Islak imzalı ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´ davasıyla birleştirilen ´İnternet Andıcı´ davasında sanıklar ile avukatların taleplerinin alınmasına başlandı. İlk olarak söz alan emekli albay Dursun Çiçek, internet andıcına konu olan site sayısının iddia edildiği gibi 30-35-42 değil sadece 9-10 tane olduğunu, onların da yasalarla belirlenen sınırlar dahilinde ve mehmetçik aleyhine yapılan yayınları düzeltici konuları içerdiğini, takip edilen 430 sitenin ise TSK ve Atatürk aleyhine yayın yapan siteler olduğunu, onlara karşı yasal işlem yapılması için çalışma yapmayı komutanlarına arz ettiklerini, bunun da vatanseverlik olduğunu savundu. Savcıların Genelkurmay´ı bir örgüt olarak gösterdiklerini iddia eden ve ´yargılayın gücünüz yetiyorsa´ diyen Çiçek´e mahkeme başkanından uyarı geldi.
Islak imza davasında 35. duruşma
Islak imzalı ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´ davasıyla birleştirilen ´İnternet Andıcı´ davasında sanıklar ile avukatların taleplerinin alınmasına başlandı. İlk olarak söz alan emekli albay Dursun Çiçek, internet andıcına konu olan site sayısının iddia edildiği gibi 30-35-42 değil sadece 9-10 tane olduğunu, onların da yasalarla belirlenen sınırlar dahilinde ve mehmetçik aleyhine yapılan yayınları düzeltici konuları içerdiğini, takip edilen 430 sitenin ise TSK ve Atatürk aleyhine yayın yapan siteler olduğunu, onlara karşı yasal işlem yapılması için çalışma yapmayı komutanlarına arz ettiklerini, bunun da vatanseverlik olduğunu savundu. Savcıların Genelkurmay´ı bir örgüt olarak gösterdiklerini iddia eden ve ´yargılayın gücünüz yetiyorsa´ diyen Çiçek´e mahkeme başkanından uyarı geldi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen ve ´İnternet Andıcı´ davası ile birleştirilen ıslak imzalı ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´ belgesine ilişkin ana davanın 35´inci duruşması başladı. Duruşmaya eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Korgeneraller Mehmet Eröz ve İsmail Hakkı Pekin, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, Tuğamiral Alaettin Sevim, Albay Sedat Özüer, emekli albaylar Fuat Selvi, Hulusi Gülbahar ve Cemal Gökçeoğlu ve sivil Memur Mehmet Bülent Sarıkahya, emekli Albay Dursun Çiçek, avukat Serdar Öztürk ve Mehmet Deniz Yıldırım katıldı. Tutuksuz yargılanan 5 sanığın da hazır bulunduğu duruşmada, emekli Yüzbaşı Hasan Ataman Yıldırım da tutuksuz yargılanmasına rağmen İkinci Ergenekon davasından tutuklu olduğu için tutuklu sanıklar arasında yer aldı.
Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, dün yapılan duruşmada tutuklu sanık Hasan Iğsız´ın savunmasının yarıda kaldığını belirterek sanık ve avukatların taleplerinin alınacak olması nedeniyle Iğsız´ın savunmasına bu nedenle ara verdiklerini açıkladı.
DURSUN ÇİÇEK: ´ANDIÇTAKİ SİTELER MASUM´
İlk talep için tutuklu sanık Dursun Çiçek sanık kürsüsüne alındı. İki davanın birleştirilmesinden önce ıslak imzası bulunduğu ileri sürülen İrtica ile Mücadele Eylem Planı belgesi ile ilgili olarak kendisini savunmaya çalışan Çiçek, kara propaganda yaptığı ileri sürülen internet siteleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sanık Çiçek, talep bölümünde konuşmasına başlarken itirazlarına rağmen iki davanın birleştirildiğini hatırlattı.
Emekli albay Dursun Çiçek, üşüttüğü için sesinin bozuk olduğunu ifade etti. İrticayla Mücadele Eylem Planı davası ile İnternet Andıcı davasının birleştiğini hatırlatan Çiçek, İtirazlarımız dikkate alınmadı. İki davada birleşti. İnternet siteleri 1999 yılında Genelkurmay Bilgi Destek Daire Başkanlığı´na verilen yetki ve görevler kapsamında kuruldu dedi.
´Bilgi Destek dairesine tayin olmayı ben istemedim´
İnternette hükümeti devirmeye teşebbüs suçu olamayacağını belirten Çiçek, Diyelim örgüt üyesiyim, bir daireye atanıyorum. 16 kişilik dairede 32 kişi çalışıyor. Personeli atamaya çalışıyorum. Eğer örgüt üyesiysem sonuna kadar kullanırım. Bilgi Destek Dairesine tayin olmayı ben istemedim. Beni Deniz Kuvvetleri tayin etti. Niteliklerime bakılarak tayinime karar verildi. Üstelik görev yaptığım sürede de komutanlarım, beni başarılı görerek tam sicil notu verdiler. Komutanlarımı göreve kim getiriyor. Yüksek Askeri Şura böyle örgüt olur mu? dedi
MAHKEME BAŞKANI: ´MAHKEME O İDDİANAMEYİ KABUL ETTİ, MAHKEMEYİ SORGULAR ŞEKİLDE KONUŞAMAZSINIZ´
Silahlı terör örgütü üyeliğiyle suçlandığını belirten Çiçek, İnternet siteleriyle işlenen suçlar yasalarda belirtilmiştir. Ancak olmayan suç savcı tarafından yazılmış. Bu kabul edilemez. Bu siteleri ben kurmadım ki göreve geldiğimde bu siteler vardı dedi. Çiçek´in bu sözleri üzerine Mahkeme Başkanı Özese, Mahkememiz iddianameyi kabul ettim. Mahkemeyi sorgular şekilde konuşamazsınız diyerek Çiçek´i uyardı.
İnternet sitelerinin 1999 yılında Genelkurmay Bilgi Destek Daire Başkanlığı´na verilen yetki ve görevler kapsamında kurulduğunu belirten Çiçek, internet andıcını, İnternet sitelerinin kayıt altına alınması, 5651 sayılı internet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun´da yer alan düzenlemeler esas alınarak değişen yasal mevzuata uygun olarak ve daha etkin bir şekilde yayınlarının sürdürülmesine yönelik yeniden yapılandırma çalışmasıdır. sözleri ile tarif etti.
İnternet siteleri konusunda 3 sağlayıcı konusuna değinen Çiçek, Bunlardan içerik ve yer sağlayıcısı Genelkurmay Başkanlığı´dır. Alan sağlayıcısı ise özel bir şirkettir. Yasanın 4´üncü maddesinde internet sitelerinin içeriklerinden içerik sağlayıcının sorumlu olduğu belirtilmiştir. Ancak 4-2 maddesinde ise yapılan bir alıntı ile ilgili olarak içerik sağlayıcının sorumlu olamayacağı belirtilmiştir. diye konuştu.
´Andıçla kurulan site sayısı 30-35-42 değil, sadece 10´
Dava konusu internet sitelerinin 1999 yılında devletin resmi kurumlarının aldığı karar ile açıldığını belirten Çiçek, Ben dairede 5 yıl çalıştım. Başladığımda 9 site vardı. Görev süremin sonunda ise site sayısı 10´du. Öyle 30-35-42 site yoktu. dedi.
´TSK ve Atatürk aleyhtarı 430 site takip ediliyordu´
Toplam 430 internet sitesinin kontrol altında tutulduğunu belirten Çiçek, Bilgi Destek Dairesi tarafından yürütülen sitelerde yer alan konuların, mehmetçik aleyhine yapılan haberleri düzeltici konular olduğunu söyledi. Çalışmalarıyla ilgili olarak bilgi destek raporu hazırlayıp karargaha, intranet ortamında komutanlara sunduklarını belirten Çiçek, Komutanlarımız bu özetleri okuyup Türkiye´ye ve TSK´ne yönelik neler oluyor, haberdar oluyorlardır. dedi. Takip ettikleri sitelerin TSK ve Atatürk´ün korunması aleyhine propaganda yaptıklarını belirten Çiçek, Bu çalışmalarımızda 5 sitenin tespitini yaparak yasal işlem yapılması için komutanlarımıza arz ettik. Bu vatanseverlik değil mi. diye konuştu.
´Savcılara göre Genelkurmay bir örgüt, yargılayın gücünüz yetiyorsa´
Savcılara göre Genelkurmay Başkanlığı´nın bir örgüt olduğunu belirten Çiçek, İngilizce ve Fransızca yayın yapan internet siteleri de var. İddianamede bunların adı geçmiyor. Ermeni olayları iddiaları ile ilgili milli güvenlik toplantısına katılıyorduk. Buna göre Genelkurmay örgüt. Yargılayın gücünüz yetiyorsa. ifadesini kullandı. Sanık Çiçek´in bu sözleri üzerine Başkan Özese, Dursun Bey burası mahkeme salonu, burası kürsü. Savunma sınırlarını aşmayın. Mahkemeler yargı makamıdır. Mahkememizi sorgular mahiyette değil, savunma mahiyetinde konuşun. uyarısında bulundu. Çiçek ise bu uyarıya Siz geçin benim yerime, sakin olun. diye tepki gösterdi. Başkan Özese ise ses tonunu yükselterek Ne olursa olsun sakin olun. diye konuştu. Başkan Özese, sanık Çiçek´i konuşması sırasında sık sık uyararak savunma sınırları içerisinde konuşmasını istedi.
´18 aydır tutukluyum´
Bu sırada söz alan Çiçek´in kızı aynı zamanda avukatı olan İrem Çiçek, müvekkilinin mahkeme heyetine hakaret etmediğinin altını çizdi. Dursun Çiçek, İrticayla Mücadele Eylem Planı davasında yargılamanın 28 aydır devam ettiğini belirterek, 18 aydır tutukluyum. İnternet Andıcı iddianamesinde Dursun Çiçek ismi 175 kez geçiyor. İddianamede sanık olarak yer almadım. Hakkımda takipsizlik kararı verildi. Çünkü savcı her iki davanın da birleşeceğinden emin. Savcı bundan nasıl emin oluyor. Mahkeme heyetinin takdirine bırakıyorum. Sahte İrticayla Mücadele Eylem Planı yayınlanmadan Dursun Çiçek dinliyorlar. Yanlış Çiçek´i dinlemişler yetkili makamlara sordunuz? Cevap gelmedi. Sahte planın Kurmay Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlanamayacağına ilişkin bilirkişi raporları var. Herşey ortada. Bunları defalarca söyledik. 18 aydır söylüyorum değişen birşey yok ifadelerini kullandı.
Çiçek, talepleriyle ilgili bugüne kadar gerekli cevaplar gelmediğini ifade ederek, İhbarların geldiği CD´lerin zarflarını istedim. Üçüncü zarf daha yeni geldi. Ancak bakın bu zarfa CD sığmıyor. Bunların araştırılmasını istiyorum dedi. Taleplerin alınmasıyla devam edilen duruşmaya öğle arası verildi. ( AA, DHA, Cihan)
HIFZI ÇUBUKLU: ´RESMİ BİR BELGEYİ PARAF ETTİĞİM GEREKÇESİYLE ÖRGÜT ÜYESİ OLMAKLA SUÇLANIYORUM´
İnternet andıcı davasının tutuklu sanığı Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu talepler kısmında yaptığı konuşmasında internet andıcı belgesinin emir komuta zinciri halinde hazırlandığını belirtti. Çubuklu, İnternet Andıcı belgesi resmi ve yasal bir belgedir dedi. İddianameyi bir hukukçu olarak satır satır okuduğunu vurgulayan Çubuklu, İddianamede parafımın bulunması nedeniyle silahlı terör örgütünü yönettiğim ve yönlendirdiğim iddiasıyla cezalandırılmam isteniyor. Andıç sadece tarafıma koordine amaçlı gelmiştir. Andıç birlikte hazırlanmaz. Koordine TSK´de herkesin kendi görev alanlarına bakarak verdikleri paraftır şeklinde konuştu.
İddianamedeki suçları anlamakta güçlük çektiğini söyleyen Çubuklu, Andıç kamuoyunun bilgilenmesi amacıyla onay almaktır. Bende paraf attım. İnternet Andıcı tedariki onayını içeren belgede 4 Haziran 2007´de Milli Savunma Bakanlığı´nın imzası var. Ben de soruyorum. Benim imzaladığım bu andıçla, o andıç arasında ne fark var diye konuştu.
´Kara ve gri propaganda´ lafı yok´
İnternet andıcıyla gri ve kara propaganda yapılmasının öngörüldüğünün iddia edildiğini belirten Çubuklu Bir hukukçu olarak böyle bir metne imza atmam mümkün değil. Ama ben de tereddüt ettim. Hem iddianameyi hem eklerini inceledim. Ne 93 sayfalık iddianamede ne de 23 klasörlük eklerinde gri ya da kara sözcüklerine rastlamadım. İddia makamı bu sözcüklerin nerede geçtiğini biliyorsa lütfen söylesin. Ancak ben bu suçlarla suçlanıyorum. Hakkımdaki suçlara ilişkin tek bir delil yok. Resmi bir belgeyi paraf ettiğim gerekçesiyle örgüt üyesi olmakla suçlanıyorum. Suçlamaları reddediyorum. Tahliyemi istiyorum dedi.
ALAETTİN SEVİM: ÖNCE EYLEM SONRA PLAN MI SAYIN BAŞKAN?
Emekli Tuğamiral Alaettin Sevim savunmasında iddianamede yer alan ve mantık hatası olarak nitelendirdiği ayrıntılara dikkat çekti. Sevim, İrticayla Mücadele Eylem Planı belgesinin 2008 yılında oluşturulmasına rağmen söz konusu internet sitelerinde suç delili olarak gösterilen haberlerin 2007 yılına ait olmasını bir mantık çelişkisi olarak nitelendirdi. Sevim, Söz konusu haberlerin plan tarihinden önce yayınlandığı açıktır. Bu da tarih çelişkisidir dedi. Tarkan´ın şarkısı Ermenistan´ı karıştırdı şeklindeki haberin iddianameye delil olarak girdiğini söyleyen Sevim, Tarkan´ın şarkısı yüzünden ömür boyu hapis cezasıyla yargılanıyorum. Hapiste emekli olan ilk Türk amiraliyim. Pazartesi günü ilkokula başlayacak oğlum var onun yanında olmak istiyorum dedi.
´Dursun Çiçek´le telefonda ya da yüzyüze görüşmedim´
Sevim, Dursun Çiçek konuşmasında İnternet Andıcı iddianamesinde adının 175 kez geçtiğini belirtti. Ben ismim ise iddianamede ve ek klasörlerde tam 5 defa ismim geçiyor. İddianamede ´Proje´ isimli belgeyi hazırladığım ve ´Kitleşim´ isimli belgeye de son şeklini verdiğim ileri sürülüyor. İddianamede şöyle deniliyor. Proje isimli belgeyi son kaydeden olabileceği kanaatine varılmıştır deniliyor. Ben bu ifadeyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanıyorum. İddialarla ilgili hiçbir belge, delil yok. Sanıkların verdikleri ifadelerde ismim geçmiyor. Andıç belgesinde 12 paraf var. Ancak benim adım ve imzam yok. Proje isimli belgenin, İrticayla Mücadele Eylem Planının taslağı olduğu ve benimde Dursun Çiçek´e emir verdiğim iddia ediliyor. Dursun Çiçek telefonda ya da yüzyüze görüşmedim. Dursun Çiçek ile aramızda bir mailleşme yok. Ben bu iddiaların hepsini reddediyorum diye konuştu. Sevim, İddianameye bakıldığında benim üstlerimi yönlendirdiğim iddia ediliyor. TSK´nın kurumsal yapısı içinde bu mümkün değildir. İnternet sitelerinin işletilmesinde ve kontrol edilmesinde yer almadım ifadelerini kullandı.
MEHMET OTUZBİROĞLU: ´NEDEN TUTUKLANDIĞIMI ANLAYAMIYORUM´
Tutuklu sanık Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Tutuklanma gerekçelerimi sonradan öğrendim. Delilleri karartma şüphesiyle bu davadan tutukluyum. Oysa ben başka bir davadan tutukluyum bu halde nasıl delil karartabilirim. Tahliyemi talep ederim dedi.
DENİZ YILDIRIM: MAHKEME KARARIYLA ´KAMU YARARINA´ BULUNAN HABERİM YÜZÜNDEN BURADA YARGILANIYORUM
Daha sonra söz alan ıslak imza davasının tutuklu sanığı gazeteci Deniz Yıldırım bu davanın sanığı olmasına yol açan Melih Gökçek ile Burhan Kuzu arasında geçen telefon görüşmesinin yayınlandığı haberinin Ankara 11. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından mahkeme kararıyla ´Kamu yararına´ olduğunun tespit edildiğini belirtti. Bu durumun bir çelişki olduğunun altını çizen Yıldırım tahliyesini talep etti.
SEDAT ÖZÜER VE CEMAL GÖKÇEOĞLU TAHLİYELERİNİ İSTEDİ
Sedat Özüer Cemal Gökçeoğlu da emekli oldukları için delil karartmalarının söz konusu olmayacağını belirterek, tahliyelerini istedi. Duruşma sanık ve avukatlarının taleplerinin alınmasıyla devam ediyor. ( DHA)
İLKER BAŞBUĞ´UN TANIK OLARAK DİNLENMESİ KONUSU
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen İnternet Andıcı davasında sanıklar ile sanık avukatlarının taleplerini tamamlamalarının ardından Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, mütalaasını mahkemeye sundu. Tutuklu sanık Mehmet Eröz´ün avukatı İlkay Sezer ile tutuklu sanıklar Mustafa Bakıcı, Sedat Özüer, Cemal Gökçeoğlu ve Orhan Güçlü´nün avukatı Mahir Işıkay´ın dava konusu suç tarihinde Genelkurmay Başkanı olan İlker Başbuğ´un tanık olarak dinlenmesi yönündeki talepleri ile ilgili olarak savcı Pekgüzel, sanık savunmalarının tamamlanmasından sonra bir karar verilmesi yönünde görüş bildirdi.
Savcı Pekgüzel, İzmir´de ikamet eden Hakkı Dedeler isimli kişinin, sahibi bulunduğu ´www.asilkan.org´ isimli internet sitesinin, hukuka aykırı olarak takip edilip izlenmek sureti ile suçtan zarar gördüğünü gerekçe göstererek davaya katılma talebi konusunda ise dava dosyasında da bu konunun geçmesi nedeniyle kabul edilmesini talep etti. İnternet Andıcı davasında sanıklar, Genel Kurmay Başkanlı Bilgi Destek Daire Başkanlığı tarafından kurulan internet siteleri vasıtasıyla TSK ile Türkiye aleyhine yayın yaptıkları gerekçesi ile 430 sitenin takip edildiğini ileri sürmüşlerdi. Tutuklu sanıklardan Dursun Çiçek, bu takip edilen internet sitelerinden 5´i hakkında tutanak tutularak haklarında yasal işlem yapılması için tutulan tutanağın komutana arz edildiğini söylemişti.
SAVCI: CHP´LİLERİN GENELKURMAY ZİYARETİ ARAŞTIRILSIN
Avukat Mustafa Işıkay´ın talebi ile ilgili olarak da savcı Pekgüzel, sanık Sedat Özüer´in görev yaptığı 2006-2009 yılları arasında Genel Kurmay Başkanlığı´nı ziyaret eden CHP´li yöneticiler ile akademisyen olup olmadığı, varsa hangi amaç ile hangi tarihlerde ve hangi şubeleri ziyaret ettiklerinin, nizamiye ve ziyaretçi kayıtları ile birlikte gönderilmesinin Genel Kurmay Başkanlığından istenmesi yönünde görüş bildirdi. Avukat Mahir Işıkay´ın, iddianamede de belirtilen ´İrticayla Mücadele Eylem Planı´nın ekinde yer alan ihbar mektubunda, 2007 yılı Eylül ayında dönemin Genelkurmay 2´inci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun´un emri gereği, üniversitelerden bir kısım akademisyen ve CHP yönetiminden bazı politikacıların desteği ile dönemin Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Nusret Taşdeler´in himayesinde Genelkurmay Bilgi Destek Daire Başkanlığında, şube müdürü olarak görevli kurmay albaylar Dursun Çiçek, Sedat Özüer, İlker Ziya Göktaş ve Fuat Selvi tarafından kamuoyunu yönlendirme maksatlı çeşitli belgeler hazırlandığına tanık oldum şeklindeki ibarelerin yer alması üzerine, bu yönde talepte bulunduğu öğrenildi.
Duruşmaya, taleplerin değerlendirilmesi için ara verildi. (Cihan)
BAŞBUĞ´UN TANIKLIĞINA SAVUNMALARDAN SONRA KARAR VERİLECEK
18 Eylül 2011 - ´Kaos Planı´ davasıyla birleştirilen ´İnternet Andıcı´ davasında mahkeme, bazı CHP´li yöneticilerin 2006 ile 2009 arasında Genelkurmay´ı ziyaret ettikleri yönündeki iddiaların araştırılmasına karar verdi. Mahkeme, Genelkurmay´dan, söz konusu tarihlerde hangi parti yöneticisi ve akademisyenin, ne amaçla ve kimlerle görüştüklerinin ziyaretçi kayıtlarıyla birlikte istenmesine hükmetti. Mahkeme, suç tarihinde Genelkurmay başkanı olarak görevde bulunan İlker Başbuğ´un tanık olarak dinlenmesi yönündeki taleplerinin sanık savunmalarının tamamlanmasından sonra değerlendirilmesine karar verdi. ( Zaman)
(16 Eylül 2011), son güncel.: (18 Eylül 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Genelkurmay´ın provokasyon siteleri ya da ´İnternet Andıcı´ konulu manşetlerimiz
Islak imzalı ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´ ya da ´AKP ve Gülen´i Bitirme Planı´ manşetlerimiz
İnternet andıcı iddianamesinde arama yap
Islak İmza iddianamesinde arama yap
´Ergenekon ve CHP´ manşetlerimiz
ÖRNEKLERLE CHP´NİN ERGENEKON VE BENZER DAVALARINDA SEMPATİZANLIKTAN ÖTE TAVIRLARI