HSYK 2. Dairesi, Deniz Feneri e.V bağlantılı soruşturmayı yürütürken evrakta tahrifat yaptıkları gerekçesiyle görevden el çektirilen cumhuriyet savcıları Nadi Türkaslan, Abdulvahap Yaren ve Mehmet Tamöz hakkında kovuşturma izni verdi. Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı, savcılar hakkında iddianame düzenleyerek, Sincan Ağır Ceza Mahkemesine gönderecek. Mahkeme, savcılar hakkında kovuşturma açılmasına ilişkin dosyayı Yargıtay´ın ilgili dairesine gönderecek.
Fener savcılarına kovuşturma izni
HSYK 2. Dairesi, Deniz Feneri e.V bağlantılı soruşturmayı yürütürken evrakta tahrifat yaptıkları gerekçesiyle görevden el çektirilen cumhuriyet savcıları Nadi Türkaslan, Abdulvahap Yaren ve Mehmet Tamöz hakkında kovuşturma izni verdi. Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı, savcılar hakkında iddianame düzenleyerek, Sincan Ağır Ceza Mahkemesine gönderecek. Mahkeme, savcılar hakkında kovuşturma açılmasına ilişkin dosyayı Yargıtay´ın ilgili dairesine gönderecek.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, Deniz Feneri e.V bağlantılı soruşturmayı yürütürken görevden alınan cumhuriyet savcıları Nadi Türkaslan, Abdulvahap Yaren ve Mehmet Tamöz hakkında kovuşturma izni verilmesine karar verdi. HSYK 2. Dairesi´nin kararı, Sincan Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilecek. Başsavcılık, savcılar hakkında iddianame düzenleyerek, Sincan Ağır Ceza Mahkemesine gönderecek. Mahkeme, savcılar hakkında kovuşturma açılmasına ilişkin dosyayı Yargıtay´ın ilgili dairesine gönderecek. Savcılar hakkındaki suçun niteliği, ´evrakta tahrifat´ olarak belirlenirse savcılar Yargıtay´ın 11. Ceza Dairesi´nde, ´görevde yetkiyi kötüye kullanma´ olarak belirlenirse Yargıtay´ın 4. Ceza Dairesi´nde yargılanacak.
HSYK 2. Dairesi´nin bu kararına karşı Türkaslan, Yaren ve Tamöz, 10 gün içinde yeniden inceleme talebinde bulunabilecek. Daire´nin yeniden inceleme talebi üzerine verdiği karara karşı da 10 gün içinde Genel Kurul´a itiraz etme hakkı bulunuyor. İtiraz üzerine verilen kararlar kesin nitelik taşıyor.HSYK 2. Dairesi, savcılar hakkında yargılama sonuçlandıktan sonra disiplin yönünden yapılan soruşturmayı karara bağlayarak, savcıların geçici yetkiyle yer değiştirmesine veya görevden uzaklaştırılmasına da karar verecek.
SÜREÇ
Deniz Feneri e.V bağlantılı soruşturmadaki bazı sanıkların avukatı Hakan Yıldız´ın, 27 Temmuz 2011´de, soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcıları Nadi Türkaslan, Abdulvahap Yaren ve Mehmet Tamöz hakkında şikayet dilekçesi vermesi üzerine HSYK 3. Dairesi 1 Ağustos 2011´de konunun incelenmesi ve delil elde edildiğinde soruşturmaya geçilmesi kararı verdi. Bu karar gereği HSYK Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından iki başmüfettiş görevlendirildi.Görevlendirilen başmüfettişlerin yaptığı incelemeler sonucunda, ´bazı iddialara ilişkin sorumluluğu gerektirebilecek bir kısım hukuka aykırılıklar tespit edildiği´ gerekçesiyle 19 Ağustos 2011´de Kurul başmüfettişleri tarafından savcıların savunmaları istendi.
Görevlendirilen Kurul başmüfettişlerince 5 Eylül 2011´de düzenlenen raporda; ´Cumhuriyet savcılarının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde yürüttüğü soruşturmada ismi geçen 19 şüphelinin mal varlıklarına el konulmasına ilişkin talep üzerine Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesince şüphelilerin adına kayıtlı taşınmazlara, hava, deniz ve kara taşıtlarına, ortağı oldukları şirketlerdeki ortaklık paylarına el koyma kararı verildiği, şüphelilerin ortağı olduğu şirketlerin adına kayıtlı taşınmazlara, hava, deniz ve kara taşıtlarına el konulması talebinin ise reddedildiği halde, şirketlerin adına kayıtlı mallara da el konulmasını sağladığı, bu amaçla ilgili yerlere yazılar yolladığı, yolladığı müzekkerelere ekli anılan mahkeme kararının, şirketlerin mal varlığına el konulması talebinin reddine ilişkin kısmını kapatmak suretiyle tahrifat yaptığı, şüpheli müdafilerinin söz konusu usulsüzlüğü belirterek yapmış oldukları itirazı reddetmek suretiyle usul ve yasaya aykırı işlemin devam ettirilmesine neden oldukları´ iddialarına ilişkin olarak ilgili cumhuriyet savcılarının disiplin yönünden cezalandırılmaları ve cezai yönden de kovuşturma yapılması gerektiği sonucuna varıldı.
Raporda, ayrıca söz konusu eylemlerin ´yargının itibarına zarar vermesi nedeniyle savcılar hakkında 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu´nun 77. maddesi gereğince ´geçici tedbir uygulanması´ gerektiği´ yönünde kanaat belirtildi.
HSYK 2. Dairesi´nce, söz konusu Teftiş Kurulu raporu, 8 Eylül 2011´de görüşülerek ilgili Cumhuriyet Savcıları hakkında geçici tedbir uygulanması talebinin reddine, disiplin yönünden ilgililerden son savunmalarının istenmesine, kovuşturma yönünden ise konunun incelemeye alınmasına karar verilmişti.
Daire Başkanı Nesibe Özer´in sağlık sorunları nedeniyle raporlu olduğu dönemde yapılan inceleme sonucu, dairenin 3 üyesi Ahmet Gökçen, Hüseyin Serter ve Birol Erdem savcıların yargılanması, diğer 3 üyesi Ali Suat Ertosun, Ziya Özcan ve Ali Aydın ise yargılamaya gerek olmadığı yönünde oy kullanmıştı. Oylama sonucunun eşit çıkması nedeniyle savcılar hakkındaki karar Başkan Özer´in raporunun bitip göreve başlaması sonrasına bırakılmıştı.
İDDİANAME TAMAMLANDI: 11 YIL HAPİS TALEP EDİLİYOR |
EVRAKTA TAHRİFAT YAPTILAR
Savcılar Nadi Türkaslan, Mehmet Tamöz ve Abdulvahap Yaren hakkında, Deniz Feneri soruşturmasını yürütürken, Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesinin 01.06.2009 tarihli 2009/563 Sayılı kararını tahrif ettikleri gerekçesiyle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından inceleme başlatılmıştı. HSYK´nın, müfettişlerinin raporu doğrultusunda kovuşturma izni verdiği savcıların dosyası Sincan Cumhuriyet Başsavcılığına geldi. Cumhuriyet Savcısı Murat Gökçe tarafından yapılan soruşturmada Abdulvahap Yaren, Mehmet Tamöz ve Nadi Türkaslan´ın HSYK müfettişlerinin de tespit ettiği fiilleri işlediklerini belirterek iddianame hazırladı. Savcı Gökçe tarafından hazırlanan iddianamede, Nadi Türkaslan için Evrakta tahrifat yapmak ve Mahkeme kararına aykırı işlem yapmak, Mehmet Tamöz ve Abdulvahap Yaren için ise Zarar doğuran işlemin devamını sağlamak suretiyle görevi kötüye kullanmak suçlaması yer aldı.
CİHANER´İN YARGILANDIĞI DAİREYE GİDECEK
Avukatlar Hakan Yıldız ve Şule Yıldız tarafından savcılar hakkında suç duyurusunun ardından HSYK incelemesi üzerine Soruşturmanın selameti amacıyla savcılar Türkaslan, Yaren ve Tamöz Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının tasarrufuyla dosyadan alınmıştı. Sincan Savcısı Murat Gökçe tarafından hazırlanan iddianame soruşturulan savcıların 1. sınıfa ayrıldıkları için Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesine gelecek. Mahkeme iddianameyi kabul ederse savcılar hakkındaki dosya davanın son görüleceği Yargıtay 11. Ceza Dairesine gidecek. Savcılar hakkındaki yargılamada son sözü, Erzincan eski Cumhuriyet Başsavcısı ve CHP Denizli milletvekili İlhan Cihaner´in yargılandığı 11. Ceza Dairesi söyleyecek.
DENİZ FENERİ´NDE İKİNCİ BİLİRKİŞİ SANDALI |
İDDİANAME YAZIM AŞAMASINDA
Dosyadan el çektirilen savcıların operasyon için düğmeye bastıklarında ellerinde hiçbir bilirkişi raporu olmaması da yine dikkat çeken bir başka konu oldu. Dosyanın yeni savcıların ise bilirkişi raporlarını tamamladıkları ve iddianameyi yazma aşamasına geldikleri öğrenildi. HSYK´nın izin vermesiyle, haklarında Sincan Başsavcılığı´nca soruşturma başlatılan savcılar, geçen hafta başında savunmalarını yapmışlardı. Savcılar ile ilgili kararı Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi verecek. Mahkeme, kovuşturma için izin verirse, 1. sınıf savcı oldukları için yargılanmaları CHP´li İlhan Cihaner´in de Ergenekon davası kapsamında yargılandığı Yargıtay 11. Ceza Dairesi´nde yapılacak.
Yasa en fazla 6 ay süre veriyor
5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanununa (CMK) göre bilirkişilerin en fazla 6 ay süre içinde rapor oluşturmaları gerekiyor. İşte CMK´nın soruşturmaya bilirkişi atanmasını düzenleyen o madde: Madde 66 - (1) Bilirkişi incelemesi yaptırılmasına ilişkin kararda, cevaplandırılması uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren sorularla inceleme konusu ve görevin yerine getirileceği süre belirtilir. Bu süre, işin niteliğine göre üç ayı geçemez. Özel sebepler zorunlu kıldığında bu süre, bilirkişinin istemi üzerine, kendisini atayan merciin gerekçeli kararıyla en çok üç ay daha uzatılabilir. Bilirkişi atamayı öngören kanunun 66. maddesine göre 3 aylık normal süre en fazla 3 ay daha eklenerek 6 aya çıkarabiliyor. Bu sürenin sonunda savcıların raporu, davalının lehine ya da aleyhine olduğuna bakmaksızın, soruşturma evrakına koyması gerekiyordu. Ancak Deniz Feneri e.V. davasından ´evrakta sahtecilik´ nedeniyle el çektirilen savcıların bu yasa maddesini de çiğnedikleri anlaşıldı.
(27 Eylül 2011), son güncel.: (12 Şubat 2012)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Deniz Feneri Savcılarının üstünü örttüğü mahkeme kararı
Zekeriya Öz´e alkış, Deniz Feneri´ne yuh
Nazlı Ilıcak: Deniz Feneri ve madalyonun diğer yüzü