Tam
EskidenYeniye
 

Flaş!!! Koşaner emekliliğini istedi

Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner ile kara, deniz ve hava kuvvetleri komutanları emekliliklerini istedi. Kuvvet komutanları içinde sadece Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel görevinde kaldı. İlerleyen saatlerde Necdet Özel, Cumhurbaşkanı tarafından Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atandı. Özel´in YAŞ toplantısının yapılacağı 1 Ağustos Pazartesi günü de Genelkurmay Başkanı olarak atanması bekleniyor.

Önceki haber title=Sonraki haber

FLAŞ!!! Koşaner ve 3 komutan emeklilik istedi

Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner ile kara, deniz ve hava kuvvetleri komutanları emekliliklerini istedi. Kuvvet komutanları içinde sadece Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel görevinde kaldı. İlerleyen saatlerde Necdet Özel, Cumhurbaşkanı tarafından Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atandı. Özel´in YAŞ toplantısının yapılacağı 1 Ağustos Pazartesi günü de Genelkurmay Başkanı olarak atanması bekleniyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanları emekliliklerini istedi. Koşaner´in ´gördüğü lüzum´ üzerine bu kararı aldığı belirtiliyor. Koşaner, isteğini Başbakan Tayyip Erdoğan´a sundu. Hükümetin bu karar üzerine nasıl bir tavır sergileyeceği bilinmiyor. Koşaner´le birlikte Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay da emekliliklerini istedi. Kuvvet komutanları içinde sadece Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel görevinde kaldı. YAŞ bu durumda pazartesi günü Genelkurmay Başkanı Koşaner olmadan toplanacak. Genelkurmay Başkanı Org. Koşaner, görevi geçen yıl İlker Başbuğ´dan devralmıştı.

Bu kararla birlikte TSK içinde birer birer tutuklanarak köşeye sıkışan cuntacıların son kozlarını oynadığı, TSK´yı zafiyete düşürerek hükümeti dize getirmeyi amaçladığı iddiası da doğrulanmış oldu. Kuvvet komutanları içinde sadece Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel görevinde kaldı. Hükümetin nasıl bir tavır takınacağı, emekliliğini isteyen kuvvet komutanlıklarına kimin getirileceği merak ediliyor. İddialara göre istifa sadece bu kuvvet komutanlarıyla sınırlı kalmayacak. Alt kademelerde de çok sayıda subayın istifa hazırlığında olduğu ileri sürülüyor. Ancak bu şok gelişme aslında yeni değil. Bu istifaların koz olarak bekletildiği aylardır konuşulmaktaydı. Silvan´da PKK´ya karşı çok sayıda şehit verilmesi, TSK´da zaten bir zafiyet olduğunu gösterdiği ileri sürülüyor, komutanların görevlerini aksattığı, görevlerinden başka herşeyle ilgilendiği iddia ediliyordu.

20.39: KOŞANER´DEN SKANDAL VEDA MESAJI: TUTUKLAMALARI BİR KEZ DAHA ELEŞTİRDİ

Genelkurmay Başkanlığı görevinden emekliliğini isteyen Orgeneral Işık Koşaner, Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu arkadaşlarına veda mesajı yayınladı. Orgeneral Koşaner´in veda mesajının TSK internet sitesine konulmaması ve basın yayın organlarına verilmemesi dikkat çekti. Koşaner mesajında, Şu anda 173´ü muvazzaf, 77´si emekli olmak üzere 250 general-amiral, subay, astsubay ve uzman jandarma çavuş, hürriyetlerinden yoksun olarak tutuklu bulunmaktadır. Tutuklamaların evrensel hukuk kaidelerine, hakka, adalete ve vicdani değerlere uygun olarak yapıldığını kabul etmek, bir çok hukukçunun da ifade ettiği gibi, mümkün değildir. Bu durum, bir çok defa yetkili makamlara iletilmesine, anlatılmasına ve takip edilmesine rağmen soruna yasal çerçevede bir çözüm bulunması mümkün olmamıştır. Haklarında henüz hiç bir kesin yargı kararı olmamasına rağmen tutuklu bulunan 14 general-amiral ile 58 albay, hürriyetlerinin tehdit edilmesinin yanı sıra mevcut yasalarımız gereğince bu yıl yapılacak Yüksek Askeri Şura´da değerlendirmeye girme hakkını kaybetmiş ve peşinen cezalandırılmıştır. Soruşturma ve uzun süreli tutuklamaların bir amacının da TSK´nın sürekli gündemde tutularak kamuoyunda bir suç teşkilatı olduğu izleniminin yaratılmaya çalışıldığı, bunu fırsat bilen yanlı medyanın da her türlü yalan haber, iftira ve suçlamalarla yüce ulusumuzu kendi silahlı kuvvetlerine karşı tavır almaya teşvik ettiği dikkatlerden kaçmamaktadır. Bu durumun önlenememesi ve yetkili makamlar nezdinde yapılan girişimlerin dikkate alınmaması Genelkurmay Başkanı olarak personelimin hak ve hukukunu koruma sorumluluğumu yerine getirmeme engel olduğundan, işgal ettiğim bu yüce makamda göreve devam etme imkanını ortadan kaldırmıştır. Şartlar ne olursa olsun TSK´nın kahraman mensuplarının kutsal görevlerinde bundan önce olduğu gibi bundan sonra da üstün disiplin, cesaret ve fedakarlıkla başarıya ulaşacaklarına olan kesin inancımı bir kez daha güvenle ifade ederken, TSK´nın tüm mensuplarına sağlık ve esenlikler dilerim dedi.

22.23: NECDET ÖZEL, KARA KUVVETLERİ KOMUTANI OLARAK ATANDI

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu´nun emekliliğin istemesi nedeniyle boşalan göreve Jandarma Genel Komutanı Org. Necdet Özel atandı. Org. Necdet Özel, komutanların emeklilik istmelerin ardından Başbakan Erdoğan´la görüşmüştü. Başbakanlık´taki görüşmenin ardından Erdoğan ve Özel Köşk´e çıkmıştı. Teamüllere göre jandarma genel komutanları kara kuvvetleri komutanlığına atandıktan sonra genelkurmay başkanlığına geliyor. Ancak, Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner´in de emekliliğini istemesi nedeniyle, Org. Özel´in kısa süre sonra genelkurmay başkanlığına atanması bekleniyor. Org. Özel´in Genelkurmay Başkanlığı kararnamesi hazır. Bu arada Yüksek Askeri Şura programında herhangi bir değişiklik olmayacağı öğrenildi.

23.30: BAŞBAKANLIKTAN AÇIKLAMA: EMEKLİLİK TALEPLERİ İŞLEME KONULDU

Başbakanlık´tan az önce gelen açıklamada genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarının emeklilik taleplerinin kabul edildiği ve işleme konulduğu belirtildi. Başkanalık web sitesinde yapılan basın açıklaması şu şekilde:

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay 29 Temmuz 2011 tarihi itibariyle emeklilik başvurusunda bulunmuşlardır. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner´in emeklilik talebi üzerine 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 49´uncu maddesi gereğince 29.07.2011 tarihinden geçerli olmak üzere emekliye ayrılmasına yönelik Bakanlar Kurulu Kararı Sayın Cumhurbaşkanı´nca onaylanmış ve işleme konulmuştur.

ÖZEL, GENELKURMAY BAŞKANVEKİLİ OLARAK ATANDI

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel´in, Kara Kuvvetleri Komutanlığına ilişkin kararname Sayın Cumhurbaşkanınca onaylanmıştır. Orgeneral Özel, Başbakanlık onayıyla Genelkurmay Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir. Ağustos ayı içinde görev sürelerini dolduracak olan Orgeneral Ceylanoğlu, Oramiral Yiğit ve Orgeneral Aksay´ın 5434 sayılı TC Emekli Sandığı Kanunu gereğince emekliye ayrılma talepleri de Milli Savunma Bakanı´nın onayıyla 29.07.2011 tarihi itibariyle kabul edilerek işleme konulmuştur. Emeklilik başvurusunda bulunan komutanlarımız, Türk Silahlı Kuvvetleri´nde geçen uzun hizmet yıllarındaki özverili çalışmaları sebebiyle takdirle anılacaklardır. Kendilerine ve ailelerine sağlık ve esenlik diliyoruz.

YAŞ TOPLANTISI ÖNCEDEN BELİRLENDİĞİ GİBİ YAPILACAKTIR

1 Ağustos´ta başlaması planlanan Yüksek Askeri Şura Toplantısı kararlaştırıldığı şekilde gerçekleştirilecektir. Dünyanın en büyük ve saygın ordularından biri olan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, erinden generaline kadar tüm personelin fedakarane çalışmalarıyla yasalarla kendisine verilen görevi birlik ve beraberlik ruhu içinde en başarılı şekilde yapmaya devam edecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Deniz, Hava ve Kara Kuvvetleri Komutanları´nın görev süreleri bu yıl doluyordu

YAŞ´ta Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay´ın 30 Ağustos 2011 itibarıyla görev süreleri dolacaktı. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu´nun da yaş haddinden emekli olması bekleniyordu. EDOK Komutanı Orgeneral Saldıray Berk de orgenerallik rütbesindeki bekleme süresini yine aynı tarihte tamamlıyordu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ise görevini iki yıl daha sürdürecekti. Ağustos ayı olağan toplantısında, Şura kapsamı dışındaki orgeneral ve oramiral atamalarında Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevleri için yeni komutanlar belirlenecek. Atamaların ardından boşalacak orgeneral ve oramiral rütbeleri için korgeneraller ve koramiraller arasından terfiler yapılacak. YAŞ´ın Ağustos ayı olağan toplantılarında terfi sırasında bulunan albay, general ve amirlerin bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ile disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri´nden (TSK) ayrılacak personel ve TSK´yı ilgilendiren öteki konular görüşülüyor. Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ile diğer general ve amiral atama işlemleri Yüksek Askeri Şura dışında özel kanunlarla belirlenen esas ve usullere göre yapılıyor.

KOŞANER´İN 2 YIL DAHA GÖREV SÜRESİ BULUNUYORDU

Genelkurmay Başkanlığı görevinden emekliliğini isteyerek ayrılan Orgeneral Işık Koşaner, bu görevi Orgeneral İlker Başbuğ´dan 2010 yılının Ağustos ayında 3 yıllığına devralmıştı.

Genelkurmay Başkanlığı görevinde iki yıl daha kalması gereken Orgeneral Koşaner´in son 1 aydır ise istifa edebileceği konuşuluyordu. Laiklik konusundaki duyarlılığı ile bilinen Orgeneral Koşaner´in son dönemde tutuklanan generaller ve bu generallerin terfisi konusunda hükümetin tutumu ile ilgili rahatsızlığı biliniyordu. Hasdal Cezaevi´ndeki tutuklu generalleri ziyaret eden Orgeneral Koşaner, tutuklu askerlerin aileleriyle de bir araya gelerek şikayetlerini dinlemişti.

SON BİR HAFTADA 3 ZİRVE GERÇEKLEŞTİ

Son bir haftada Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile birlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan üç kez görüştü. Bugün ise Köşk´te Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´ün evsahipliğinde gerçekleşen son zirvenin ardından Işık Koşaner´in istifası geldi.

TSK zirvesi istifa ile sarsıldı. Son bir haftadır yapılan zirvelerin ardından Orgeneral Işık Koşaner´in istifası geldi. Koşaner ile Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit de istifa etti.

Yüksek Askeri Şura(YAŞ) öncesi alınan istifa sürecinde bu hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner üç kez görüştü.

İlk görüşme, Salı günü Erdoğan, Koşaner´i Merkez Bina´da kabulü ile gerçekleşti. Perşembe günü ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Köşk´te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ı kabul ederek haftalık olağan görüşmesini gerçekleştirdi. Ardından da Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner´i Resmi Konut´ta kabul ederek, haftalık olağan görüşmesini gerçekleştirdi. Bugünkü üçüncü ve son görüşme ise Köşk´te Cumhurbaşkanı Gül´ün ev sahipliğinde gerçekleşti. Zirvenin ardından akşam saatlerinde Koşaner´in istifası geldi.

Bakan Yıldırım: Mahkeme kadıya mülk değildir

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının emekliliklerini istemesini, ´devlette devamlılık esastır. sözleriyle değerlendirdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu´nu, makamında ziyaret eden Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve komutanların emekliliklerini istemesiyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. İstifanın söz konusu olmadığını belirten Yıldırım, Bana gelen bilgi istifa değil, emekliliklerini istemişler. Hayırlı uğurlu olsun, ne diyelim. Emeklilik tek taraflı irade beyanıdır, bunun değerlendirilecek bir yanı yoktur. Devlette işler kalmaz. Devlette süreklilik esastır. Mahkeme, kadıya mülk değildir. Hiçbirimiz ilanihaye bir görevde kalacağız diye bir şey yok. Tek taraflı bir irade beyanıdır. Emekliliklerini istemişlerdir, gereği yapılır. şeklinde konuştu.

Avrupa´dan ilk tepki: Türkiye demokratik bir ülke olma yolunda ilerliyor

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten, Türkiye´de demokrasinin her geçen gün kuvvetlendiğini söyledi.Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının istifası üzerine yorum yapan Oomen-Ruijten, Türkiye her geçen gün demokratik kurumların askeri kararları aldığı demokratik bir ülke olma yolunda ilerliyor dedi. Oomen-Ruijten Türk siyasetinden gelen tepkilerin sorulması üzerine bu aşamada başka bir yorum yapmak istemiyorum dedi. Oomen-Ruijten, yazdığı Türkiye raporlarında askerin siyaset üzerindeki etkisini sürekli eleştiri konusu yapıyor.

KOŞANER´İN YERİNE KİM GELECEK?

Bu, Türkiye tarihinde ilk kez görülen bir durum. Peki şimdi ne olacak? Koşaner´in yerine kim geçecek? Işık Koşaner´den boşalan Genelkurmay Başbakanlığı´na kim gelecek? Teamüllere göre Kara Kuvvetleri Komutanı´nın Genelkurmay Başkanı olması gerekiyor. Ancak Kara kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu da istifa etti. Bu durumda Jandarma Genel Komutanı olan Necdet Özel´in önce Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atanması, hemen ardından da Genelkurmay Başkanı olması bekleniyor. Özel Genelkurmay Başkanı olarak atanırsa 2015´e kadar görev başında kalacak.

YAŞ toplantısı yapılacak mı?

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının istifasının ardından Ankara kulislerinde Yüksek Askeri Şura toplanacak mı sorusu gündeme geldi. YAŞ´ın Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun´u işaret eden askeri kaynaklar, tüm doğal üyelerin katılımıyla kararlar alınabileceğini hatırlattılar. Kanunun toplantı ve oylama maddesinde yazan Bütün üyelerin katılması ile toplanır. Ancak özürü olanlar toplantıya katılamayacaklarını (Toplantı gününden önce) Şura Genel Sekreterine bildirirler. Kararlar toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile alınır. Oylarda eşitlik halinde Başkanın katıldığı tarafın oyları geçerli sayılır. Oylama işlemi aksine bir karar alınmadıkça açık olarak yapılır ifadesinin şuranın toplanmasına engel olduğunu ifade ettiler.

YAŞ KİMLERDEN OLUŞUR?

1972 tarihinde 1612 sayılı Yüksek Askeri Şura Kanuna´a göre YAŞ üyeleri Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı, Kuvvet Komutanları, Ordu Komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Donanma Komutanı ile Silahlı Kuvvetler kadrolarında bulunan orgeneral ve oramirallerdir şeklinde tanımlanıyor.

Başkanlığını Başbakan´ın yaptığı YAŞ, Başbakan bulunmadığında Genelkurmay Başkanı tarafından yönetiliyor. Görev tanımı, Genelkurmay Başkanlığınca hazırlanan askeri stratejik anafikrin (Konseptin) tespiti ve gerektiğinde yeniden gözden geçirilmesi hususlarında görüş bildirmek; Silahlı Kuvvetlerin anaprogram ve hedefleri ile ilgili konularda görüş bildirmek; Silahlı Kuvvetlerle ilgili olup önemli görülen kanun, tüzük ve yönetmelik taslaklarını inceleyip görüş bildirmek; Başbakan, Genelkurmay Başkanı veya Milli Savunma Bakanının lüzum gördükleri hallerde Silahlı Kuvvetlerle ilgili diğer konular hakkında görüş bildirmek; Diğer kanunlarla verilen görevleri yapmak olarak tanımlanıyor.

YAŞ TOPLANAMAZ DİYENLER

YAŞ´ın öncesi ortaya çıkan istifaların arkasının gelebileceğini belirten askeri kaynaklar, kanunun 4. Maddesi´ne dikkat çekerek toplantının yapılmasının şimdilik mümkün olmadığını söylediler. Toplantı öncesi hükümetin Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarını ataması gerektiğinin altını çizen askeri kaynaklar, Yüksek Askeri Şura, bütün üyelerin katılması ile toplanır. Ancak özürü olanlar toplantıya katılamayacaklarını (Toplantı gününden önce) Şura Genel Sekreterine bildirirler ifadesini hatırlattılar. Kararlar için salt çoğunluğun olması gerektiğini de ifade eden askeri yetkililer, YAŞ kararlarının alınabilmesi için öncelikle YAŞ üyelerinin olması gerekiyor. Şu anda ilk olarak YAŞ´a katılacak komutanların şekillenmesi gerekiyor dediler.

YAŞ TOPLANABİLİR DİYENLER

Askeri Yargıtay Onursal Üyesi Ali Fahir Kayacan, kritik YAŞ toplantıları öncesi TSK´nın zirvesinde yaşanan depremi değerlendirdi ve yeni Genelkurmay Başkanı´nın nasıl atanacağını anlattı:Yeni istifa ya da emeklilik kararları gelmediği sürece şu anki durum YAŞın toplanmasına engel değil. YAŞ, orgenerallerden başka istifa olmazsa toplanır. Bir askerin Genelkurmay Başkanlığı yapabilmesi için mutlaka kuvvet komutanlığı yapması lazım. Jandarma Genel komutanı istifa etmedi ama o kuvvet komutanlarından sayılmıyor. Onun için Bakanlar Kurulu kararıyla kuvvet komutanlığına atanması lazım. En azından bir gün o görevde kaldıktan sonra Genelkurmay Başkanlığı´na atanması mümkün.

Ağustos ayı olağan toplantısı Genelkurmay Başkanlığı Karargahı Çakmak Salonu´nda yapılacak.

YAŞ´A KİMLER KATILACAKTI

1 Ağustos Pazartesi günü yapılacak YAŞ toplantısına, Başbakan Erdoğan´ın yanı sıra, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük, 3.Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin (EDOK) Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ve Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel´in katılacağı açıklanmıştı.

Ancak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay emekliliklerini istedi. Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler İnternet andıcı nedeniyle savcı tarafından arama kararı alınması istendi. Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin (EDOK) Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Erzincan´daki Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan iddianamenin 1 numaralı sanığı olarak gösteriliyor.

Gazeteciler istifa için ne dedi

Gazeteciler, Genelkurmay Başkanı Koşaner ve kuvvet komutanlarının istifasını değerlendirdi.Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Metehan Demir´in açıklaması şöyle: Bir süreden beri şehir efsanesi vardı. Genel Kurmay Başkanı´nın istifa edeceği yönünde. Biz bunu araştırmıştık ama söz konusu olmadığı bilgisini aldık. Belki de bardak en sonunda taştı. En önemlisi 43 tane generalin tutuklu bulunması. Bu istifanın ben şehir efsanesi olabileceği kanaatindeydim. Zor dönemlerde birliklere moral vermek de komutanın görevleri arasında o nedenle ben istifa düşünmüyordum. Geçen seneki Yüksek Askeri Şura´da da buna benzer iddialar vardı. Demek ki bugün yapılan toplantılardan bir sonuç çıkmadı. Başbakan´ın seyahatinin ertelemesine de bakarsak bugünkü toplantıda bir sıkıntının olduğunu anlıyoruz. Komutanların emeklilik hakları tabii ki var. Sonuç olarak bu görevini bırakmaktır. Burada dediğim gibi Sayın Başbakan, Sayın Genel Kurmay Başkanı´na artık anlaşamıyoruz bırakın mı dedi yoksa Sayn Genel Kurmay Başkanı, Sayın Başbakan´a buraya kadar artık devam etmiyoruz mu dedi bilmiyoruz. İlerleyen günlerde nasıl olduğu ortaya çıkacaktır. Askerler genelde konuşmuyorlar. Geçen sene çok sancılı süren bir YAŞ yaşamıştık. Kimse çıkıp konuşmadı. Son 1 haftada Koşaner´in istifa edeceğini duymayan kalmamıştı şehir efsanesi anlamında ama istifa olmadı. Bu istifalar olduysa demek ki bugün köşkteki toplantıda ipler koptu.

Ertuğrul Özkök (Hürriyet): Hayırlısı olsun...

Abdurrahman Dilipak (Yeni Akit): 4 General değil, diğerleri de istifa etsin.. %50 ye kadar yolu var..Bu eğer orduda yaşanan çarpıklıklar karşısında sorumluluk duygusu ile verilmiş bir kararsa, bravo.. Bu şahsiyetli bir tutum.Bu kadar şey olurken bilmiyorsanız orada ne işiniz var. Biliyor ve hiçbir şey yokmuş gibi orada oturuyorsanız bu da çok saygın bir durum değil.

Aslı Aydıntaşbaş (Milliyet): Çok ciddi bir kriz. Cumhuriyet tarihinde böyle bir şey yaşanmadı. Kim ne dersin desin sivil asker ilişkileri rayına oturmadı. Krizde bunun göstergesi. Bugün Türk Silahlı Kuvvetleri´nin yüzde 10´u hapiste. Bu insanların bir bölümünün daha sonra masum olduğu kanıtlanabilir. Ancak hükümet emekli edilmeleri konusunda kararlı. Bu durumda çaresiz kalan Genelkurmay istifa yolunu seçti. Siyasi bir depremdir. Ancak siyasi tabloda büyük değişiklik yaratacağını düşünmüyorum. Türk Silahlı Kuvvetleri, askeri bir güç olarak etkinliğini yitirmiş durumdadır. Ne yazık ki ekonomisi büyüyen Türkiye ordusunu kaybetmiştir.

Nazlı Ilıcak (Sabah): Terörle mücadeledeki değişim ve tutuklu bulunan 17 generalin emekliliğe sevkedileceği iddiası da bardağı taşırmış olabilir. Geçen yıl Necdet Özel´in genelkurmay başkanlığına giden yolu açılmış oldu. Necdet Özel´in önce kara kuvvetleri komutanı yapılıp sonra genelkurmay başkanı olacağını düşünüyorum.

Muharrem Sarıkaya (Habertürk): Teamüller döneminin bittiğini söyleyebiliriz. Bundan sonra siyasi erkin talebi doğrultusunda hareket edilecek sanırım.

Murat Yetkin (Hürriyet Daily News): Cumhuriyet tarihinde ilk defa Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları istifa ettiler. Bu istifa generallerin hükümete karşı tertip içinde bulanmak suçlandığı, bu yüzden tutuklandığı ve aynı zamanda orduda yeni atama ve terfilerin bir Yüksek Askeri Şura toplantısıyla belirleneceği dönemde meydana geldi. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı arasında günlerdir süren görüşmelerin ortak bir zemin bulunmasıyla sonuçlanmadığı anlaşıldı. Madalyonun bir yüzünde ordunun üst kademesinin siyasi iktidara ´Orduyu yönetmek istiyorsanız buyurun´ anlamına gelen bir protestosu var. Madalyonun diğer yüzünde ise Türkiye´nin askeri siyaset gerilimleri sonucunda siyasi iktidarların değil askerlerin geri adım attığı bir aşamaya gelmesi söz konusu. Hangi açıdan bakacak olursanız olun, siyaset ve idaresi açısından önemli sonuçlara yol açacağı anlaşılan bir dönüm noktasın bu istifalarla yaşandı.

İsmet Berkan (Hürriyet): Gerçek istifa gerekçesi nedir acaba. Ben bu soruların cevaplarını merak ediyorum. Cumhuriyet tarihinde ilk olduğu için önemsiyoruz bu olayı.

Fikret Bila (Milliyet): Koşaner´in istifa edebileceği söylentisi bir haftadır vardı. Bardağı taşıran son damlanın yakalama kararları olduğu sanılıyor.

Yazar Doç. Dr. Aytaç: Erken emeklilik talebi dönemin HSYK´sı gibi şova dönük. Araştırmacı Yazar Doç. Dr. Önder Aytaç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner´in beraberindeki üç kuvvet komutanıyla birlikte emekliliklerini istemesini eleştirdi.Işık Koşaner´in Özel Kuvvetler Komutanlığı yapmış birisi olarak nereden kefenin bırakılacağını (görevden ayrılacağını) en iyi bilen kişi olduğunu söyleyen Önder Aytaç, Bundan sonra terörün kırsalda ya da şehirde azgınlaşmasından ötürü Koşaner ve beraberinde görevi bırakan orgeneralleri sorumlu tutarım. dedi.Orduda toplu hareketin bir isyan ifadesi olduğunu belirten Aytaç, Kuleli Askeri Lisesi´nden Harp Okulları´na kadar askeri eğitimde hep ´toplu hareketin bir isyan olduğu´ anlatılır. Burada yapılanda aynen budur. Bunu en iyi bilen yeni bu komutanlardır. Toplu hareket ederek erken emeklilik talebinde bulunan bu komutanlara karşı, amir konumunda olan sivil irade gereğini yapacaktır. Çünkü toplu isyanda ne gerekiyorsa o yapılır. diye konuştu. Genelkurmay Başkanı ve özellikle emekliliklerine üç hafta kalan kuvvet komutanlarının üç hafta kala erken emekliliklerini istemelerini HSYK´nın yapısını değiştiren 12 Eylül referandum sürecinde emekliliği gelen HSYK Başkanvekili ve üyelerinin toplu istifalarına benzeten Aytaç, Burada yapılan HSYK´daki gibi şova dönük bir harekettir. dedi.Aytaç, erken emekliliklerini isteyen komutanların istifa yerine emekliliği tercih etmelerini, ´özlük haklarını´ yitirmeme isteği olarak değerlendirdi. Aytaç, kamuoyuna meslektaş dayanışması ve onurlu hareket şeklinde yansıtılmak istenen bu görevden ayrılmaların ´istifa´ değil de ´erken emeklilik isteme´ şeklinde olmasının iyi anlaşılması gerektiğini belirtti. Aytaç, erken emeklilik talebi mesleki bir dayanışmadır ancak giderken beraberinde özlük haklarını da yanında götürme anlamında ise, Onurlu bir davranış değildir´. diye yorumladı.

Cüneyt Özdemir (Radikal): Askerlerin istifası, askerlerin muhtıra vermesinden iyidir. Demokrasilerde elbette herkesin istifa (ya da kibar deyimi ile emeklilik) isteme hakkı vardır. Komutanlar da bunu yapmıştır. İsterseniz gelin önce 4 yıl önceye gidelim. Hatta daha öncesine.. Böylesine istifalar ne anlama gelirdi gözümüzde canlandıralım. Mesela Ertuğrul Özkök´ün şarap yazısı yazmak yerine toplum mühendisliğine soyunduğu o yıllara dönelim. Onun genel yayın yönetmeni olduğu Hürriyet´in manşeti nasıl çıkardı dersiniz ´Muhtıra gibi İstifa!´ Dannn.. Kara harflerle. Kocaman korkutucu değil mi? Oysa şimdi bu istifalar kişisel bir duruştan başka bir şey ifade etmiyor. Hayli sembolik hatta biraz da çaresizliğin itirafı gibiler. Yeni bir Türkiye kuruluyor ordu baştan aşağı yenileniyor. Nitekim istifaların yaşandığı gün çıkan Ege ordu komutanı hakkındaki tutuklama kararı da bunun bir işareti. Onlarca tutuklu general yetmezmiş gibi onlarca tutuklanacak general daha var. (Bu durum karşısında sizi takan da yok, gel de istifa etme.) Üstelik Pazartesi günü YAŞ var. Yani tutuklu generaller için emeklilik vakti. Biliyorum böylesine sıradan yazınca pek çok (kriz meraklısı) köktenlaikler ayağa kalkıp itiraz ediyorlar ama durum ne yazık ki böyle. Eğer onca general (haksız ya da haklı) şekilde tutuklanmasaydı, yargı askeriyenin üzerine böylesine kararlı gitmeseydi ve elbette hükümet arkasında durmasaydı bugün askerlerin istifasını değil hükümete verdikleri muhtırayı konuşuyorduk. Bu istifalar arkadaşlarının düştüğü duruma karşı orgenerallerin onurlu bir duruşudur. Aynı zamanda demokrasinin de tıkır tıkır işlediğinin bir göstergesidir. Demokrasilerde elbette herkesin istifa (ya da kibar deyimi ile emeklilik) isteme hakkı vardır. Komutanlar da bunu yapmıştır. Hükümet de zaman yitirmeden komutanların yerini dolduracak ve bildiği yolda devam edecektir. İstifa demokratik bir kurumdur. Saygı duyulmalıdır. Ama o kadar.. Böylesine bir istifa ardından kriz bekleyen, fırsat bu fırsat deyip AKP´ye vurmaya kalkanlara söyleyecek sözüm yok. Onlar kendi yarattıkları ve yenilenmeyen bir ezbere mahkumlar. Her ´demokrasi´ diyeni birinin yanlısı ilan edenlere söyleyecek sözüm yok. Komutanlar silah arkadaşlarına sahip çıkmak için onurlu bir şekilde istifa etmişlerdir. Gelin saygı duyalım. Ama neyse ki demokratik sistemimiz de işliyor... Şimdi onların boşluğunun doldurulması için gereken yapılmalıdır. Yapılır da... Demokrasi işte böyle birşeydir. Herkes alışacak.

Bülent Korucu (Zaman): 30 Temmuz 2011 - İstifanın içi boşaldı. Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner´in istifası ´deprem´ etkisi yapmadı. Kriz çıkmadı, kimse paniklemedi, hükümet ayaklarına kapanıp ´biz ettik sen etme´ diye yalvarmadı. Bunun sebeplerini şöyle sıralayabiliriz:

1) Seçimlerde AK Parti´ye halkın yüzde 50´sinin verdiği güvenoyu. 12 Haziran seçimlerinde yani yaklaşık bir buçuk ay önce yapılan seçimlerde Türkiye´deki iki seçmenden biri mevcut hükümete oy verdi. Parçalı parlamentolarda, koalisyon hükümetlerine karşı işe yarayan taktikler güçlü hükümete sökmedi. Başbakan Tayyip Erdoğan, 27 Nisan´da provasını yaptığı, geçen Askeri Şura´da birazını uyguladığı ´patron sivil iktidardır´ çıkışını dün noktaladı.

2) İstifa müessesesinin suyunu çıkardılar. Son iki yıldır ´komuta kademesi topluca istifa edecek´ cümlesini o kadar sık duyduk ki kamuoyunda bıkkınlık oluştu. Boğaz Köprüsü´nde intihar şov yapanlara bir müddet sonra vatandaşın ´atla, atla´ şeklinde tempo tutmasına benzedi. ´Yetti artık edecekseniz edin´ psikolojisi baskın çıktı. Geçen yılki Yüksek Askeri Şura´da ´hep birlikte istifa edelim´ deyip sonra Atila Işık´ı tek başına bıraktıkları da unutulmadı. Ayrıca emekliliğine iki gün kalmış kuvvet komutanlarının ´büyük´ fedakârlığı da Koşaner´in çıkışının etkisini kırdı. Güya bütün komuta kademesi hükümete karşı mesajı vereceklerdi. Ancak ´Siz zaten iki gün sonra gitmiyor muydunuz?´ sorusu balonu patlattı.

3) Talepler haklı değildi. Diğer ülkelerde memurlar hele de güvenlik bürokrasisi başarısızlık ve can kayıpları halinde ´görevden affedilmelerini´ talep eder. Biz de kıyamet kopsa kılını kıpırdatmayanlar, bir kısım generallerin terfisi adına hükümete kafa tuttular. Çukurca´da 6 askerin kendi mayınımızla şehit olmasının sorumlusu olarak yargılanan, Gediktepe´de ´baskına gelen teröristleri çoban sandık´ diye kendini savunan Tümgeneral Gürbüz Kaya´yı YAŞ´ta olmayınca Askeri Yüksek İdare Mahkemesi marifetiyle terfi ettirmeye çalıştılar. Hükümet, açığa alma yetkisini kullanmasa hükümete rağmen terfi almış üç general olacaktı.

İki yıldır Başbakan ve Cumhurbaşkanı´yla açıkça bilek güreşine girdi ve kaybettiler. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´ün Çankaya Köşkü´ndeki üçlü zirveden sonra ´Gözü kapalı imza atılmaz. Neye imza attığımı bilirim.´ cümlesini sarf etmesi işaret fişeği idi. Birkaç saat içinde istifalar geldi. Artık hükümetler değil, bürokratlar istifa etmek zorunda kalıyorsa Türkiye hakikaten normalleşiyor demektir.

TARAF YAZARI USLU İSTİFAYI 1,5 AY ÖNCEDEN GÖRDÜ

Peş peşe gelen emeklilik talepleri Taraf yazarı Emre Uslu´nun, Haziran ayında Koşaner´in baskı altına alındığına ilişkin yazısını da doğruladı. Uslu, ?Koşaner, tam bir karartma ve manipülasyon ablukası altında. ´İstifa et´ baskısı had safhaya gelmiş durumda. İstifa etmeyi düşündüğü ciddi bir ihtimal olarak değerlendiriliyor. (..) Hatta bazı çevreler Koşaner´in istifa kararını çoktan verdiğini, sadece uygun zamanı kolladığını söylüyor. Uygun zamanın seçim sonrası olduğu, uygun şartların da seçim sonuçlarına göre değişeceği söyleniyor. Eğer AKP tek başına iktidar olursa Koşaner seçim sonrasında istifa edip hem AKP´yi zor duruma düşürmeyi hem de seçim sonrası başlayacak olan Anayasa değişikliği çalışmalarına balta vurmayı düşünüyor, değerlendirmesi yapılıyor.? diye yazmıştı. Uslu´nun 12 Haziran seçimlerinden birkaç gün önce 8 Haziran 2011 tarihinde yazdığı ve AKP tek başına iktidar olursa Koşaner istifa edecek başlıklı köşe yazısı şu şekilde:

Geçen hafta içinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner´in, Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı ile birlikte sekiz subayın ifadeye çağrılmasına ilişkin Türk Silahlı Kuvvetleri´nde (TSK) görev yapan orgeneral ve oramirallerin görüşlerini aldığı basına yansımıştı. İddiaya göre Koşaner, Aksi ispat edilene kadar herkes masumdur. Sürecin hassasiyeti ortada. Titiz olun uyarısında bulunmuş.

KRİTİK BİR DURUM VAR ANKARA´DA

Ankara´da Or´lar toplanınca huylanırım ben. Yine öyle yaptım. Bana 20 Şubat 2010´da (sondan bir önceki hamle) toplanan orgenerallerin çektiği istifa restini haber veren dostum ile konuştum. Or´lar toplanmış, yine istifa resti mi çekecekler diye sordum. Haber birkaç gün önce geldi: Evet, kritik bir durum var Ankara´da.

KOŞANER İSTİFA DÜŞÜNÜYOR

Dostumun anlattığına göre durum şu: Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner tam bir karartma ve manüplasyon ablukası altında. ´İstifa et´ baskısı had safhaya gelmiş durumda ve Koşaner´in istifa etmeyi düşündüğü ciddi ciddi bir ihtimal olarak değerlendiriliyor.

Dostum olayın arka planını da anlattı. Normalde Koşaner yakın çevresine göre dikkatli bir legalist. Ben de aynı görüşteyim. Bu görüşümü 1 Temmuz 2010 tarihli Today´s Zaman´daki köşemde Koşaner analizi yazıp ifade etmiştim. Ancak şimdilerde Koşaner için durum biraz farklılaşmış gibi görünüyor.

BAŞBUĞ ETKİSİ

Anlatılana göre İlker Başbuğ dönemindeki son YAŞ toplantısında alınan kararların etkisi şimdilerde görülmeye başlamış. Başbuğ kendisinden sonrasını garantiye almak için, özellikle İrtica İle Mücadele Eylem Planı´nda beraber hareket ettikleri iddia edilen Hasan Iğsız´ı Kara Kuvvetleri Komutanı yapmak istemişti. Ancak hükümet direnince Başbuğ Iğsız´ı atayamamıştı.

ATİLLA IŞIK İSTİFA ETTİRİLDİ

Koşaner´in Genelkurmay Başkanlığı dönemi için Başbuğ´un Aslan Güner ile birlikte hareket edip bir B Planı yaptığı iddia ediliyor. Buna göre Koşaner´in Genelkurmay Başkanlığı kontrol altında tutulmalıydı. Bu nedenle de Koşaner´in en yakın arkadaşı, demokrat kişiliğiyle bilinen Atilla Işık istifa ettirilmeliydi. Işık´ın Karargâh´ta yapılan birtakım siyasi müdahaleler konusunda Başbuğ ve ekibinin tersi bir tutum aldığı biliniyordu. Hatta başlatılacak hukuki sürece yardımcı olabileceğinden çekiniliyordu. Bu nedenlerle o dönem karargâh medyası devreye sokuldu ve Atilla Işık hükümet yanlısı birisi olarak lanse edildi. Böylece hem Koşaner hem de Işık baskı altına alınmış oldu. Koşaner en yakın arkadaşına sahip çıkmaktan, kurum içi dengeler nedeniyle vazgeçmek durumunda bırakıldı. Başbuğ´un dümen suyuna girerek, Atilla Paşa´nın kamuoyunda hükümet yanlısı bir komutan görüntüsü çizdiğini, bundan dolayı da Kara Kuvvetleri Komutanlığı yapmak istemeyeceğini ilgili makamlara söyledi. Böylece Atilla Işık da istifa ettirildi.

KOŞANER MARKAJA ALINACAK

Planın ikinci aşamasında Necdet Özel Kara Kuvvetleri Komutanı, Aslan Güner ise Jandarma Genel Komutanı yapılarak Aslan Güner´in Genelkurmay Başkanı olmasının önü açılmış olacaktı. Buna da hükümet direndi. Bu durumda planın üçüncü aşması kritikti: Işık Koşaner yakın markaja alınacaktı. İlker Başbuğ, 2. Başkanlığa en güvendiği adamı koyarak Işık Paşa´yı tam markaja almış oldu.

Dostuma göre şimdilerde Ankara´da konuşulan Işık Koşaner seçimden sonra istifa edecek senaryosunun arka planında böylesine ince dokunmuş bir plan çalışması var. Dostumun değerlendirmesine göre, Işık Koşaner´e yürüyen hukuki süreçleri sahiplenme hususunda hiçbir zaman güvenmeyen İlker Başbuğ, Koşaner´i her yönüyle yakın markaja aldı.

KOŞANER RESEPSİYONA KATILMADI ÇÜNKÜ..

Örneğin Koşaner´e 30 Ağustos Resepsiyonu´nda Cumhurbaşkanı´nın eşli davetine katılmaması hususunda telkinler yapıldı. Telkinleri yapan Başbuğ´un Koşaner´in çevresine yerleştirdiği ekipti. Hatta bu telkinler Hurşit Tolon´un oğlunun düğününde, bir kısım Fenerbahçe Orduevi sakinleri tarafından da yapıldı ve amaca ulaşıldı. Sonuç da Koşaner Fenerbahçe Orduevi sakinleri tarafından ve kendi karargâhı tarafından resepsiyona katılmaması gerektiği telkinleriyle bu resepsiyona katılmadı.

KOŞANER PSİKOLOJİK BASKI ALTINDA

Böylece Koşaner ile hükümet yavaş yavaş karşı karşıya getirilmeye başlandı. TSK personeli ile ilgili yeni yargı süreçleri Koşaner´in üzerindeki baskıyı iyice arttırdı. Kurum içinde İlker Başbuğ´un tutuklamaların önüne geçtiği fakat Işık Koşaner´in bu işi yapamadığı gibi bir algı oluşturularak Koşaner psikolojik baskı altına alınmaya çalışıldı.

AKP TEK BAŞINA İKTİDAR OLURSA İSTİFA EDECEK

Bu süreç sonunda Işık Koşaner´in bir istifa kararı aşamasında olduğu iddia ediliyor. Hatta bazı çevreler Koşaner´in istifa kararını çoktan verdiğini, sadece uygun zamanı kolladığını söylüyor. Uygun zamanın seçim sonrası olduğu, uygun şartların da seçim sonuçlarına göre değişeceği söyleniyor. Eğer AKP tek başına iktidar olursa Koşaner seçim sonrasında istifa edip hem AKP´yi zor duruma düşürmeyi hem de seçim sonrası başlayacak olan Anayasa değişikliği çalışmalarına balta vurmayı düşünüyor değerlendirmesi yapılıyor. Çünkü TSK´nın yeni anayasa içinde şu anki konumunu koruyamayacağı, bunun sorumlusunun da Koşaner´in olacağı Karargâh çevrelerinde fısıldanıyor. Kuşkusuz bu fısıltı da Koşaner´i baskı altında tutma stratejisisin bir parçası. Koşaner ise kendi başkanlığı döneminde TSK´nın konum kaybetmesini istemiyor.

TEPKİ İSTİFASI DA OLABİLİR

Ayrıca Koşaner´in Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı´nın MİT´e devri ile ilgili süreçten de oldukça rahatsız olduğu, buna bir tepki olarak da istifasını vereceği konuşuluyor. Hatta Hakkâri´deki şehit yedi subayın telsiz kayıtlarının sehven silinmesinin de GES´in MİT´e devrine tepki olarak yapılmış bir hareket olabileceği konuşuluyor.

EĞER KOALİSYON OLURSA..

Diğer taraftan Koşaner´in seçimden çıkabilecek bir koalisyonu dört gözle beklediği, kurulacak bir koalisyonda ise kesinlikle istifa etmeyi düşünmediği ifade ediliyor. İlginçtir ama Koşaner´in hangi veriye dayanarak böylesi bir beklentiye girdiği de merak konusu. Koşaner´in böylesi bir beklentiye girmesini mümkün kılacak bir son dakika operasyonu beklentisi de oluşmuş durumda. Karargâh çevrelerinin koalisyon umudundaki ana motivasyon, bugüne kadar TSK´nın zayıf koalisyon hükümetlerinde istediği gibi hareket etmiş olması ve süreçleri istediği gibi yönlendirmeyi başarması. Eğer koalisyon hükümeti kurulur ise yargı süreçlerine müdahale edilip personelin hepsi kurtarılmış olacak.

Bu görüşü dile getiren çevreler -ki oldukça önemsenmesi gereken ve Koşaner´e yakın çevreler bunlar- Koşaner´in istifa kararını verdiğini ve şu anda sadece seçim sonuçlarını beklediğini belirtiyor. Seçim sonucunda eğer AKP tek başına gelirse Koşaner istifasını verecek. AKP´ye seçimi kazanma sevinci yaşatmayacak. Eğer koalisyon gelirse Işık Paşa´yı iki yıl daha TSK´nın tepesinde görmeye devam edeceğiz. ( Emre Uslu / Taraf / 08 Haziran 2011)

ZAAFİYET YAŞANMAZ

Komutanların ayrılık kararıyla TSK´nın zafiyet yaşamayacağına da dikkat çeken güvenlik kaynakları, tarihte bir çok kez önemli ayrılıkların yaşandığını ancak TSK´da bir sorunun yaşanmadığına işaret etti. Adnan Menderes döneminde hükümeti devirmeye hazırlandıkları iddia edilen Genelkurmay Başkanı ve komuta kademesinin Başbakan tarafından görevden alındıkları ve yerlerine yeni isimlerin atanarak sorunun çözüldüğü vurgulandı. Yine 1960 darbesinin ardından 235 general ve 7000 subayın emekliye sevk edilmesine rağmen TSK´nın her hangi bir zafiyete uğramadığı da hatırlatıldı.

(29 Temmuz 2011), son güncel.: (30 Temmuz 2011)

HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN

HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:

Öz yetmedi, yeniçeriler kelle istiyor

2010 yılı Yüksek Askeri Şura kriziyle ilgili manşetlerimiz

Ergenekon, Balyoz ve benzer davaları engelleme girişimleri

http://www.kontrgerilla.com/mnsetgoster.asp?haber_no=3584    yazdır/print

ŞOK! TSK'daki Fetö'den darbe

15.07.2016 22:46 Türkiye, 15 Temmuz saat 22:00'den beri şok dakikalar yaşıyor.. İlk önce Jandarmadan bazı birliklerin İstanbul'un iki yakasını birbirine bağlayan köprüleri tanklarla ulaşıma kapattığı haberleri geldi. İlerleyen dakikala..
Tamamı 15.7.2016

İşte çılgınlıklarının nedeni

17.07.2016 14:13 TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimi "çılgınca" ve "gözü dönmüş" olarak değerlendiriliyor. Bir çok detay bu değerlendirmeye yol açıyor. Örneğin Meclis'in bombalanması.. Örneğin TRT'yi ele geçirirken canlı yayında darbe..
Tamamı 17.07.2016

İşte Paralel'in 81 il imamı

20.01.2015 21:02 Fetullah Gülen cemaatinin Marmara bölge imamı ile birlikte 8 il imamı olduğu iddia edildi. Bu isimlerin fotoğraflı özgeçmişleri yayınlandı. Bu imamların bir devlet memuru gibi terfi alarak kademe kademe yükseldiği iddia ediliyor..
Tamamı 20.01.2015

Paralel'e de Ergenekon'a da hayır

11.03.2014 14:52 Türkiye'de dün yargıda şiddetli bir deprem yaşandı. Daha önce benzeri yaşanmayan bu depremin merkez üssü, Ergenekon davasına bakan özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi oldu. Ergenekon davasına bakan İstanbul ..
Tamamı 11.3.2014

Büyükanıt: Huzurum kalmadı!

19.12.2015 23:00 Abdullah HARUN / kontrgerilla.com - 27 Nisan e-muhtırası soruşturmasında 'şüpheli' olarak sorgulanan dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın ifadesi ortaya çıktı. Kontrgerilla.com'un ulaştığı iki sayfalık ifaded..
Tamamı 19.12.2015

Fehmi Koru sitemize taş attı

12.10.2015 19:46 Maişet derdi nedeniyle yaklaşık 1 yıldır günlük yerine haftalık haber girişine geçmek zorunda kaldık. Dikkat edenler bunu farketmiştir. Saatlerdir süren bu haftalık haber girişini de az önce tamamlamış ve internet..
Tamamı 12.10.2015

Şok!!! Savcı Öz yurtdışına kaçtı

18.08.2015 20:19 HSYK tarafından haklarında terör örgütü üyeliği suçlamasıyla soruşturma başlatılan, ardından mahkemece yakalama kararı çıkarılan savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın yurtdışına kaçtıkları ortaya çıktı. Mahkeme eski s..
Tamamı 18.08.2015

Balyoz Planı gerçek: 7 beraate itiraz

09.10.2016 13:55 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın beraat kararının bozulması yönünde görüş bildirdi. 6 Ekim'de yaşanan gelişmeye göre, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı adına B..
Tamamı 9.10.2016

Belgesel: Gezi'nin ardındakiler

24.06.2013 11:20 Taksim Gezi olaylarına katılanlar.. Haber, açıklama ve attıkları twitlerle destek verenler.. 'Çapulcu' olduklarını açıkça belirtenler.. 'Mesele Gezi değil sen hala anlamadın mı?' diyerek hükümeti bir ayaklanma ile devirmeye destek verenler..
Tamamı 24.06.2013

7 sanıklı Balyoz davası kapandı mı?

16.12.2018 11:00 İstanbul'da, Fetö yargısının etkin olduğu dönemde açılan ve 237 sanığın müebbet hapse mahkum edildiği, Fetö ile mücadelenin başlamasının ardından davanın kumpas olduğuna dair somut delillerin ortaya çıkması üzerine..
Tamamı 16.12.2018

Humeyni planı suya düştü

08.11.2014 13:58 Yıllardır ABD'de yaşayan Türk vatandaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye dönmekten kesinlikle vazgeçtiği ileri sürülüyor. Gülen cemaatinin liderliğini yapan Fetullah Gülen, kendisine DGM tarafından dava açılmadan hemen önc..
Tamamı 8.11.2014

Gülen: 28 Şubat MGK'sı sevaptı

01.11.2014 17:35 Erdoğan'ın ilk kez 'Cumhurbaşkanı' sıfatıyla başkanlık ettiği Ekim ayı MGK toplantısı 10 saati aşarak en uzun MGK rekorunu kırdı. 28 Şubat süreci kararlarının alındığı MGK toplantısı ise 8 saat sürmüştü. MGK'da paralel..
Tamamı 1.11.2014

Ayrıntılarıyla 7 Şubat krizi

08.02.2014 15:18 Tarih: 7 Şubat 2012.. Ankara, Cumhuriyet tarihinde benzeri görülmemiş bir olayla sarsıldı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan dahil 5 MİT yöneticisi hakkında savcılık tarafından yakalama kararı çıkartıldı.. Sabah gazetesinden A..
Tamamı 8.2.2014

Beddua etti, suç duyurusu yağdı

27.01.2014 13:03 Fetullah Gülen'in avukatı: Psikolojik harekâtta yeni aşamaya geçildi.. Fetullah Gülen Hocaefendi'nin avukatı Nurullah Albayrak, müvekkili hakkında ortaya atılan iftiraların suç duyurusu şeklinde yargıya taşınması suret..
Tamamı 27.1.2014

Paralel Yapı = P2 Locası

14.01.2014 15:48 Gülen cemaatinin lideri Fethullah Gülen'in paralel yapıyı uzaktan yönetmek için yaptığı telefon görüşmeleri bugün internette yayınlandı. (1) Görüşmelerde Gülen'in, bir dini cemaat liderinin ötesine geçerek siyaset..
Tamamı 14.1.2014

Özkök ve Yalman'dan şok inkar

03.11.2014 19:23 Balyoz davasında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 'hak ihlali' kararı üzerine yeniden yargılama başladı. Duruşma, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salo..
Tamamı 3.11.2014

Yabancı vakıflara suç duyurusu

02.12.2013 16:57 Sivil Toplum Kuruluşu Adalet Platformu, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı vakıflar hakkında, yasak olmasına karşın Türkiye'deki siyasi olaylara müdahale ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusund..
Tamamı 2.12.2013

Düşünen adam da olacak mı?

19.06.2013 17:17 Taksim Gezi olayları 19 günlük bir süreç sonra polisin Gezi parkını boşaltmasıyla sona erdi. Ancak artçı gelişmeler sürüyor. İki gündür 'duran adam' eylemi gündemde. Hükümeti protesto eden ve Gezi eylemcilerine destek ..
Tamamı 19.6.2013

Fetö'nün Şok Mangasına dava

21.11.2022 14:22 Ankara'da, Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'cü olmayan askeri öğrencilerin "şok mangası" yöntemiyle fiziki ve psikolojik şiddet uygulayarak okulu bırakmalarına neden oldukları ileri sürülen 8 eski asker hakkında "işkence ..
Tamamı 21.11.2022

Kara Kuvvetleri: 80 Müebbet Onandı

29.11.2022 10:33 Ankara'da, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) karargahında yaşanan olaylara ilişkin aralarında 4 eski generalin de bulunduğu 132 sanıklı dava dosyasının istinaf incelemesi tamamlandı..
Tamamı 29.11.2022

Kars: 12 Müebbetin Gerekçesi

30.11.2022 13:13 Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıkları ve örgütün kentteki sözde 'ana komuta kademesi'nde yer aldıkları iddia edilen, aralarında örgütün sözde 'sıkıyönetim komutanı' ve dönemin 14. Me..
Tamamı 30.11.2022

Yakalanan İlk Darbeciye Müebbet

29.11.2022 11:03 Bursa'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında Bursa'da sözde 'sıkıyönetim komutanı' olmayı beklerken 'yakalanan ilk darbeci' olan dönemin İl Jandarma Komutanı Yurdakul Akkuş'un da..
Tamamı 29.11.2022

Darbeci Yaver'in Müebbeti Onandı

29.11.2022 10:43 Ankara'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın kaldığı oteli darbecilere bildirdiği belirlenen eski başyaver Ali Yazıcı'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet ile eski Dalaman Deni..
Tamamı 29.11.2022

Çatı Davada Müebbetler Değişmedi

29.11.2022 10:22 Ankara'da, Yargıtay'ın 15 Temmuz darbe girişiminden önce açılan FETÖ çatı davasında, örgütün tepe yöneticileri eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski milletvekili İlhan İşbilen, keski Zaman Gazetesi İm..
Tamamı 29.11.2022

Askeri Hakimlere Müebbet Onandı

02.12.2022 09:55 Ankara'da, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesince FETÖ'nün darbe girişiminde yer alan dönemin Genelkurmay Başkanlığı adli müşavirleri Hayrettin Kaldırım ve Muharrem Köse'nin de aralarında bulundu..
Tamamı 2.12.2022

Poyrazköy Kumpası: 1. Dava Başladı

28.11.2022 13:39 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün "Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat, Kafes eylem planı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Amirallere Suikast" gibi davalardaki usulsüzlüklere ilişkin polis mem..
Tamamı 28.11.2022

Poyrazköy Kumpası: 2. Dava Yargıya

28.11.2022 15:42 İstanbul'da, kamuoyunda 'Poyrazköy davası' olarak bilinen dava ve soruşturmalarda görev alan 48 eski hakim ve savcı hakkında 'gizliliği ihlal', 'iftira', 'suç delillerini yok etme', 'kişisel verileri hukuka aykırı olar..
Tamamı 28.11.2022

1985'teki Sınav Hırsızlığına Dava

02.12.2022 12:37 Ankara'da, FETÖ irtibatı nedeniyle hakkında dava açılan eski Albay Cengiz C.'nin, 1985'te yapılan askeri lisesi sınav sorularını, 'örgüt abisi' aracılığıyla önceden aldığını itiraf etmesi, verdiği bilgilerin doğru çı..
Tamamı 2.12.2022

Pinhan Restaurant'a 9 Hapis

30.11.2022 12:08 İstanbul'da, Fetullah Gülen liderliğindeki terör örgütü (Fetö) adına faaliyetlerde bulunulduğu gerekçesiyle kayyum atanan örgütün karargahı konumundaki Maltepe Pinhan Restoran yapılanmasına dair 45 sanıklı davaya devam..
Tamamı 30.11.2022

Zırhlı Tugay Darbe davası

30.11.2022 12:40 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında muvazzafların da bulunduğu 28'si tutuklu 138 askerin 'kamu malına zarar verme' suçundan altışar yıl ile 'Anayasal düzeni ort..
Tamamı 30.11.2022

Darbede Valilik İşgali davası

30.11.2022 12:29 İstanbul'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul Valiliğinin işgalini konu alan 90 sanıklı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan eski Yarbay Recep Karaçam'ın yeniden yargılan..
Tamamı 30.11.2022

Donanma Darbe davası

28.11.2022 13:24 Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada dosyaları ayrılan 6'sı tutuksuz, 13'ü firari 19 sanığın yargılanmasına devam edildi..
Tamamı 28.11.2022

Adana Yasadışı Dinleme davası

21.11.2022 12:10 Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden hüküm giyen eski İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan ile terörden sorumlu emniyet müdür yardımcısı İsmail Bilgin'in, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubunu yasa ..
Tamamı 21.11.2022

Tır Kumpası Organizatörleri davası

21.11.2022 11:57 Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını organize ettikleri gerekçesiyle haklarında 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıl 5'er ay hapis cezası istemiyle dava açılan Fetullahçı Terör Örgütü'nün ..
Tamamı 21.11.2022

13.08.2001'den beri ziyaretçi sayısı:
66.020.133