Ergenekon Davası´na bakan mahkeme, Genelkurmay ve MİT´ten, MİT´in casusluktan mahkum olan elemanları asker kökenli Sabahattin Savaşman ve Turan Çağlar´ın dosyasını istedi. Mahkemenin bu kararı almasında, davanın sanıklarından ´Ergenekon örgütü yöneticisi´ olmakla suçlanan ve ABD karşıtı görüşleriyle bilinen İşçi Partisi Lideri Doğu Perinçek ile Savaşman ve Çağlar arasında sır kalan ilişki olduğu iddiaları etkili oldu.
Mahkeme, 34 yıllık Savaşman dosyasını istedi
Ergenekon Davası´na bakan mahkeme, Genelkurmay ve MİT´ten, MİT´in casusluktan mahkum olan elemanları asker kökenli Sabahattin Savaşman ve Turan Çağlar´ın dosyasını istedi. Mahkemenin bu kararı almasında, davanın sanıklarından ´Ergenekon örgütü yöneticisi´ olmakla suçlanan ve ABD karşıtı görüşleriyle bilinen İşçi Partisi Lideri Doğu Perinçek ile Savaşman ve Çağlar arasında sır kalan ilişki olduğu iddiaları etkili oldu.
Ergenekon örgütü iddiasını araştıran mahkeme, CIA ve İngiliz istihbaratına bilgi verirken yakalandığı ileri sürülen iki MİT´çinin, 28 ve 34 yıllık casusluk dosyasını yeniden açtı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Genelkurmay ve MİT´e yazı yazarak, MİT´in casusluktan mahkûm olan asker kökenli iki yöneticisi Sabahattin Savaşman ve Turan Çağlar´ın dosyasını istedi. Mahkemenin bu kararı almasında, davanın sanıklarından ?Ergenekon örgütü yöneticisi? olmakla suçlanan ve ABD karşıtı görüşleriyle bilinen İşçi Partisi Lideri Doğu Perinçek ile Savaşman ve Çağlar arasında sır kalan ilişki olduğu iddiaları etkili oldu. Mahkemenin, iki casusluk olayıyla ilgili dosyayı MİT ve Genelkurmay´dan hiçbir sanık ya da avukatının talebi olmadan isteme kararı alması dikkat çekti.
GİZLİ SERVİS TARİHİNE GEÇTİ
Faaliyetlerine 1999 yılından itibaren başladığı öne sürülen Ergenekon´un geçmişte MİT, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve emniyet içindeki gruplara kadar uzandığı iddia edilmiş ve bu grupları yabancı gizli servislerin yönlendirdiği de ileri sürülmüştü. Mahkemenin araştırmaya karar verdiği casusluk skandalının ilki 1977 yılında yaşandı ve ?Savaşman Vakası? olarak kayıtlara geçti. İddiaya göre; MİT İstihbarat Başkanı Sabahattin Savaşman, bazı evrakları uzun süre makamında tutması şüphe uyandırınca izlemeye alındı. Savaşman´ın elinde çantasıyla Meclis´in hemen arkasında, Nene Hatun Caddesi´ndeki tek katlı bir eve girdiği tespit edildi.
BİLGİLER CIA AJANINA İLETİLDİ
Yapılan araştırmada evde bir kolunu 2. Dünya Savaşı´nda kaybetmiş eski bir asker olan Denton Thompson´un yaşadığı, bu kişinin Birleşmiş Milletler´de görev yapan bir istihbarat elemanı olduğu belirlendi. Evin ise o dönem JUSMMAT´ta (Joint US Military Mission for Aid to Turkey - Türkiye´ye Yardım için Ortak ABD Askeri Kurulu) görevli CIA görevlisi Lyle-Inarac Onsager çiftine ait olduğu tespit edildi. Savaşman´ın bu evde verdiği bilgilerin CIA Ajanı William Philips´e ulaştırmasından şüphe edildi.
´BİLGİ SATMADIM PAYLAŞTIM´
Eve MİT baskın düzenledi. MİT Ankara Bölge Müdürü emekli Albay Süleyman Yenilmez ile birlikte baskına katılan isimler arasında daha sonra MİT´te önemli görevlere gelecek olan Mehmet Eymür ile Hiram Abas da yer aldı. Eymür, yine iddiaya göre casusluk skandalını ortaya çıkaran operasyonda hem evdeki İngiliz Onsager çifti ile hem de MİT Başkan Yardımcısı Sabahattin Savaşman ile büyük bir boğuşma yaşadı. Savaşman yaka, paça gözaltına alındı.
KOMPLO İDDİASI
Sabahattin Savaşman, hakkında açılan davada kendisine yapılan bu operasyonun Eymür ve Abas´ın da içinde olduğu grubun komplosu olduğunu iddia ederek, ?MİT´in CIA ile kardeş kuruluş olduğunu ve yaptığı işlemin bilgi paylaşmak olduğunu? ileri sürdü. 17 yıl hapis cezasına çarptırılan Savaşman, 1987 yılında tahliye oldu. 1994´te ise hayatını kaybetti. Savaşman ölümünden önce, Ergenekon Davası sanığı Doğu Perinçek´le bağlantılı Kaynak Yayınları´ndan ?MİT-CIA İlişkisi / 3. Adam Anlatıyor adlı anı kitabını yayınladı.
CIA AJANINA BİLGİ VEREN ALBAY
Mahkemenin Genelkurmay ve MİT´ten istediği 2´nci casusluk vakası ise 1983 yılında yaşandı. Amerikan ve İngiliz ajanlarına bilgi satmakla suçlanan kişi TSK´dan albay sıfatıyla emekli olan MİT mensubu Turan Çağlar´dı. Çağlar İstanbul´da, NATO´da asker olarak görevli CIA ajanlarıyla buluştuğu belirlenmiş ve bu görüşmelerden birinde suçüstü yakalanmıştı. TSK´da görev yaparken, NATO´da da çalışan Çağlar´ın İngiltere istihbaratı adına çalışan ?John? ve CIA adına çalışan ?Nick?, ?Billy?, ?John? ve ?Sarhoş? kod adlarını kullanan kişilerle sık sık görüştüğü tespit edilmişti. Faaliyetleri fark edildiğinde 10 yıldır CIA ve İngiliz istihbaratına bilgi sattığı ileri sürülen Çağlar´ın bu süre içinde halen Ergenekon sanığı olan İşçi Partisi Lideri Doğu Perinçek´e bilgi sızdırdığı ve partinin yayın organı Aydınlık Dergisi´ne de bilgi vererek yazılar yazdırdığı iddia edildi. ( Habertürk)
(28 Haziran 2011, 11:22)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: