı.
AHMET HACIOĞLU´NUN SAVUNMASI
Tutuklu sanıklardan Albay Ahmet Hacıoğlu da Jandarma Terörle Mücadele Daire Başkanıyken, terör örgütüne üye olduğu iddiasıyla tutuklandığını söyledi. 5-7 Mart 2003´te, 1. Ordu Komutanlığının bünyesinde gerçekleştirilen dava konusu seminere katılmadığını ifade eden Hacıoğlu, ´Kimseye suç teşkil eden emir vermedim. Hiç kimseden de böyle bir emir almadım. Meslek hayatımda şahsıma zimmetli hiç bilgisayar verilmedi´ dedi. Dosyadaki ´görevlendirme çizelgesi´ne göre, kendi liderliğindeki ekibin, İsmailağa Camisi´yle ilgili gerekli gözlem ve keşif çalışmalarını yapmak üzere görevlendirildiği´ iddiasına ilişkin de Hacıoğlu, ´Kimseye keşif için emir vermedim. Böyle bir şey söz konusu olamaz´ diye konuştu. Hacıoğlu, bu belgelerde yazım hataları olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:
´Bir listede adımın yer alması, hukuk açısından beni ne kadar ilgilendirir? Bundan ben mi suçlu olacağım? Suçlamalarla ilgili somut deliller nerede? Suç işlediğime dair bir telefon görüşmesi ya da herhangi görüntü kaydı mı var? Ben suça konu listeyi reddediyorum. 25 yıllık jandarma subayı olarak, basit bir yaralama olayında bile somut delil olduğu için suç aleti bıçağı bulmak amacıyla aylarca ormanda ve tarlalarda arama yaptığımı bilirim. Hakkımdaki tüm suçlamaları reddediyorum. Suçsuzum, tahliyemi talep ediyorum.´
Duruşma yarına ertelendi. (AA)
(05 Ocak 2012, 12:07)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
BALYOZ PLANI VE DAVASIYLA İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
1. Balyoz iddianamesinde ara
2. Balyoz iddianamesinde ara
3. Balyoz iddianamesinde ara
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap