Odatv davasında 6. duruşma İstanbul´da Çağlayan Adliyesi´nde görülüyor. Duruşma tutuklu sanık Barış Terkoğlu´nun savunma yapmasıyla devam ediyor.
03.01.2012 11:57 Ergenekon soruşturması kapsamında aralarında Nedim Şener, Ahmet Şık ve Soner Yalçın´ın da bulunduğu 12´si tutuklu 14 sanık hakkında açılan Odatv davasının 6. duruşması görülmeye başladı. Duruşma, tutuklu sanık Soner Yalçın´ın avukatının savunmasıyla devam etti.İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Prof. Dr Yalçın Küçük, eski emniyet müdürü Hanefi Avcı, gazeteciler Nedim Şener, Ahmet Şık, Soner Yalçın, Şükrü Doğan Yurdakul, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Muhammet Sait Çakır, Coşkun Musluk, Müyesser Uğur ile tutuksuz sanıklar Ahmet Mümtaz İdil ve İklim Ayfer Kaleli katıldı. Davanın sanıkları arasında yer alan Kâşif Kozinoğlu ise tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevinde 12 Kasım´da rahatsızlanmış ve daha sonra hayatını kaybetmişti. Duruşmayı izleyenler arasında CHP milletvekili İlhan Cihaner´de yer aldı.
Bir önceki celsede savunması yarım kalan Soner Yalçın´ın avukatı Hüseyin Ersöz savunmasını tamamlamak için söz aldı. Avukat Ersöz, soruşturma kapsamında yapılan aramalarda bazı bilgisayarlardan ele geçirilen dijital belgeler hakkında değişik üniversiteler tarafından hazırlanan bilirkişi raporlarını mahkemeye sundu. Raporların içeriğine değinen avukat Ersöz, ´raporlar ile tespit edildiği üzere bilgisayar korsanlığı ürünü olan hukuka aykırı bu dokümanlara dayanarak, müvekkillerimizin hürriyetlerinin kısıtlanması mümkün değildir. Eğer, mahkemeler bu evrakları gerçek gibi kabul ederse, manzara salondaki gibi olur´ dedi.
Ersöz, sanıklardan elde edilen söz konusu dijital dokümanların hiçbir çıktısının bile alınmadığını ve kullanıcılar tarafından hiçbir erişimin olmadığını ifade ederek, bu dokümanların bilgisayarda silinmiş olarak bulunduğunu belirtti. Siber Suçların Türkiye´de çok iyi bilinmediğini ifade eden Ersöz, bu konuda doğru kararın verilebilmesi için Türk hukukunun da adli bilişim uzmanlarına ihtiyacı olduğunu söyledi.
Savunmasını tamamlayan avukat Hüseyin Ersöz´ün ardından duruşma, tutuklu sanık Barış Terkoğlu´nun savunmasıyla devam ediyor. (AA)
Odatv Hâkimi: Sansür uygulamıyoruz
03.01.2012 13:55 Odatv davasının görüldüğü İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Ekinci, duruşmada sansür uygulandığı iddialarına cevap verdi. Başkan Ekinci, sağlıklı bir duruşma yapılabilmesi amacıyla bazı yasaklar getirdiklerini ancak sansür uygulanmadığını söyledi.Mahkeme Başkanı Ekinci, sosyal medyada yapılan yorumlara atıfta bulunarak, Duruşmada telefonla konuşulmasın dedik. Adımız ´Sansürcü Başkan´a çıktı. Twitter yasaklanmış diye haberler çıktı. Biz buradaki yasakları sağlıklı bir duruşma görülmesi için uyguluyoruz. Cep telefonlarından kayıt yapılabiliyor. O yüzden buna izin vermedik. Teknolojinin geldiği yer bellidir. O yüzden twit atmak gibi uygulamaları yasaklamak söz konusu değildir. Bizim amacımız savunmaları sağlıklı olarak almaktır. diye konuştu.
Tutuklu sanık Barış Terkoğlu´nun savunmasını yaptığı sırada Başkan Ekinci´nin cep telefonu çaldı. Sanık Terkoğlu savunmasını keserek Lütfen telefonları kapatalım. dedi. Bunun üzerine Başkan Ekinci, Kusura bakmayın unutmuşum. dedi.
Bir önceki oturumda yaşanan yemek tartışması tekrar gündeme geldi. Tutuklu sanık Ahmet Şık, tüm tutuklular adına konuştuğunu söyleyerek yemeklerin iyi olmadığını belirtti. Başkan Ekinci ise bu konuda gerekli uyarıların yapıldığını ve Silivri Cezaevi Savcılığı konuştuklarını hatırlattı. Sanık yakınlarının yemek vermesinin güvenlik açısından uygun olmadığını yineleyen Başkan Ekinci, Yapabileceğimiz daha başka bir şey yok. Yakınlarınızın yemek vermesi güvenli açısından uygun değil. Biliyorsunuz cezaevinde 1 kişi öldü. Herhalde biz bu yemek sorununa çözüm bulamayacağız. Ama burada yemekler iyi. Yemekhaneden yemekleri temin edebiliriz. Bunun için girişim yapabiliriz. Siz bu yemek konusunu buradan çıktıktan sonra gazeteci olarak yazarsınız. ifadelerini kullandı. ( Cihan)
BARIŞ TERKOĞLU´NUN SAVUNMASI
´Oda TV´de yayınlanan tüm haberleri sahipleniyorum´
03.01.2012 - 14:24 Ergenekon soruşturması kapsamında görülen Oda TV davasında tutuklu sanık Barış Terkoğlu savunma yaptı. Terkoğlu savunmasında, Oda TV´de yayınlanan tüm haberleri sahipleniyorum. dedi.İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen duruşmada Oda TV Haber Müdürü tutuklu sanık Barış Terkoğlu savunma yaptı. Oda TV haber müdürü olduğunu belirten Terkoğlu, diğer sanıklarla örgütsel ya da hiyerarşik bir ilişkisinin olmadığını aksine aralarında eşit bir ilişki olduğunu anlattı. Birbirlerine talimat vermediklerini ifade eden Terkoğlu, Eleştiride ya da tavsiyelerde bulunuruz. Bunları da telefon konuşmalarından açıkça görebilirsiniz. dedi.
Oda TV´de yayınlanan tüm haberleri sahiplendiğini kaydeden sanık Terkoğlu, Haberlerin bir kısmını bizzat ben kaleme aldığım gibi bir kısmını da haber müdürü olarak yayına hazırlayan kişiyim. Burada kullandığım kıstas öncelikle içerik açısından doğruluğu, ardından hakaret, şiddete çağırma, ırkçılık ve ayrımcılık taşıyan ifadeler içermemesidir. Ben bu haberlere emek veren gazeteci olarak kendi yazmadıklarım da dahil hepsine sahip çıkıyorum. Hiçbir suç unsuru taşımadıklarını düşünüyorum. şeklinde konuştu.
Oda TV7de yayınlanan ve savcılığın suç olarak gördüğü haberlerinin neredeyse tamamını yazan kişinin kendisi olduğunu belirten Terkoğlu, Bana ait ek klasörleri inceleyerek, telefon konuşmalarını okuyarak görebilirsiniz. Haberlerimin kaynağı iddianame ve eklerinden, sanık savunmalarından, davaları takip ederek aldığım notlardan, dava dosyasına giren rapor ve belgelerden ve sanık avukatlarının yaptığı talep ve başvurulardan oluşuyor. diye konuştu. ( Cihan)
Oda TV sanığı Barış Terkoğlu savunmasını tamamladı
03.01.2012 19:27 Ergenekon soruşturması kapsamında açılan Oda TV davasında tutuklu sanık Barış Terkoğlu savunmasını tamamladı.İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen duruşmada sanık Barış Terkoğlu, Oda TV haber müdürü olarak hem kendi yazılarını hem de diğer Oda TV yazarlarının yazdıklarına sahip çıktı. Bu tür davalarda eleştirel gazeteciliğin yasaklandığını savunan Terkoğlu, Ben ve eminim ki biz doğru olduğuna inandığımız şeyleri yazdık. Eğer bugün buradan çıksam oturup aynısını yazacağım. 100 yıl hapiste kalsam, çıktığım gün aynı fikirlerde ısrar edeceğim. dedi.
Sanık Terkoğlu, iddianamede Devrimci Karargah örgütü (DKÖ) davası sanıklarından Ulaş Bayraktar´ın cep telefonu numarasının kendi rehberinde bulunduğunu hatırlatarak, ´Savcılar artık karar versin, ben hangi örgütün üyesiyim. Ergenekon mu? PKK mı? Devrimci Karargah mı? Ulaş Bayraktar benim sınıf arkadaşımdır. Savcılık sorgusunda bu sorulsaydı söylerdim, ama sorulmadı. Ben Ulaş Bayraktar´ın böyle bir örgüte üye olmadığına eminim. Nitekim mahkemede serbest bıraktı´ diye konuştu.
Kendisi ve diğer tutuklu sanıkların tahliyesini talep eden sanık Terkoğlu, savunması tamamlanmadı. Duruşma yarına ertelendi. ( Cihan)
Ceza istemleri
Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince hazırlanan iddianamede, Yalçın Küçük´ün ´silahlı örgüt kurmak ve yönetmek´, ´kaos ortamı oluşturmak amacıyla halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek´, ´devletin güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin ekmek´, ´yasaklanan bilgileri temin etmek´, ´adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek´ suçlarından ve ´örgüt yöneticisi sıfatıyla diğer şüphelilerin işlemiş olduğu özel hayatın gizliliğini ihlal etmek´ suçundan 21 yıldan 43 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.
Soner Yalçın´ın ´silahlı örgüte üye olmak´, ´kaos ortamı oluşturmak amacıyla halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek´, ´devletin güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etmek´, ´yasaklanan bilgileri temin etmek´, ´adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek´, ´özel hayatın gizliğini ihlal etmek´ ve ´kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek´ suçlarından 14 ile 36,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, gazeteci Ahmet Şık ile eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı´nın ´silahlı örgüte yardım etmek´ suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
Kaşif Kozinoğlu´nun ´silahlı örgüte üye olmak´, ´devletin güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etmek´ ve ´yasaklanan bilgileri temin etmek´ suçlarından 11,5 yıldan 26 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, Nedim Şener´in de ´silahlı örgüte yardım etmek´ suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor.
İddianamede, diğer sanıkların da benzer suçlara ilişkin olarak 7,5 ila 23 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılması isteniyor.
(03 Ocak 2012, 11:57)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
ODATV İDDİANAMESİNDE ARAMA YAP
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap
Odatv ile ilgili manşetlerimiz
Kontrgerilla Medyası
Ergenekon davasını engelleme girişimleri
Flaş!!! Odatv´ye 2. baskın
Flaş!!! Odatv´ye baskın
Virüs adı: Oda.. Hedefi: Ergenekon´u bozmak
Ergenekon medyası ´karanlık oda´da yapılandırıldı
Sabah Akşam ´Karanlık Oda´yı aydınlattı