Islak imza ve andıç davasının 49. duruşmasında tutuksuz sanık Murat Uslukılıç savunmasını yapıyor. Uslukılıç, taslak olarak hazırladığı andıçta, tutuklu sanıklardan emekli Albay Dursun Çiçek´in düzeltmeler yaptığını belirterek, ´Bildiğim kadarıyla andıç, Genelkurmay 2. Başkanı (Hasan Iğsız) tarafından Genelkurmay Başkanına (İlker Başbuğ) arz edildi. Genelkurmay Başkanı onayladıktan Dursun Albay andıcı bize getirdi. Andıcı biz muhafaza ettik´ dedi. Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese´nin ´Ne zaman onaylandı?´ diye sorduğu Uslukılıç, ´Bilmiyorum, 14 Nisan deniliyor. Tarihi tam olarak hatırlamıyorum´ diye konuştu.
29.12.2011 11:44 İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde birleştirilerek görülen ´Islak imza ve internet andıcı´ davasının 49. duruşmasına, tutuklu sanıklar emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, korgeneraller Mehmet Eröz ve İsmail Hakkı Pekin, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, Tuğamiral Alaettin Sevim, albaylar Sedat Özüer ve Ziya İlker Göktaş, emekli albaylar Dursun Çiçek, Fuat Selvi, Hulusi Gülbahar ve Cemal Gökçeoğlu, sivil memur Mehmet Bülent Sarıkahya, eski Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Deniz Yıldırım katıldı. Duruşmaya, mahkeme heyeti tarafından 23 Aralık´taki oturumda 16 celse duruşmalardan men edilmesine karar verilen avukat Serdar Öztürk katılmadı. YAŞ kararıyla Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığına atanan ve hakkında yakalama kararı bulunan Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler ve Tümgeneral Mustafa Bakıcı ile kırmızı bülten ile aranan Bedrettin Dalan da duruşmaya gelmedi. Duruşmada, ikinci ´Ergenekon´ davası kapsamında tutuklu yargılanan Hasan Ataman Yıldırım´ın da aralarında bulunduğu 6 tutuksuz sanık da hazır bulundu.
MURAT USLUKILIÇ´IN SAVUNMASI
Tutuklu sanık Bülent Sarıkahya´nın avukatının kalp rahatsızlığı olduğu için mazeret sunup gelemediği duruşmada, Sarıkahya, ´Ben avukatımın geleceğini düşünüyordum. Bu şekilde savunma yapmak istemiyorum´ dedi. Sarıkahya´nın avukatı gelmediği için tutuksuz sanık Murat Uslukılıç´ın savunmasının alınmasına geçildi. ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´ davasının tutuksuz sanıklarından Yüzbaşı Murat Uslukılıç, taslak olarak hazırladığı andıçta, tutuklu sanıklardan emekli Albay Dursun Çiçek´in düzeltmeler yaptığını belirterek, ´Bildiğim kadarıyla andıç, Genelkurmay 2. Başkanı (Hasan Iğsız) tarafından Genelkurmay Başkanına (İlker Başbuğ) arz edildi´ dedi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, Bilgi Destek Dairesi Destek Şubesinde görev yaparken dava konusu ´internet andıcı´nı hazırlayan tutuksuz sanıklardan Yüzbaşı Murat Uslukılıç´ın savunması alındı. Uslukılıç, 2003 yılında yapılan atamayla şimdiki adı Bilgi Destek Dairesi olan Psikolojik Harekat Daire Başkanlığında göreve başladığını belirterek, bilgisayarların teknik işleriyle ilgilendiğini söyledi. Uslukılıç, görevinin bilgisayarları kurmak, çalışır durumda tutmak, altyapısını hazırlamak, interneti işler durumda tutmak ve dışarıdan yapılacak saldırıları engellemek olduğunu kaydetti. Bilgi Destek Dairesi Cari İşler Müdürlüğünde 2007 yılına kadar çalıştığını ve şube müdürlerinin Dursun Çiçek olduğunu anlatan Uslukılıç, 2007 yılı Aralık ayından sonra internet sitelerinin şubelere dağıtıldığını, kendisinin de Bilgi Destek Şubesine bağlı görev yaptığını ifade etti. Teknik altyapıdan sorumlu olduğunu ve internet sitelerinin içerikleriyle ilgisinin olmadığını belirten Uslukılıç, ´Görev tanımı formunda yazılan işlerden başka herhangi bir şey yapmadım. Yetki ve görevleri tanımlayan görev tanım formu her zaman masamın sol üst kısmında asılıdır. Donanım ve yazılım kontrollerini her gün yapardım´ dedi.
´Dursun Albay´ın emriyle siteler kapatıldı´
Taraf Gazetesinde 2009 yılı Şubat ayında Genelkurmay Başkanlığının işlettiği internet siteleriyle ilgili haber çıktığı dönemde izinde olduğunu, ancak acil olarak dönmesinin istendiğini ifade eden Uslukılıç, hakkında yakalama kararı bulunan dönemin Bilgi Destek Dairesi Başkanı Tümgeneral Mustafa Bakıcı´nın sitelerin nasıl tespit edildiğinin bulunmasını istediğini kaydetti. Uslukılıç, ´Bu sitelerin nasıl ortaya çıktığını bizden araştırmamızı, güvenlik serverlerinin nasıl aşıldığını bulmamızı istedi. Hackerlandık mı diye kontrol etmemizi istedi. Biz de hackerlandığımızı tespit ettik. Bir internet sitesi var. O siteye girildiğinde alan adı alanların e-posta adresleri sıralanıyor. Bakıcı Paşa´ya arz ettik. Dursun Albay´ın emriyle siteler kapatıldı´ diye konuştu.
İLKER BAŞBUĞ ONAYLADI
Sitelerin kapatılmasından sonra Dursun Çiçek´in onay aldığını ve bir andıç hazırlamalarını istediğini belirten Uslukılıç, ´(Şube Müdürümüz Cemal Albay´a (Gökçeoğlu) söyleseniz iyi olur) dedim. Cemal Albay, daha sonra andıcı hazırlamamızı istedi. Andıcı taslak olarak hazırlayıp Dursun Albay´a gönderdim. Dursun Albay, taslakta düzeltmeler yaptı. Daha sonra Adli Müşavirliğe götürüldü ve düzeltmeler yapıldı. Çıktı alıp Dursun Albay´a verdim. Bildiğim kadarıyla andıç, Genelkurmay 2. Başkanı (Hasan Iğsız) tarafından Genelkurmay Başkanına (İlker Başbuğ) arz edildi. Genelkurmay Başkanı onayladıktan Dursun Albay andıcı bize getirdi. Andıcı biz muhafaza ettik´ dedi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese´nin ´Ne zaman onaylandı?´ diye sorduğu Uslukılıç, ´Bilmiyorum, 14 Nisan deniliyor. Tarihi tam olarak hatırlamıyorum´ diye konuştu.
Bilgisayarların silinmesi
Uslukılıç, 19 Haziran 2009´da Mustafa Bakıcı´nın, internet sitelerinin kapatılması için emir verdiğini belirterek, şöyle devam etti:
´Evrakların imha edilmesi konusunda emir verildi. 20 Haziran 2009´da daireye geldim. Zaten nöbetçiydim. İnternet hatlarının fişlerini çektim. Daire başkanının evrak denetlemesi yapacağı söylendi. İnternet sitelerinin tamamen kapatılıp, bilgisayarların MEBS Başkanlığına teslim edileceği söylendi. Bakıcı´nın bilgisayarların güvenli sil işlemine tabi tutulacağı emrini verdiği, MEBS Başkanlığından personel geleceği söylendi. Saat 11.30´da Bilgi Destek Dairesi´ndeki bilgisayarlarda güvenli sil işlemi için personel geldi. Ancak yazılı emir olmadığı için başlamadılar. Saat 15.30´de tekrar geldiler. Ben silme işlemine sadece nezaret ettim. Silme konusunda bir yetkim de yok.´
Uslukılıç, internet sitelerinin 1990 yılından itibaren yayında olduğunu ve kendisinin teknik işleri devraldığını söyledi.
Şube müdürlerinin internet sitesinin alan adlarını almaları konusunda ´Bu alan adları, PKK´nın eline geçmemesi için alınıyordu. Genelkurmay.com gibi sitelerinin PKK´nın eline geçmesi çok kötü olurdu´ dedi.
Genelkurmay´ın resmi internet sitelerinin servis sağlayıcılarının tr.net ve superonline olduğunu belirten Uslukılıç, Nisan 2004´te ´Ermeni gerçeği´ sitesine yurt dışından saldırı olduğunu, internet hatlarının dolması nedeniyle diğer sitelerin de yayınlanmadığını, internet işlemlerinin yapılamadığını anlattı.
Bunun üzerine şube müdürleri, ASELSAN, TÜBİTAK, ODTÜ´ten bilgisayar mühendisleriyle bir toplantı yapıldığını ifade eden Uslukılıç, ´Superonline yetkilileri de geldi. Superonline hattı açmak için 500 bin dolar istedi. Alan adı alma 8 dolarlık bir işti. Bunun için 500 bin dolar verilmedi. Bir süre beklendi. Sonra normale döndü´ diye konuştu.
Uslukılıç, internet sitelerini teknik açıdan kontrol ederken ´irtica.org´ adlı siteye yönelik bir saldırı olduğunu gördüğünü belirterek, ´Siteyi Meryem Kurşun yönetiyordu. Çok sayıda yazışma tespit ettim. Kurşun gelen yorumlara yanıt veriyordu. Cevap vermemesini, sitenin saldırıya uyardığını söyledim. Ancak beni ilgilendirmediğini söylediler. Görev tanımımda internet sitelerinin içerikleri olmadığı için görev yerime döndüm´ şeklinde konuştu.Duruşma, Uslukılıç´ın çapraz sorgusuyla devam ediyor. ( AA)
İrtica ile Eylem Davasında Çiçek İtirafı
29.12.2011 20:34 İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, Bilgi Destek Dairesinde görev yaparken dava konusu ´internet andıcı´nı hazırlayan tutuksuz sanıklardan Yüzbaşı Uslukılıç´ın çapraz sorgusu yapıldı. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel´in, ´Daha önce andıç hazırladınız mı?´ sorusuna Uslukılıç, ´Bir tane daha hazırlamıştım. Hayatım boyunca 10 tane evrak hazırladım zaten´ diye cevap verdi. Uslukılıç, 2006´da irtica.org sitesiyle birlikte 3 tane daha sitenin satın alındığını, alınan bu sitelerin daha önce yayınları olmadığını ifade ederek, ´Yayın yapmayan siteler vardı. Tamamı irtica.org sitesiyle birleştirildi´ dedi.
Savcı Pekgüzel´in, ´Andıç hazırlama emrini ilk kimden aldın?´ sorusuna Uslukılıç, ´Dursun Çiçek´ten aldım´ yanıtını verdi. Uslukılıç, andıç hazırlandığı sırada Dursun Çiçek´in şube müdürü olduğunu, andıç hazırlanmadan önce bir toplantı yapıldığını, toplantıda şube müdürleri ve sivil memurların bulunduğunu belirterek, ´Toplantıda andıç isimleri, güvenlik tedbirleri konuşuldu. Ben notlarımı aldım ve bilgisayarda yazdım. Ekler ile ilgili kısmını da Dursun Çiçek söyledi. Andıç hazırlandıktan sonra Dursun Çiçek´e yolladım. Çiçek bana, ´Çıktı alalım, imzaya başlayalım´ dedi´ şeklinde konuştu.
Savcı Pekgüzel´in, ´Herkes andıcı bilmediğini iddia ediyor. Bir tek hazırladığını kabul eden sensin. Andıcı en iyi sen bilirsin. Yeni siteler açıldığında eskilere ne oldu?´ sorusuna karşılık Uslukılıç, ´Andıç yeni siteler için hazırlandı, eski siteler kesinlikle kapandı´ dedi.
Meydana gelen gelişmelerin, TSK´nın resmi sitesinde yayınlandığını hatırlatan savcı Pekgüzel´in, ´Bir andıç hazırlama ihtiyacını neden duydunuz? Resmi parayla alınan sitede neden TSK´nın imzası yoktu?´ soruları üzerine Uslukılıç, ´Andıç için yapılan toplantıda sitelerin tsk.mil.tr sitesi altında yayın yapmasını önerdik. Ancak Dursun Çiçek, fazla rağbet olmayacağını, ayrı siteler kurulması gerektiğini söyledi´ şeklinde konuştu.
Savcı Pekgüzel´in, ´Andıçta isimleri geçen sitelerde gri ve siyah propaganda uygulansın fikri neden yer aldı?´ sorusunu Uslukılıç, ´Toplantıda Müfit Binbaşı, ´PKK bizim aleyhimize propaganda yapıyor, biz de yapmalıyız´ demişti. Ayrıca ben, kara propagandanın, gerçek olmayan yönlendirici propaganda olduğunu bilmiyordum. Ben kötü haber demek olduğunu sanıyordum´ şeklinde yanıtladı.
Bunun üzerine savcı Pekgüzel, kimsenin bu fikre itiraz edip etmediğini sordu. Uslukılıç da andıca bu ibareleri kendi kafasına göre koymadığını dile getirerek, yazıcılık görevi yaptığını ve kimsenin bu fikre itiraz etmediğini söyledi.
Savcı Pekgüzel´in, ´Genelkurmay Başkanı, amirleriniz, kimse mi itiraz etmedi?´ diye sorması üzerine Uslukılıç, ´Hayır, hiç kimse´ yanıtını verdi.
Gazetelere yollanan sahte mektuplar
Uslukılıç´a, gazetelere yollanan sahte mektupları hatırlatan savcı Pekgüzel, ´Size sahte mektup verildi mi?´ sorusunu yöneltti.
Kendisine sahte mektup verilmediğini kaydeden Uslukılıç, ´Bülent Sarıkahya bana anlatıyordu. Sahte mektuplar verildiğini, dışarıda internet kafeden attığını, rahatsızlığını dile getiriyordu´ dedi.
Savcı Pekgüzel, Uslukılıç´a daha önce verdiği ifadesindeki, ´Genelkurmay Başkanı´na andıcı Dursun Çiçek arz etti´ şeklindeki sözlerini hatırlattı.
Bunun üzerine tutuklu sanıklardan Harekat Başkanı Korgeneral Mehmet Eröz söz istedi. Dursun Çiçek´in dağıttığı andıçta ikinci başkanın imzası olduğuna dikkati çeken Eröz, ´Bu andıcın resmi değer görmemesi lazım. Neden dağıtıldığını bilmiyorum. 2 Nisan 2009 tarihli olsa da Genelkurmay Başkanı´nın imzası 14 Nisan 2009 tarihlidir´ diye konuştu.
Savcı Pekgüzel de emir kademe zinciri tamamlanmadan söz konusu belgenin daire başkanlığı görevinde vekil olan Dursun Çiçek tarafından nasıl dağıtılabileceğini, bu dağıtım olduğu halde neden işlem yapılmadığını sordu.
Söz konusu tarihte Çiçek´in, Bilgi Destek Daire Başkanlığına vekalet ettiğini kaydeden Eröz, ´Bana sorarsanız dağıtılmaması gerekirdi. Onaysız andıca numara vermesi doğru değil. Benim işlemden haberim, ihbarcının mektubundan sonra oldu. Zaten olayla ilgili soruşturma açılmıştı´ dedi.
Savcı Pekgüzel´in, ´Taslağı hangi bilgisayarda hazırladınız, orijinal kayıtlara ulaşabilir miyiz?´ sorusuna Uslukılıç, ´İnternet andıcı taslağını intranette hazırladım. Bu bilgiler Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemleri Başkanlığı (MEBS) tarafından 2 yıl tutuluyordu´ yanıtını verdi.
Normalde ´güvenli sil´ işleminin kaç kere yapıldığı sorusuna karşılık da Uslukılıç, ´Bildiğim kadarıyla 35 kere yapılıyordu. Ancak bu sefer hem bizim şubede hem de MEBS´te 35 kere, yani 70 kere yapıldı´ dedi.
Bu sırada söz alan tutuklu sanıklardan Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu da ´Dijital verilerin arşivleriyle ilgili yönergede bir bölüm yok. Benim zamanımda bir kasetle ana sunucudan aktarılır, kasetler halinde depolanırdı. İki yıl gibi kısıtlama yoktu´ şeklinde konuştu.
Duruşma yarına ertelendi. ( AA)
Çiçek: Başbuğ ve Ünal tanık olarak dinlensin
30.12.2011 12:08 İnternet Andıcı Davası´nın tutuklu sanığı emekli albay Dursun Çiçek, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ve emekli tümgeneral Ak Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal´ın tanık olarak dinlenmesini istedi.İrticayla Mücadele Eylem Planı Davasıyla birleştirilen İnternet Andıcı Davası´nın 50. duruşması başladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar emekli Albay Dursun Çiçek, Mehmet Deniz Yıldırım, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Korgeneral Mehmet Eröz ve tümgeneral Hıfzı Çubuklu´nun da aralarında bulunduğu 14 tutuklu sanık katıldı. 2. Ergenekon Davası´nın tutuklu sanığı bu davanın tutuksuz sanığı Hasan Ataman Yıldırım da duruşmada hazır bulundu. Hakkında yakalama kararı çıkarılan Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler ve emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı ile kırmızı bültenle aranmasına karar verilen Bedrettin Dalan´ın da aralarında bulunduğu 14 tutuksuz sanık ise duruşmaya katılmadı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese savunmaların alınmasına ara verilerek sanıkların ve avukatların sözlü ve yazılı taleplerinin alınacağını belirtti.
TSK´YA OLAN GÜVEN DÜŞÜRÜLDÜ
Mahkeme heyetine ve dava arkadaşlarıma günaydın diyerek sözlerime başlamak istiyorum diyen Çiçek, taleplerini tek tek sıraladı. Çiçek, Türk Silahlı Kuvvetleri´nin yıpratılmak istendiğini belirterek, TSK´ya olan güvenin büyük ölçüde düşürüldüğünü savundu. İrtica ile Mücadele Eylem Planı´nın bir gazetede yayınlanmasından sonra başlatılan soruşturma sürecine anlatan Çiçek, soruşturma sürecinde 2 kez tutuklanıp serbest bırakıldığını belirtti. Çiçek,Bunun başarısız olduğunu görenler Genelkurmay´dan gerçek bir belge olan internet andıcını sızdırma yoluna düştüler. Bunu da bir gazeteye sızdırdılar dedi.
BAŞBUĞ VE ÜNAL TANIK OLARAK DİNLENSİN
Çiçek, İrtica ile Mücadele Eylem Planı 12 Haziran 2009´da gazetede yayınlandığında O dönem Genelkurmay Harekat Başkanvekili olan emekli Tümgeneral Ak Parti Milletvekili Şirin Ünal karşılaştığım ilk komutandır dedi. Çiçek, Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ ve şimdi İstanbul Milletvekili olan dönemin Harekat Başkanvekili Hava Pilot emekli tümgeneral Şirin Ünal´ın tanık olarak olarak dinlenmesini istedi. Çiçek, İlker Başbuğ istenildiği takdirde gelip tanık olarak ifade vereceğini söylemişti ifadelerini kullandı.
ÇİÇEK: BERAATİMİ İSTİYORUM
Dava dosyasında bulunan 3 adet ihbar mektubunu gönderenlerin kim olduğunun tespit edilmesini isteyen Çiçek, soruşturma sırasında hakkında gerçek dışı tutanak tuttuğunu iddia ettiği polislerin ise duruşmada tanık olarak dinlenmesini istedi. 2 kez tutuklandıktan sonra serbest bırakıldığını hatırlatan Çiçek, tutukluluğunun devamına karar verilmesi durumunda gerekçelerinin de ayrıntılı bir şekilde yazılmasını talep etti. Çiçek beraatine ve tahliyesine de karar verilmesini de sözlerine ekledi. Duruşma sanıkların ve avukatların taleplerinin alınmasıyla devam ediyor. (DHA)
(29 Aralık 2011), son güncel.: (30 Aralık 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Başbuğ andıç uyarılarını dinlememiş
Başbuğ konuştu, andıç ve planlar yazıldı
Başbuğ´a dokunma, alta müebbet
Genelkurmay´ın provokasyon siteleri ya da ´internet andıcı´ konulu manşetlerimiz
Islak imzalı ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´ ya da ´AKP ve Gülen´i Bitirme Planı´ manşetlerimiz
İnternet andıcı iddianamesinde arama yap
Islak İmza iddianamesinde arama yap
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap