İkinci Ergenekon davasının 144. duruşması başladı. Duruşmada söz alan tutuklu sanık ve CHP milletvekili Mustafa Balbay, mahkeme heyetine hakkında yeni bir delil olup olmadığını sordu. Tutuklu yargılanmasını eleştiren Balbay, savunması sırasında Boğaziçi Üniversitesi´nde görevli bilirkişilere hazırlattığı raporun dikkate alınmadığını iddia etti.
İkinci Ergenekon´da 144. duruşma
İkinci Ergenekon davasının 144. duruşması başladı. Duruşmada söz alan tutuklu sanık ve CHP milletvekili Mustafa Balbay, mahkeme heyetine hakkında yeni bir delil olup olmadığını sordu. Tutuklu yargılanmasını eleştiren Balbay, savunması sırasında Boğaziçi Üniversitesi´nde görevli bilirkişilere hazırlattığı raporun dikkate alınmadığını iddia etti.
Ergenekon davasına İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde 144. duruşma ile devam ediliyor. Davanın bu günkü duruşmasında söz alan tutuklu sanıklardan Mustafa Balbay, Boğaziçi Üniversitesi´ne hazırlattığı raporun dikkate alınmadığını öne sürdü. Raporda ´Dijital veriler üzerinde her türlü oynamaya açık´ ifadesine yer verildiğini belirten Balbay, Siz bunu dikkate almadınız. Biz de sizden yeni bir bilirkişi raporu talep ettik. dedi. Kendisinden ele geçtiği iddia edilen dijital verilere ilişkin bilirkişi raporunun hala mahkemeye gelmediğini belirten Balbay, Aradan 9 ay geçti. Siz özel bir mahkemeniz. Bir kurum mahkemeye 15 gün içinde cevap vermezse siz bunu suç sayabilirsiniz. 15 gün içinde cevap vermek zorunda en azından gerekçesini söylemek zorunda. Bizi tutuklu yargılıyorsunuz. Bilirkişi raporunun mahkemeye gelmemesi benim kusurum mu, yoksa sizin kusurunuz mu, yoksa önemsemiyor musunuz? diye konuştu.
Silivri Cezaevi´nde kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Oda TV davasının tutuklu sanığı MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu´nu tanımadığını söyleyen Balbay, Ancak devletin değişik kadrolarında görev almış bir kişinin bu tür suçlamayla karşı karşıya kalmasıyla içindeki yıkımı hissedebiliyorum. dedi.
İzmir´den 500 bin´e yakın seçmenin oyunu aldığını belirten Balbay, Kendimi bu ülkeye hizmet edebilecek en ideal yaşta ve konumda hissediyorum. Bütün gazetecilik birikimimin yanında siyasetçi olarak bu ülkeye hizmet etmek istiyorum. Siyasetçi olarak kendimi başka duygular içinde hissediyorum. Neyimden şüpheleniyorsunuz? TBMM´nin üzerine aldığı çok ağır bir görev. Ben de milletvekili olarak görevlerimi ve sorumluluklarımı yerine getirmek istiyorum. ifadesini kullandı.
Levent Ersöz: Yurt dışına kaçmadım
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen ikinci Ergenekon davasında, Silivri Devlet Hastanesi´nin Selimpaşa´da bulunan ek binasında uzun süredir tedavi altında bulunan tutuklu sanık Levent Ersöz, doktor nezaretinde duruşmaya getirildi. Kendisi için ´kaçtı´ şeklinde haberler yapıldığını söyleyen Ersöz, Ben yurt dışına kaçmadım. O dönemde Rusya vizesi aldım. Görev icabı Rusya´ya gittim. Soruşturma devam ettiği sırada dönmedim. Avukatlarım, ortalığın biraz daha sakinleşmesini beklememizin uygun olacağını söylediler. dedi. Mahkemede söz alan Levent Ersöz, internet andıcı davasından sanık Tümgeneral Mustafa Bakıcı´nın yurt dışına kaçtığına ilişkin haberlerin geçmiş dönemde kendisi için de yapıldığını söyledi. Ersöz, Ben yurt dışına kaçmadım. O dönemde Rusya vizesi aldım. Görev icabı Rusya´ya gittim. Soruşturma devam ettiği sırada dönmedim. Avukatlarım, ortalığın biraz daha sakinleşmesini beklememizin uygun olacağını söylediler. Daha sonra rahatsızlandım. Gelir gelmez de göz altına alındım. Benimle ilgili de ´kaçtı´ dediler. Amaç ´General kaçar, savaşamaz´ imajı yaratmak. Ben kaçmadım. Türk askeri kaçmaz, Türk generali kaçmaz. Bu halde nasıl kaçayım? Yürüyemiyorum. ifadesinde bulundu.
Ameliyat olmak üzere gittiği hastanede kendisini gözaltına almak isteyen polislerden ameliyattan sonra gözaltına alınmayı talep ettiğini söyleyen Ersöz, Eğer kabul etseler bugün bu durumda olmayacaktım. Şimdi vücudum enfeksiyon deposu. diye konuştu.
Ankara´da Kent otelde düzenlenen bir toplantıya katıldığını belirten Ersöz, Ayrıca Liman lokantasında da Ömer Faruk Eminağaoğlu ve Mehmet Şenay isimli Yargıtay savcısı ile yemek yedik. Ama bu toplantıda iddia edildiği gibi Ergün Poyraz yoktu.dedi. Tuncay Özkan´la görüştüğü iddialarının da doğru olmadığını dile getiren Ersöz, Özkan ile de görüşmedim. iddia edildiği gibi bir darbe planı da yapılmadı. Hatta düşünülmedi de. ifadesini kullandı.
Ölmek istemediğini söyleyen Ersöz, Yaşamak istiyorum. Bu ucu açık davanın sonunu görmek istiyorum. Bize kötülük yapanların sonunu görmek istiyorum. Sonum Kaşif Kozinoğlu ve Kuddusi Okkır gibi olmasın. Eğer böyle giderse üçüncü ölüm olayı buradan çıkacak. Bu tablonun yaşanmasında sizin kararlarınız etkili olacaktır. Artık tükendim. Dayanacak gücüm kalmadı. Hastanede iki kere kafa üzeri düştüm. Düştüğümde dilimi ısırdım ve dilim soluk borumu tıkamış. Bu davanın sonunu görmek istiyorum. sözleriyle tamamladı.
Ersöz daha sonra sağlık görevlileri nezaretinde ambulansla hastaneye gönderildi.
Sanık Fatih Hilmioğlu ise, darbeye zemin hazırlama suçlamalarına ise, Darbe yapmak o kadar kolay bir şey değil. Bu salondaki sanıklara bakın bunlar mı darbe yapacak? Buradaki 10-15 kişiyle darbe yapılacaksa yemeklerden önce mi sonra mı bilemem ama günde 3 öğün darbe yapılır. diye konuştu.
Tutuklu sanık Mustafa Dönmez´in Başkan Hasan Hüseyin Özese, üye hakimler Sedat Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk hakkındaki reddi hakim talebi de duruşmaya kısa bir ara verildikten sonra reddedildi. ( Cihan)
İbrahim Şahin: Her dönem yolunu bulur
İkinci ´Ergenekon´ davasının tutuklu sanıklarından eski Özel Harekatçı İbrahim Şahin, mahkemedeki savunmasında Ayhan Çarkın´ın iddialarına yanıt verdi, eski vekillerden Mustafa Bayram ile ilgili yeni iddialar ortaya attı. İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin, eski özel harekat polislerinden Ayhan Çarkın´ın Ankara´da yürütülen faili meçhul cinayetlerle ilgili soruşturma kapsamındaki ifadelerini eleştirdi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada konuşan Şahin, Ankara´da yürütülen faili meçhul cinayetlere ilişkin soruşturma kapsamında verdiği ifadeye değindi. Eski özel harekat polislerinden Ayhan Çarkın´ın verdiği ifadeler nedeniyle Ankara´ya çağrıldığını belirten Şahin, şunları kaydetti:
Ayhan Çarkın denilen bir tane kokainman, ucube ucube suçlamalarda bulunuyor. Çarkın, faili meçhullerle ilgili öldürenlerden dört kişinin adını vermiş. Bunların dördü de yaşamıyor. Oradaki savcıya, ´Bu kokainmanın, eroinmanın söylediklerini destekleyen ikinci bir kişi gösterin. Söylediklerine nasıl inanıyorsunuz?´ dedim. Ben Çarkın´ın ifadelerini reddedince savcı bir yanıma ´Ergenekon´ iddianamesini, diğer yanıma da Susurluk raporunu koydu.
Ömer Lütfi Topal ve Behçet Cantürk´ün öldürülmesi
Ankara´daki savcının, Ömer Lütfi Topal´ın öldürülmesi olayını sorduğunu belirten Şahin, şöyle devam etti:
(Polisleri Ankara´ya sen götürmüşsün) dedi. İstanbul Emniyeti, olayla ilgisi olmadığını belirterek, ´alın siz de sorgulayın´ diye polisleri bana teslim etti. Savcıya, Topal´ın öldürülmesi davasından yargılanmadığımı söyledim. Behçet Cantürk´ün ölümünü sordular. Faili meçhul cinayetler uluslararası istihbarat örgütlerinin oyunudur. Bunların en önemlileri de CIA ve Mossad´dır. Cantürk´ün ölümünden sonra uyuşturucu trafiğinde bir numaralı kişi Mustafa Bayram oldu. Halen de devam etmektedir. Van´daki Bayram Otel depremde yıkıldı. Gazeteden okuyorum, kontrol edilmeden sağlam raporu verilmiş. Şimdi Bayram da cemaatçi olmuş. Her dönem yolunu bulur.
Şahin, bu davada da, Ankara´daki ifadesinde de Susurlukun sorulduğunu dile getirerek, Ben hangi mahkemede yargılanıyorum. Derdimi anlatamadım, Ankara´da tutukladılar beni. Bir ay sonra tutuklulukta üç yılım bitiyor dedi.
Duruşmada daha sonra taleplere ilişkin görüşünü açıklayan savcı Mehmet Ali Pekgüzel, tutuklu sanıklardan Mehmet Dalagan´ın tahliyesine karar verilmesini istedi.Duruşmaya ara verildi.
ARA KARARLAR
23.11.2011 - 01:13 İkinci Ergenekon davasında dosya kapsamı, delil durumu ve tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak yaklaşık 3 yıldır tutuklu yargılanan sanık üsteğmen Taylan Özgür Kırmızı tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde 18´i tutuklu 118 sanığın yargılandığı ikinci Ergenekon davasının 144. duruşmasında yaklaşık 4,5 saatlik aranın ardından Başkan Özese, oy birliği ile aldıkları kararı açıkladı.
Sanık Hasan Atilla Uğur´un istediği hastaneye sevk edilmesine ilişkin taleple ilgili olarak karar merciinin mahkeme olmadığı belirtilirken bu talebe ilişkin dilekçenin, bir değerlendirme yapılması için Uğur´un tutuklu bulunduğu cezaevi idaresine gönderilmesine karar verildi.
Ayrıca hastane tarafından Geniz kanseri teşhisi konulan tutuksuz sanık Yusuf Erikel´in mevcut rahatsızlığıyla ilgili yurtdışında tedavisinin yapılması için geçici olarak yurtdışı yasağının kaldırılması kararlaştırıldı.
Tuncay Özkan´ın avukatı Gizem Öcalan´ın talebini kabul eden mahkeme heyeti, Maltepe İlçesi´nde bir kısım sanıkların cep telefonlarının baz sinyalleri gönderdikleri celp edilen HTS raporlarından anlaşılan söz konusu konuşmaların bazların hangi sektöründen yapıldığının araştırılmasını karar verdi. Söz konusu bazların bulunduğu yerlerde bulunan sosyal faaliyet alanları, dernek, lokal gibi toplantı yerleri olup olmadığı konusunda araştırma yapılmasına karar veren mahkeme heyeti, baz istasyonlarının bulunduğu kapsama alanlarının bulunduğu yerlerde keşif yapılmasına ve bu konuda bilirkişi incelemesi yapılması için üye hakim Hüsnü Çalmuk´un naip hakim olarak görevlendirilmesini kararlaştırdı.
Mahkeme, Türk Silahlı Kuvvetleri´nde Askeri Şura öncesinde şuraya katılacak olan orgenerallerin kendi aralarında toplantı yapması gibi bir teamül bulunup bulunmadığının da Genelkurmay Başkanlığı´ndan sorulmasını karara bağladı. Böyle bir teamülün bulunduğunun bildirilmesi halinde bu toplantıda konuşulanların tutanak altına alınıp alınmadığının da mahkemeye bildirilmesi istenen kararda, Tutanak altına alınıyorsa 3 Aralık 2003 tarihindeki YAŞ öncesi yapılan toplantı tutanağının mahkemeye gönderilmesine ve yazılacak olan müzekkereye, sanık Hurşit Tolon´un bu toplantıda konuşulanların kayıt alındığı beyanını içerir duruşma tutanağının eklenmesine karar verildi. denildi.
Ağar´ın Susurluk mahkumiyet kararı istendi
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi´ne yazı yazılmasına karar veren mahkeme heyeti, Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar hakkında verilen gerekçeli mahkumiyet kararının istenmesini karara bağladı.
Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı´ndan tutuklu sanıklar Levent Ersöz ve Hasan Atilla Uğur´un tespit edilen nihai sağlık durumlarının sorulmasına hükmedilirken sanıkların sağlık durumlarına ilişkin raporların da mahkemeye gönderilmesi karara bağlandı.
TAYLAN ÖZGÜR KIRMIZI TAHLİYE EDİLDİ
Dosya kapsamı, delil durumu ve tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak yaklaşık 3 yıldır tutuklu yargılanan sanık üsteğmen Taylan Özgür Kırmızı´nın tahliyesine karar verildi. Sanık Kırmızı hakkında ayrıca yurtdışına çıkış yasağı da konuldu. Soruşturma kapsamında davanın tutuklu sanığı eski Özel Harekat Dairesi Başkan vekili İbrahim Şahin´in evinde tedhiş raporu bulunmuştu. Raporda Alevi-Bektaşi Derneği yöneticileri ile Ermeni cemaati liderine yönelik suikast planları ve krokiler yer alıyor. Ayrıca bu suikasti işleyecek olanların isimlerinin yer aldığı S1 suikast listesi de bu rapor içinde bulunuyor. Listede sadece teğmen ve polis memurlarının ismi yer alırken teğmen isimlerini sanık Taylan Özgür Kırmızı´nın, polis isimlerini de Servet Kaynak´ın temin ettiği ileri sürülüyor. Kırmızı´nın tahliye kararı ile birlikte İkinci Ergenekon Davası´nda tutuklu sanık sayısı da 17´ye düştü.
BALBAY VE HABERAL´IN TUTUKLULUK HALLERİNE DEVAM
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ve CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal´ın da aralarında bulunduğu 17 sanığın tutukluluk halinin devamını kararlaştıran mahkeme heyeti duruşmayı 5 Ocak 2011 tarihine erteledi. ( Cihan)
(22 Kasım 2011), son güncel.: (23 Kasım 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: