Ergenekon davasına bakan mahkeme Başkanı Köksal Şengün´ün özel yetkilerinin kaldırılarak Bolu hakimliğine atanmasının ayrıntıları netleşiyor. HSYK´da hakkındaki iddialar görüşülen Şengün´ün, eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay´ın liderliğindeki ´Ergenekon davasını etkileme´ çetesi adına devreye giren bayan avukat Tülay Bekar´ın yönlendirmelerinden etkilendiği şüphesi doğdu. Daire üyeleri yaptıkları değerlendirme sonucunda Şengün´e, ´Kendisine iletilen Yargıtay üyeliği vaadinden sonra yargısal kararlarında değişiklikler olduğu, Ergenekon davası sanıklarının tahliyeleri yönünde oy kullanmaya başladığı, bu durumun mesleğin onur ve şerefi ile bağdaşmadığı´ gerekçesiyle ´yer değiştirme´ cezası verdi.
Şengün´ün tayin gerekçesi netleşti
Ergenekon davasına bakan mahkeme Başkanı Köksal Şengün´ün özel yetkilerinin kaldırılarak Bolu hakimliğine atanmasının ayrıntıları netleşiyor. HSYK´da hakkındaki iddialar görüşülen Şengün´ün, eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay´ın liderliğindeki ´Ergenekon davasını etkileme´ çetesi adına devreye giren bayan avukat Tülay Bekar´ın yönlendirmelerinden etkilendiği şüphesi doğdu. Daire üyeleri yaptıkları değerlendirme sonucunda Şengün´e, ´Kendisine iletilen Yargıtay üyeliği vaadinden sonra yargısal kararlarında değişiklikler olduğu, Ergenekon davası sanıklarının tahliyeleri yönünde oy kullanmaya başladığı, bu durumun mesleğin onur ve şerefi ile bağdaşmadığı´ gerekçesiyle ´yer değiştirme´ cezası verdi.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Ergenekon davasına bakan İstanbul 13´üncü Ağır Ceza Mahkemesi´nin Başkanı Köksal Şengün´e, kadın avukat T.B.´nin yönlendirmeleri ve kendisine Yargıtay üyeliği vaat edilmesinden sonra Ergenekon davası sanıkları hakkında tahliye yönünde oy kullanmaya başladığı gerekçesiyle, oy çokluğuyla yer değiştirme cezası verdi. Şengün, Bolu´ya düz hakim olarak atandı. HSYK 2´nci Dairesi, milletvekili seçilen Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal´ın tahliyesi yönünde oy kullanmasıyla yeniden gündeme gelen Şengün hakkında yürütülen müfettiş soruşturması sonunda hazırlanan rapor üzerindeki incelemelerini tamamladı. HSYK 2´nci Dairesi, telefon dinlemesinde Yargıtay üyeliği teklif edilen ve Ergenekon davasını bırakması istenen bu konuşmaların yanısıra Şengün´ün özel hayatına ilişkin iddiaları da değerlendirdi. Bu eylemleri nedeniyle ?Mesleğin onur ve saygınlığını yitirdiği, doğru ve tarafsız görev yapamayacağı? sonucuna varan Daire, 2´ye karşı 5 oyla Şengün´e, hakkındaki disiplin cezası kesinleşmemesine rağmen ?yer değiştirme cezası? verdi.
İTİRAZ HAKKI VAR AMA DÜŞÜNMÜYOR
Daire üyeleri yaptıkları değerlendirme sonucunda Şengün´e, Kendisine iletilen Yargıtay üyeliği vaadinden sonra yargısal kararlarında değişiklikler olduğu, Ergenekon davası sanıklarının tahliyeleri yönünde oy kullanmaya başladığı, bu durumun mesleğin onur ve şerefi ile bağdaşmadığı gerekçesiyle yer değiştirme cezası verdi.Şengün´ün özel yetkilerini de kaldıran Daire, Şengün´ü Bolu´ya düz hakim olarak atadı. Şengün´ün karara itiraz hakkı bulunuyor. HSYK Genel Kurulu da aynı doğrultuda karar verirse Şengün Bolu´da ya sürekli olarak kalacak ya da başka bir yere yine tenzil-i rütbe ile gönderilecek. Dün Habertürk´e açıklama yapan Şengün karara sert tepki göstermişti. Böyle bir tayini kesinlikle hak etmediğini söyleyen Şengün, ?Çok ağır ve uygun olmadığına inandığım karar. 37 yıldır görevdeyim. Asla ve asla böyle bir cezaya muhatap olacak bir eylemde bulunmadım, bulunmam da. Bunu zul kabul ederim. Bu kararın neresine itiraz edeceksiniz. Aynı kişilere ´Verdiğiniz kararı düzeltin mi´ diyeceksiniz? Bu gözdağından başka bir şey değil. Yer değiştirme korkunç bir şey.? demiş ve itiraz etmeyi düşünmediğini ima etmişti.
ÇETENİN BASKILARIYLA ÖRTÜŞEN TAVIR DEĞİŞİKLİĞİ
Çeteye yönelik teknik takipte çarpıcı telefon görüşmeleri tespit edilmişti. Ayrıca Ergenekon dava sürecinde Şengün´ün verdiği kararlar incelendiğinde gerçekten de belli bir tavır değişikliği gözleniyor. Bu iddia doğru olmayabilir ancak ortada bir şüphenin var olduğu da görülüyor.
ERTOSUN KARŞI OY KULLANDI
Daire kararını, 2´ye karşı 5 oyla aldı. Kurul´un eski üyelerinden Ali Suat Ertosun ile Danıştay tarafından HSYK´ya seçilen Ziya Özcan, ceza verilmemesi yönünde oy kullandılar. ( Sabah, Hürriyet)
TAHLİYE YÖNÜNDE OY KULLANMAYA BAŞLAMIŞTI
Ergenekon davalarında yaklaşık 3.5 yıldır mahkeme heyetine başkanlık yapan Köksal Şengün´de, ilerleyen süreçte tavır değişikliği gözlenmişti. Son olarak CHP´den milletvekili seçilen gazeteci Mustafa Balbay ve Prof. Dr. Mehmet Haberal´ın tahliye olması yönünde oy kullanan Şengün, gazeteci Tuncay Özkan, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Albay Dursun Çiçek´in de arasında bulunduğu bir çok sanığın tahliye edilmesi için de oy kullanmaktaydı.
ŞENGÜN´DEN SANIK İDDİALARINA ŞAŞIRTICI DOĞRULAMA
Birinci Ergenekon davasının 148. duruşmasında, o günlerde tartışılmakta olan ´yargıtay üyelerinin Ergenekon sanığı Başsavcı İlhan Cihaner´i kurtarma planları´nı işleyen ses kayıtları gündeme gelmiş, sanıkların olayın bazı çevrelerin bir tertibi olduğu iddialarına Hakim Köksal Şengün´den şaşırtıcı bir doğrulama gelmişti. Tutuklu sanık İşçi Partisi Genel Sekreteri Nusret Senem, ´Nerde laikliği, hukuku savunan biri varsa hakkında tertip yapılıyor´ ifadelerini kullanmıştı. Hamdi Yaver Aktan´la ilgili olayın önemli olduğunu söyleyen Senem, ´Şimdi de Aktan hakkında yeni tertipler uygulanıyor´ demişti. Bunun üzerine mahkeme başkanı Köksal Şengün araya girerek, ´Dün de benim hakkımda yayınlandı´ ifadesini kullanmış, Senem de, ´Bakın şahsınızı hedef alan komplolarda nasıl da irkiliyorsunuz. İşte yargıladığınız bizler de aynı şekilde tertiplere muhatabız´ şeklinde karşılık vermişti. Mahkeme Başkanının bu şekilde sanıkların iddialarına katılması, onlarla diyaloğa girmesi şaşırtmıştı. Sanık ve hakimin medyayı komploculukla suçlamasında cesaret alan diğer sanıklar da Cumhuriyet gazetesine atılan bombaların teslim edildiği Ataşehir´deki evle ilgili medyada yer alan haberlere tepki göstermiş ve bu olayın da medyanın bir komplosu olduğunu iddia etmişti.
CİHANER VE ISLAK İMZA DOSYALARINI SÜRPRİZ ŞEKİLDE YARGITAY´A GÖNDERMİŞTİ
Şengün ayrıca, Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kendi mahkemelerine gönderilen ve İlhan Cihaner´in sanığı olduğu Erzincan Ergenekon dava dosyasını ve kendi mahkemelerinde görülen ´Islak İmza´ dava dosyasını sürpriz şekilde Yargıtay´a göndermişti. Yine kendi mahkemelerinde görülmekte olan ´Islak İmza´ davasının Erzincan´daki bu davayla birleştirilmesine karşı oy kullanmış ancak diğer üyelerin oylarıyla iki dava birleştirilmişti. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
ÇETE ÜYESİ AVUKATLA HAKİM ŞENGÜN ARASINDAKİ İNANILMAZ DİYALOGLAR |
7 Mart 2009´da Köksal Şengün´ün, Tülay Bekar´la yaptığı telefon konuşması
BEKAR: Seyfi OKTAY ile dedikodunu yaptık. Çok sosyal demokrat çok harika bir insan olduğunu duymuş... düşebilecek en iyi mahkeme dediler bana dedi.
ŞENGÜN: Sol gösterip sağ vuran deseydin.
BEKAR:... seni şikayet ettim artık o da hidayete ermiş dedim... Seninle tanışmayı çok arzu ediyor çokta merak ediyor seni.
ŞENGÜN: Ooo buyursun başım gözüm üzerine.
BEKAR: Bu zamanda dedi tekrar birinin böyle savaş vermesi lazım onlar için dedi ne kadar zor koşullarda çalıştıklarını biliyorum dedi. Seni de çok merak ediyor, böyle olduğunu duydum ama diyor, NİÇİN GECİKİYOR, İDDİANAMEYİ NİÇİN KABUL ETTİ Kİ DİYOR.
ŞENGÜN: ... Herkes rahat rahat konuşuyor.
19 Ağustos 2009 tarihindeki görüşme
BEKAR: ... Üstüne çok geliyorlar heralde her taraftan. Herkes senin ... farklı kanala geçtiğini düşünüyor. En son Aydınlık dergisini al oku neler yazmışlar bi bak. EMEKLİ OL EMEKLİ.
ŞENGÜN: Yok Ankara oraya geleceğim ya.
BEKAR: Bence de ne yap ne et buraya gel... Kapılarında mı yatarsın göbek mi atarsın. Yoksa konuşmam seninle, herkes aleyhine konuşuyor. Adını söylemeye utanacaksın yakında.
16 Eylül 2009 günü saat:12.10´da Mehmet Seyfi OKTAY ile Ali Hadi EMRE arasındaki polisin takibine takılan görüşme
M.S.OKTAY´ın ... O MEŞHUR BAŞKANLA BİRLİKTE OLMA DURUMU OLABİLİR BU AKŞAM dediği,
A.H.EMRE´nin vallaha olsa iyi olur birde o konu netleşse iyi olur yani yav yani bu çok sıkıntı çekiyorum ben şimdi öbür taraftan bir görüşsen bir netleştirsek bu işi iyi olur yani dediği,
M.S.OKTAY´ın BU ARA SABRETSİNLER BU ARA BİR SONUCA BAĞLANACAK O dediği,
A.H.EMRE´nin İşte bir konuşun bir konuşun ona göre dediği,
M.S.OKTAY´ın Ya ONU BAĞLADIK BAĞLADIK YANİ HANİ BİR BAKIMA BAĞLANDI.. YETMİYOR ADAMIN GÜCÜ YETMİYOR YOKSA O AÇIDAN BAĞLANDI O İŞ dediği...
28 Mart 2009 günü Tülay BEKAR´ın Köksal ŞENGÜN ile yaptığı ve polisin takibine takılan görüşme
T.BEKAR :SENDE EMEKLİ OL DA GÖRELİM BAKALIM, bu gidişle nasıl olsa yakında olacaksın bu kadar yoğun baskıya dayanamazsın YANİ BEN BASKI YAPIYORUM YA Benim dışımdakini takmazsın nasıl olsa da Beni ciddiye alırsın, YANİ EMEKLİ OL ONDAN SONRA DA GİT BASIN AÇIKLAMASI YAP,... YERİ YERİNDEN OYNAT NE GÜZEL OLUR VALLAHİ O ZAMAN BAYILIRIM YANİ, NASIL MUTLU OLURUM ANLATAMAM SENDE GİT EMEKLİ, EMEKLİ OL LÜTFEN EMEKLİ OL NE OLUR EMEKLİ OL
K.ŞENGÜN :Nedir ne biliyorsun emekli niye olayım
T.BEKAR :Hiçbir şey bilmiyorum ya resmen şey piyon gibi oynuyorlar ya olmaz ya, sen bu oyunun içinde yer alma, GİT EMEKLİ OL İŞTE NE İŞİN VAR YA ...o iddianamede ki her şey komik niye onları çıkarttırmadın ki bunların burada özel hayatın burada ne işi var niye demedin ki
K.ŞENGÜN : Ya iddianamede olanları ben iddianameden çıkarmam, görsünler yaptıkları iddianameyi insanlar görsün daha iyi, yapılan şeylerin yanlışlığı daha iyi görünür
T.BEKAR :Ama orda senin de sorunun olduğunu düşünenler vardır
K.ŞENGÜN :Ha yani orda yazılanları insanlar görsün ki yanlışları görsünler insanlar
HİÇ OLMAZSA HABERAL´I BIRAKSA...
Tülay Bekar´ın Seyfi Oktay ve ekibi ile yaptığı görüşmeler ve aldığı kararlar doğrultusunda Başkan Köksal Şengün ile konuşmalar yaptığı ve ilişkiler kurduğu ortaya çıktı.
Polisin teknik takibine takılan 02.08.2009 günkü Mehmet Seyfi OKTAY ile Tülay BEKAR arasındaki görüşmede Şengün´e Haberal´ı tahliye etmesi için baskı yapıldığı görülüyor.
M.Seyfi´nin Efendim bi teşekkür edelim dedim ne GÜZEL BİR SOFRA HAZIRLAMIŞSINIZ ondan sonra sohbet güzel.... Her şey güzel. Çok sağolun dediği,
Tülay´ın Teşekkür ediyorum sağolun dediği,
M.Seyfi´nin BAŞKANI SIKIŞTIRMADIK DEMİ dediği,
Tülay´ın yok hiç sıkıştırmadık efendim, o zaten bizi çok seviyor sizi çok seviyor. Yani...kimse yoktu ve ZATEN BİZE GÜVENMEZSE BİRLİKTE OLMAZDI efendim dediği,
M.Seyfi´nin YANİ ÖZELLİKLE ŞEY O İKİ KİŞİ ÜZERİNDE KENDİSİ AÇTI dediği,
Tülay´ın Yok hayır ben aynı şekilde ki BEN BAZEN DAHA AĞIR KONUŞUYORUM... dediği,
M.Seyfi´nin YANİ HİÇ OLMAZSA BU ŞEY O HABERAL´I FALAN HİÇ OLMAZSA BİR BIRAKSA ÇOK İYİ OLUR dediği... ( Bugün)
HSYK´DAN AÇIKLAMA: GÖREV DEĞİŞİKLİĞİNİN NEDENİ, ŞENGÜN´ÜN KARARLARI VE MUHALEFET ŞERHLERİ DEĞİL |
Şengün´ün, son günlerde verdiği karar ve muhalefet şerhleri nedeniyle böyle bir tasarrufa tabi tutulduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığı vurgulandı.Şengün hakkında 31 Ağustos 2010 tarihinde inceleme ve soruşturma izni verildiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: 03/12/2010 tarihinde Teftiş Kurulu Başkanlığı adalet başmüfettişleri tarafından düzenlenen ön raporda, adı geçen hakimin geçici bir tedbirle başka bir yargı çevresinde görevlendirilmesi istenmiş; 13.12.2010 tarihinde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Teftiş Kurulu Başkanlığının talebini mevcut delil durumuna göre reddetmiş; 11/04/2011 tarihinde ilgilinin görev yerinin değiştirilmesi talepli soruşturma raporu 2. Daireye intikal etmiş; 05/05/2011 tarihinde 2. Daire ilgilinin savunmasının alınmasından sonra tedbir talebinin değerlendirilmesine karar vermiş; 06/07/2011 tarihinde ilgilinin savunması 2. Daireye gelmiş; 11/07/2011 tarihinde dosya dairesinde görüşülmüştür.
Normal disiplin prosedürü işlediği kaydedilen açıklamada, 11/04/2011 tarihinde tedbir talepli olarak gelen dosya 11/07/2011 tarihinde karara bağlanmıştır. Anayasamızın 20/2. maddesinde yer alan kişisel verilerin korunması ilkesi gözetilerek, adı geçen hakim hakkında disiplin cezası verilmesi ve başka yerde yetkilendirme tedbiri uygulanmasına esas alınan ve mahkeme kararına istinaden yapılan fiziki takip tutanakları ile telefon görüşme kayıtları kamuoyu ile paylaşılmamıştır. denildi. ( Cihan)
MAHKEME MÜZAKERELERİNİ AVUKAT BEKAR´A ANLATTI, O DA ERGENEKON´A İLETTİ |
ERGENEKON DAVASI HAKKINDA SEYFİ OKTAY´LA GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİ YAPTI, TALİMAT ALDI
Rapora yansıyan ilginç ayrıntılardan bir tanesi ise Şengün´ün yasak aşk yaşadığı Bekar için iki ayrı telefon tahsis etmesi ve bu telefonları sadece Bekar´la görüşmek için kullanması. Başmüfettişler ayrıca kamuoyunda Ergenekon olarak bilinen davada Şengün´ün eski Adalet bakanı Seyfi Oktay´la görüşmeler yaptığı ve Oktay´a görüş açıkladığı, dava üzerine Oktay´la müzakereler yaptığına işaret edildi. Müfettişler, Oktay ve Tülay Bekar´la yapılan görüşmeler sonucunda Şengün´ün tutuklu sanık Mehmet Haberal´ın tahliyesi için muhalefet şerhi yazdığına vurgu yaptı.
YARGITAY ÜYESİ OLABİLMEK İÇİN OKTAY´LA GÖRÜŞTÜ
Başmüfettişler, Şengün´ün, Ergenekon davasının tutuklu sanıklarını tahliye etmek için uğraşan eski Adalet Bakanı Oktay´la Yargıtay üyesi olmak için görüşmeler yaptığını belirtti. Bu yöndeki telefon görüşmeleri ve Oktay´la yaptığı buluşmalar, ayrıca Oktay aracılığıyla eski HSYK Başkanı Kadir Özbek´ten randevu talep etmesi dinlemeye takılmıştı. HSYK kaynakları ise Şengün´ün Yargıtay üyesi olabilmek için Oktay´ın Ergenekon´la ilgili görüşlerini dikkate aldığını açıkladı. Buna göre Şengün, Yargıtay üyesi olabilmek için terör örgütü davasını hiçe saymış. ( Zaman)
(14 Temmuz 2011), son güncel.: (15 Temmuz 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Flaş!!! Hakim Şengün Bolu´ya atandı
Şengün: İktidar değişirse hesap sorulur
Şengün: İktidar değişirse hesap sorulur
SEYFİ OKTAY´IN ERGENEKON DAVASI İÇİN YARGIYI ETKİLEME GİRİŞİMLERİ SORUŞTURMASI
Ergenekon soruşturmasını/davasını akamete uğratma girişimleri