Poyrazköy davasının bugün görülen 16. duruşmasında, aramalara katılan emniyet mensuplarının tanık olarak dinlenmesine devam ediliyor. Duruşmada sanık avukatlarının agresif tavırları, tanık ve hakimlerle sık sık tartışmaya girmeleri dikkat çekti. Bir sanık avukatı, tanık polisin yalan söylediğini iddia etti ve bunu, gelecek duruşmaya bir buzdolap getirerek ispatlayacağını söyledi. Bir diğer avukat ise üye hakimlerin tanıklara soru sormasına öfkelendi. Duruşma sonunda sanıklardan Ergin Geldikaya´nın tahliyesine karar verildi.
Poyrazköy davasında 1 tahliye
Poyrazköy davasının bugün görülen 16. duruşmasında, aramalara katılan emniyet mensuplarının tanık olarak dinlenmesine devam ediliyor. Duruşmada sanık avukatlarının agresif tavırları, tanık ve hakimlerle sık sık tartışmaya girmeleri dikkat çekti. Bir sanık avukatı, tanık polisin yalan söylediğini iddia etti ve bunu, gelecek duruşmaya bir buzdolap getirerek ispatlayacağını söyledi. Bir diğer avukat ise üye hakimlerin tanıklara soru sormasına öfkelendi. Duruşma sonunda sanıklardan Ergin Geldikaya´nın tahliyesine karar verildi.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki davanın 16. duruşmasında Teğmenler Faruk Akın ve Sinan Efe Noyan´ın evinde arama yapan ve buzdolabının arkasındaki TNT kalıbını, mermileri ve suikast notu olduğu belirtilen yazıyı bulan polis memuru E.U. dinlendi. E.U., daha önceki tecrübelerinden buzdolabının uyuşturucu için iyi bir zula olduğunu bildiği için dolabın motoruna baktığını belirtti.
Sanık Faruk Akın´ın avukatı İrfan Sütlüoğlu, tanığa poşetleri görerek mi çıkardığını sordu. Polis memuru E.U. da mermilerin olduğu poşeti görerek çıkardığını, daha sonra dizlerinin üzerinde eğildiğinde başka maddelerin de olduğunu gördüğünü söyledi. Bunun üzerine Hakim Mehmet Hamzaçebi, polis memurundan bulduğu anı göstermesini istedi. Bunun üzerine E.U., dizlerinin üzerine çökerek arama şeklini tarif etti. Sanıklardan Teğmen Faruk Akın´ın evindeki aramada buzdolabının arkasına bakmayı uygun gördüklerini, narkotik olarak daha önceki operasyonlarda buzdolaplarında saklanmış şeylerle karşılaştıklarını belirten Ersin U, 7-8 kişi olarak girdikleri evde yapılan aramada buzdolabının motor bölümünde TNT olduğu düşünülen bombayı elleri yetişmediği için çekiçle çıkardığını söyleyerek, nasıl yaptığını da tarif etti.
AVUKAT DURUŞMAYA BUZDOLAP GETİRECEK!
Bunun üzerine söz alan sanık avukatlarından Celal Ülgen de buzdolabının altına eğilerek saklanan şeyin görünemeyeceğini savundu. Ülgen, mahkeme salonuna bir buzdolabı getirerek, uygulamalı şekilde bunun mümkün olmayacağını heyete göstereceğini de ifade etti. Islak imza davasında da benzer bir iddiada bulunan avukat Ülgen, imzanın ıslak imza makinesi ile atıldığını iddia ederek bunu ispatlamak için makineyi duruşmaya getireceğini söylemişti. Ancak getirdiği makine ile o imzanın birebir aynı olmayacağı ortaya çıkmış, hakimler Ülgen´e itiraz etmişlerdi.
Avukat Ülgen´in, ´Buraya tanık olarak gelmeden önce size nasıl ifade vermeniz gerektiği konusunda talimat verildi mi?´ diye sorduğu tanık Ersin U, ´Ben haftada bir kere duruşmalara geliyorum. Kimse bana talimat vermedi. Zaten ne yapılması gerektiğini biliyorum´ şeklinde konuştu.
Avukat Hüseyin Ersöz, arama yapılacak evin sahiplerinin asker olduğunu bilip bilmediklerini sordu.
Soru üzerine, arama yapılmadan önce kendilerine konunun gizli olduğunun söylendiğini ve içerikle ilgili açıklama yapılmadığını söyleyen Ersin U, Kocaeli´ye gittiklerinde toplantı yapıldığını ve orada şahısların asker olduğunu öğrendiğini kaydetti.
Hakim Mehmet Hamzaçebi´nin, Kocaeli´nde mi toplantı yaptınız İstanbul´da mı? diye sorması üzerine Avukat Alinur Günay, Şahidin çelişkisini gidermeye çalışıyorsunuz. Bu tanığa müdahaledir. Bırakın arkadaşımız sorularını bitirsin. şeklinde tepki gösterdi.
Hakim Hamzaçebi´nin tanığı, ´Kesin biliyorsanız konuşun´ diye uyarmasına kızan sanık avukatları, hakimin uyarısının tanığa müdahale olduğunu ve tanığın anlatımlarının bitmesinin ardından hakimin soru sorması gerektiğini söyleyerek tepki gösterdiler.
Hakim Hamzaçebi´nin, ´Düzeltmeye çalışıyorum´ demesi üzerine avukatlar bu kez de ´Müdahale edemezsiniz´ dediler.
Tutuklu sanık Teğmen Sinan Efe Noyan da, Sizde, görüntülerde bulunan patlayıcıya TNT diyorsunuz. Daha önceden de bilmediğinizi söylemiştiniz. diye sordu. Tanık polis memuru E.U., Amirim TNT olduğunu söyleyince öyle söyledim. cevabını verdi. Noyan´ın, Amiriniz ona uzay mekiği dese siz de uzay mekiği mi diyecektiniz? ifadeleri üzerine E.U., Uzay mekiği olmadığı belli. karşılığını verdi.
Avukatlardan Hüseyin Ersöz´ün de ´Evde buzdolabı harici ayrıca fırın, çamaşır makinesi gibi şeyleri de aradınız mı?´ diye sorduğu tanık Ersin U, ´Evet arıyoruz. Ben buzdolabını aradım. Diğerlerini görmedim´ dedi.
Duruşma salonunun duvarına yansıtılan aramalara ilişkin kamera kayıtları izlettirilen ve bu kayıtlarda ´Evet TNT bu´ ifadelerini kullanan polisi tanıyıp tanımadığı sorulan Ersin U, bunu orada bulunan askeri yetkililerin söylemiş olabileceğini ve oraya sonradan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin de geldiğini belirterek, TNT´ye benzetilen malzemenin ortaya çıkmasından sonra Faruk Akın ile birlikte evdekilerin şaşırdıklarını ve kendilerine ait olmadığını söylediklerini dile getirdi.
ÜYE HAKİM İLE AVUKATLAR ARASINDA TARTIŞMA
Görüntülerle ilgili kimi zaman üye hakim Mehmet Hamzaçebi ile avukatlar arasında tanığa sorulan sorularla ilgili tartışma yaşanan duruşmada tanık Ersin U, buzdolabının aranmasıyla ilgili çok sık soru gelmesi üzerine, ´Bir operasyonda buzdolabını aramak deha gerektiren bir şey değil´ dedi.
BAŞKANDAN AVUKATA TEPKİ: ÜYE HAKİMLER DE SORU SORABİLİR
Üye hakim Hamzaçebi, sanık avukatlarından Kemal Yener Saraçoğlu´nun tanığa sorduğu, ´Narkotik operasyonlarının nasıl yapıldığına´ ilişkin sorunun davayla ilgisi olmadığı ve tanığa somut soru sorulması gerektiğini belirtmesi üzerine söz alan avukatlardan Celal Ülgen, Mahkeme Başkanı Yılmazabdurrahmanoğlu´na, ´Sağınızdaki üye hakim görevinizi gasbediyor. Bu duruma müdahale edin. Aksi taktirde duruşmayı terk ederiz´ uyarısında bulundu. Başkan Yılmazabdurrahmanoğlu da hakimin soru sorma yetkisinin olduğunu söyledi.
Tanık Ersin U, sanıklardan Mehmet Fatih İlğar´ın, ´Operasyonlarda köpek kullanılır mı, kullanılma payı yüzde kaçtır?´ sorusuna karşılık da ´Köpek, olayın mahiyetine göre kullanılır. Uyuşturucu bulunamadığı zaman kullanılabilir. Bu aramada köpek kullanılmadı. Diğer aramalarda var mıydı, hatırlamıyorum´ cevabını verdi.
Tanık anlatımından sonra bir süre ara verilen duruşmaya, sanık ve sanık avukatlarının beyanlarıyla devam ediliyor. ( Cihan, AA)
Duruşmada Balyoz davasının tutuklu sanığı Güney Deniz Saha Komutanı Yardımcısı Tuğamiral Fatih İlgar da savunma yaptı. İlgar, ?Kafes eylem planındaki el yazısının Ahmet Feyyaz Öğütçü´ye ait olmadığı bizzat polis tarafından kanıtlanmıştır. Ancak bu rapor iddianamenin kabulünden bir gün sonra ortaya çıkmış ve oda ek delil klasörlerinde yer almamıştır. Biz bu raporu tesadüf eseri Balyoz davasının dosyasında bulduk. Böyle bir şey olabilir mi? Sırf bu rapor gelmedi diye insanlar tutuklandı dedi. Dijital verilerde isimlerinin yazılı olduğu için tutuklu bulunduklarını söyleyen İlgar, ? Mahkeme mahkeme dolaşıyoruz. Yarında Balyoz´dayız. Adaletsiz karar bir kere verildi mi hukuk komaya girer. Komaya giren hukuk zaten öldürülmüş oluyor. Mağduriyetimiz her geçen gün artıyor. Adaletten başka sığınacak yerimiz yok. Peygamber ocağımız suç makinesine dönüştürüldü. Bu iftiralara artık son verilsin dedi
SANIK BEKTAŞ: SAVCIM DELİLİ OLMAYAN DAVAYA HOŞ GELDİNİZ
Emekli Binbaşı Levent Bektaş yaptığı savunmasında mahkemeye yeni atanan duruşma savcısı Mehmet Ali Uysal´a yönelik ?Cumhuriyet Savcımıza hayırlı olsun diyorum. Delili olmayan davaya hoş geldiniz. Hiç zorlanmayacaksınız, çünkü dosyada delil yok. dedi.
SANIK GELDİKAYA SALONU KAHKALARA BOĞDU
Tutuklu sanık Ergin Geldikaya, 6 yıl önce ölmüş kardeşinin telefon mesajlarının delil olarak iddianamede yer almasını eleştirerek, ?Bunlar ihmal değildir. Suç teşkil etmektedir. Aileme ait bu telefon görüşmelerinin dosyadan çıkarılmasını talep ediyorum dedi. Savunmaları duruşma salonunda kahkahalara neden olan Geldikaya, ?Ben size insanım diyorum. Siz benden eşek olmadığımı ispatlamamı bekliyorsunuz. Ergenekon´un bir numarasını açıklıyorum. Bir numara Börteçine adlı kurttur. Ergenekon´un bir numarası Ergenekon adlı partiyi kuranlardan silindir makinisti Arif Hikmet Adsız´dır. Bu dava hukuki değil, siyasidir. Bu adliyede Ak Parti ve Fetullah Gülenci´lerin savcılar ve yargıçlar üzerinde baskısı vardır. Tahliye talep etmeyi zuladdediyorum. Tahliye istemiyorum. Tahliye nedeniyle kimsenin tayini çıkmasın. Ben yatarım aman size bir şey olmasın. dedi.
GELDİKAYA TAHLİYE EDİLDİ
Görüşü sorulan duruşma savcısı Mehmet Ali Uysal, Ergin Geldikaya´nın adli kontrol uygulanarak tahliye edilmesini istedi. Ayrıca Ergin Geldikaya´nın savunmasını Cumhuriyet Başsavcılığı´na gönderilerek incelenmesini istedi. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, verilen aranın ardından alınan ara kararlar açıklandı. Buna göre mahkeme heyeti, tahliye gerekçesinde hakkında isnat edilen suç vasfının değişme ihtimali ve tutuklu kaldığı süreyi göz önünde bulundurarak, tutuklu sanıklardan emekli Astsubay Ergin Geldikaya´nın tahliyesine karar verdi. Mahkeme, Geldikaya hakkında yurt dışına çıkış yasağı koydu. 6 tutuklu sanığın kaldığı davada 69 sanık yargılanıyor.
DİĞER ARA KARARLAR
Öte yandan mahkeme, soruşturma safhasında ev aramalarına katılan Kocaeli Merkez Komutanlığı´nda görevli subay Hüseyin Güven ile tutuklu sanık Faruk Akın´ın ev aramasında hazır bulunan apartman görevlisi Erol Akkaş´ın gelecek celse tanık olarak dinlenmesine karar verdi. Mahkeme heyeti davaya müdahillik talebinde bulunan bir askeri kurumda çalıştığı öğrenilen sivil memur Dilek Bozkaya´nın gelecek celse dinlenmesine ve müdahillik talebi konusunda dinlenildikten sonra karar verilmesine hükmetti. Duruşma 23 Ocak 2012 tarihine ertelendi. ( Cihan, DHA)
´POYRAZKÖY CEPHANELİĞİ´, ´AMİRALLERE SUİKAST´ VE ´KAFES EYLEM PLANI´ DAVALARI BİRLEŞTİRİLMİŞTİ
´Ergenekon´ soruşturması kapsamında İstanbul Poyrazköy´de Ergenekon firari sanığı Bedrettin Dalan´a ait arazide yapılan aramalarda çok sayıda cephane ele geçirilmişti. Bu cephaneliğe ait açılan Poyrazköy davasına, daha sonra ´Kafes eylem planı´ ve ´Amirallere suikast´ iddialarına ilişkin davalar birleştirildi. Poyrazköy davası, toplam 69 sanıkla İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesince sürdürülüyor. Emekli Deniz Binbaşı Levent Bektaş, Deniz Kuvvetleri Komutanlığında görevli Yarbay Ercan Kireçtepe, Binbaşı Erme Onat, Binbaşı Eren Günay, teğmenler Faruk Akın, Sinan Efe Noyan ve emekli SAT komando Ergin Geldikaya´nın tutuklu olarak yargılandığı davada, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli koramiral Ahmet Feyyaz Öğütcü, Genelkurmay Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Başkanı Koramiral Kadir Sağdıç, Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar tutuksuz olarak yer alıyor. Ancak bu sanıklar, ´Balyoz Planı´ davası kapsamında tutuklu yargılanıyor. Sanıkların savunmalarının tamamlanmasının ardından tanıkların dinlenilmesine geçilen davanın 15´inci duruşması bugün görülüyor.
Birleşen davaların iddianamelerinde, Poyrazköy Keçilik mevkisinde 21 Nisan 2009´da başlatılan ve 28 Nisan 2009´a kadar devam eden kazılarda ele geçirilen mühimmata ilişkin olarak, Bektaş, Kireçtepe, Onat ve Günay ile yarbay Mustafa Turhan Ecevit´in ´cebir ve şiddet kullanarak, TBMM´yi ortadan kaldırmaya, kısmen veya tamamen görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs etme´, ´cebir ve şiddet kullanarak, yürütme organını ortadan kaldırmaya, kısmen veya tamamen görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs etme´ suçlarından 2´şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile ´Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olma´, ´patlayıcı madde bulundurma´, ´6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu´na muhalefet etme´ suçlarından 29,5 ila 57´şer yıl arasında hapis cezalarına çarptırılması isteniyor.
Öğütcü, Sağdıç ve İlgar´ın, ´Ergenekon silahlı terör örgütüyle doğrudan bağlantılı olarak ´Kafes Eylem Planı´nı hayata geçirmek üzere faaliyet yürüten yasa dışı örgütlenmede, ´Danışma Kurulu´ adı altında emir ve komuta yetkisine haiz örgüt mensubu oldukları´ belirtilen iddianamede, sanıkların, ´Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olma´, ´patlayıcı madde bulundurma´, ´6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu´na muhalefet´, ´kişisel kullanım amacı dışında uyuşturucu madde bulundurma´ ve ´aynı suçu işleme kararıyla birçok kişiye ait kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetme´ suçlarından 5 ila 39 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
POYRAZKÖY DAVASINDAKİ TARTIŞMALI SİS KUTUSU İMHA EDİLDİ
21 Ekim 2011 - Poyrazköy davasında sanık ve avukatların üç farklı yerde çıktığını iddia ettikleri sis kutusunun Hava Harp Okulu Komutanlığı tarafından imha edildiği belirtildi. Poyrazköy´de yapılan kazılarda çıktığı belirtilen sis kutusunun davanın sanık ve avukatları tarafından farklı yerlerde de çıktığı iddia edilmişti. Sanık ve avukatlara göre, söz konusu sis kutusu, daha önce Ergenekon soruşturması kapsamında Ankara Gölbaşı ve Zir Vadisi´nde yapılan kazılarda da ele geçirildiği belirtilen sis kutusu ile aynı. Poyrazköy davasının görüldüğü İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların incelenmesini istediği sis kutusunun imha edildiğini duruşmada sanıklara beyan etti.
Hava Harp Okulu Komutanlığı, komutanlıkta muhafaza edilen sis kutusuna ilişkin mahkemenin görüşünü sordu. Sis kutusunun risk içerdiği gerekçesiyle imha edilmesi gerektiğini belirten komutanlık, mahkemeye imha edilip edilmemesini sordu. Mahkeme, gönderdiği cevap yazısında, Bilirkişi incelemesi yapılsın. İncelemenin ardından gerekiyorsa imha edilsin. dedi. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi´ne, Hava Harp Okulu Komutanı Tuğgeneral Fatih Sert imzalı gönderilen yazıda, sis kutusunun kontrol edildiği ve üzerinde ecza akıntısı bulunduğu ve kutuda aşınmaların meydana geldiği belirtildi. Yazıda sis kutusunun 6 Eylül 2011 tarihinde yakılarak imha edildiği belirtildi. ( Cihan)
(12 Ekim 2011), son güncel.: (21 Ekim 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Amirallere suikast iddianamesinde arama yap
Poyrazköy İddianamesinde arama yap
Kafes iddianamesinde arama yap
Amirallere suikast manşetlerimiz
Poyrazköy manşetlerimiz
Kafes Eylem Planı manşetlerimiz
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap