Dost tarikatı lideri Emekli Binbaşı İhsan Güven ile eşi Sibel Güven´in Tuzla´daki evlerinde öldürülmesine ilişkin 7 sanığın yargılandığı davada, ´Ergenekon´ davasının tutuklu sanıklarından Ergün Poyraz ve Habip Ümit Sayın´ın tanık olarak dinlenmesine karar verildi.
Dost Tarikatı davasının yolu da adım adım Ergenekon´a çıkıyor
Ergenekon iddianamesinin 659-660. sayfalarında Ergün Poyraz bölümünde bahsi geçen, Dost tarikatı lideri Emekli Binbaşı İhsan Güven ile eşi Sibel Güven´in Tuzla´daki evlerinde öldürülme olayının görüldüğü davada, ´Ergenekon´ davasının tutuklu sanıklarından Ergün Poyraz ve Habip Ümit Sayın´ın tanık olarak dinlenmesine karar verildi. Duruşmada sanıkların Ergenekon davası kapsamına alınmaktan korkmaları dikkat çekti. Duruşma sonunda mahkemenin verdiği karara göre, 2´si Ergenekon tutuklusu 4 tanığın ifadeleri Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz´ün belirlediği 17 maddelik ayrıntılara göre alınarak tüm dosya, üzerinde tekrar değerlendirme yapması için Zekeriya Öz´e gönderilecek. Savcı Öz´ün değerlendirmesine göre Dost Tarikatı davası Ergenekon davası ile birleştirilebilir. Ergenekon davasına bakan 13. Mahkeme, Dost Tarikatı davasına bakan 14. Mahkeme´nin davaların birleştirilmesi ilişkin talebini daha önce reddetmişti.
14. mahkeme Savcı Öz´den belgeleri talep etmişti
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan iddianamede, maktül İhsan Güven ile Sibel Güven`in öldürülmeleri olayının geçmesinden ötürü bu cinayetle ilgili Ergenekon dosyasında bulunan tüm belge ve bilgilerin İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz`e yazı yazılarak istenilmesine 22.10.2008´de karar vermişti. Mahkeme ayrıca, Ergenekon davasının hukuki ve fiili irtibatlarının göz önüne alınarak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi`ne yazı yazılarak Dost Tarikatı davasının, Ergenekon terör örgütü davası ile birleştirilmesi konusunda görüşünü bildirmesini istemiş, 14.11.2008´de durumu görüşen İstanbul 13. Ağır Ceza mahkemesi heyeti ise bu talebi bu aşamada uygun görmeyerek reddetmişti.
Dost Tarikatı davasıyla tüm bilgi ve belgeler Zekeriya Öz tarafından 14. Mahkeme´ye gönderildi
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Abdülselam Tutal, Burhanettin Yalçın, Burak Çileli, Selim Aydın, Emin Koçhan katıldı. Duruşmada Mahkeme Heyeti Başkanı Erkan Canak, Ergenekon soruşturması sırasında, İhsan Güven ve Sibel Güven´in öldürülmesiyle ilgili ele geçen tüm bilgi, belge ve dokümanların, talepleri üzerine İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz tarafından gönderildiğini belirtti.
Zekeriya Öz, raporunda 17 madde halinde sıraladığı ayrıntıların soruşturulmasını 14. Mahkeme´den talep etti
İstanbul Cumhuriyet Savcılığının yazısıyla 1 klasör dolusu evrak ve 9 sayfadan oluşan rapor gönderildiğini ifade eden Başkan Canak, Savcı Zekeriya Öz´ün imzası bulunan raporda, İhsan Güven cinayetiyle ilgili 17 madde sıralandığını kaydetti.Başkan Canak, raporda sonuç olarak, ´Ergenekon´ davasının tutuklu sanıklarından Ergün Poyraz ve Habip Ümit Sayın ile şarkıcı Çelik Erişçi ve Ayşe Ersoy´un dinlenerek olayın aydınlığa kavuşturulmasının talep edildiğini kaydetti.Raporda, maddeler halinde sıralanan hususlarla ilgili belirtilen kişilerin mahkeme huzurunda dinlenmesi ve bu açıdan dosyanın tamamının yeniden değerlendirilmesi gerektiğinin belirtildiğini söyleyen Başkan Canak, akabinde ifadelerin değerlendirilmek üzere Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesinin talep edildiğini tutanağa geçirdi.
Ara karar
Mahkeme Heyeti Başkanı Erkan Canak, aranın ardından ara kararları açıkladı.Ara kararda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca mahkemeye gönderilen mavi kaplı klasör ve 2 Aralık 2008 tarihli 9 sayfadan oluşan rapora ek olarak, Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz´ün yazdığı 7 sayfalık bir raporun mevcut olduğu kaydedildi.Buna göre, ´Ergenekon´ davasının tutuklu sanıklarından Ergün Poyraz ve Habip Ümit Sayın´ın tanık sıfatıyla dinlenmelerine karar veren Mahkeme Heyeti, tanıklar Çelik Erişçi ve Ayşe Ersoy´un da duruşmaya zorla getirilmelerini hükme bağladı.Mahkeme, Poyraz ve Sayın´ın duruşmada tanık sıfatıyla hazır bulundurulmaları için müzekkere yazılmasını ve Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz tarafından mahkemeye gönderilen hususların tanıklara sorulmasını kararlaştırdı.
Dost Tarikatı davası iddianamesinde sanıklara istenen cezalar
Dava iddianamesinde, terör örgütü İBDA-C üyesi oldukları belirtilen tutuklu sanıklar Abdülselam Tutal, Burak Çileli, Selim Aydın, Emin Koçhan ve Burhanettin Yalçın´ın, TCK´nın 146/1. maddesi uyarınca anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek suçundan ölünceye kadar uygulanmak üzere müebbet ağır hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor. Sanıklardan Ali Ekşi´nin yasadışı örgüte yardım ve yataklık etmek suçundan 4.5 ile 7.5 yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, Serkan Aydoğmuş´un da örgüt propagandası yapmak suçundan 1 ile 5 yıl arasında ağır hapis cezası alması talep ediliyor.
Şarkıcı Çelik için mahkemeden celp!
Emekli Binbaşı İhsan Güven ile eşi Sibel Güven´in evlerinde öldürülmesine ilişkin 7 sanığın yargılandığı davaya şarkıcı Çelik ile iki Ergenekon sanığının ismi karıştı. Emekli Binbaşı İhsan Güven ile eşi Sibel Güven´in Tuzla´daki evlerinde öldürülmesine ilişkin 7 sanığın yargılandığı davaya bakan mahkeme, tanık beyanları tamamlandıktan sonra dosyanın yeniden değerlendirilmek üzere Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz´e gönderilmesini kararlaştırdı.
Sanıkların Ergenekon davası kapsamına alınma korkusu
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan Abdülselam Tutal, hakkındaki suçlamayla ilgili tek bir delil olmadığını savunarak, ´Ne şeriatçı ne terör örgütü ne de Ergenekon üyesiyim. Kendi başıma Müslüman birisiyim´ dedi. Tutuklu sanık Burhanettin Yalçın da Güven çiftinin öldürülmesine ilişkin olay yeri kasetlerinin bulunmamasına dikkati çekerek, emniyette kendisine işkenceyle bazı ifadeler imzalatıldığını iddia etti. Yalçın, yargılandıkları bu davanın ´Ergenekon´ davasıyla birleştirilmemesini istedi. Burak Çileli ise 5 yıldır tutuklu olduğunu belirterek, ´Ergenekon ile birleştirme talebi kimden geldi merak ediyorum. Dosyayı Ergenekon çorbasının çeşnisi yapma teşhisi büyük ihtimalle iddia makamının talebidir. Ancak işin içinde başka eller de olabilir. Eğer İhsan Güven ve eşini Ergenekon´un öldürdüğü kanaatindeyseniz, bizim bu davada suçsuzluğumuz ortaya çıkmış demektir. Ergenekon korkuluğunu bizim üzerimizden büyütecekseniz de o başka´ diye konuştu.
Tanıkların ifadeleri alındıktan sonra dosyanın tamamını yine Zekeriya Öz değerlendirecek
Verilen aranın ardından Mahkeme Heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına hükmetti. Mahkeme Heyeti, tanık olarak dinlenmesine karar verilen ´Ergenekon´ davasının tutuklu sanıklarından Ergün Poyraz ve Habip Ümit Sayın ile şarkıcı Çelik Erişçi ve Ayşe Ersoy´un beyanları tamamlandıktan sonra dosyanın tamamının yeniden değerlendirme yapılması açısından İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz´e gönderilmesini kararlaştırdı. ( Star)
Dost Tarikatı cinayetleri nedir?
Emekli subay İhsan Güven ve eşi Sibel Güven, 3 Mayıs 2004 günü Tuzla´daki evlerinde öldürülmüş olarak bulunmuştu. Cinayetin, radikal dinci İBDA-C örgütü tarafından üstlenilmesi üzerine, operasyonlara başlayan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, 13 kişiyi gözaltına aldı. Yasadışı İBDA-C örgütü üyesi zanlıların sorgusu sonucunda, 3 kişinin cinayeti üstlendikleri öğrenildi. Olayda kullandıkları silahı denize attıklarını söyleyen 3 zanlının gösterdikleri yerde yapılan aramada silah bulunamadı. 17 Mayıs 2004´te zırhlı Akrep aracıyla Tuzla´daki eve getirilen zanlılara olay yerinde tatbikat yaptırılmış, zanlılar, soğukkanlı bir şekilde İhsan Güven ve eşini nasıl öldürdüklerini, DGM savcısının da katıldığı tatbikatta anlatmışlardı. Tarikatın, popçu Çelik Erişçi, İskender Doğan, Uzay Heparı ve ailesi gibi ünlü isimlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda müridi olduğu biliniyor. Sibel Güven´in Pendik İmam Hatip Lisesi´nde felsefe öğretmenliği yaptığı öğrenildi. İhsan Güven, 27 Mayıs ihtilalinde ordudaki görevinden emekliye sevk edilir. Çevresinde toplanan grupla birlikte Tekirdağ Yeniçiftlik´teki bir evde toplantılara başlar. Bu toplantıların yapıldığı evin duvarında Emre olarak adlandırılan bir kişinin fotoğrafı yer almaktadır. Tanrı´ya inanmadıkları iddia edilen bu grubun lideri olan ve gerçek ismi bilinmeyen ´Emre´ ölünce, tarikat içindeki en üst kademe olan ´Emre´lik mertebesine İhsan Güven geçer. O tarihten itibaren de İhsan Güven, ´İhsan Emre´ olarak anılmaya başlar. ´Emre´, grubun inançlarına göre Tanrı mertebesinde bir kişi. Grup Allah´a ve hiçbir Peygamber´e inanmıyor. Hiçbir kutsal kitaba inanmadıkları için de kendilerine özel kitaplarına göre hareket ediyor.
Olayı üstlenen İBDA-C ve ilginç cinayet gerekçesi
Güven çiftinin öldürülmesinin ardından bir gazeteye gönderilen mailde olayı İBDA-C terör örgütü üstlenmişti. Örgütün Kartal Cezaevi´nde yatan lideri Salih İzzet Erdiş´in (Salih Mirzabeyoğlu) İBDA Yayınları´ndan 2003´te çıkarttığı, ´Telegram-Zihin Kontrolü´ isimli kitabında, kendisine uygulanan zihin kontrolü ve işkence sonunda intihara kalkışmasından, İhsan Güven´i sorumlu tuttuğu ortaya çıktı. Örgütün internet sitesi www.akademya.org´da kitabın tanıtımıyla ilgili bölümde, şu ifadeler dikkat çekiyor; ´Peki İBDA Mimarı´na ´Telegram işkencesini´ uygulayanlar kimlerdi? Eserin ´Perde Arkası´ başlıklı Levhası´nda, kimlikler ifşa ediliyor. Bizzat İBDA Mimarı´na bu saldırıyı yapanlar, yani ´Dost Tarikatı´ zümresi ve onların elebaşı, çete lideri İ.G., kendi ifadeleriyle eserde konuşturuluyor...´ Burada geçen İ.G.´nin İhsan Güven olduğu ileri sürülüyor. Telegram-Zihin Kontrolü isimli kitapta, Telegram´ın Türkiye´deki ayağı olarak, Dost Tarikatı ve lideri hedef gösteriliyordu.
Ergenekon sanığı Ergün Poyraz´dan Dost tarikatı cinayetlerine ışık tutan belge bilgi ve açıklamalar
27 Temmuz 2007´deki Ergenekon operasyonunda gözaltına alınan Ergün Poyraz, Dost Tarikatı cinayetleri davasının Ergenekon Terör Örgütü ile bağlantısı ihtimaline yolaçmış, iddialar Ergenekon iddianamesinin 659 ve 660. sayfalarındaki Ergün Poyraz bölümünde yeralmıştı. Poyraz´ın evinde ele geçen ´Ercüment Mitçi´ başlıklı notta şu ifadeler yer alıyordu: ´İ. Güven, Oğuz Hanlı ´nın telkinleri ile öldürüldü. Erken dönmeseydim ben de İ.Güven ile birlikte öldürülecektim. Ankara ´da beni tuvalete bile yalnız göndermeyen korumalar, Tuzla ´da yanıma gelmemek için binbir numara çektiler.´ Bundan başka Ergün Poyraz, ´Tarikat, siyaset, ticaret ve cinayet Masonlarla El Ele´ kitabında İhsan Güven cinayetini anlatarak Hablemitoğlu cinayetindeki benzerliklere dikkat çekerek çelişkilere değinmişti. ´Polis iki olay yerinde de iki adet boş kovan buldu. İki olayı da İBDA-C üstlendi. Her iki olayda da ´gömlekli´ tabir edilen mermi kullanıldı. Bu mermiyi Polisle irtibatı olmayan kimse rahatça elde edemez.´
Ergün Poyraz mahkeme savunmasında İhsan Güven´in mektuplarından bahsetmişti
25 Kasım 2008´de yapılan 19. Ergenekon duruşmasında Ergün Poyraz savunmasını yapmıştı. Öldürülen Dost tarikatı lideri binbaşı İhsan Güven´e ait belge ve bilgilerin bilgisayarında olduğunu kabul eden Poyraz, “İddianamede o belgelerin içeriği gizlenmiştir. Oysa belge dedikleri İhsan Güven´in sağlığında Cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar ve diğer devlet görevlilerine yazdığı mektuplardır. Bu mektuplar petrol Türkiye´deki irticai faaliyetler hakkındaydı. Ölümünden sonra yakınında bulunan kişiler tarafından bana getirildi. Kaynağımı açıklayamam. Kitabımda yazdım” diye konuşmuştu.
Abdullah Harun
(25 Şubat 2009)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: