´Islak imza ve internet andıcı´ davasında AK Parti´nin müdahillik talebi mahkeme tarafından kabul edildi. Bundan sonraki duruşmalara AK Parti adına katılan avukatlar, davanın bir tarafı olarak sanıklara soru sorabilecek, davanın bütün aşamalarında yer alabilecek.
19.12.2011 14.17 Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Yeditepe Üniversitesi kurucusu Bedrettin Dalan ve emekli Albay Dursun Çiçek´in de aralarında bulunduğu 29 sanıklı ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´ davasının 43. duruşması başladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, korgeneraller Mehmet Eröz ve İsmail Hakkı Pekin, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, Tuğamiral Alaettin Sevim, albaylar Sedat Özüer ve Ziya İlker Göktaş, emekli albaylar Dursun Çiçek, Fuat Selvi, Hulusi Gülbahar ve Cemal Gökçeoğlu, sivil memur Mehmet Bülent Sarıkahya, eski Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Deniz Yıldırım ve avukat Serdar Öztürk katıldı. Duruşmada, bu dava kapsamında tutuksuz yargılanan ikinci ´Ergenekon´ davasının tutuklu sanığı Hasan Ataman Yıldırım´ın ile Fatih Koca ve Murat Uslukılıç da hazır bulundu. YAŞ kararıyla Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığına atanan ve hakkında yakalama kararı bulunan Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler ve Tümgeneral Mustafa Bakıcı ile kırmızı bülten ile aranan Bedrettin Dalan ise duruşmaya gelmedi.
AK PARTİ´NİN MÜDAHİLLİK TALEBİ GÖRÜŞÜLDÜ
Duruşmada, avukat Muammer Cemaloğlu, AK Parti adına 16 Eylül 2008 tarihinde şikayet dilekçesi verdiklerini ve davaya katılmak istediklerini söyledi. Avukat Cemaloğlu, davaya katılma taleplerinin kabul edilmesini istedi.
Görüşü sorulan savcı Mehmet Ali Pekgüzel de, suçtan zarar görme olasılığı nedeniyle AK Parti´nin davaya katılma talebinin kabul edilmesini mütalaa etti.
SANIKLAR MÜDAHİLLİĞE KARŞI ÇIKTI
Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, katılma talebine karşı beyanda bulunmak isteyen sanık ve avukatlara söz verdi.
Tutuklu sanıklardan avukat Serdar Öztürk, davanın sahte belgelerle hazırlandığını, bunun da polisler tarafından yapıldığını savunarak, bu talebin kabul edilmemesini istedi.
Tutuklu sanıklardan emekli Albay Dursun Çiçek de, davanın 32 aydır devam eden bir süreci kapsadığını ifade ederek, ´Şimdi ´zarar gördüm´ diyen bu tüzel kişilik, 32 aydır neredeydi?´ diyerek katılma talebinin reddine karar verilmesi gerektiğini söyledi. Çiçek, maddi ve manevi olarak davadan kendilerinin zarar gördüğünü savundu.
Bu davayla birleşen ´Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri´ davasının tutuklu sanıklarından Mehmet Otuzbiroğlu da, Nisan 2009 yılındaki bir andıçta parafı bulunduğu için yargılandığını belirterek, müdahil olmak için başvuran tüzel kişiliğin hangi zarara uğradığını belirtmesi gerektiğini kaydetti. Otuzbiroğlu, kendi yargılandığı dosyadaki subayların bu talebi kabul etmesinin mümkün olmadığını dile getirdi.
Duruşmada söz alan bazı sanık avukatları da, müdahillik talebinin kabul edilmemesini istediler.
TALEP KABUL EDİLDİ
Duruşmaya verilen arada talebi değerlendiren mahkeme heyeti, AK Parti´nin suçtan zarar göreme olasılığı olduğu gerekçesiyle davaya katılma talebinin kabul edilmesini karara bağladı.
Duruşmada, ´Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri´ davasının tutuklu sanıklarının savunmalarının alınmasıyla sürüyor.
Bu arada, başkanlığını Özese´nin yaptığı heyette, mahkemeye bir süre önce atanan Nihat Topal ve Mehmet Fatih Uslu üye hakim olarak yer alırken, savcı Mehmet Ali Pekgüzel´in yanında da savcı Murat Dalkuş hazır bulundu.
Öte yandan, duruşma salonunda izleyiciler ile sanıkların bulunduğu bölüm arasına kilitli metal bariyer konulduğu görüldü. Yeni düzenleme sonucu, daha önceden 3 metre mesafeden yakınlarıyla görüşebilen izleyiciler, artık yaklaşık 5 metre mesafeden konuşabilecekler.
GÖKÇEOĞLU: ANDIÇ, DURSUN ÇİÇEK´İN EMRİYLE HAZIRLANDI
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen İnternet Andıcı davasında tutuklu sanık Cemal Gökçeoğlu, internet andıcının Dursun Çiçek´in talimatıyla hazırlandığını söyledi. Gökçeoğlu, yasadışı bir durum olduğunu düşünmediği için belgeyi paraf ettiğini savundu.Tutuklu sanık Cemal Gökçeoğlu hakkında iddia edilen suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Kendisine sunulan İnternet Andıcı´nı yasal olarak bir sakınca görmediği için parafe ettiğini öne süren Gökçeoğlu,İnternet sitelerinin süresi dolmuştu. Bu konu ile ilgili Mart 2009 tarihinde Bilgi Destek Dairesi Başkanlığı´na vekalet ettiği dönemde Dursun Çiçek, Genelkurmay ikinci başkanından emir aldığını belirterek bir andıç hazırlayıp yayınlamamızı istedi. Ben de emir komuta zinciri içinde andıçı hazırlattım. Yasadışı olmadığını düşündüğüm için parafe ettim. Andıç belgesinin altında Mustafa Bakıcı dahil, 13 subayın adına paraf açılmıştı. Bu nedenle paraf etmede bir sakınca görmedim. Hatta bu andıçta ismi geçen internet sitelerinin içeriklerini dahi bilmiyordum ben. ifadesini kullandı.
Söz konusu internet sitelerinin 1999 yılında Genelkurmay Başkanlığı´nın emri ile kurulduğunu ve soruşturma tarihine kadar 10 yıl faaliyet yürüttüğünü dile getiren Gökçeoğlu, Yasadışı bir durum olsa, bu kadar süre faaliyette kalmasına izin verilmezdi. Kaldı ki ben de bu sitelere teknik destek sağlayan bir birimde görevliydim. İnternet sitelerinin içerikleriyle ilgili olarak suçlanmam mümkün değil. diye konuştu.
İnternet sitelerinin kapatılmasının ardından görevli bulunduğu birimdeki bilgisayarların, başka birimlere verilmek üzere alındığını belirten Gökçeoğlu, Güvenli silme işlemi ve evrak kırpma işleminde benim bir sorumluluğum yok. Şubemde imha işlemi yapmadığım gibi imha konusuyla alakalı olarak hiçbir personelime emir vermedim. İnternet sitelerinin içerikleri ile alakalı suçlamaları kesinlikle kabul etmiyorum. Yasal çerçevede görev yaptım ve asla bu çizginin dışına çıkmadım. iddiasında bulundu. ( Cihan)
ANDIÇ SİTELERİNDEN KAPATMA DAVASINA DELİL ÜRETİLDİ
20 Aralık 2011 - ´Darbeye teşebbüs´ davasının tutuklu sanıkları ise AK Parti´nin müdahillik talebinin reddedilmesini istedi. Sanıklar, AK Parti´nin hangi açıdan zarar gördüğünü detaylı biçimde anlatmasını istedikten sonra talebin değerlendirilmesini, asıl mağdur olanın ise kendileri olduğunu iddia ettiler. Genelkurmay tarafından kurulan kara propaganda sitelerinde yapılan haberler, daha sonra dönemin Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya tarafından AK Parti hakkında açılan kapatma davasında delil olarak kullanılmıştı.
Hüseyin Çelik de müdahil olmuştu
Cumhuriyet Savcısı Pekgüzel, sanık ve sanık avukatlarının taleplerinin ardından duruşmaya 5 dakika ara veren mahkeme heyeti, ?suçtan zarar görme olasılığı? bulunduğu gerekçesiyle AK Parti´nin müdahillik talebini kabul etti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, İnternet Andıcı davasıyla birleştirilmeden önce Islak İmza davasında da AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik´in avukatı Mehmet Fuat Aksoy´un davaya katılma dilekçesini de değerlendirerek müşteki Çelik´in ?suçtan zarar görme ihtimali bulunduğu?ndan müdahillik talebinin kabulüne karar vermişti.
(19 Aralık 2011), son güncel.: (20 Aralık 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Genelkurmay´ın provokasyon siteleri ya da ´internet andıcı´ konulu manşetlerimiz
Islak imzalı ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´ ya da ´AKP ve Gülen´i Bitirme Planı´ manşetlerimiz
İnternet andıcı iddianamesinde arama yap
Islak İmza iddianamesinde arama yap
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap