Faili meçhuller soruşturmasında Mehmet Eymür´den sonra eski MİT´çi Yavuz Ataç şüpheli sıfatıyla ifade verdi. Savcı, Ataç´a Hiram Abas cinayetini sordu. Ataç ile Eymür iddialara göre MİT içinde karşı taraflarda yer alıyordu. Gözaltına alınan Eymür´ün savcıya çok önemli bilgiler verdiği, bu nedenle tutuklanmadığı söyleniyor. MİT içindeki ekipler çatışmasının faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasına önemli katkı sağlayacağı ileri sürülüyor. Eymür ve Ataç´tan sonra en az dört MİT mensubunun daha sorgulanması bekleniyor.
Cinayetleri MİT kavgası aydınlatacak
Faili meçhuller soruşturmasında Mehmet Eymür´den sonra eski MİT´çi Yavuz Ataç şüpheli sıfatıyla ifade verdi. Savcı, Ataç´a Hiram Abas cinayetini sordu. Ataç ile Eymür iddialara göre MİT içinde karşı taraflarda yer alıyordu. Gözaltına alınan Eymür´ün savcıya çok önemli bilgiler verdiği, bu nedenle tutuklanmadığı söyleniyor. MİT içindeki ekipler çatışmasının faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasına önemli katkı sağlayacağı ileri sürülüyor. Eymür ve Ataç´tan sonra en az dört MİT mensubunun daha sorgulanması bekleniyor.
Faili meçhuller soruşturmasında Mehmet Eymür´den sonra eski MİT´çi Yavuz Ataç şüpheli sıfatıyla ifade verdi. Eymür´den sonra sürtüşmeli olduğu Ataç´ın sorgulanması dikkatleri MİT içindeki karşıt güçlerin kapışmasına çevirdi.
Mehmet Eymür, Tarık Ümit isimli emniyet muhbirini bilgi almak için kullanıyordu. Ümit, faili meçhul bir cinayete kurban gitti. Mehmet Eymür, bu kişiyi İbrahim Şahin´in adamları olan Özel Tim´den Ziya Bandırmalıoğlu ve Ayhan Akça´nın öldürdüğünü iddia etti. Bu isimler Eymür´le çatışan karşı ekibin elemanlarıydı. Şu an soruşturması yapılan Susurluk dönemi faili meçhul cinayetlerini de bu ekibin işlediği iddia ediliyor. Dolayısıyla bu ekiple kapışmış olan Mehmet Eymür´ün savcıya bu isimleri zor durumda bırakacak çok önemli bilgiler verdiği söylenebilir. Bunu güçlendiren bir gelişme de, gözaltına alınan ve tutuklanması beklenen Eymür´ün, mahkemeye dahi sevkedilmeden savcılıkça serbest bırakılmasıydı.
Savcılık sorgusunda Yavuz Ataç´a Hiram Abas cinayetinin de sorulması anlamlı. Mehmet Eymür, 26 Eylül 1990´da evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden MİT Müsteşar Yardımcısı Hiram Abas´ın sağ koluydu. Abas, 1986´da dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından MİT Müsteşar Yardımcılığı makamına getirilmişti. Özal, Hiram Abas´ın operasyoncu kişiliğini beğeniyordu ve ikinci aşamada onu MİT Müsteşarı yapacak, MİT´i asker hakimiyetinden çıkararak sivilleştirecekti. Ancak; 1988´de patlak veren ve Türkiye´de büyük siyasi çalkantılara yol açan Birinci MİT Raporu olayından sonra bu atama gerçekleşmedi. Özal´ın cumhurbaşkanı olduktan sonra bu yönde bir girişimi daha oldu. Hiram Abas, ölümünden çok kısa süre önce Özal ile bir görüşme yaptı. Ancak kısa süre sonra Abas son derece profesyonel bir suikastle öldürüldü. Cinayeti terör örgütü Dev-Sol üstlendi. Ancak ´Görevimiz Tehlike´ filmini andıran şekilde profesyonelce gerçekleşen suikast, Dev-Sol´u aşıyordu. MİT´in sivilleşmesine karşı çıkan teşkilat içindeki asker kökenlilerin suikastte payı olduğundan kuşkulanıldı. Aynı yıllarda gerçekleşen Turgut Özal´a suikast girişimleri, laiklik suikastleri gibi özel operasyonlarda hep Özel Harp Dairesi´nin (ÖHD) adı geçti, diğer adıyla da kontrgerilla. Eymür´le ve dolayısıyla Hiram Abas ve Turgut Özal´la çatışan MİT ekibinde de özel harp kökenlilerin ağırlıkta olduğu görülüyor.
Mehmet Eymür ile Şenkal Atasagun arasında MİT yönetimine hakim olma kapışmasında, Eymür´ün Eşi Janset Eymür´ün anlatımıyla kavgaya varan sürtüşme yaşandı: (Şenkal), Yavuz Ataç´ın beline silah koyarak eşimi makamında tehdit etmesine ve birbirleri ile yumruk yumruğa girmelerine neden olmuştur.
Mafya liderlerinden Alaaddin Çakıcı, Mehmet Eymür´ün hasmıydı. Refahyol devrilip, Mesut Yılmaz koalisyon hükümetinin kurulmasından sonra Çakıcı Bakan Eyüp Aşık´la görüştü. 1998´de Şenkal Atasagun´un MİT Müsteşarı olmasıyla Eymür görevden alındı. Yavuz Ataç da, Müsteşar Atasagun´un himayesi altında önemli bir yere getirildi. Yavuz Ataç, Atasagun ekibinde yer alıyor. Özel Harp Dairesi (ÖHD) kökenli asker elemanların da bu ekipte yer aldığı görülüyor. Atasagun MİT Müsteşarlığı´ndan emekli olduktan sonra görünmez oldu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli´ye danışmanlık yaptığı söyleniyor. Şenkal Atasagun ismi hep Yavuz Ataç ve Kaşif Kozinoğlu ile birlikte anıldı. Özel Kuvvetler Komutanlığı´ndan emekli olduktan sonra MİT´e geçmiş ve çok önemli görevlere gelmiş isimlerdi bunlar.
Eymür, eşi Janset hanım aracılığıyla bu ilişki ağını da deşifre etmişti: Yavuz Ataç´ı metresi Neyzi isimli kadınla birlikte yurt dışına Alaattin Çakıcı ile birlikte operasyona yollayan Şenkal Atasagun´un kendisidir. Bu ekibe bir ismi daha eklemek gerekiyor; Orhan Çobanoğlu. Kozinoğlu ve Ataç ekibinin üçüncü ismi olan Çobanoğlu MİT´ten ayrıldıktan sonra OYAK Güvenlik´in başına geçmişti. Danıştay saldırısı sırasında OYAK Güvenlik´e ait kameraların arızalı olduğunun ortaya çıktığı sırada Çobanoğlu o birimin başındaydı ve bir türlü telefonlara çıkmadı. Kozinoğlu´nun geride bıraktığı mektupta Eymür için neler yazdı, onu ancak savcılar biliyor ama onun Kozinoğlu için yaptığı tespit ortada: Teşkilatın Yeşil´i haline gelen Kozinoğlu, yaptığı bütün icraatlarından sorgulanması ve özellikle de kendisine bu müsaadeyi veren müsteşarın sorgulanması elzemdir.
Özel Harp kökenli Kozinoğlu, Ergenekon bağlantılı Odatv davasının tutuklu sanığı idi, cezaevinde şüpheli şekilde kalp krizi geçirerek vefat etti. Diğer bir Özel harp kökenli Çobanoğlu´nun adı Cumhuriyet tarihinin en büyük provokasyonlarından biri olan Danıştay saldırısında kamera karartma olayında geçiyor. Danıştay saldırısı günü ile bir önceki güne ait olan, yani saldırının arka planını aydınlatabilecek kritik iki güne ait kamera kayıtlarına ulaşılamadığı ortaya çıkmıştı. Çobanoğlu´nun adı işte bu olayda geçiyor. Diğer Özel Harp kökenli MİT´çilerin ise önümüzdeki günlerde faili meçhul cinayetler soruşturmasında sorguya çağrılması bekleniyor.
Eymür ve Ataç´ı sorgulayan Savcı Hakan Yüksel´in ayrıca eski MİT yöneticilerinden Şenkal Atasagun, Mikdat Alpay ve Nuri Gündeş ile MİT´teki Özel Harp kökenlilerden Orhan Çoban´ın, emniyet yöneticilerinden ise İçişleri eski Bakanı Mehmet Ağar ile eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan´ın, eski mafya liderlerinden de Alaattin Çakıcı´nın ifadelerini de alacağı ileri sürülüyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
ESKİ MİT GÖREVLİSİ ATAÇ´IN SORGU AYRINTILARI |
Eski Özel Harekat polisi Ayhan Çarkın´ın itirafları üzerine başlatılan faili meçhul cinayetler ve Susurluk soruşturması kapsamında, Milli İstihbarat Teşkilatı´nın (MİT) Dış Operasyonlardan Sorumlu eski Daire Başkan Yardımcısı Yavuz Ataç, savcı Hakan Yüksel´e ´şüpheli´ sıfatıyla dün ifade verdi. Devrimci Karargâh soruşturması kapsamında tutuklanan eski polis müdürü Hanefi Avcı´nın, ?Çakıcı´ya kırmızı pasaport verdi? dediği Ataç´a, efsane MİT ajanı Hiram Abas´ın 1990 yılında evinin önünde kurşunlanarak öldürülmesi ve Abdullah Çatlı ile ilişkisi, dönemin Başbakanı Tansu Çiller´in eşi Özer Çiller´in devlet yönetimindeki etkisi ve Mehmet Ağar´ın PKK ile mücadele adı altında işlenen faili meçhul cinayetlerdeki rolü soruldu.
Bir süre önce aynı soruşturma kapsamında ifade veren eski MİT Kontr-Terör Daire Başkanı Mehmet Eymür´ün yardımcısı olan Ataç, altı sayfalık ifadesinde Özer Çiller´in devlet yönetiminde resmî olarak görev yapmadığı halde çok etkili olduğunu aktardı. Ataç´ın ifadesine göre, Mehmet Ağar´ın da Özer ve Tansu Çiller üzerinde etkisi vardı. Ataç´ın savcıya aktardığı konulardan biri de Ağar´ın kendi başına hareket etmediği ve devlet görevlisi olarak, verilen emirleri yerine getirdiği. Savcı Yüksel, Yavuz Ataç´a, ´Yeşil´ kod adlı Mahmut Yıldırım´ın kimin emrinde çalıştığını, MİT´te ne kadar süre görev yaptığını ve hangi operasyonlara katıldığını da sordu.
Ömer Lütfü Topal´ın ölümüyle ilgili bildiklerini de savcıya aktaran Ataç, Topal cinayetinin özel harekâtçılar tarafından işlendiğine dair o dönemde istihbarat aldıklarını, hatta Sedat Bucak´ın yeğeni Fatih Bucak´ın cinayetle ilgili MİT´e bilgi verdiğini aktardı. Öte yandan Ataç´a MİT´çi Tarık Ümit´in ölümü ile ilgili sorular da yöneltildiği belirtildi.
Çakıcı MİT´te eğitildi
Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, Susurluk Komisyonu´na verdiği ifadede Ataç´ın başka bir suçtan cezaevinde bulunan Alaattin Çakıcı´yı koruduğunu, kolladığını ve yurtdışına çıkması için kırmızı pasaport almasına yardımcı olduğunu anlatmıştı. Ataç, bu iddia için Çakıcı´nın MİT´te bazı operasyonlara katıldığını, kurumun tesislerinden yararlandığını ve görevle ilgili eğitim aldığını anlattı. Ataç, Çakıcı´ya pasaport hazırlaması hususundaki soruya ise cevap vermedi.
Hiram Abas, Çatlı ile çok yakındı
Yavuz Ataç, 26 Eylül 1990´da evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Hiram Abas´ın Çatlı ile ilişkisi ve MİT içindeki rolü ile uluslararası bağlantılarını da savcıya anlattı. Abas´ın Abdullah Çatlı ile yakın olduğu Susurluk Raporu´nda da belirtilmişti. Adliyeden ayrılırken gazetecilere konuşan Ataç, ?Mehmet Eymür´ün ifadesini aldılar bana sormayacaklar mı? Bazı hususların aydınlatılması lazım? dedi.
İfade verme sırası Alaattin Çakıcı´da
Mehmet Eymür´ün Ankara Özel Yetkili Savcısı Hakan Yüksel´e verdiği ifadede ?MİT bünyesinde bulundu. Ancak çok mühim iş ve eylemlerde kullanmadık? dediği Alaattin Çakıcı´nın faili meçhul cinayetlerle ilgili soruşturma kapsamında ifade vereceği öğrenildi. Eymür, ifadesinde Çakıcı, için şu iddialarda bulunmuştu: ?MİT´e geri dönmemden sonra yardımcım Yavuz Ataç´a Alaattin Çakıcı ile irtibatını kesmesini söyledim. Hatta Ataç´a ´Çakıcı´yı bu hale biz getirdik, adam bakanlara, devlet görevlilerine posta koyuyor, bunu bizim pasifize etmemiz lazım. Yoksa sıkıntı doğuracak. Kendi kafasına göre iş adamlarına suikast yapmak için planlar yapıyor´ dedim. Yavuz Ataç, Alaattin Çakıcı´ya bildirmiş, bu yüzden o da bana düşman oldu ve bana haber göndererek benim çocuğumun kafasını koparmakla tehdit etti.? Çakıcı, bu iddiaları cezaevinden yaptığı 10 sayfalık açıklamayla yalanlamıştı. (Taraf)
(13 Aralık 2011, 10:51)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Ayhan Çarkın´ın Susurluk cinayetlerine dair itirafları ve yürütülen soruşturma manşetlerimiz
Susurluk skandalı ve cinayetlerine dair çeşitli devlet kurumlarınca hazırlanan raporlar
İşte Eymür´ün 9 sayfalık ifadesi
Özel Harp Dairesi ile ilgili manşetlerimiz
Özel Harp Dairesi sayfamız
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap