Eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde bir emekli askerin ifadesine başvuruluyor. Operasyon kapsamında Atatürk Havalimanı´nda TAV´ın bir birim müdürünün ofisinde arama yapılırken yine aynı havalimanında çalışan bir teknisyenin de sorgulandığı öğrenildi. İlerleyen saatlerde bu teknisyen gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında 28 Eylül´de 16 kişi gözaltına alınmış, 4´ü muvazzaf asker, 7 zanlı tutuklanmıştı.
Yazıcıoğlu´nda yeni operasyonlar
Eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde bir emekli askerin ifadesine başvuruluyor. Operasyon kapsamında Atatürk Havalimanı´nda TAV´ın bir birim müdürünün ofisinde arama yapılırken yine aynı havalimanında çalışan bir teknisyenin de sorgulandığı öğrenildi. İlerleyen saatlerde bu teknisyen gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında 28 Eylül´de 16 kişi gözaltına alınmış, 4´ü muvazzaf asker, 7 zanlı tutuklanmıştı.
Eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde bir emekli askerin ifadesine başvuruluyor.Soruşturma kapsamında, ifadesine başvurulmak üzere emniyete çağrılan emekli bir askerin Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne geldiği ve ifadesinin alınmasına başlandığı bildirildi.
ARAMA YAPILIYOR
Eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Atatürk Havalimanı´nda TAV´ın bir birim müdürünün ofisinde arama yapılıyor. Soruşturmayı yürüten savcılığın talimatıyla Atatürk Havalimanına gelen emniyet ekipleri, TAV´ın bir birim müdürünün ofisinde arama başlattı.
TEKNİSYEN DE SORGULANIYOR
Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Terminali´nde çalışan K.K. isimli bir teknisyenin eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin sorgulandığı öğrenildi. İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, emekli bir askerin ardından Atatürk Havalimanı´nda çalışan bir uçak teknisyenin ifadesine başvurdu belirtildi. Teknisyenin 6 ay önce kaza yapan helikopterin sahibi olduğu şirketten ayrılıp başka bir özel uçak şirketinde işe başladığı öğrenildi.
TAV´DAN AÇIKLAMA
TAV Havacılık, Eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, Kaza kırım ekibinde bulunmuş olan teknisyenimiz ile ilgili bilgi almak üzere bugün Emniyet Birimleri TAV Havacılık Hangarları´nı ziyaret etmiştir. açıklaması yaptı.TAV yetkilileri, daha önce bu kaza ile ilgili devlette çalışan şu an kendi personeli konumundaki emekli astsubay teknisyen K.K.´nın soruşturmasının geçmiş döneme ilişkin olduğu, halihazırdaki görevi ile hiçbir ilgisi bulunmadığı vurgulandı.
TEKNİSYEN GÖZALTINA ALINDI
BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği kaza ile ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan helikopter şirketinin teknisyeni K.K. Malatya´ya getirilecek. Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri Atatürk Havalimanı´nda çalışan emekli astsubay teknisyeni K.K. gözaltına alındı. Daha önce Yazıcıoğlu´nun helikopteri kiraladığı şirkette çalışan K.´nın 6 ay önce TAV´a geçtiği bildirildi. Gözaltına alınan K.K.´nın Malatya´ya getirileceği öğrenildi.
Soruşturma kapsamında daha önce 5 kentte yapılan operasyonda Kaza Kırım Ekibi Başkanı Feridun Seren, üyeler Kerem Mumcuoğlu, Mehmet Sevdim ile helikopterin cihazını söken turuncu tornavidalı muvazzaf subay Nedim Bakırhan, kaza yerinde bulunan diğer askerler Nusret Memiş, Aydın Özsıcak ve merkezde görevli Cemal Şahin tutuklanmıştı. Feridun Seren, mahkemede verdiği ifadede 29 Mart 2009´da, düşen helikopterin sahibi ESAS Hava Taşımacılık Turizm ve Ticaret AŞ´ye bağlı Med-Air şirketinde o dönem görevli bir teknisyeni K.K.´yı da yanlarında götürdükleri belirtmişti. Kırım ekibinde olmaması rağmen K.K´nin olay yerine götürülmesi tartışma konusu olmuştu. Seren, mahkemede şu ifadelere kullanmıştı: 29 Mart 2009´da bizim oraya ulaşmamızı askeri helikopter sağladı. Ancak sadece 3 kişi alabileceklerini söylediler. Kaza Türkiye gündeminde önemli yer edindiği için ELT cihazını tespit etmek amacıyla Kerem Mumcuoğlu yerine Esas Havacılık Şirketi teknisyeni K.K´yı aldık. 35 -40 dakika kalabildik. ELT cihazını aldık.
DESTİCİ: TUTUKLAMALARIN, OPERASYONUN DEVAMI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, merhum Genel Başkanları Muhsin Yazıcıoğlu´nun helikopter kazasıyla ilgili bugün iki kişinin tutuklanmasına ilişkin, ´Daha önceki süreçte 16 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 7´si tutuklanmıştı. Bugünkü operasyonlar ve gözaltılar bunun bir devamı olduğunu düşünüyorum´
Destici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olayın başından itibaren hukukun içinde kalma gayretini sürdürdüklerini söyledi. Özellikle Devlet Denetleme Kurulu´nun (DDK) raporunun ardından kaza dosyasının Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığından Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına getirildiğini ifade eden Destici, Mart 2011´den bu yana dosyanın çok geniş ve derin bir şekilde soruşturulup araştırıldığını belirtti. Destici, şunları kaydetti:
´Daha önceki süreçte 16 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 7´si tutuklanmıştı. Bunlardan 4´u muvazzaf subay ve 3 tanesi de sivil havacılık kurumunun kurmuş olduğu Kaza Kırım Heyeti´nin üyeleriydi. Bugünkü operasyonlar ve gözaltılar bunun bir devamı olduğunu düşünüyorum. Burada en önemli konu şu bu dosya kamuoyunu, milleti tatmin edecek bir şekilde açıklığa kavuşturulsun. Bizim bütün ısrarımız ve bu dosya üzerindeki takibimiz bu. Şu anda net olarak gözüken şu ki ağır hata, ihmal ve kusurlar var. Bunlardan biri de kayıp cihazlardı ki, bugünkü operasyon onunda devamı. GPS ve ELT cihazları ile ilgili olarak kaza kırım ekibine ´burada şüpheli bir durum var´ dedik. ´Bizim de uzmanlarımız gelecek birlikte gidelim´ dedim. Uzmanlarımız geldi. Oraya gittik ama bizden önce gidip orada bir takım parçalar alınmış, incelemeler yapılmıştı. Kaza Kırım ekibi kendilerindeki bir teknisyen yerine firmanın bir teknisyenini almışlar. Dolayısıyla oradaki yapılan çalışmalar kapalı. Bu ELT cihazı bu helikopter üzerinde olsaydı mutlaka sinyal verirdi. Anteni kırıldı, yan yattı, yere döndü, bütün bunların bizi ve kamuoyunu tatmin etmediğini söylemiştik.´
´Genelkurmaydan cevap geldi´
Destici, geçtiğimiz günlerde Genelkurmaya bir çağrı da bulunduklarını da anımsatarak, Genelkurmaydan da, kamuoyunu belli sürelerle aydınlattıkları ve hem savcılığa, hem meclis araştırma komisyonuna, hem de DDK´ya bilgi verdikleri yönünde kendisine bilgi geldiğini söyledi. İncirlik Hava Üssü´nden radar kayıtları istendiği ve İncirliğin ´radarlarımız orayı görmüyor, biz de radar görüntüleri yok´ diye cevap geldiğini bildiren Destici, sözlerini şöyle sürdürdü:
´Millet, kamuoyu buna inanmıyor. İncirlik görümüyorsa bunu neresi görecek. Diyarbakır var, Malatya var, Erzurum var. Bu kadar askeri radar üssü varken, oradaki uçuşları bunu görmemesi, tespit etmemesi, mümkün müdür? Demek ki aydınlanmıyor. Daha geniş bilgi verilmesi gerekiyor özellikle de kurumlarımızın asker olsun, sivil olsun. Çünkü oligarşik bir bürokrasi ile karşı karşıyayız. Kendi içlerinde hata yapanları, kusur işleyenleri varsa kastı olanları tespit edip, hukuka teslim etmeleri ve hukukun önünü açmaları bizim beklentimiz ve isteğimiz bu. Bu konudaki ısrarlı takibimiz devam edecektir.´
Savcıların tıpkı ergenekon, balyoz, kafes davalarında olduğu gibi sonuna kadar yetki kullanmalarını, cesur adımlar atmalarını ve bu olayı aydınlatmalarını isteyen Destici, bu konuda kendilerine düşen desteği de vermeye hazır olduklarını söyledi. Bu işin ´karanlıkta´ kalmamasının Türkiye adına bir kazanç olacağını belirten Destici, ´Hiçbir kurumu, hiç kimseyi, özellikle de TSK´yı hedef gösterecek bir maksadımız yok. Bizim istediğimiz gerçeğin ortaya çıkmasıdır´ dedi. ( AA, Cihan)
4´Ü MUVAZZAF ASKER 7 KİŞİ TUTUKLANMIŞTI
Eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, 28 Eylül 2011 tarihinde çok sayıda ilde operasyon yapılmış, gözaltına alınan 16 kişiden 12´si tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedilmiş, 5´i serbest bırakılırken, 4´ü muvazzaf asker, 7 zanlı tutuklanmıştı. Operasyonları Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´ü şok açıklamaları ve bu açıklamalara neden olan video görüntüleri tetiklemişti. Helikopterin beynini keçiler götürmedi ya! başlığıyla gazetelere manşet olan açıklamalar üzerine başlatılan operasyonda tutuklanan 4 muvazzaf askerin arasında, Cumhurbaşkanı Gül´e gönderilen videoda enkazda cihaz söktükleri iddia edilen 2 asker de bulunuyordu.
KORSAN UZMAN DA TUTUKLANDI
19 Kasım 2011 - BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği kaza ile ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan Kenan Köksal tutuklandı. Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan helikopter şirketinin teknisyeni emekli astsubay Kenan Köksal, savcılık sorgusunun ardından sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Köksal´ın Sivil Havacılık Kurumu´nun kaza kırım ekibinde yer almamasına rağmen ekipte yer alan Kerem Mumcuoğlu´nun yerine 29 Mart 2009´da enkaz alanına götürüldüğü belirlenmişti. Soruşturma kapsamında daha önce de 7 şüpheli tutuklanmıştı. (Cihan)
TUTUKLULUK İTİRAZLARI REDDEDİLDİ
25 Kasım 2011 - Eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin öldüğü helikopter kazasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan 4´ü muvazzaf 7 kişinin avukatları aracılığıyla tutuklama kararına yaptıkları itirazlar reddedildi.AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet savcıları Özden Doğan ve Şeref Gürkan tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesinin kararıyla tutuklanan Feridun S, Kerem M, Şıhmehmet S, Nusret M, Nedim B, Cemal Ş. ve Aydın Ö´nün avukatları, tutuklamalara itirazlarını içeren dilekçeyi Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesine verdi. İtiraz dilekçeleri bir üst mahkeme olan Diyarbakır nöbetçi ağır ceza mahkemesine gönderildi. Dosyaları inceleyen Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi itirazı reddederek, dosyayı yeniden Malatya´ya gönderdi.
Malatya özel yetkili cumhuriyet savcısının talimatıyla 5 kentte başlatılan operasyon kapsamında, 11´i muvazzaf asker toplam 16 kişi gözaltına alınmış, bu kişilerden 4´ü savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılmış, 9´u muvazzaf 12 kişi tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilmişti. Mahkeme 4´ü muvazzaf 7 kişinin tutuklanmasına, 5 kişinin de tutuksuz yargılanmasına karar vermişti.
-Kahramanmaraş´ta gözaltına alınan fotoğrafçı serbest bırakıldı-
Öte yandan, Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Özden Doğan´ın talimatıyla İstanbul´da gözaltına alınan emekli asker Kenan K´nın sorgusunun ardından Kahramanmaraş´ta fotoğrafçı olduğu belirtilen K.K´nın iş yerinde arama yapıldı. Bilgisayar hard disklerine el konulan fotoğrafçı gözaltına alınarak Malatya´ya getirildi. Savcılıkta sorgusu yapılan ve olay tarihinde askerde olduğunu söylediği öğrenilen K.K, serbest bırakıldı. ( AA)
PARAŞÜT PİLOTU İFADE VERDİ
22.12.2011 - 14:43 BBP´nin merhum Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili soruşturmada, paraşüt pilotu Arif Kemal Buhara tanık sıfatıyla ifade verdi.Davet üzerine Malatya Adliye Sarayı´na gelen akrobat paraşütçü Arif Kemal Buhara, soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet savcılarıyla görüştü. 25 Mart´ta gerçekleşen kazadan bir gün sonra Kayseri´nin Talas ilçesinden Sami Ekici ve Yenal Bola ile birlikte Kahramanmaraş´ın Göksun ilçesine geçen Arif Kemal Buhara, Cuma günü (27 Mart 2009) Çamdere mevkiinden paramotarlarla havalanarak arama kurtarma çalışmalarına katılmıştı. Buhara, arama kurtarma çalışmaları sırasında çektikleri yaklaşık 20 dakikalık görüntüyü de savcılığa teslim etti. Öte yandan Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, kendi talepleri üzerine, soruşturma kapsamında tutuklu bulunan kaza kırım ekibinde görevli Kerem Mumcuoğlu ile Şıhmehmet Sevdim´in yeniden ifadesini aldığı öğrenildi. BBP Genel Başkanı Yazıcıoğlu ile 5 kişiyi taşıyan helikopter 25 Mart 2009´da Kahramanmaraş´tan Yozgat´a giderken Göksun ilçesi yakınlarındaki Keş Dağı´nda düşmüştü. Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 4´ü muvazzaf 8 kişi tutuklanmıştı. ( Cihan)
SUBAYDAN ŞOK İDDİA: KROKİYİ SAKLADILAR, BİZE YANLIŞ YERİ ARATTILAR
28.12.2011 12:04 Büyük Birlik Partisi´nin (BBP) merhum lideri Muhsin Yazıcıoğlu ve arkadaşlarının hayatını kaybettiği helikopterin uzun süre neden bulunamadığına ilişkin tartışmaları bitirecek önemli bir gelişme yaşandı.Arama kurtarma faaliyetlerine katılan bir subayın, soruşturmayı yürüten savcılara o gün yaşananlara ilişkin bir mektup gönderdiği öğrenildi. Şu an itibarı ile ismimi yazmamamı mazur görmenizi rica ediyorum. diye başlayan mektupta, helikopterin düştüğü gün GSM şirketlerinin verdiği koordinatlar ışığında hazırlanan haritaların sümenaltı edildiği iddialarını güçlendiren ifadeler yer alıyor. Kendilerine günlerce alakasız yerlerde arama yaptırıldığını belirten subay, Enkaza ulaşım, bilinçli bir şekilde engellendi. Arama tarama yaptırılan yerlerin alakasızlığını, Genelkurmay Karargâhı´ndan gönderilen ve enkazın yerini çok küçük bir alanda net olarak gösteren bir haritanın varlığını öğrenmekle anladım. diyor. Helikopterin düşmesinin ardından Genelkurmay Karargâhı´ndan, Adana Jandarma Bölge Komutanlığı ve Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığı´na krokilerin gönderildiğini anlatan meçhul subay, bu haritanın ilgili komutanlar tarafından bilinçli olarak kaale alınmadığına dikkat çekiyor.
Meçhul subay, mektubunda süreci şöyle anlattı: Bu krokilere konu, Turkcell ve Avea operatörlerinin kaza bölgesinden alınan sinyalleri gösteren yerin kesişme noktasıdır. Bu alan sonradan enkazın bulunmasıyla anlaşıldığı üzere enkazı tam ve doğru olarak tespit edecek hüviyette bir noktadır. Hatta bir köylünün 156 Alo Jandarma´ya yaptığı ihbarın gösterdiği nokta aynı noktayı göstermekteydi. Adana Bölge Komutanlığı´na ve Kahramanmaraş İl Jandarma´ya gelen bu evrak hiç kaale alınmadan günlerce alakasız bölgelerde bizlere arama tarama faaliyeti yaptırıldı. Enkaza ulaşım bilinçli bir şekilde engellendi. Bulunmaması adına kroki hiç değerlendirilmedi. Kroki 4 km²´lik bir alanı işaret etmesine rağmen yüzlerce insan o zor şartlarda yaklaşık 300 kilometrekarelik bir alanı boş yere aradı ve taradı ya da arattırıldı.
Yazıcıoğlu´nu taşıyan helikopterin düştüğü gün saat 16.55 ve 22.30´da GSM şirketlerinden elde edilen koordinatlar ışığında enkazın bulunduğu bölgeyi gösteren iki ayrı harita oluşturuldu. Fakat söz konusu haritaların arama çalışmaları sırasında kullanılmayıp gizlendiği ortaya çıkmıştı. Olay günü arama çalışmalarının koordinasyonundan görevli olan Yarbay Hamza Tiryaki, Meclis Araştırma Komisyonu´na, Bize düştüğü nokta koordinatı asla bildirilmedi; ama bölge koordinatı geldi. O bölge arandı. Yani illa bize alaydan gönderilen krokilere, yazılara itibar etmek yerine o aramaya bizzat katılan rütbeli personelin, sivil vatandaş herkes orada. Yani fiili olarak arama yapıldı ama kâğıt üzerinde. açıklamasında bulunmuştu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´ün talimatıyla devreye giren Devlet Denetleme Kurulu raporunda ise kazanın yaşandığı gün yapılan aramalar ´göstermelik´ olarak nitelendirilmişti. Raporda konuya ilişkin şu ifadelere yer verildi: Sisne-Kızılöz arasındaki bölgede saat 22.00 ile 24.00 arasında bazı aramalar yapılmıştır. Bu aramalarda saat 17.15´te elde edilen veri ile İsmail Güneş´in ´burası bir dağın tepesi, sis var´ görüşü ve telefonların çektiği bir bölge olması dikkate alınmamış, aramalar yol kenarlarında ve telefonların çekmediği arazinin alçak kesimlerinde, enkazın muhtemel yeri Sisne-Kızılöz yolunun batısında iken, genel olarak bu saatteki resmi aramalar yolun doğusunda gerçekleştirilmiştir. Bu aramalar, bir veriye ve eldeki bilgilere dayanmayan, vatandaşa görüntü vermeye yönelik aramalar olarak değerlendirilmiştir.
Enkaz, krokideki yerde bulundu
Mektupta, enkaza iki gün sonra Genelkurmay´ın gönderdiği krokide belirtilen noktada ulaşıldığı bilgisi veriliyor. Helikopterin bulunmaması için kroki hiç değerlendirilmedi. Kroki 4 kilometrekarelik bir alanı işaret etmesine rağmen, yüzlerce insan 300 kilometrekarelik alanı boş yere aradı, taradı ya da arattırıldı. deniliyor. ( Zaman)
TORNAVİDACI SUBAY TEKRAR İFADE VERDİ
03.01.2012 18:52 Eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan muvazzaf asker Aydın Özsıcak, ifadesine başvurulmak üzere yeniden Malatya Adliyesine getirildi. Malatya Merkez Komutanlığı Askeri Cezaevinde tutuklu bulunan Aydın Özsıcak, Malatya Özel Yetkili Savcısının talimatıyla Malatya Adliyesine getirildi. Aydın Özsıcak, ifadesi alındıktan sonra tekrar cezaevine götürüldü. Aydın Özsıcak´ın, basına yansıyan görüntülerde tornavida ile helikopter enkazından parça söktüğü iddia edilmişti. Soruşturma kapsamında tutuklanan 4´ü muvazzaf 7 kişinin ifadelerine yeniden başvuran savcılığın sanıklara ifadeler arasındaki çelişkileri sorduğu öğrenildi. ( Cnnturk)
(17 Kasım 2011), son güncel.: (03 Ocak 2012)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
MUHSİN YAZICIOĞLU´NUN ŞÜPHELİ ÖLÜMÜYLE İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
Yazıcıoğlu soruşturmasında şok gözaltılar ve tutuklamalar
İşte enkazı söken o subaylar
Yazıcıoğlu soruşturması özel yetkili savcıda
Ölmez: Yazıcıoğlu´nu susturacaktık
Ergenekon çaycısı şok itiraflarda bulundu: Yazıcıoğlu öldürüldü
Şok iddia: BBP lideri Yazıcıoğlu gizli tanıktı, MİT öldürdü