Hava Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok´un, bazı soruşturmalar sırasında ´zincirleme olarak memuriyet görevini kötüye kullandığı´ iddiasıyla askeri mahkemede yargılanmasına devam edildi.
Albay Üçok davasına devam edildi
Hava Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok´un, bazı soruşturmalar sırasında ´zincirleme olarak memuriyet görevini kötüye kullandığı´ iddiasıyla askeri mahkemede yargılanmasına devam edildi.
Genelkurmay Askeri Mahkemesindeki duruşmaya, halen başka suçtan Hasdal Askeri Cezaevinde tutuklu bulunan sanık Üçok ile avukatları katılmadı. Duruşmada müşteki Orhan Güleç ile bir kısmı ´müşteki´ de olan bir grup avukat hazır bulundu. Duruşmada, sanık Üçok´un ishal olması nedeniyle 3 gün rapor aldığı ve bu sebeple mahkemede hazır edilemediğine ilişkin faksın, sabah mahkemeye gönderildiği açıklandı. ´Müşteki´ sıfatı da taşıyan avukat Serhat Ağır söz alarak, ´İshali, ciddi bir sağlık sorunu olarak görmüyoruz. Sanığın, duruşmalardan kaçmak için rapor alma yolunu izlediğini düşünüyoruz. Sanık eğer, haklı bir gerekçe dışında duruşmada hazır edilmezse, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağız´ dedi. Mahkeme heyeti, Üçok´un gelecek celse hazır edilmesi için Genelkurmay Askeri Savcılığına yeniden müzekkere yazılmasını kararlaştırdı. Bazı kişilerin ifadelerinin alınması için mahkemelere talimat yazılmasına da karar verilen duruşma, eksiklerin giderilmesi için ertelendi.
İddianamede Üçok´un, kimi soruşturmalar sırasında usule aykırı hareket edilmesi, mağdur Astsubay Ali Balta´nın avukatıyla uzun süre görüştürülmesine müsaade edilmemesi, bir bilirkişinin hazırladığı raporların dosyaya dahil edilmemesi, aynı bilirkişiye farklı rapor hazırlatılması, bazı şüpheli avukatları hakkında MİT Müsteşarlığı, Ankara Barosu ve bazı askeri birliklere yazı yazılması gibi bir dizi olaya ilişkin olarak ´zincirleme olarak memuriyet görevini kötüye kullanmak´ suçunu işlediği öne sürülüyor. İddianamede, Üçok´un, ´makam aracını özel işleri için kullandığı´ da ileri sürülüyor. ( Zaman)
Davada 52 mağdur yer alıyor
Genelkurmay Yardımcı Askeri Savcısı Hakim Yarbay Yaşar Yüce tarafından hazırlanan 84 sayfalık iddianame, Genelkurmay Askeri Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. Hava Kuvvetleri eski Askeri Savcısı Hakim Albay Üçok hakkında görevi kötüye kullanma suçundan açılan davanın iddianamesinde çarpıcı iddialar var. Aralarında Üçok tarafından tehdit edilen Bugün gazetesi Haber Müdürü Güngör Ergün ile Kayseri´de gözaltındayken hipnoz ve işkenceyle ifadesi alınan Astsubay Ali Balta´nın da olduğu 52 isim iddianamede mağdur olarak yer alıyor.
Üçok´un 26 Eylül 2009´da ´sahte çürük raporu çetesine üye olmak´ ve ´yağmaya azmettirmekten´ tutuklanması üzerine harekete geçen Milli Savunma Bakanlığı, Üçok´un Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcısı olarak görev yaptığı süreç içerisinde yürüttüğü soruşturmalarda hukuka aykırı eylem ve işlemlerinin bulunup bulunmadığının tespiti için Askeri Adalet Müfettişleri´nin görevlendirdi. Üçok´la ilgili olarak suç duyuruları ve gazetelerde yer alan haberleri mercek altına alan müfettişler hazırladıkları kanaat raporlarında, Üçok´un adının karıştığı üç olayda çok önemli suç unsuru olabilecek tespitlerde bulundu. Kanaat raporlarını değerlendiren Genelkurmay Askeri Savcılığı da hazırladığı iddianamede Üçok´un makam aracını yasalara aykırı olarak bir çok kez özel işlerinde kullandığını, Bugün Gazetesi Haber Müdürü Güngör Ergün´ün ifadesinin tespiti sırasında usule aykırı hareket ettiğini ve Kayseri 2. Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanlığı´nda görevli aralarında Ali Balta´nın da olduğu üç astsubayın gözaltı işlemlerinde zincirleme olarak görevini kötüye kullandığını belirledi.
Makam şöförleri itiraf etti
Makam aracıyla özel mülkiyete konu arsaya bakmak için gittiği ifade edilen Üçok´un yine makam aracıyla yasalara aykırı olarak değişik tarihlerde lokanta ve pastane gibi yerlere gittiği kaydedildi. İddianamede Üçok´un şoförlüğünü yapan çok sayıda erin Askeri Adalet Müfettişleri´ne verdiği ifadeleri de yer alırken, bu ifadelerde de Üçok´un makam aracının şahsi işlerinde kullandığı doğrulandı. Tanık ifadelerinde Üçok´un makam aracıyla birkaç kez çocuğunu dersaneden aldırıp evine bıraktırdığı da aktarıldı. Askeri adalet müfettişleri raporunda, Tanıkların yer ve zaman belirterek verdikleri ifadeleri ile gazete haberlerinin örtüşmesi karşısında, ortaya çıkan eylemin askeri aracı hususi menfaatinde kullanmak suçuna sebebiyet vereceği izahtan varestedir şeklinde kanaat belirtti. İddianamede Üçok´un bu suçlamadan dolayı Zincirleme olarak askeri eşyayı özel menfaatinde kullanmak suçunu işlediği ifade edildi.
Kayseri´de zincirleme skandal
Kayseri´de astsubaylar Ali Balta, İsmail Dağ ve Orhan Güleç´in hipnoz ve işkenceyle ifadesi alınan soruşturmayla ilgili de Ahmet Zeki Üçok´a çarpıcı suçlamalar yöneltildi. Üçok´un değişik makamlardan, askeri savcılığını kullanarak bilgi talep ederek kişilerin mağduriyetine neden olacak şekilde görevin gereklerine aykırı hareket ettiği ve görevine kötüye kullanma suçunu işlediği ifade edildi. Kayseri´deki soruşturmada Üçok´un yardımcısı olarak görev alan Hava Hakim Üsteğmen Özgür Tüfekçi´nin 21 Mayıs 2010 tarihinde Genelkurmay Askeri Savcılığı´na verdiği ifadesinde hipnozlu soruşturmaya ilişkin açıklamaları da iddianamede yer aldı. Tüfekçi söz konusu ifadesinde, hipnozcu Gürol Doğan´ın Zeki Üçok tarafından getirildiğini anlatıyordu. Astsubay Ali Balta´nın talebi olmamasına rağmen Ankara Barosu´na kayıtlı Avukat Nail Karaaslan´ı Kayseri´deki soruşturmada hazır bulundurduğu belirlenen Üçok´un, ´Görüştürürsek bir daha konuşmaz´ diyerek Balta´yı avukatı Mustafa Dokumacı ile görüştürmediği aktarıldı. Mahkemede izin almadan bir çok kişiyi dinlettiği de anlaşılan Üçok´un aramalarda ele geçirilen bir çok eşyayı adli emanete almadan kalem odasında açıkta bıraktığı vurgulandı. Arama ve el koyma kararlarına ilişkin askeri savcılık kararları için mahkemeden onay almadığı da tespit edilen Üçok´un Kayseri´deki soruşturmada zincirleme olarak memuriyet görevini kötüye kullanmak suçunu işlediği belirtildi.
Bugün´e tehdit de iddianamede
Genelkurmay Yardımcı Askeri Savcısı Hakim Yarbay Yaşar Yüce tarafından hazırlanan iddianame, Ahmet Zeki Üçok´un Bugün Gazetesi Haber Müdürü Güngör Ergün´ün ifadesinin tespiti sırasında usule aykırı hareket ettiğini de gözler önüne serdi. Konuyla ilgili olarak Askeri Adalet Müfettişleri´nin kanaat raporunda önemli tespitler yer aldı. Üçok hakkında Milli Savunma Bakanı´nın verdiği ´kınama´ cezalarını haberleştiren gazeteci Güngör Ergün, ´belge sızdırma´ soruşturması kapsamında ´tanık´ ya da ´şüpheli´ olduğu belirtilmeksizin Hava Kuvvetleri Askeri Savcılığı´na çağrılmıştı. Kendisiyle ilgili belgenin sorgusuna bizzat kendisi katılan Üçok, elinde bir kağıt göstererek, ev ve işyerinde arama kararı çıkarırım diyerek Ergün´ü baskı altına almaya çalışmıştı. Yaşanan skandal olay normalde sorguyu yapmakla görevlendirilen, ancak Üçok´un müdahalesiyle sadece ifadeyi izlemekle yetinen Askeri Hakim Asteğmen Eşref Kumbaroğlu´nun Askeri Adalet Müfettişleri´ne tanık sıfatıyla verdiği ifadesiyle de teyit edildi. Müfettiş raporunda, Ergün´ün bu ifadeyi kendi özgür iradesi ile verdiğini kabul etmek pek de mümkün görülmemektedir. Adı geçen tanığın ifadesinin zora dayalı alındığı kanaatine varılmaktadır. Dolayısıyla Üçok´un tanık Ergün´ün ifadesinin tespiti sırasında bu şekilde davranması eyleminin memuriyet görevini kötüye kullanmak suçuna vücut verebileceği değerlendirilmiştir değerlendirmesi yapıldı.
CMK´ya aykırı hareket etti
Genelkurmay Askeri Savcısı da iddianamede Ergün´ün ifadesinin tespiti sırasında usule aykırı hareket edilmesine ilişkin olarak Üçok´a önemli suçlamalar yöneltti. Üçok´un Ergün´ü tanık ya da şüpheli olarak mı ifadeye çağırdığını müracaata rağmen belirtmediği vurgulanarak, Ergün´ün ifadesini alırken tanık olarak mı, şüpheli olarak mı aldığına ilişkin ifade tutanağında birbiriyle çelişen ifadelere yer verildiğine dikkat çekildi. Askeri savcı olayla ilgili tespitlerini şöyle sürdürdü: Üçok ifadesini almadan önce Ergün´ün ev ve iş yerinde, bilgisayarlarında arama yapılmasına ilişkin talep yazısını hazırlatması ve bu talep yazısını ifade sürecinde yırtması, ifade alma sürecinde ve öncesinde Ergün´e ´bilgi vermesi konusunda´ söylediği yasaya uygun olmayan sözleri ve davranışlarıyla Ceza Muhakemesi Kanunu´nun 43-61, 145-148. maddelerinde düzenlenen tanıkların ve şüphelilerin çağırılmasına ve ifadelerinin alınmasına ilişkin hükümlere aykırı hareket etmiştir. Ergün´ün bu konudaki bireysel haklarını ihlal ederek mağduriyetine neden olmak suretiyle memuriyet görevini kötüye kullanmak suçunu işlediği kanaatine şüphelinin suçu işlemediğine yönelik beyanına rağmen yukarda belirtilen delillerden varılmıştır.
Hipnozcu yarbayı Üçok getirtti
Kayseri´de astsubaylar Ali Balta, İsmail Dağ ve Orhan Güleç´in hipnoz ve işkenceyle ifadesi alınan soruşturmayla ilgili de Ahmet Zeki Üçok´a çarpıcı suçlamalar yöneltildi. Üçok´un değişik makamlardan, askeri savcılığını kullanarak bilgi talep ederek kişilerin mağduriyetine neden olacak şekilde görevin gereklerine aykırı hareket ettiği ve görevine kötüye kullanma suçunu işlediği ifade edildi. Kayseri´deki soruşturmada Üçok´un yardımcısı olarak görev alan Hava Hakim Üsteğmen Özgür Tüfekçi´nin 21 Mayıs 2010 tarihinde Genelkurmay Askeri Savcılığı´na verdiği ifadesinde hipnozlu soruşturmaya ilişkin açıklamaları da iddianamede yer aldı. Tüfekçi söz konusu ifadesinde, hipnozcu Gürol Doğan´ın Zeki Üçok tarafından getirildiğini anlatıyordu.
Karargah Evleri dosyaları kayıp
Askeri Savcılığın iddianamesi Üçok´un görevi sırasında yaptığı başka usulsüzlükleri de ortaya çıkardı. Üçok´un, astsubayların hipnozla ifadelerinin alındığı Kayseri dosyası ile Karargah Evleri dosyasını birleştirdiği de tespit edildi. Üçok´un görevden alınmasının ardından yerine atanan askeri savcıların yaptığı incelemelerde Kayseri evrakını Karargah Evleri dosyasına, Karargah Evleri evrakını da Kayseri dosyasına koyduğu tespit edildi. Karargah Evleri soruşturmasında suç unsuru tespit edilen bir çok dinlemenin kayıp olduğu belirlendi. Karargah Evleri ve Işık Evleri dosyalarında kolluk olarak görev yapan Jandarma Yüzbaşı Tarkan Avcı´nın Askeri Adalet müfettişlerine verdiği ifadesiyle Üçok´a gönderilen dinlemelerin kaybolduğu tespit edildi. Karargah Evleri soruşturmasında mahkeme tarafından verilen dinleme kararlarının icrasını il jandarma olarak yaptıklarını belirten Avcı, Üçok´un yerine atanan Hakim Albay Hakan Özbek´in talimatı üzerine inceleme yaptığını ve daha önce suç unsuru olabileceğini tespit ettikleri tapelerin birçoğunun hiç olmadığını tespit ettiklerini anlattı.
Hakim Yüzbaşıdan şok itiraf
Askeri Adalet müfettişlerine ´tanık´ sıfatıyla ifade veren Hava Hakim Yüzbaşı Evren May Doğru ise şok bir itirafta bulundu. Üçok´un kendi yaptığı soruşturmalarla ilgili bazı işlemlerde kendilerine imza attırdığını belirten Doğru, İtiraz ettiğimizde (Senin yardımcılığını kaldırmam, ayağını denk al) diyerek tehdit ediyordu. ifadelerini kullandı.
HER TAŞIN ALTINDAN ÇIKIYOR, ADETA SUÇ ÖRTME MAKİNESİ
Ergenekon bağlantılı Karargah Evleri soruşturmasını örtbas ettiği izlenimi veren tuhaf gelişmeler üzerine birkaç yıldır dikkatle takip etmeye başladığımız Üçok´un ortaya çıkan son icraatı, ele geçen ´şantaj ve casusluk´ belgelerini ´komutanım emretmedi´ diye soruşturmaması olmuştu. Bu örtbası doğrularcasına Üçok´un adı casusluk skandalında ilginç şekilde geçiyordu. ASELSAN ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı´na ait gizli belgeler, tutuklu sanık Askeri Hakim Albay Zeki Üçok´la ilişkisi tespit edilen hayat kadınının evinden çıkmıştı. Askeri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, sahte çürük soruşturması kapsamında yağmaya azmettirme ve örgüt üyeliği iddiasıyla 25 Eylül 2009´da tutuklandı. Çete üyeleri arasında kod adı Bamya olarak geçen Ahmet Zeki Üçok´un görevi gereği bilgi sahibi olduğu çürük raporunda sorunu olan ve özellikle zengin kişilerin isimlerini çeteye verdiği iddia ediliyor. Üçok ´sahte çürük raporu´ davasında tutuklu yargılanıyor. Üçok, Ergenekon soruşturması kapsamında da tutuklandı. Kendisine yöneltilen suçlama, Ergenekon´un TSK´daki yapılanması olan Karargah Evleri´ne yönelik soruşturmayı örtbas etmekti. Üçok, kendisi kadar renkli kişiliğe sahip yardımcısı askeri savcı yüzbaşı Mehmet Çelik´in Konya´da karıştığı bir havaya ateş açma olayını soruşturan sivil savcıya başka kişinin resmin gönderdiği de ortaya çıkmıştı. Üçok´un adı yine heron skandalında da benzer şekilde geçti. ´Çok PKK´lı vuruluyor düşürün şu heronları´ şeklindeki şok telefon görüşmeleri soruşturmasına da onun baktığı ortaya çıktı ve bu soruşturmayı da kararttığı iddia edildi. Görüldüğü gibi adeta bir ´suç örtme makinesi´ gibi çalışan, çok sayıda suç soruşturması ve davada şüpheli olarak adı geçen ya da sanık olarak yargılanan savcı Üçok´u konu alan 2 Şubat 2010 ve 24 Mart 2011 tarihli haberlerimizin başlığı şöyle idi: ´Savcılar suçu aydınlatır.. Ya kendileri de karışmışsa?..´, ´Bazı savcılar suçu aydınlatır, bazıları karartır..´ Ve son olarak Genelkurmay askeri savcılığınca bile Üçok hakkında dava açıldı. Dokuz yıla kadar hapsi ve ´memuriyetten men´ edilmesi istenen Üçok hakkındaki iddianamede çarpıcı suçlamalar var. Üçok, Kayseri´de 3 askere yönelik soruşturmayı hukuka aykırı şekilde yürütmek, mahkeme kararı olmaksızın ev ve işyeri araması yapmakla da suçlanıyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(07 Eylül 2011, 14:47)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Asker de Suç Örtme Makinesini gördü
Savcılar suçu aydınlatır.. Ya kendileri de karışmışsa?..
Bazı savcılar suçu aydınlatır, bazıları karartır
Üçok´un hayat kadınında gizli belgeler
Fuhuş ve casusluk soruşturmasıyla ilgili manşetlerimiz
İşte Karargah Evleri soruşturması böyle örtbas edildi
Karargah Evleri soruşturmasının askerlerce savsaklanması
Flaş!!! Çubuklu´nun ses kaydı Genelkurmay´ı sarsar: Üçok´un bilgisayarında belge temizliği
Askerlerin Ergenekon ve diğer soruşturmalara müdahalesi
G.kurmay´da hangi soruşturma sonuçlandı ki?
Karargah Evleri gibi diğer soruşturmaları da karartmak istediler
Asgari savcıya azami hukuk: Üçok´a işkence davası
´Sahte Çürük Raporu´ soruşturması manşetlerimiz
Üsteğmen: PKK vuruluyor, düşürün Heronu
Heron ihanetiyle ilgili manşetlerimiz