Beş yıldır savcı değişiklikleri nedeniyle ertelenen Başbakan´a suikast planını içeren Atabeyler Davası savcısı üçüncü kez değişti. Değişiklik, yarın açıklanması beklenen kararın yine erteleneceği ihtimalini gündeme getirdi. Emniyet´in ´başbakana dört dörtlük suikasttı´ dediği ve Özel Harp Dairesi (ÖHD) elemanlarından meydana gelen Atabeyler grubuna yönelik soruşturmada hiçbir ´üst´ bağlantı aydınlatılamadı. Şubat ayındaki son duruşmada esas hakkındaki mütalaasını veren savcı sanıkların sadece patlayıcı madde bulundurmaktan yargılanması gerektiğini savunmuştu. Kararın bu haliyle çıkması durumunda örgütün uzantıları ve kimden talimat aldığı ise açığa çıkmayacak. Başbakanın ev krokisi ile çok miktarda patlayıcının evlerinde ele geçirildiği sanıklar, patlayıcıları PKK´ya karşı kullanacaklarını iddia etmiş, önceki savcılar da sanıkların bu ifadesine itibar edilmesi gerektiğini savunmuşlardı. Soruşturmaya ilk bakan Savcı Salim Demirci´nin Başbakana ağır hakaret ve küfürler ettiği bir ses kaydı ortaya çıkmıştı. Kamuoyunda davanın tıpkı Danıştay saldırısı davasındaki gibi örtbas edilmeye çalışıldığı kanaati hakim.
11.07.2011 12:02 Beş yıldır savcı değişiklikleri nedeniyle ertelenen ´Başbakan´a suikast´ planını içeren Atabeyler Davası savcısı üçüncü kez değişti. Değişiklik, yarın açıklanması beklenen kararın yine erteleneceği ihtimalini gündeme getirdi. Emniyet´in ´başbakana dört dörtlük suikasttı´ dediği ve Özel Harp Dairesi (ÖHD) elemanlarından meydana gelen Atabeyler grubuna yönelik soruşturmada hiçbir ´üst´ bağlantı aydınlatılamadı. Şubat ayındaki son duruşmada esas hakkındaki mütalaasını veren savcı sanıkların sadece ´patlayıcı madde bulundurmak´tan yargılanması gerektiğini savunmuştu. Kararın bu haliyle çıkması durumunda örgütün uzantıları ve kimden talimat aldığı ise açığa çıkmayacak. Başbakanın ev krokisi ile çok miktarda patlayıcının evlerinde ele geçirildiği sanıklar, patlayıcıları PKK´ya karşı kullanacaklarını iddia etmiş, önceki savcılar da sanıkların bu ifadesine itibar edilmesi gerektiğini savunmuşlardı. Soruşturmaya ilk bakan Savcı Salim Demirci´nin Başbakana ağır hakaret ve küfürler ettiği bir ses kaydı ortaya çıkmıştı. Kamuoyunda davanın tıpkı Danıştay saldırısı davasındaki gibi örtbas edilmeye çalışıldığı kanaati hakim.
Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nin listesini istediği Başbakan´a yönelik suikast dosyalarının başında Atabeyler davası geliyor. 5 yıldır sürüncemede kalan dosyanın yarınki (Salı) duruşmasında karar çıkması bekleniyor. Ancak, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen davanın savcısı üçüncü kez değişti. Yeni savcının esas hakkında mütalaasını hazırlamak için süre istemesi durumunda karar duruşması da tekrar aylar sonrasına ertelenecek. Ayrıca, İstanbul İstihbarattan sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Fuat Yılmazer´in ?başbakana dört dörtlük suikasttı? dediği Atabeyler grubuna yönelik soruşturmada hiçbir ?üst? bağlantı aydınlatılamadı. Şubat ayındaki son duruşmada esas hakkındaki mütalaasını veren savcı sanıkların sadece ´patlayıcı madde bulundurmak´tan yargılanması gerektiğini savunmuştu. Kararın bu haliyle çıkması durumunda örgütün uzantıları ve kimden talimat aldığı ise açığa çıkmayacak.
Savcı değişince gerekçe de değişti
İddianamede sanıklar hakkında, ´hükümetin görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs için anlaşma´ suçundan 27 yıla kadar hapis istenirken kısa süre sonra savcı değişmiş, yerine başbakana yönelik ağır küfürlerin sarf edildiği ses kaydının sahibi olduğu iddia edilen Salim Demirci getirilmişti. Demirci, sanıklar hakkındaki suç vasfını değiştirip sanıkların beraatlerini istemişti. Soruşturmayı yürüten Ankara cumhuriyet savcılarından Dilaver Kahveci tarafından hazırlanan iddianamede, sanıklar hakkında, ´hükümetin görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs için anlaşma´ suçundan 27 yıla kadar hapis isteniyordu. Ancak kısa süre sonra savcı görevinden alındı. Yerine başbakana yönelik ağır küfürlerin sarf edildiği ses kaydının sahibi olduğu iddia edilen Salim Demirci getirildi. Demirci, 30 Mayıs 2007´de verdiği mütalaasında sanıklar hakkındaki suç vasfını değiştirdi. Sanıkların eylemlerinin ´suç işlemek amacıyla örgüt kurmak´ suçunu oluşturmadığını savunarak sanıkların beraatlerini istedi. Ardından, iki yıl boyunca dosyanın Ergenekon davası ile birleştirilip birleşmeyeceği yönündeki işlemler için beklenildi.
Suç: Örgüt kurma ve yönetme
Geçtiğimiz yıl dosyanın savcısı yeniden değişti. Salim Demirci´nin yerine Kubilay Taştan atandı. Şubat 2011´de yapılan duruşmada esas hakkında mütalaasını veren Taştan sanıkların eylemlerinin de terör suçu niteliğinde bulunduğunu belirtse de sanıkların eylemlerini gerçekleştirmekten, ardından birlikte hareket etmekten de vazgeçerek, oluşturdukları örgütlenmeyi dağıttıklarını savundu. Sanıklar hakkında ´örgüt kurmak, yönetmek ve üyesi olmak´ suçları yönünden etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması gerektiğini belirten savcı, sanıklardan Murat Eren, Erkut Taş ve Yunis Akaya, Yasin Yaman ve Yakup Yayla´nın ´patlayıcı madde imal etmek, nakletmek ve muhafaza etmek´ suçlarından 6 yıl 9 aydan 18 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını, Erkut Taş ve Yunis Akkaya´nın ise 1´er yıldan 3´er yıla kadar ayrıca cezalandırılmasını istedi. Diğerin 5 sanığın ise beraatini istedi.
Mühimmat TSK ürünü çıkmıştı
Türkiye 19 Mayıs 2006´da gerçekleştirilen Danıştay saldırısının şokunu henüz atlatamamışken Emniyetin 31 Mayıs 2006 tarihinde Ankara Eryaman´da bir eve gerçekleştirdiği operasyonda Atabeyler adını kullanan bir hücre yapılanması deşifre edildi. Baskın yapılan evde Özel Kuvvetler Komutanlığında görevli iki yüzbaşı, iki astsubay ile emekli bir binbaşının da aralarında bulunduğu 9 kişiyi gözaltına alındı. Hücre evinden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Danışmanı Cüneyd Zapsu´nun evlerine ait krokiler bulundu. Serkisof marka saatle hazırlanmış TNT karışımı patlayıcı, farklı menşeli 70 adet infilak kapsülleri, 348 gram C-4 patlayıcı, TNT kalıpları, dinamitler, yangın çıkarıcı bombalar ele geçirildi. Yapılan kriminal incelemelerde ele geçirilen mühimmatın TSK ürünü olduğu belirlendi. ( Star)
ATABEYLER OLAYI TIPKI DANIŞTAY SALDIRISI GİBİ ÖRTBAS EDİLİYOR |
Atabeyler olayı neydi?
Atabeyler grubuna yönelik operasyon Ankara Eryaman´da 31 Mayıs 2006 tarihinde gerçekleştirilmişti. Bir eve baskın düzenleyen ekipler, Genelkurmay Başkanlığı´na bağlı Özel Harp Dairesi´nde (ÖHD) görevli iki astsubay, iki yüzbaşı ile emekli bir binbaşının da aralarında bulunduğu 9 kişiyi gözaltına aldı. Aramalarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Danışmanı Cüneyd Zapsu´nun evlerine ait krokiler bulundu. Serkisof marka saatle hazırlanmış TNT karışımı patlayıcı, farklı menşeli 70 adet infilak kapsülleri, 348 gram C-4 patlayıcı, TNT kalıpları, dinamitler, yangın çıkarıcı bombalar ele geçirilmişti.
Dava 4,5 yıldır sürüyor
Atabeyler çetesine yönelik operasyonda tutuklanan, aralarında Özel Kuvvetler Komutanlığı´nda görevli subay ve astsubayların da bulunduğu 10 sanıkla ilgili yargılama Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi´nde 4,5 yıl önce başladı. Sanıklar ´hükümete karşı darbe hazırlığı´ suçlamasıyla yargılanıyor. Atabeyler´in askerleri Yüzbaşı Murat Eren, astsubaylar Yasin Yaman ve Erkut Taş hakkında Genelkurmay Askeri Mahkemesi´nde de yargılama yapıldı. Çete üyesi olmaktan askeri mahkemede 5 yıl 7 ay 25 gün hapis cezasına çarptırılan Eren´in, devlete ait gizli bilgileri içeren CD´yi Yunis Akkaya´ya verdiği kesinleşti. Eren´in yalnızca görevi gereği edindiği gizli belgeleri açıklamak ve zimmetli askeri mühimmatı gizlemek suçundan ceza aldığı duyuruldu. Eren, Taş ve Yaman, YAŞ kararıyla TSK´dan ihraç edildi.
Atabeyler, Cumhurbaşkanlığı seçim kışkırtmalarından 4´ncüsü idi
Abdullah Gül´den önceki Cumhurbaşkanı Necdet Sezer´in görev süresinin 15 Mayıs 2007 tarihinde bitmesine 1 yıl kadar varken, Türkiye´de peşpeşe bir takım hareketlenmeler gerçekleşmeye başladı. Cumhurbaşkanlığı makamının kale olduğunu ve AK Parti´ye kaptırılmaması gerektiğini başlangıçta sağda solda dillendirilmekle yetinen çevreler, bir adım daha ileri gittiler ve Mayıs ayının başlamasıyla birlikte toplumsal boyutta ´kışkırtmalar´ sürecini başlattılar. 1 Mayıs 2006 tarihinde Süleyman Demirel´in, ´Başörtüsüyle okumak isteyen Arabistan´a gitsin´ diyerek birden ortaya çıkmasıyla başlayan 1 yılı aşkın bu süreçte, 29 tanesini tespit edebildiğimiz peşpeşe gerçekleşen bu kışkırtmalardan ikincisi Cumhuriyet gazetesinin bahçesine üç kez gerçekleşen el bombası atılması olayı, üçüncüsü Danıştay saldırısı olayı ve dördüncüsü Atabeyler grubunun suikast girişimi olayıydı. Danıştay saldırısı üzerine gerisinin geleceğini tahmin ederek başladığımız ve kışkırtmalar gerçekleştikçe hemen eklediğimiz ´provokasyonları teşhir canlı yayınımız´daki 29 olayı görmek için tıklayın. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(11 Temmuz 2011, 12:02)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Atabeyler davası kapatılıyor: Savcı sanıkları savundu
Yılmazer: Atabeyler olayı dört dörtlük suikast girişimiydi
Atabeyler´in sarı zarfını veren kişi tespit edildi
Atabeyler olayı ve Ergenekon´la bağlantısına dair manşetlerimiz
Atabeyler Çetesi ile ilgili manşetlerimiz
Atabeyler Çetesi ile ilgili geniş bilgi içeren dosyamız
Özel Harp Dairesi ile ilgili manşetlerimiz
Cumhurbaşkanlığı sürecinde kışkırtmalar