İkinci Ergenekon davasının 130. duruşmasında söz alan tutuklu sanık CHP milletvekili Mustafa Balbay, milletvekili olmasının ardından yaptıkları tahliye talebinin reddedilmesini eleştirdi. Balbay´ın eleştirileri üzerine üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu çarpıcı açıklamalarda bulundu. Duruşmaya çok sayıda CHP´li milletvekili dinleyici olarak katıldı. Ergenekon davası sanığı Yalçın Küçük ise, duruşmayı takip için Silivri Cezaevi´ne gelen CHP milletvekillerine, ´Ergenekon yükselen yıldız, gelirler tabi, hiçbir zaman seslerini yükseltmediler´ eleştirisinde bulundu.
Hakimden Balbay´a demokrasi dersi
İkinci Ergenekon davasının 130. duruşmasında söz alan tutuklu sanık CHP milletvekili Mustafa Balbay, milletvekili olmasının ardından yaptıkları tahliye talebinin reddedilmesini eleştirdi. Balbay´ın eleştirileri üzerine üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu çarpıcı açıklamalarda bulundu. Duruşmaya çok sayıda CHP´li milletvekili dinleyici olarak katıldı. Ergenekon davası sanığı Yalçın Küçük ise, duruşmayı takip için Silivri Cezaevi´ne gelen CHP milletvekillerine, ´Ergenekon yükselen yıldız, gelirler tabi, hiçbir zaman seslerini yükseltmediler´ eleştirisinde bulundu.
Silivri Cezaevi bitişiğindeki duruşma salonda görülen ikinci Ergenekon davasının taleplerin alındığı 130´uncu duruşmasında CHP´li 20 vekil ve çok sayıda izleyici katıldı. 127´inci oturumda Mustafa Balbay´ın 51. yaş gününü kutlayan izleyiciler bu defada 45 yaşına giren Tuncay Özkan´ın yaş gününü alkışlarla kutladı.
Duruşma salonuna Balbay´dan 10 dakika kadar sonra giren Tuncay Özkan izleyiciler tarafından uzun süre alkışlandı. 45´inci yaşına giren Özkan´a izleyiciler, İyiki doğdun Tuncay diye seslendi. Özkan bu kutlamaların ardından salona, Dostlar beni dinleyin diye seslendi. Ardından da Doğmak bir şey değil. Asıl olan nasıl yaşadığın. Yaşarken nelere nasıl katlandığın. Benimle aynı gün doğan eşim de arka sıralarda. Bazen buraya izleyiciler gelmedi. Bazen savcı bazen hakim gelmedi ancak o hep buradaydı. İyiki doğdun yarim. Hem acıyı hem sevinci paylaşıyoruz burada o zaman hepimizin yaş günü kutlu olsun. dedi. Bu sırada Özkan´ın eşim diyerek gösterdiği Duygu Dikmenoğlu´nun ağladığı gözlendi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki duruşma saat 09:49´da heyetin salona girmesiyle başladı. Tutuklu sanıklar Mehmet Haberal, Levent Ersöz ve İbrahim Özcan duruşmaya katılmadı. Yoklama sırasında 20´si tutuklu toplam 26 sanığın salonda hazır bulunduğu tespit edildi. Ancak duruşmaya katılan 6 tutuksuz sanıktan Yalçın Küçük, Oda TV soruşturmasından tutuklu olduğu için tutuklu sanıklar arasında yer aldı.
Öte yandan Emine Ülker Tarhan, İsa Gök ve Muharrem İnce´nin de aralarında bulunduğu CHP´li milletvekillerinin, daha önceki oturumlarda olduğu gibi avukatlar için ayrılan sıralara oturduğu görüldü.
Milletvekili seçilmesi için bir yığın isim verdiğini belirten Yalçın Küçük, Oda tv soruşturmasında Kemal Kılıçdaroğlu´na lütuf olsun diye tutukladılar beni. İçeri girmeseydim Tuncay´ı milletvekili yapacaktım. Balbay için de çalıştım. Bir gün Sinan (Aygün) geldi. Milletvekili olacağını söyledi. Kemal´e gitme, ona güvenilmez dedim. Başka iki isim verdim. diye konuştu. Duruşmaya katılan CHP´li milletvekillerini de eleştiren Küçük, Ben bunları söylerken hiçbiri sesini yükseltmedi. Ergenekon yükselen yıldız, gelirler tabi, hiçbir zaman seslerini yükseltmediler. diye konuştu. Salondaki bazı izleyicilerin Küçük´ün bu sözünü alkışlaması üzerine mahkeme başkanı uyarıda bulundu. ( Cihan)
Balbay, milletvekili yeminini okudu, başkanla tartıştı
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde oluşturulan salonda görülen duruşmada söz isteyen Balbay, İzmir´den gelen seçmenleri ve CHP milletvekilleri ile ilk kez bir araya geldiğini belirtti. Balbay, Anayasa´nın 81. maddesinde düzenlenen milletvekili yemin metnini sanık kürsüsünde okudu. Balbay´ın yemin metnini okuduktan sonra duruşmadaki izleyiciler ve bazı CHP´li vekiller tarafından alkışlandığı görüldü. Bunun üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese´nin alkışlayanları uyararak ?Bu dava siyasi bir dava değildir? demesi üzerine duruşma salonunda gülüşmeler yaşandı. Tuncay Özkan´ın avukatı Şahin Mengü de Başkan Özese´ye hitaben ?Bu dava siyasidir? şeklinde tepki gösterdi. Özese, davanın siyasi değil, hukuki bir dava olduğunu tekrarladıktan sonra Balbay´a hitaben ?Maddi gerçeğe ulaşmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda beyan veriniz? dedi. Mustafa Balbay ise ?Sayın başkan, siyasi bir dava değil dediniz ama şu anda siz siyaseti dizayn etmektesiniz. Verdiğiniz kararla görev yapmamı engellemektesiniz. Yargı siyasete müdahale etmektedir? diye konuştu. Bunun üzerine Özese, verdikleri kararın (Balbay´ın tutukluğunun devamına ilişkin) Anayasa´ya uygun olduğunu bildirdi.
HAKİMDEN BALBAY´A DEMOKRASİ DERSİ
İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı olan CHP milletvekili Mustafa Balbay, milletvekili olmasının ardından yaptıkları tahliye talebinin reddedilmesini eleştirdi. Balbay´ın eleştirileri üzerine üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu çarpıcı açıklamalarda bulundu.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı CHP milletvekili Mustafa Balbay, duruşmanın talepler bölümünde 23 Haziran tarihli tahliye taleplerinin mahkeme tarafından reddedildiğini eleştirerek konuşmasına başladı. Balbay, Yargının siyasete müdahale ettiğine inanıyorum. Milletvekili olarak görevimi yapmamı engelliyorsunuz. 23 Haziran´daki tutukluluk halinin devamı kararıyla hüküm inşa ettiniz. Masumiyet karinesi değil mahkumiyet kararı verdiniz. Kararınızda ´Devletin bölünmez bütünlüğünü´ gerekçe gösteriyorsunuz. İddianamede benim hakkımda böyle bir suçlama yok. Çok büyük bir hata yapmışsınız. dedi.
Dava nedeni ile tutuklu kaldığı süre boyunca 3 kitap yazdığını, sorumluluğunu yerine getirmeye devam ettiğini belirterek, Milletvekili olarak kendimi daha fazla sorumlu hissediyorum, siz benim bedenimi tutsak tutabilirsiniz ama milletvekilliği görevimi yapmamı engelleyemezsiniz. diye konuştu. Gazeteci Mümtaz Faik Fenik´in 1950´de, Osman Bölükbaşı´nın 1957´de ve Sebahat Tuncel´in de 2007´de milletvekili seçildikten sonra tahliye edildiklerini hatırlatan Balbay, Türkiye demokrasi tarihine bakıldığında bu üç olay varken kendi gerekçenizi muhakeme ediniz. Acaba demokrasi açısından geri mi gittik yoksa ileri mi? Anayasa´nın 9. maddesi ´Yargı Türk milleti adına karar verir´ der. Bu da milli iradedir. Milli irade, milli iradeye karşı olamaz. dedi.
Savcı Mehmet Ali Pekgüzel´in bir duruşmada terör örgütünü ortaya çıkarmaya çalıştıklarına ilişkin açıklaması olduğunu hatırlatan Balbay, 4 yıldır devam eden çalışmanızı kolaylaştırmak istiyorum. CHP yöneticileri ve milletvekilleri burada. Gerçi partim adına konuşmam ne kadar doğru olur bilemiyorum ama arayıp bulamadığınız ´Ergenekon´ Terör Örgütü´nü bulmak için komisyon oluşturalım. Eğer var olduğunu bulursak ilk önce ben söyleyip yazmazsam namerdim diye konuştu.
Sanık Mustafa Balbay, Cumhuriyet´e molotof kokteyli atılmasına ilişkin Ergenekon ana davasında yargılanan Bedirhan Şinal´in Polislerin Cumhuriyet´e atması için bomba verdiğini ama sonuçlarını düşünerek molotof kokteyli attığına ilişkin ifadelerini basından takip ettiğini söyledi.
HAKİM HAŞILOĞLU: DÜNYANIN EN DEMOKRATİK YARGILAMASINI YAPIYORUZ
Tutuklu sanık Balbay, Şinal, polisler bomba verdi diyor, üye hakim Haşıloğlu´nun ´frene bas´ demiş sözleri üzerine üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu, Dosyayı biliyor musunuz? Mahkeme Şinal´i 2 saat dinledi. Ancak mahkemeye karşı hakaretlerde bulununca müdahale etme gereği duyduk. Ayrıca 23 Haziran´daki milletvekili seçilen tutuklu sanıkların tahliyesi konusunda verdiğimiz kararın 6. sayfasında genel tanımlar yaptık. Ancak siz kendinize indirgediniz. Özenli tavrınızı göstermediniz. Mahkeme bunu düzeltmenize bekler. Biz hakimlerin kaderi kendilerini savunamazlar. Hakimlerin karar aşamasını beklemesi çıldırtıcı. Siz bugüne kadar duruşmalarda ve dilekçelerinizde bir düzeyi tutturdunuz. Çok zekisiniz ve kelimelere hakimsiniz. Ancak hakimlere laf sokarak, kelime oyunlarıyla bir yere varılmaz. Mahkemeye husumet gütmek kimsenin yararına değil. Değil Türkiye´nin dünyanın en demokratik yargılamasını yapıyoruz dedi. ( Cihan)
ERGENEKON´DA 2 TAHLİYE
13 Ağustos 2011 - İkinci ´Ergenekon´ davasının tutuklu sanıklarından Servet Kaynak ve Oğuzhan Sağıroğlu´nun tahliyesine karar verildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmada, verilen aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Servet Kaynak ve Oğuzhan Sağıroğlu´nun, delil durumu ve tutuklu kaldıkları süre dikkate alınarak tahliyelerini kararlaştırdı. Mahkeme heyeti, Kaynak ve Sağıroğlu´na yurt dışına çıkış yasağı da koydu. Diğer tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına hükmeden heyet, iddia makamı ile bazı sanık ve avukatların taleplerinin celse arasında değerlendirilmesine karar verdi. Bugünkü tahliyelerin ardından davadaki tutuklu sanık sayısı 21´e düştü. Duruşma, 19 Eylül´e ertelendi. ( AA)
Silivri Cezaevi çıkışında Sağıroğlu ve Kaynak´ı yakınları karşıladı. Servet Kaynak soruları yanıtsız bırakırken, Oğuzhan Sağıroğlu, Öğretmendik. Terörist olduk dedi.Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Oğuzhan Sağıroğlu´nun avukatı Serkan Saçan, Karar duruşmasında yaptığımız savunmanın doğru olduğu sanırım kabul edildi. Müvekkilim 32 ay sonra özgürlüğüne kavuştu. Geç olsa da doğru bir karar olduğunu düşünüyorum. Mahkeme heyetine teşekkür ederim. Müvekkilim, örgüte eleman temin etmek ve Ali Balkız olayında suikast planında yer almakla suçlanıyordu. Bunların olmadığını izah ettik. Mahkeme de bunu kabul etti. Sevinçliyiz. Ama üzüntülüyüz de. Bizimkiler tahliye olurken içeride tutuklu kalan insanlar var. Klasik olarak tahliye edilenlere yurtdışına çıkma yasağı konuluyor dedi.
(12 Ağustos 2011), son güncel.: (13 Ağustos 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde ara
Bedirhan Şinal´in ifadelerini mahkemede reddetmesi ve polisleri suçlaması
Cumhuriyet gazetesine molotoflu saldırı ve Ergenekon bağı manşetlerimiz