İkinci Ergenekon davasına 145. duruşma ile devam ediliyor. Duruşmada çapraz sorgusuna başlanan Hurşit Tolon, önceki üç duruşmanın tutanaklarında maddi hataların bulunduğunu belirterek, yanlış anlaşılmalara mahal vermemek için bu konuları düzeltmek istediğini söyledi. Söz konusu tarihlerdeki duruşmalardaki bazı ifadelerine açıklık getiren Tolon´un daha sonra çapraz sorgusuna geçildi.
05.01.2012 11:02 İkinci ´Ergenekon´ davasının 145. duruşması başladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, CHP milletvekili gazeteci Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin ve Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu´nun da aralarında bulunduğu tutuklu 15 sanık ile tutuksuz yargılanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, Muhterem Balcı ve Emin Şirin katıldı. Tutuklu sanıklardan CHP Zonguldak Milletvekili eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ile bu davanın tutuksuz, Odatv davasının tutuklu sanığı Prof. Dr. Yalçın Küçük duruşmaya gelmedi.
Duruşmada çapraz sorgusuna başlanan Tolon, önceki 17, 18 ve 21 Kasım 2011 tarihlerindeki duruşma tutanaklarında maddi hataların bulunduğunu belirterek, yanlış anlaşılmalara mahal vermemek için bu konuları düzeltmek istediğini söyledi. Söz konusu tarihlerdeki duruşmalardaki bazı ifadelerine açıklık getiren Tolon´un daha sonra çapraz sorgusuna geçildi.
HURŞİT TOLON´UN ÇAPRAZ SORGUSU
05.01.2012 12:38 Ergenekon davasının sanığı emekli Orgeneral Hurşit Tolon, delil CD´leriyle ilgili sorulara itiraz etti. Tolon´un avukatları da, delil CD´leriyle ilgili soru yöneltilmemesini talep etti. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese ise, delillerin değerlendirilmesi aşamasına gelinmediğini, delillerin kabulüne mahkemenin karar vereceğini belirterek, avukatların bu konudaki itirazlarını reddetti.
Savcı Pekgüzel, Hurşit Tolon´a, oğlu Ali Tolga Tolon´un ikamet adresinde ele geçirilen Elba marka CD´lerde geçen dokümanlara ilişkin sorular yöneltti. Ancak Tolon, bu CD´lerin arama tutanaklarında yer almadığını söyleyerek, Dört adreste benimle ilgili yapılan aramalarda 129 adet CD alındığı tutanaklara yansıdı. Avukatıma 11 adet CD iade edildi. Geriye 18 CD kalması gerekirken adli emanette 21 adet CD olduğu belirtiliyor. Bu bahsettiğiniz Elba marka CD´lerin benimle bir ilgisi yok. Benden çıktığına dair bir tutanak gösteremezsiniz bana. dedi. Tolon, bu nedenle Elba marka CD´lere ilişkin soruların tamamına itiraz etti.
Hurşit Tolon´un avukatları İlkay Sezer ve Dilek Helvacı da, Biz geçmiş dönemde CD´ler üzerinde bilirkişi raporu düzenlenmesini istedik. Mahkeme naip hakim tayin ederek bilirkişi raporu düzenletti. Raporda. CD´lerin ilk alındığındaki ´hash´ değerleri ile bize verilen CD´lerin ´hash´ değerleri arasında farklılıklar olduğunu belirtti. Bu nedenle bu CD´lere ilişkin soru sorulmamasını talep ediyoruz. dediler.
TOLON´UN CD´LERE İTİRAZI REDDEDİLDİ
Ancak Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese ise delillerin değerlendirilmesi aşamasına gelinmediğini, delillerin kabulüne mahkemenin karar vereceğini belirterek avukatların bu konudaki itirazlarını reddetti.
YAŞAR BÜYÜKANIT´IN SAĞLIĞIYLA İLGİLİ BELGELER
Savcı Pekgüzel, Soruşturma aşamasında emniyette gözaltında bulunduğunuz sırada dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Büyükanıt ile ilgili bir belgenin size geldiğini söylemişsiniz. Bu belgeyi nasıl arşivlediniz ve evinize neden götürdünüz? diye sordu. Belgenin kendisine üzerinde ´Hurşit Tolon´ yazılı bir zarf ile geldiğini söyleyen Tolon, kimin gönderdiğini bilmediğini ifade etti. Polislere, sarı ve kirli olan belgeyi Ege Ordu Komutanlığı yaptığı dönemde kendisine gönderildiğini hatırladığı şeklinde ifade verdiğini belirten Tolon, Gelen belgeler karargahla ilgili olduğunda karargah arşivine kalkar. Ancak bu belge benim şahsıma gönderilmişti. Bu nedenle karargah arşivine kaldırmadım. Hatta belge geldiğinde Yaşar Büyükanıt´ı arayarak ´Ne o komutanım, sizinle ilgili hastane raporları artık bana mı geliyor?´ diye sordum. O da kendisi hakkında internette o kadar belgenin dolaştığını hayal bile edemeyeceğimi söyledi. Bu belge, 1, Ordu Komutanı olduğumda eski makam odamdaki bütün eşyalarımla birlikte kolilenerek evime gönderilmek istendi. Ben de bir sene sonra emekli olacağımı belirterek evime gönderilmesini istedim. diye cevap verdi.
TOLON´UN MAKAM TELEFONUNDAN ERGENEKON SANIKLARI SIK SIK ARANMIŞ
Sanık Tolon, Savcı Pekgüzel´in sorduğu iki telefon numarasının, 1. Ordu Komutanlığı yaptığı dönemde özel kaleminde bulunan telefonlar olduğunu söyledi. Savcı Pekgüzel, bu telefon numaralarının, Atatürkçü Düşünce Derneğinde yapılan aramalarda ele geçirildiğini ve karşısında da Hurşit Tolon yazdığını söyledi. Savcı Pekgüzel bu iki telefon numarasından Ergenekon ana davası sanıklarından Muzaffer Tekin ve Veli Küçük ile görüşmeler yapıldığını ifade etti. Pekgüzel, Ayrıca Ümraniye´de ele geçirilen 27 el bombasının üzerinde parmak izi bulunan Oktay Yıldırım ile de 3 görüşme yapıldığı görülüyor. diye hatırlattı. Savcı Pekgüzel´in, bu görüşmelerin özellikle geç saatlerde yapıldığı bilgisini vermesinin ardından sanık Tolon, bu görüşmelerin kendisi ile bir ilgisi bulunmadığını ileri sürdü.
Savcı Pekgüzel´in sorusu üzerine sanık Tolon, Ergenekon ana davası sanıklarından Kemal Kerinçsiz ile Sevgi Erenerol´u tanımadığını söyledi. Bunun üzerine Savcı Pekgüzel, Ulusal kanalda yayınlanan ve Ankara Tandoğan´da toplanılıp Anıtkabir´e yürünen bir mitinge dair haberin görüntülerini izlettirdi. Görüntüde Erenerol ve Kerinçsiz´in de görüldüğünü belirterek Bu görüntülerde siz de varsınız. Tanımadığınızı söylüyorsunuz. hatırlatmasını yaptı. Bunun üzerine Tolon´un avukatı Dilek Helvacı, davanın iddianamesine ilişkin delil klasörlerinde böyle bir CD´nin bulunmadığını belirterek soruya itiraz ettiklerini söyledi. Bu itirazın mahkeme tarafından reddedilmesinin ardından Tolon, haberdeki spiker sunumunun yanlış olduğunu ifade ederek, Hiçbir zaman bir platformun yürütme kurulu başkanlığını üstlenmedim. Danışmanlıklarını yaptım. dedi.
Öte yandan Tolon, görüntülere dayanarak Savcı Pekgüzel´in, ana dava sanıklarından Erenerol ve Kerinçsiz´i tekrar sorması üzerine Ben onları tanımıyorum, görmedim, tanışmadım. cevabını verdi. ( Cihan)
TİB kayıtlarında Kerinçsiz´in kendisine bir mesaj yolladığının görüldüğünü ifade eden Tolon, bu mesajın neden gönderildiğini, içeriğini de bilmediğini kaydetti.
BİZİM TUNCAY, BİZİM DAVA
Öte yandan Savcı´nın, telefon konuşmalarında Tolon´un Bizim Tuncay (Özkan) sözlerini hatırlatması üzerine Tolon, bunun özel bir anlam taşımadığını öylesine söylenmiş bir söz olduğunu dile getirdi. Bunun üzerine, Mustafa Balbay da söz alarak, Sayın Savcı da ´Bizim dava´ demişti hatırlatmasında bulundu.
KUNDAKÇI´YLA FİKİR ALIŞVERİŞİ YAPARDIK
Çapraz sorgusuna devam edilen emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel´in emekli Korgeneral Hasan Kundakçı´yı tanıyıp tanımadığını ve Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneğinde (VKGBHD) görüp görmediğini sordu.
Dernek ile hiçbir irtibatının bulunmadığını belirten Tolon, ?Hasan Kundakçı benden 5-6 dönem kıdemli ve şu an emekli korgeneral olan bir kişi. Dernekle alakalı bir irtibatımız olmadı ama bir araya geldiğimizde fikir alışverişi yapardık? dedi.
Savcı Pekgüzel´in, daha sonra da VKGBHD yöneticisi Taner Ünal´ı tanıyıp tanımadığı sorusuna da Tolon, Ünal´ı da tanımadığını ve hiçbir şekilde irtibatları olmadığını söylemesi üzerine savcı Pekgüzel, ?Ergenekon? sanığı İhsan Göktaş´ta ele geçirilen bir CD´de VKGBHD´de yapılan bir toplantıya ilişkin görüntüler ele geçirildiğini söyledi.
Bu görüntüyü duruşma salonunda izlettiren Pekgüzel, görüntülerde 1.Ordu Komutanı Hurşit Tolon tarafından gönderilen bir çelenk olduğunu gösterdi.
Tolon da bunun üzerine, Selimiye Kışlasına hergün en az on adet dernek ya da benzeri kurum, kuruluş davetinin geldiğini anlatarak, ?Madem bizi davet etmişler, bir çiçek gönderin demiş olabilirim. Ancak olayı tam olarak hatırlamıyorum? şeklinde konuştu.
İddianamedeki ?Gizli tanık 17?nin ifadeleri hatırlatılan Tolon, gizli tanık ifadelerinin tamamen söylentiden ibaret ve hukuken geçerli olmayan ifadeler olduğunu kaydetti.
KENT OTEL TOPLANTILARI
Ankara´daki Kent Otel toplantıları ile ilgili sorulara ilişkin Tolon, söz konusu toplantıya milletvekilleri, yüksek yargı mensupları eski bakanlar, valiler, yerel yöneticilerin katıldığını anlatarak, kapısının sürekli açık olduğu bu toplantılar sırasında garsonların da çalıştığını söyledi.
Savcı Mehmet Ali Pekgüzel´in bu toplantılarda zaman ve mekanı kimin belirlediği ve organizasyonun kim tarafından yapıldığı sorulan Tolon, toplantılarda önceden belirlenen bir gündem olmadığını kaydetti.
Tolon, bu toplantılara dava sanıklarından kimlerin katıldığı sorusuna da Mustafa Balbay, emekli Tümgeneral Erdal Şenel´in katıldığını ve bunların dışında hatırlamadığı isimler olabileceğini anlatarak, fotoğraflarının gösterilmesi halinde hatırladıklarını söyleyebileceğini ifade etti.
Sanık Sinan Aygün´ün, başkanlığını yürüttüğü Ankara Ticaret Odası´nın toplantılarına kendisini davet ettiği şeklinde ifadesi olduğu hatırlatılan Tolon, ?Sinan Aygün ile Ankara´da Sivil Toplum Örgütlerinin (STÖ) toplantılarına sık katılmam nedeniyle tanıştım. Beni de bir plaket sunumu için çağırmışlardı. Türkiye´nin jeopolitik durumu ya da terörle mücadele konusunda konuşmuşumdur. Çünkü bu konularda konuşma yapardım? diye konuştu.
PERİNÇEK´LE TANIŞMASI
Ergenekon ana davası sanığı Doğu Perinçek ile nasıl tanıştığı şeklindeki soruya ise Tolon, 1970 yılında Teğmen rütbesiyle karakol komutanlığı yaparken Refahiye Erzincan arasında Doğu Perinçek´in yakalanması için kontrol noktaları oluşturduk. Ancak o zaman kendisini tanımıyordum ve görmedim. Seneler sonra 2007 yılında Ankara´dan Antalya´ya uçak yolculuğu yaparken yan yana denk geldik. Hatta kendisine de ´Bakın sizi 1970 yılında arayan birliğin komutanıydım´ dedim. Antalya´da nereye gittiğimi söylemedim. Ona da nereye gittiğini sormadım. Konferansa davetliyim diye gittim. Ancak panelist olduğumu söylediler. Oraya vardığımda Doğu Perinçek´in de aynı panele katıldığını gördüm. Bilmiyordum. Panele ayrıca Agah Oktay Güner ve Turan Çömez de katıldılar diye konuştu. Pekgüzel´in, Her davet edildiğiniz yere gider misiniz? diye sorması üzerine Üniversiteler çağırıyorsa, devletin resmi bir kuruluşudur ve giderim dedi.
Savcı Pekgüzel´in ilk ifadesindeki Birinci ?Ergenekon? davasının tutuklu sanığı İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek ile görüşmesine ilişkin sözlerini hatırlatarak, ?Bunu açar mısınız?? dedi.
Tolon´un, ?Açık zaten? demesi üzerine savcı Pekgüzel, aynı soruyu bir kere daha sordu.
Tolon da bunun üzerine Perinçek´in ?Önemli bir konuda sizinle görüşmek istiyorum? diyerek kendisini aradığını ve bu konuşma üzerine Perinçek ile görüştüğünü kaydetti.
İŞÇİ PARTİSİ´NDEN ADAYLIK TEKLİFİ
Perinçek´in İP´den aday olması için kendisine teklif getirdiğini anlatan Tolon, Perinçek´e ?Siz şimdi buraya beni davet ettiniz. Ben siyasetten anlamam. Yüzde 0.1 ile yüzde 1 arasında değişen bir oy potansiyeliniz var. Beni veya başkasını koyarak oy potansiyelinizi yüzde 10´a mı çıkarmayı düşünüyorsunuz? dediğini kaydetti.
Perinçek´e ?İşçi Partisi ifadesinin halkın genelinin zihninde ne oluşturduğunu biliyorsunuz? demesi üzerine, Perinçek´in alınganlık göstererek, ?O zaman siz gelin partinin başına, ismini de değiştirin? şeklinde cevap verdiğini söyledi.
Duruşmaya, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven ve CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de izleyici olarak katıldı.
Tolon´un çapraz sorgusuna ara veren Mahkeme heyeti duruşmayı yarına erteledi. ( DHA)
Özel yetkili mahkemeler taşınıyor
05.01.2012 10:30 Özel yetkili İstanbul 13 ve 14. Ağır Ceza Mahkemeleri, Çağlayan´da yeni açılan Adalet Sarayı´na taşınacak. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Beşiktaş´taki İstanbul Adliyesi´nde görevli özel yetkili 13 ve 14. ağır ceza mahkemelerinin Çağlayan´da yeni açılan İstanbul Adalet Sarayı´nı taşınmasına karar verdi. Savcılığın bu kararı, adliyede görev yapan kimi hakim ve savcıların talebi doğrultusunda, hakim ve savcılara danışarak aldığı öğrenildi. Özel yetkili görevli hakim ve savcıların, adliyedeki makam odalarının darlığı ve aynı odada 2-3 kişinin kalması nedeniyle taşınma talebinde bulundukları ifade edildi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve kamuoyunca bilinen en önemli davalardan biri olan Hrant Dink cinayeti dava duruşmalarının ise güvenlik gerekçesiyle yine Beşiktaş´taki İstanbul Adliyesi´nde yapılacağı ve duruşmalara burada devam edileceği dile getirildi. ( AA)
(05 Ocak 2012, 11:02)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: