Islak imza ve andıç davasının 45. duruşmasında tutuklu sanık Genelkurmay İstihbarat eski Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin´in çapraz sorgusu yapılıyor.
22.12.2011 15:14 İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde birleştirilerek görülen ´Islak imza ve internet andıcı´ davasının 45. duruşmasına tutuklu sanıklar emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, korgeneraller Mehmet Eröz ve İsmail Hakkı Pekin, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, Tuğamiral Alaettin Sevim, albaylar Sedat Özüer ve Ziya İlker Göktaş, emekli albaylar Dursun Çiçek, Fuat Selvi, Hulusi Gülbahar ve Cemal Gökçeoğlu, sivil memur Mehmet Bülent Sarıkahya, eski Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Deniz Yıldırım ve avukat Serdar Öztürk katıldı. YAŞ kararıyla Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığına atanan ve hakkında yakalama kararı bulunan Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler ve Tümgeneral Mustafa Bakıcı ile kırmızı bülten ile aranan Bedrettin Dalan ise duruşmaya gelmedi. Meryem Kurşun ve Murat Uslukılıç´ın da aralarında bulunduğu 5 tutuksuz sanık da duruşmada hazır bulundu.
İSMAİL HAKKI PEKİN´İN ÇAPRAZ SORGUSU
22.12.2011 - 16:40 Duruşmada Genelkurmay İstihbarat eski Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin´in çapraz sorgusu yapıldı. Tutuklu sanık Korgeneral Mehmet Eröz´ün ´Savunmanızda ´kırpma ve silme keşke yapılmasaydı´ dediniz. Andıç bu bilgisayarlarda mıydı?´ sorusuna Pekin, ´Zamanlamanın yanlış olduğunu kast ettim. Andıcın bu bilgisayarlarda olup olmadığını bilmiyorum´ diye cevap verdi.
Eröz de internet sitelerinin kapatılması nedeniyle iade edilen bilgisayarların silindiğini belirterek, resmi evrakların bu bilgisayarlarda yazılmadığını anlattı.
Tutuklu sanıklardan Mehmet Deniz Yıldırım, MİT tarafından Genelkurmay Başkanlığına gönderilen ´Ergenekon´ belgeleri ve şemayı hatırlatarak, sanıktan MİT´in hazırladığı şemayı görüp görmediğini sordu.
Bu şemayı gördüğünü ifade eden Pekin, MİT Müsteşarının haftanın belirli günlerinde Genelkurmay Başkanı ile görüştüğünü, getirdiği evrakı Genelkurmay Başkanına verdiğini anlattı. Genelkurmay Başkanının ise gerekli olanları kendisine verdiğini belirten Pekin, ´Gerekli olmayan ve istihbarat başkanının bilmemesi gerekenleri ise kendi arşivine koyar´ dedi.
´AÇIKLAMA YETKİSİNDE DEĞİLİM
Pekin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının, MİT´in Genelkurmay Başkanlığına gönderdiği 2003 tarihli ´Ergenekon´ şemasının da bulunduğu raporu istemesi üzerine bunu bulamadıklarını, ancak 2003´teki belgenin özeti şeklindeki 2006 tarihli belgeyi arşivde bulduklarını söyledi.
Pekin, ´Arşivde bulunmamasının nedenini bilmiyorum. Büyük ihtimalle o zamanki İstihbarat Başkanına verilmemiştir ya da imha edilmiştir. MİT´ten gelen bu tarz belgelerin bir kaydı tutulmaz. Bu kaydı MİT tutar. Daha sonra MİT´ten bu belgeyi yeniden istedim ve inceledim. Ancak MİT´in hazırladığı belgeyi açıklama yetkisine sahip değilim´ şeklinde konuştu.
Yıldırım´ın tutuklu sanık Genelkurmay Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu´nun ´Dışarda bir belge üretim merkezi kurulduğu ve ´Ergenekon´ ve ´Balyoz´ davalarındaki belgeleri hazırladığını´ söylediğini belirterek, ´Böyle bir tespitiniz var mı?´ sorusuna Pekin, ´Hayır´ cevabını verdi.
Yıldırım´ın, 2007 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın Oval Ofis´te ABD Başkanı Bush ile görüşmesine ilişkin sorusu üzerine Pekin, ´Bu görüşme, Türkiye´nin istihbarat alanında desteklenmesi ve insansız hava araçlarına ilişkindir. Türkiye´ye terörle mücadele konusunda Kuzey Irak´ta anlık istihbarat sağlanmasını amaçlamaktadır´ dedi.
Tutuklu sanık emekli Albay Dursun Çiçek de subay olduğu iddia edilen Serkan Çakır adlı kişinin, dava konusu ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´nın aslı dediği belgeyi İstanbul Cumhuriyet Savcılığına gönderdiğini belirterek, Genelkurmay´da Serkan Çakır adında bir subay hakkında soruşturma yapılıp yapılmadığını sordu.
Pekin de bu soruya ´Yapılmış olmalı ama böyle bir bilgim yok. Soruşturma yapılmış olsa İstihbarat Başkanı olarak bana karar gelirdi´ karşılığını verdi.
Pekin, Çiçek´in bazı sorularını ise yoruma dayalı olduğunu belirterek cevaplamadı.
Pekin, Nisan 2009´da onaylanan ´İnternet Andıcı´na Genelkurmay Başkanının ´uygulama emri´ verip vermediğine ilişkin soruya da ´Andıç, bir onay belgesidir. Kendi başına bir işlevi yoktur. Uygulama emri ilgili daire kimlerse ona verilir. Uygulama emri yayınlansa koordine makamı olarak paraf için bana gönderilirdi. Andıcın uygulama emri yayımlanmadı´ diye konuştu.
KARARGAH EVLERİ SORUŞTURMA EMRİ
Tümgeneral Hıfzı Çubuklu´nun soruları üzerine de Pekin, Genelkurmay Başkanının, İstihbarat Başkanı olması nedeniyle MİT´ten gelen belgeleri kendisine verdiğini belirterek, NATO konusundakiler hariç, bütün bilgi alışverişinin kendisi üzerinden yapıldığını söyledi.
İstihbarat Başkanı olarak gelen belgelerin ilgili kuvvet komutanlıklarına gönderildiği, ilgili komutanın da suç varsa adli soruşturma emri verdiğini, ardından konunun da adli müşavirliğe intikal ettiğini belirten Pekin, MİT raporlarının ise sadece İstihbarat Başkanlığına verildiğini dile getirdi.
Pekin, ´Karargah Evleri´ ile ilgili MİT´ten gönderilen belgeyle ilgili olarak da şunları anlattı:
´İstihbarat Başkanlığı görevime 17 Ağustos 2007´de başladım. MİT, Karargah Evleri ile ilgili çok gizli belgeyi Genelkurmay Başkanına Mart 2007´de elden vermiş. Genelkurmay Başkanı da belgeyi o tarihteki İstihbarat Başkanına veriyor. ´Bir fotokopisini çek, aslını kozmik odaya koy´ diyor. Fotokopiyi Hava Kuvvetleri Komutanlığına gönderiyor.´
´Ergenekon´ kapsamındaki operasyonlarda söz konusu ´Karargah Evleri´ ile ilgili belge İşçi Partisine yönelik aramalarda çıkınca dönemin Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu´nun kendisiyle görüştüğünü ifade eden Pekin, ´Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt´a çıktım. ´Adli Müşavirin soruşturma emri vermeniz konusunda tavsiye verdiğini´ söyledim. 31 Mayıs 2008´de de soruşturma emri verildi´ diye konuştu.
SORUŞTURMA HAVA KUVVETLERİNDE
Pekin, ´Karargah Evleri´ soruşturmasının Hava Kuvvetleri Komutanlığınca yürütülmesini de şöyle açıkladı:
´İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yazısında bir kısım aramalarda bu belgenin ele geçirildiği belirtildi. Ele geçirilen belgede Hava Kuvvetleri Komutanının parafı olduğu için oraya verilen evraktan sızdığı, suç orada işlendiği için adli soruşturma yapılması amacıyla yazı yazdık ve Hava Kuvvetlerinde soruşturma başlatıldı.´
Pekin ayrıca ´Ergenekon´ ve ´Balyoz´ soruşturmalarını yürüten Beşiktaş´taki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından, bu kapsamdaki aramalarda ele geçirilen evrakların kendilerine gönderildiğini ifade ederek, çok fazla evrak gönderilmesi nedeniyle bunlarla ilgili bir daire kurduklarını söyledi.
Duruşma, sanıklardan Hıfzı Çubuklu´nun daha önce alınan ifadelerinin okunmasıyla devam ediyor. ( Sabah)
HIFZI ÇUBUKLU´NUN SAVUNMASI
İnternet Andıcı Davası´nda tutuklandıktan 4 ay sonra ilk kez savunma yapan Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, andıcı parafe ettiğini, ancak andıcın hazırlık çalışmalarında yer almadığını söyledi. 30 yıllık meslek yaşamı boyunca hukuktan sapmadığını söyleyen Çubuklu, Vicdanıma karşı hesabını veremeyeceğim veya ileride vicdanımı sızlatacak tek bir eylem ve işlemim yoktur. Aksini iddia eden varsa hesabını vermeye hazırım. Aylardır haksız yere yoksun bırakıldığım özgürlüğümün geri verilmesini talep ediyorum dedi.
İnternet Andıcı davasında tutuklandıktan 4 ay sonra ilk kez savunma yapan Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu hakkındaki iddialara cevap verdi. Çubuklu, Adli Müşavir olarak görevim temelde hukuki konularda görüş verme ve danışma makamı olarak görev yapmaktır. Karargah birimlerince koordine için bana sunulan çalışma ve işlemlerin hukuka uygun olup olmadığını incelerim. Koordine daha öncede belirtildiği gibi ilgili birimlerin kendi görev alanları ile ilgili gelen evraka bakarak verdikleri paraftır. Şunu da özellikle belirtmek isterim ki karargahta yapılan tüm çalışmaların bilgi notu, andıç, kurumlar arası yazışmalar gibi Adli Müşavirliğe koordine için getirilmesi söz konusu değildir. Yani yapılan her çalışmadan haberim olmasını beklemek mümkün değildir. Adli Müşavirlikten görüş istemek evrakı çıkaran makamın takdirindedir ifadelerini kullandı.
Çubuklu, Yaptığım inceleme neticesinde hukuka aykırılık yok ise evrakı parafe ederim. Hukuka aykırılık tespit edersem de bunları belirtir ve düzeltilmesi yönünde mütalaa yazarım. Evraktaki hukuka aykırılık düzeltilir ve tekrar önüme getirilirse evraka koordine parafı veririm. Düzeltilmezse de bilgi notu düşerek parafe ederim. Bundan sonra sorumluluk onay makamına aittir diye konuştu.
Çubuklu, 16 Şubat 2009 tarihinde internetin sağladığı iletişim imkanlarını kullanarak devleti ve kurumu yıpratmaya yönelik propagandayı etkisi kılmak ve kamuoyunu bilgilendirmek maksadıyla kullanılması planlanan internet siteleri hakkında onay almayı amaçlayan andıcı koordine makamlarından biri olarak parafe ettim dedi. Çubuklu Andıca paraf attığını ancak andıcın hazırlanmasına katkıda bulunmadığının altını çizdi. İddianamede andıcın çalışmalarında yer aldığına ilişkin iddiaların da yer aldığını hatırlatan Çubuklu, Bu konuda iddianamede tek bir bilgi ve delil mevcut değildir dedi. Çubuklu sanıklarında savunmalarında kendisiyle ilgili hukuka aykırı hiçbir işlemini görmediklerini söylediklerini ifade ederek, 93 sayfalık iddianamede ve 28 klasörlük eklerinde kara propaganda ve dezenformasyon faaliyetlerini icra ve organize ettiğime varsa silahlı terör örgütü faaliyetlerini yönettiğime ve üyelerini yönlendirdiğime ilişkin tek bir beyan, bilgi ve belge yoktur dedi. Çubuklu, Sadece göreve ilişkin resmi ve yasal belgeyi kanun kapsamında koordine makamlarından biri olarak parafe etmemden dolayı varlığını dahi bilmediğim bir örgütün yöneticisi olmakla suçlanmam hukuka ve vicdana da sığmamaktadır. Ben 30 yıla yakın kürsü hakimliğimden, Yüksek Mahkeme üyeliğine, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başsavcılığı´ndan, Genelkurmay Adli Müşavirliği´ne kadar kendisini hukuka adamış bir hukukçuyum. Şimdiye kadar hukuktan sapmadan vicdanımla hareket ettim. Vicdanıma karşı hesabını veremeyeceğim veya ileride vicdanımı sızlatacak tek bir eylem ve işlemim yoktur. Aksini iddia eden varsa hesabını vermeye hazırım. Benimle ilgili iddia edilen hangi somut delil varsa bunların şu anda sorulmasını istiyorum. Aylardır haksız yere yoksun bırakıldığım özgürlüğümün geri verilmesini talep ediyorum dedi. Mahkeme duruşmayı yarına erteledi. ( DHA)
(22 Aralık 2011), son güncel.: (23 Aralık 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Genelkurmay´ın provokasyon siteleri ya da ´internet andıcı´ konulu manşetlerimiz
Islak imzalı ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´ ya da ´AKP ve Gülen´i Bitirme Planı´ manşetlerimiz
İnternet andıcı iddianamesinde arama yap
Islak İmza iddianamesinde arama yap
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap
Karargah Evleri ve bu oluşuma dair soruşturmanın askerlerce savsaklanması manşetlerimiz