Balyoz sanıklarının tutukluluğuna muhalefet şerhi yazan ve sürpriz şekilde emekli olan mahkeme Başkanı Hakim Akçay, sanıkları savunurken, reddedilen planı da kayda geçirdi: ´Darbe fiilleri yok, sadece darbe toplantısı yapıp liste hazırladılar..´ Kendilerine yakın gördükleri Hakim Akçay´ın emekli olmasıyla şok olan Balyoz sanıkları, onun muhalefet şerhi ile de adeta yıkıldı. Çünkü sanıklar Akçay´ın o şerhteki suçlamalarını da kabul etmiyor.
Balyoz´da yıkıcı muhalefet
Balyoz sanıklarının tutukluluğuna muhalefet şerhi yazan ve sürpriz şekilde emekli olan mahkeme Başkanı Hakim Akçay, sanıkları savunurken, reddedilen planı da kayda geçirdi: ´Darbe fiilleri yok, sadece darbe toplantısı yapıp liste hazırladılar..´ Kendilerine yakın gördükleri Hakim Akçay´ın emekli olmasıyla şok olan Balyoz sanıkları, onun muhalefet şerhi ile de adeta yıkıldı. Çünkü sanıklar Akçay´ın o şerhteki suçlamalarını da kabul etmiyor.
Balyoz sanıklarının tutukluluğuna muhalefet şerhi yazan mahkeme Başkanı Hakim Akçay, sanıkları savunurken, reddedilen planı da kayda geçirdi: Darbe fiilleri yok, sadece darbe toplantısı yapıp liste hazırladılar.. Balyoz Darbe Planı davasında yargılanan sanıklar için yapılan tutukluluğa itiraz kararını değerlendiren İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi´nin Başkanı Şeref Akçay, ilginç bir muhalefet şerhine imza attı. Sanık avukatlarının, geçtiğimiz günlerde basına servis ettiği 18 Ağustos tarihli itiraza red kararında Akçay, sanıkların bile inkar ettiği darbe planı ve darbede görev alacak kişilerin listelerini adeta onaylıyor.
´Sadece liste yapıldı, bazıları öldü´
Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nin tutukluluğun devamına yönelik kararlarına itirazı değerlendiren bir üst mahkemenin başkanı olan Şeref Akçay, daha önce benzer ifadeler taşıyan dört muhalefet şerhiyle gündeme gelmişti. 18 Ağustos´ta verilen tutuklamalara itirazın reddi kararında yine muhalefet şerhi koyan Akçay, 16 sayfalık gerekçesinde ilginç ifadeler kullandı. İddianamede, ?Çetin Doğan´ın başkanlığında yasal olmayan toplantı yapıldı. Sıkıyönetim ve darbe planlandı, listeler hazırlandı? şeklinde yer alan listelerle ilgili Akçay, şu değerlendirmede bulundu: ?Sanıklar darbe fiilini işlememiştir. Sadece toplantı yapıp liste yapmıştır. Ancak 2003 yılından sonra bu listelerdeki hem ihtilali yapacak kişiler ve görevlendirilecek kişilerin bir kısmı emekli olmuş, bir kısmı başka yerlere tayin olmuş ve bir kısmı da ölmüştür.?
Akçay, iddianamede yer alan ?2003 yılından sonra darbe planları ve çalışmasına devam edildi? iddiasını eleştirerek, ?Sanıkların 2003 yılından sonra ihtilal yapma iradeleri devam etmiyor. Sanıkların isteyerek veya ellerinde olmayan başka nedenlerle bu düşüncelerinden bu iradelerinden bu eylemlerinden vazgeçtiğini söylemek gerek. Bu yüzden sanıklar cezalandırılamaz? ifadelerini kullandı.
Hakim Akçay liste yapıldı derken, sanıklar bunu kabul etmiyor
Davanın bir numaralı sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan , suç unsuru olan listelerle ilgili ?Saçma sapan bir liste? tanımlamasında bulunmuştu. Doğan, ?Şimdiye kadar yapılan ihtilallerde böyle bir usül yoktur. 87 kişiyi görevlendirmek söz konusu değildir. Tebliğ edilmemiştir. Aklımın ucundan dahi darbe geçmemiştir? demişti. Tutuklu sanık emekli Oramiral Özden Örnek de, kendisinin hazırladığı iddia edilen ?AMİRAL LİSTESİ1. XLS? adlı belgeyi inkar etmişti. Tutuklu sanık Tümgeneral Gürbüz Kaya ise, ´Hazırladığım iddia edilen ne görevlendirme ne fişleme ne de diğerlerinin listelerinin hazırlandığı, yayınlandığı ve tebliğ edildiği gibi konularda bir bilgim yoktur. Bana hiç kimse böyle bir görevi tebliğ etmedi´ demişti.
Balyoz Hakimi emeklilik istedi, HSYK kabul etti
Ergenekon ve Balyoz darbe planı davalarında yazdığı muhalefet şerhiyle gündeme gelen İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şeref Akçay´ın bir süre önce sürpriz bir kararla emeklilik talebinde bulunduğu ortaya çıktı. Dün izinli olduğu gerekçesiyle ´Fuhuş ve casusluk´ davası duruşmasına katılmayan mahkeme Başkanı Akçay´ın talebinin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu´nca (HSYK) onaylandığı öğrenildi. ( Star)
DARBE FİLAN YOKMUŞ, ÇÜNKÜ BİZ EŞEĞİZ |
Kısaca diyor ki, darbe planı yapılmış ama eyleme geçilmemiştir, dolayısıyla salıverelim gitsinler... Çünkü bunlar darbe yapmaya girişip de diğer devlet organları karşı çıkmış olsalarmış, işte ancak o zaman bir teşebbüs sözkonusu olabilirmiş. Halkın karşı çıkması, iri cüsseli bir politikacının tankın üstüne fırlaması yetmez, ille devlet organları karşı çıkacaklar. Devlet organı olmazsa hiç kıymeti yok. Bürokrat bürokratı tanır, gerisi teferruattır.
Plan yapmak, plan yapmak amacıyla toplantı yapmak, hareket yöntemi saptayıp eylemleri ayrıntılı olarak bir de yazıya dökmek yeterli değilmiş. Cami bombalamayı, Türk pilot teğmenini şehit etmeyi falan kağıt üzerinde bırakırsan hiç korkma, suçlu sayılmazsın. Darbe yapıp iktidarı ele geçirseler o zaman eylem tamamlanmış olacakmış ki yandı gülüm keten helva! Belki hesabını soracak babayiğit otuz sene sonra çıkarsa çıkar...
Yani Aziz Nesin´in dediği gibi radyoevini ve kız lisesinin yatakhanesini ele geçirmeden başarılı sayılamazsın. Üstüne üstlük, darbe planı 2003 yılında yapılmış, dava sekiz sene sonra açılmış, o arada plan yapanların bir kısmı emekli olmuş... Darbeciler darbe yapmak isteselermiş, emekli olan arkadaşlarının yerine ekibe yeni elemanlar alırlarmış! Kadroyu tazelemediklerine göre, darbe yok. Bilgisayar programlarının update edilmeleri gibi, darbe yapacaksan kadroyu sürekli güncelleyeceksin... Muhalefet şerhinin sahibi olan değerli hukukçu güncelleme deyimini kullanmış, ondan iyi mi bileceksin? Güncelleme yok, programın eski versiyonu geçersiz.
İhtilal iradesi devam etmiyor yani, öyle bir heves 2003 yılında gelmiş geçmiş. Belli bir şey, adamlar önce niyetlenmişler ama sonra vazgeçmişler, ipin ucunu bırakmışlar. E yani, gençlik tutkularından ötürü yaşlı başlı adamlara ceza mı vereceğiz? Yazık değil mi, kiminin tansiyonu var kiminin şekeri.
Evet, muhalefet şerhi bu merkezde. Mahkeme kararını da etkilememiş. Hakimlerarası akademik bir tartışma da diyebiliriz yani. Fakat Aydın Doğan´ın hükümet düşmanı adamları, bunu suçsuz oldukları görülüyor işte, eşek olmayan okuyucu anlar havasıyla yansıtıyorlar.Aydın Doğan´ın eski adamları da, onun satıp elden çıkardığı bir başka yayın organında, OdaTV sanıklarını aklama çabası içindeler... Deniz Baykal´a komplo falan kurulmamış, sanıklar gözü açılmadık sığırcık yavrularıymış... Bunlar nelerine güveniyorlar da göz göre göre postalcılığı sürdürüyorlar yahu? Sıkıyı görünce yurt dışına kaçan tombul civelekler gibi New York´ta zengin amcaları falan mı var? ( Engin Ardıç / Sabah)
HAKİM AKÇAY´IN TÜRKİYE GERÇEKLERİNDEN KOPUK YORUMU |
Ama beni en çok ilgilendiren husus, Şeref Akçay´ın darbeye teşebbüs kavramına yüklediği anlam. Bakın ne yazmış muhalefet şerhinde: Sanıklar bu plan doğrultusunda darbe yapıp, iktidarı ele geçirselerdi, darbe tamamlanmış olacaktı. Ya da iktidarı ele geçirmek için kışlasından çıksa, ancak, halk ve ihtilal yapmak istemeyen diğer devlet organları karşı gelse ve iktidar, darbe yapmak isteyenlerin eline geçemese, işte o zaman darbeye teşebbüsten söz edilebilir. Sanıkların böyle bir fiilleri olmamıştır; sadece toplantı yapıp liste düzenlemişlerdir. İhtilal iradesinin devam ettiğine dair başka deliller mevcut olsa, belki bu durumda da teşebbüsten söz edilebilir. Oysa, sanıklar isteyerek veya ellerinde olmayan başka nedenlerle, bu eylemlerinden vazgeçmişlerdir...
Balyoz´dan tutuklu birçok askerin daha sonra farklı darbe girişimlerinde bulundukları bilinmektedir. Bunun en belirgin örneği, Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur´un başını çektiği ve içinde Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ile Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına´nın da bulunduğu Sarıkız planıdır. Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü´nün adı daha sonra, Koç Müzesi´ndeki Uluçalireis denizaltısında çıkan patlayıcıları polise haber vermeden imha ettirme eylemine ve Kafes davasına karıştı. Kafes´te, Danışma Kurulu üyesi olduğu ileri sürülüyor. Aynı şekilde, Koramiral Kadir Sağdıç da, Balyoz gibi, Kafes´ten de yargılanıyor. Dursun Çiçek´in İrtica ile Mücadele Eylem Planı´nı hazırladığı çeşitli kriminal raporlarla tespit edildi; Çiçek ismine Balyoz´da da rastlıyoruz. Hangi birini sayayım bilmiyorum ki...
Görüldüğü gibi, Balyoz´da başlayan hazırlıklar, bu kişiler tarafından farklı planlar çerçevesinde devam ettirilmiş görünüyor. Aynı durumda, başkaları da var.
Şeref Akçay´ın, darbeye teşebbüs konusundaki yorumu da, Türkiye gerçeklerinden kopuk bir zihniyeti ortaya koyuyor. Akçay, emir-komuta içinde gerçekleşen bir darbe karşısında tedbir alınmaması gerektiğini mi savunuyor? 12 Eylül´de Bayrak planını hazırladılar, bir gece yarısı iktidara el koydular... Eylem tamamlanınca nasıl yargılayacaksınız askerleri? Zaten bu yüzden o maddeye teşebbüs kelimesi konulmuştur. Zira darbe teşebbüs olmaktan çıkıp, gerçekleşince, bunu yapanlar kesin bir dokunulmazlık kazanmaktadır. Şeref Akçay´ın muhalefet şerhinde doğru taraflar olsa bile, Hürriyet´in Mahkeme Başkanı´ndan hukuk dersi gibi muhalefet şerhi başlığına katılamayacağım. Çok eksik bilgilere dayalı, darbeleri biraz da hafife alan bir muhalefet şerhi söz konusu. ( Nazlı Ilıcak / Sabah)
(06 Ekim 2011), son güncel.: (10 Ekim 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Balyoz´un muhalif hakimi emekli oldu
Hakim Akçay´ın Balyoz ve benzer davalardaki muhalefet şerhleri ve diğer üyelerle yaşadığı gerilimler
1. BALYOZ İDDİANAMESİNDE ARAMA YAP
Balyoz Planı manşetlerimiz
2. BALYOZ İDDİANAMESİNDE ARAMA YAP
Eskişehir belgeleri (2. Balyoz davası) manşetlerimiz
Ergenekon, Balyoz ve benzer davaları engelleme girişimleri