Yazıcıoğlu soruşturmasında flaş gelişme.. Muhsin Yazıcıoğlu´nun hayatını kaybettiği helikopter kazası ile ilgili olarak Ankara´daki Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünde arama yapılıyor. Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı´nın talimatıyla, Malatya, İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir´de sabah erken saatlerde operasyon başlatıldı. Operasyon çerçevesinde Malatya´da 2. Ordu Karargâhı´na bağlı bazı birlikler ile askeri lojmanlarda da arama yapıldığı öğrenildi. İlerleyen saatlerde aralarında muvazzaf subayların da bulunduğu 15 kişi gözaltına alındı.
Yazıcıoğlu kazası: Şok gözaltılar
Yazıcıoğlu soruşturmasında flaş gelişme.. Muhsin Yazıcıoğlu´nun hayatını kaybettiği helikopter kazası ile ilgili olarak Ankara´daki Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünde arama yapılıyor. Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı´nın talimatıyla, Malatya, İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir´de sabah erken saatlerde operasyon başlatıldı. Operasyon çerçevesinde Malatya´da 2. Ordu Karargâhı´na bağlı bazı birlikler ile askeri lojmanlarda da arama yapıldığı öğrenildi. İlerleyen saatlerde aralarında muvazzaf subayların da bulunduğu 15 kişi gözaltına alındı.
Yazıcıoğlu soruşturması giderek derinleştiriliyor.Muhsin Yazıcıoğlu´nun hayatını kaybettiği helikopter kazası ile ilgili olarak Ankara´daki Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünde arama yapılıyor. Soruşturmayla ilgili diğer bir gelişme de, kazanın gerçekleştiği bölgede radar görüntüsü alınamadığı iddiasını araştırmak için savcılığın helikopterle o bölgede uçuş gerçekleştireceği haberi oldu.
Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı´nın talimatıyla BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili 5 ilde eş zamanlı operasyon başlatıldı.Malatya Cumhuriyet Savcılığı´nın dün yapılan toplantıda çıkartılan arama kararı sonrası Malatya ile birlikte İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir´de sabah erken saatlerde operasyon başlatıldı. Operasyon çerçevesinde bazı askeri birlikler ile Sivil Havacılık Kurumu´nda arama yapılmaya başlandı. Arama yapılan adresler arasında Malatya´da 2. Ordu Karargahı ve askeri lojmanları ile İzmir´in Buca ilçesi Şirinyer semtindeki Merkez Komutanlığı da yer alıyor. Savcıların gözetiminde yapılan aramalara askeri yetkililer de nezaret ediyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´ün helikopter kazasına ilişkin Helikopterin beynini keçiler sökmedi ya açıklaması sonrası hızlanan soruşturmada polisler savcılığın talimatı doğrultusunda kaza kırım raporları, enkaz görüntüleri ve buna benzer bulgular için araştırma yapıyor. Operasyonlar kapsamında gözaltıların da olacağı belirtiliyor.
12.41: POLİSLER ´KAZA KIRIM´ BELGELERİNİ İNCELİYOR
Ankara´daki Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü´ne (SHGM) gelen polis ekiplerinin, Muhsin Yazıcıoğlu´nun hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili ´kaza kırım´ raporlarını incelediği öğrenildi. Kaza kırım üyelerinin odalarını dolaşan ekipler, düşen helikopterle ilgili geçmişe ait belgeleri arıyor. Ayrıca kazanın olduğu andan itibaren bugüne kadar yapılan incelemelerin raporları araştırılıyor. Bu arada polislerin, hava araçlarının bakım ve onarımlarının takip edildiği Uçuş Standartları Daire Başkanlığı´nda da inceleme yapabileceği öğrenildi.
ANTALYA´DA, BİR SÜRE ÖNCE TSK´DAN İSTİFA EDEN PİLOT BİNBAŞININ EVİNDE ARAMA YAPILDI
Eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili soruşturmayı yürüten Malatya Özel Yetkili Savcılığının talebiyle başlatılan operasyon kapsamında, Antalya´da, bir süre önce Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) istifa eden pilot binbaşı M.Ç´nin evinde arama yapıldığı bildirildi. AA muhabirinin Antalya Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Savcılığın talebi ve Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesince bazı adreslerde arama yapılmasına yönelik alınan karar doğrultusunda Antalya´nın Fener Mahallesi´nde pilot binbaşı M.Ç´ye ait evde arama yapıldı. TSK´dan istifa ettiği öğrenilen M.Ç´nin evde bulunmadığı tespit edildi. Eşi tarafından başka bir ilde olduğu belirtilen M.Ç´nin aranmasına söz konusu ilde devam edileceği bildirildi. M.Ç´nin bulunduğu kentle ilgili açıklama yapılmadığı kaydedildi. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin evde suç unsuruna rastlamadığı ve evraka el koymadığı belirtildi. ( Cihan, AA)
17.11: ŞOK GÖZALTILAR
BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu´nun hayatını kaybettiği kaza ile ilgili olarak yürütülen soruşturma çerçevesinde bugün 5 ilde yapılan operasyonlarda aralarında muvazzaf subayların da bulunduğu 15 kişi gözaltına alındı. Malatya´da 3 askeri personele ait lojman ve ofisteki aramalar, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı İsmail Aksoy´un gözetiminde devam ediyor. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı´nın talimatıyla başlatılan aramalar kapsamında, 5 kente yapılan operasyonların ardından 15 kişinin gözaltına alınmasıyla ilgili karar alındığı, bunlar arasında Malatya´daki 3 askeri personelin de bulunduğu bildirildi. Öte yandan, 7. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Mustafa Avcı, Malatya Adliyesine gelerek Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığında yetkililerle bir süre görüştü. Avcı, adliye çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı.
SAVCI O GÜZERGAHTA HELİKOPTERLE UÇACAK |
Partisinin Ankara il başkanlığında Yazıcıoğlu kazasına ilişkin son gelişmeleri değerlendiren BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, dönemin TSK yetkililerince O bölgede radar kaydı yapılamıyor. şeklinde açıklamalar yapıldığını hatırlattı. Radar kaydının ispatı için bölgede uçuş yapılacağını bildirerek, Helikopter kazasında radar görüntülerinin alınmadığı iddiasına ilişkin olarak savcılıkla birlikte aynı irtifada, aynı hızda ve yönde radar görüntüsü alınıp alınmadığına ilişkin bir deneme uçuşu gerçekleştireceğiz. diye konuştu. Kazaya ilişkin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´ün büyük çaba sarf ettiğini de belirten BBP lideri, İnşallah bu bir tertip değildir, bu bir organize iş değildir. ifadesini kullandı. Kayıp elektronik cihazlarıyla ilgili olarak da Ortada somut şeyler var. Failler de belli. diyen Mustafa Destici, şunları kaydetti: TSK gözbebeğimiz. Ancak içinde kazayla ilgili tertiplere girmiş kimseler varsa bunları korumamalı ve gereğini yapmalı. Bu iş aydınlatılacak. Bu işte hatası, ihmali, kusuru olanlar mahkeme önüne çıkıp cezalarını alacak. Yok tertipli bir şeyse de bunu işleyenler bu işin karşılığını görecek. ( Zaman)
KAYIP GPS CİHAZLARI KAZA KIRIM RAPORUNA GİRMEMİŞ |
´Raporda herhangi bir ifade yok´
Enkazı inceleyen 3 kişilik kaza kırım ekibi hazırladıkları raporu daha sonra TBMM Araştırma Komisyonu´na iletti. Ancak Meclis´e gelen raporda enkazdan kaybolan cihazlarla ilgili hiçbir bilgi yer almadı. Komisyon tarafından hazırlanan raporun 138. sayfasında ?Enkazda Bulunmayan Cihazların Tespiti? başlığı altında şöyle denildi: ?Kaza Araştırma ve Soruşturma Kurulu Raporunda kayıp cihazlarla ilgili herhangi bir ifadeye yer verilmemektedir.?
Raporda da cihaz kayıp ama!
Komisyon raporunda, kaza raporunda yer alan gösterge paneli fotoğraflarında ARGUS 5000CE ve SKYMAP IIIC adlı iki GPS cihazının yer almadığı ifade edildi. Meclis´e verdikleri raporda kayıp cihazlara yer vermedikleri ortaya çıkan 3 kişilik kaza kırım heyetinin başkanlığını Kimya Mühendisi olan Feridun Seren, üyeliklerini ise Kara Kuvvetleri´nden emekli pilot Mehmet Sevdim ve mühendis Kerem Mumcuoğlu yapıyordu.
2 GPS muhabirin fotosunda var
Ancak düşen helikopterde bulunan İHA Muhabiri İsmail Güneş´in kendi fotoğraf makinesiyle helikopter havadayken çektiği son fotoğraflardan birinde helikopterin gösterge panelinin yüzde 70´inin görüldüğü, bu fotoğrafta SKYMAP IIIC GPS´in helikoptere monte edilmiş ve çalışır vaziyette olduğu ortaya çıktı. Kaybolan GPS cihazlarının bulunması durumunda kazanın tamamen aydınlatılabileceği belirtiliyor.
Suikast ise bedelini öderler
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Muhsin Yazıcıoğlu´nun kazası ile ilgili ´İnşallah bu bir tertip değildir, bu bir organize iş değildir, çünkü bunu yapanlar mutlaka eğer böyle bir şey yaptılarsa bunun bedelini ödeyecekler, biz kararlılıkla hukuk içerisinde kalarak bunun takipçisi olacağız´ dedi. Kayıp elektronik cihazların faillerinin belli olduğuna işaret eden Destici ´Bu iş aydınlanacak. Eğer bu bir sistemin çürümüşlüğünden, içindeki insanları çürümüşlüğünden kaynaklanan bir şeyse de, bu işte hatası, ihmali olanlar mahkeme önüne çıkıp cezalarını alacak. Yok tertipli bir şeyse de bunu işleyenler bu işin karşılığını görecek´ dedi. Cihazları söken askerlerle ilgili soruya Destici ?TSK bizim göz bebeğimiz, bir taraftan bu suçu işleyen ya da bu hatayı yapanlar da TSK mensubu ama TİB´den gelen verileri doğru bir şekilde yorumlayıp Kahramanmaraş´a ileten de TSK mensubu. Bu CD´yi de Cumhurbaşkanı´na gönderenin meçhul bir subay olduğu belirtiliyor. Bunun da hakkını vermek lazım. Dolayısıyla kurumları topyekün suçlayamayız. Hele de TSK´yı´ diye konuştu. ( Star)
3´NCÜ GPS CİHAZI DA KAYIP |
Olay mahalline bakanlık uzmanları ile birlikte gitmek istiyoruz. Talep, Başbakan tarafından olumlu karşılandı. Gerekli talimatlar verildi. Ancak, buna rağmen, Ulaştırma Bakanlığı´nca oluşturulan Soruşturma Kurulu´nun üyeleri BBP´lileri yanlarına almadan olay mahalline gitti. Ardından da GPS cihazları ile ilgili tartışmalar başladı. Bir ara cihazlar helikopterin üstünde, ama kartlar yok denildi. Akabinde, GPS cihazının sökülerek emanete alındığı, ancak bunun kayıt yapma özelliği bulunmayan basit bir cihaz olduğu bildirildi. Buna karşılık, daha sonra çekilen görüntülerde GPS cihazının helikopterin üzerinde olduğu ortaya çıktı. O cihazın da 30 Mart 2009´da askerler tarafından sökülerek götürüldüğüne ilişkin görüntüler yayınlandı. Şimdi de 31 Mart tarihinde helikopterin hemen yanında karlar üzerinde çekilmiş bir GPS cihazına ilişkin fotoğraflar ortaya çıktı. Ancak, o cihazın da diğeri gibi kaybolduğu anlaşıldı.
GÜL SORDU: ´SUİKAST Mİ?´
Bu arada, başlangıçta kaza ve takdiri ilahi denilen olayın seyrinin BBP yöneticilerinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´ü ziyaret edip 17 sayfalık bir dilekçe vermeleri ile değiştiği ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı bu görüşme sırasında BBP yöneticilerine Siz bir suikasttan mı şüpheleniyorsunuz sorusunu sordu. BBP´liler de Evet, olabilir. Şüphe çok. Eğer ortada bir ihmal varsa sorumlular cezalandırılsın. Bir suikast varsa da üzeri kapatılmasın cevabını verdiler. Bunun üzerine Devlet Denetleme Kurulu´nun soruşturması genişletildi ve sok dalgaları peş peşe gelmeye başladı.
ASKERLER CİHAZI NEDEN ALDI?
Gelişmeler üzerine, askerlerin helikopterdeki GPS cihazını neden söküp götürdükleri sorusuna cevap aranmaya başlandı. Şüpheler üç ana noktada toplandı: 1) Ortada büyük bir ihmal var ve onun ortaya çıkması önlenmeye çalışılıyor. 2) Büyük bir tertip bulunabilir. 3) Bu cihazın değeri oldukça yüksek. Satıp para kazanmak için de alınmış olabilir. Sorular birbirini kovalarken, yeni bir şok dalgası daha ortaya çıktı. Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, Şimdi, GPS cihazını söküp götüren askerlerle Kaza Soruşturma Kurulu´nun ilişkisini araştırıyoruz. Bunların başından beri birlikte olduklarını gösteren fotoğrafların bulunduğu iddia ediliyor. Aynı araç içinde görüntülerinin çekildiği belirtiliyor. O görüntüleri inceleyecek ve ardından bir açıklama yapacağız dedi.
SORULAR, SORULAR...
Görüşlerine başvurduğumuz BBP yetkilileri ise kaza ile ilgili olarak kafalarda pek çok soru olduğunu ve bunların mutlaka açıklığa kavuşması gerektiğini söylediler. BBP´liler, aydınlığa kavuşmasını istedikleri soruları maddeler halinde sıraladılar:
1) Eldeki veriler ve görüntülere bakılırsa 3 adet GPS cihazı var. Hiçbir işe yaramayan biri elde. Peki diğer kayıp cihazlar nerede?
2) Kazanın hemen ardından yer tespiti yapılıp, ilgililere bildirilmesine rağmen neden orada arama yapılmadı?
3) Bu bir VIP uçuşuydu. Buna rağmen, helikopter radardan kaybolduğu an niçin peşine düşülmedi?
4) Bulunan ELT cihazı yeni ve pırıl pırıl. Ancak, ruhsatta helikopterde daha eski bir cihaz takılı olduğu yazılı Emanete alınan bu ELT´nin sinyal vermemesi mümkün değil. Bu çelişki neden açığa kavuşturulmadı?
5) Anteni kırık olduğu için ELT´nin sinyal vermediği söyleniyor. Ancak, antenin kazadan sonra elle kırıldığı iddialarına neden şimdiye kadar cevap verilemedi?
6) Kazadan sonra yapılan ihbarlara rağmen, niçin ilk 45 dakika kimse harekete geçmedi? Yozgat´ta bulunan ve sadece duyarlılık göstererek kendiliğinden yen tespiti yapan Binbaşı´nın belirlediği alanda niçin arama yapılmadı?
7) Kazanın ardından ortaya çıkan bilgi kirliliği kimler tarafından ve hangi amaçla gerçekleştirildi?
´YERİNDE´ İNCELEME
Yer kazanın meydana geldiği Keş Dağı´nın 2 bin 500 rakımlı eteği... Yazıcıoğlu ve 5 kişiye mezar olan helikopterin enkazı öylece duruyor. Aynı bölgede Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı´nın kırıma uğrayan helikopteri de bulunuyor. Bu sırada Malatya´daki 2. Ordu´da görevli olan askeri kaza kırım ekibi, askeri helikopteri incelemek için geliyor. Ancak 11 kişilik o ekip, ne hikmetse askeri helikopteri değil Yazıcıoğlu´na mezar olan enkazı inceliyor.
HAVADAN SUDAN RAPOR
Üç kişilik kaza kırım ekibi, helikopterin düşüşüyle ilgili 32 maddelik rapor hazırladı. GPS cihazlarının kayboluşuna ilişkin hiçbir bilginin yer almadığı raporda, helikopterin düşüş nedeni olarak hava koşulları gösterildi. ( Takvim)
KAZA KIRIM EKİBİ VE TORNAVİDACI SUBAYLAR DA GÖZALTINA ALINDI: SAYI 16´YA YÜKSELDİ |
Ankara´da polisler, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü´nde (SHGM) inceleme gerçekleştirdi. SHGM´nin İstanbul´daki birimlerinde de arama yapan polis, kaza kırım heyeti başkanı Feridun Seren ve üyelerin odalarını tek tek dolaşarak düşen helikopterle ilgili geçmişe ait belgeleri taradı. Ayrıca Uçuş Standartları Daire Başkanlığı ile kazanın olduğu andan itibaren bugüne kadar yapılan incelemelerin raporları da araştırıldı.
Malatya´da ise 2. Ordu Karargâhı ve askerî lojmanlar arandı. Antalya´da, bir süre önce Türk Silahlı Kuvvetleri´nden (TSK) istifa eden Pilot Binbaşı M.Ç.´nin evinde arama yapıldığı öğrenildi. Eşi tarafından başka bir ilde olduğu belirtilen M.Ç.´nin aranmasına söz konusu ilde devam edileceği bildirildi. M.Ç.´nin bulunduğu kentle ilgili açıklama yapılmadı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin evde suç unsuruna rastlamadığı kaydedildi. İzmir´de de Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, Buca ilçesine bağlı Şirinyer semtindeki Merkez Komutanlığı´na giderek arama yaptı.
25 Mart 2009 tarihinde Kahramanmaraş´tan Yozgat-Yerköy´e hareket eden özel bir firmaya ait helikopter, Göksun ilçesi Keş Dağı civarında bilinmeyen bir sebeple düşmüştü. Seçim çalışmaları çerçevesinde miting turlarına çıkan Muhsin Yazıcıoğlu´nun da aralarında bulunduğu 5 kişi düşen helikopterde can vermişti. Helikopterin düşüş sebebi hakkındaki şüpheler üzerine olaya Cumhurbaşkanlığı el atmıştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, izlediği görüntülerden yola çıkarak, Helikopterin beynini keçiler sökmedi. demişti. Zaman Gazetesi de 25 Eylül 2011 tarihli nüshasında düşen helikopterin tornavida ile ´beynini´ söken 4 subayın olay yerindeki fotoğraflarını yayımlamıştı. ( Zaman, TRT)
KAZA BÖLGESİNDE GÖREV YAPAN 51 ASKER |
20 kişiden oluşan Dağcılık Timi´nde bir yarbay ve 3 yüzbaşı var. Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli de yine 20 kişi. Aralarında bir albay, 5 yüzbaşı, bir binbaşı ve bir üsteğmen de bulunuyor. Arama kurtarma faaliyetleri sırasında düşen Kara Kuvvetleri Komutanlığı´na ait Sikorsky tipi helikopterin enkazını incelemek için bölgeye gelen Sikorsky kaza kırım heyetinde ise 7 kişi var. Ekipte bir albay ve bir yüzbaşı bulunuyor. Geri kalan 5 personel ise teknisyen başçavuş rütbesinde. Kaza kırım anket heyeti ise 4 kişiden oluşuyor. 2 yüzbaşı, bir binbaşı ve bir de teknisyen astsubay. Helikopterden parça söken askerlerin bu 51 isim arasında yer aldığı dile getiriliyor. Tespit edilen isimler arasında Pilot Albay S.Y., Pilot Albay M.E., Jandarma Yarbay D.K., Pilot Binbaşı İ.T. ve Pilot Binbaşı M.Ç. de yer alıyor.
Zaman´ın daha önce yayımladığı görüntülerde iki askerin helikopter enkazından bir parça söktükleri görülüyordu. Söz konusu görüntüler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´e, ´meçhul bir subay´ın mektubuyla birlikte ulaştı. Cumhurbaşkanlığı makamına yazılan ve imza taşımayan mektubun ilişiğinde, helikopterin enkazında özel tornavidalarla bir parça söken kişinin görüntüleri yollandı. Gül´ün ´helikopterin beyni´ olarak nitelendirdiği parçaların Argus 5000 CE ve SKYMAP IIIC cihazları olabileceği kaydediliyor. Cumhurbaşkanı, olayı hatırlatarak, Helikopterin beynini keçiler sökmedi. demişti.
Bu donanım, helikopterin hangi noktalar arasında uçtuğunu, irtifa bilgilerini ve hızını kaydediyor. Her iki cihaz da kazanın ardından 29 Mart 2009 tarihinde Ulaştırma Bakanlığı Kaza Soruşturma Kurulu tarafından olay yerinde görüntülenmişti. Fakat 2 gün sonra olay yerinde çekilen fotoğraflarda cihazlar yerinde yoktu. Cihazlar iki yıldır kayıp. Helikopterden parça söken askerlerin bu 51 isim arasında yer aldığı dile getiriliyor. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu´nun (DDK) kamuoyuna yansıyan raporunda, enkazda bulunamayan cihazlarla ilgili önemli tespitler yer almıştı. Tespitler rapora şöyle yansımıştı: Cihazların 31.3.2009 günü öğle saatleri arasında yok olduğu/çalındığı anlaşılmıştır. Bölgede saat 17.00´ye kadar çalışmalarını sürdüren Kara Kuvvetleri´ne ait Sikorsky helikopterin kaza kırım heyetinde yer alan bazı personelin TC-HEK işaretli helikopter enkazı üzerinde çalışma yaptığı görülmüştür. Başta Sikorsky helikopterin kaza kırım heyeti olmak üzere tüm şüpheliler hakkında soruşturma yapılması önerilmektedir.
DDK raporunda ayrıca bölgedeki Doğal Afet Arama Kurtarma (DAK) ve Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JOAK) timlerine de yer verilmişti. Raporda şu ifadeler yer almıştı: Kaza mahallinde yakılarak kısmen yok edilen helikoptere ait bazı parça ve atıkların, 28.3.2009 günü bölgede bulunan DAK timi ve daha sonra oraya ulaşan ve gece orada kalan Ankara JOAK Dağcılık Timi tarafından yakılmış olabileceği anlaşılmıştır. Raporda ceride kayıtlarından yola çıkılarak şu bilgiler yer almıştı: Dokuz kişilik DAK Timi´nin saat 10.20´de helikopter ile enkaz bölgesine indirildiği, ikinci helikopterin ise ekipleri indirirken kuyruk kısmından kırıma uğradığı ve olay bölgesinde kaldığı, ölü ve yaralı olmadığı, DAK Timi yanında olay bölgesinde bir GKK ile üç komando olmak üzere 13 kişinin helikopter enkazının yanında olduğu bilgisi verilmiştir. ( Zaman)
JANDARMA 156 İHBAR HATTI İLE ORTAYA ÇIKAN 1 SAATLİK TAHRİFAT
Yazıcıoğlu´nu taşıyan helikopterle saat 15:15´te irtibat kesildi. TİB, enkazın yerini belirledi. Koordinatlar 1 saat 40 dakika sonra İl Jandarma Alay Komutanlığı´na iletildi. Ancak, 17: 25´te karargahtan çıkan Albay Sezai Akgün, ´yanlış yere´ gitti. Kazaya ´derhal müdahale edilmiş´ izlenimi yaratmak için de harekat zamanı tutanaklarda 1 saat geriye çekildi. 25 Mart 2009´da meydana gelen kazanın bir karanlık noktası daha aydınlandı. Takvim´in haberine göre, BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişiye mezar olan helikopterin enkazından bu kez Jandarma Alay Komutanı Sezai Akgün çıktı. Yaptığı inceleme ile soruşturmanın seyrini değiştiren Devlet Denetleme Kurulu, enkazdaki enkazı tek tek tespit etti. O anlar DDK raporuna şöyle yansıdı:
Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişiyi taşıyan helikopter saat 15:15´de Keş Dağı´na düştü. Telekomünikasyon İletişim Daire Başkanlığı (TİB), cep telefonlarından gelen sinyaller üzerine helikopterin yerini belirledi. Söz konusu verilerden oluşan harita hemen Jandarma Genel Komutanlığı´na iletildi. Jandarma Genel Komutanlığı da bu verileri iletmek üzere saat 16:27´de Kahramanmaraş İl Jandarma Alay Komutanlığı´nı aradı. Ancak yetkililer tam 30 dakika boyunca kimseye ulaşamadı. Bilgiler ancak 16:55´te komutanlığa aktarıldı. Jandarma Alay Komutanı Albay Sezai Akgün, o sırada karargahtaydı. Akgün, harita bilgisi verildikten yarım saat sonra Maraş´tan Çağlayancerit´e doğru hareket etti. Ancak haritada yer alan bölge değil, alakasız yerlerde aramalar yapıldı.
KAYIT DIŞI!
DDK raporlarına göre asıl skandal ise saatlerde yaşandı. Aramadaki ihmali saklamak için saatlerle oynandı. Faaliyetlerin büyük bir kısmı birer saat geriye alınarak kaydedildi. Skandal bununla da sınırlı kalmadı. Arama kurtarma ile ilgili operasyonun kaydedildiği Jandarma Ceridesi´nin bazı sayfaları sonradan yeniden yazıldı. Hatta ceridenin bazı sayfaları imzalanmadı. Ceride kayıtlarına göre Çoğulnan Bölüğü´nden 3 tim saat 18:01´de Göksun´a doğru çıkış yaptı. Ancak 156 kayıtlarında ise bölüğün gerçek çıkışı 18:59 olarak bildirildi.
156 JANDARMA İHBAR HATTI
Komutan Akgün, savcılığa verdiği ifadede Bana harita gelmedi dedi. Ancak 156 Jandarma İhbar Hattı kayıtları, komutanı ele verdi. DDK raporunda şöyle denildi: Her harita, İl Jandarma unsurlarıyla paylaşıldı. 156 kayıtlarına göre Akgün, cep telefonlarından elde edilen koordinat bilgisini aldı. Ayrıca AVEA ve TURKCELL´den alınan sinyallerle aranacak alan 15 km.´den 1 km.´ye indirildi. Bu bilgiler de saat 23:30´da İl Jandarma Komutanlığına iletilmiştir. ( Takvim)
(28 Eylül 2011), son güncel.: (29 Eylül 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
MUHSİN YAZICIOĞLU´NUN ŞÜPHELİ ÖLÜMÜYLE İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
İşte enkazı söken o subaylar
Yazıcıoğlu soruşturması özel yetkili savcıda
Ölmez: Yazıcıoğlu´nu susturacaktık
Ergenekon çaycısı şok itiraflarda bulundu: Yazıcıoğlu öldürüldü
Şok iddia: BBP lideri Yazıcıoğlu gizli tanıktı, MİT öldürdü