Mahkeme, milletvekili seçilen Balyoz davası tutuklu sanığı Engin Alan´ın tahliye talebini ´oybirliğiyle´ reddetti.
FLAŞ!!! Engin Alan´ın tahliye talebine ret
Mahkeme, milletvekili seçilen Balyoz davası tutuklu sanığı Engin Alan´ın tahliye talebini ´oybirliğiyle´ reddetti.
Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, MHP listesinden İstanbul milletvekili seçilen Balyoz sanığı emekli Korgeneral Engin Alan´ın tahliye talebini oy birliğiyle reddetti. Alan´ın Anayasa´ya göre tahliye edilemeyeceğine hükmeden mahkeme, sanık hakkında Ceza Muhakemesi Kanunu´nun 100. maddesine göre tutukluluk halinin devamını gerektiren şartların sürdüğünü vurguladı. Sanık Alan´ın bir üst mahkeme olan 11. Ağır Ceza Mahkemesi´ne 7 gün içinde itiraz etme hakkı bulunuyor. Mahkeme, kararında Anayasa´nın 83/2 ve 14´üncü maddelerini gerekçe gösterdi. Anayasa´nın 83´üncü maddesinin 2´nci fıkrasında Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. ifadesine yer veriliyor. Ancak Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasanın 14 üncü maddesindeki durumların, bu hükmün dışında olduğu belirtiliyor.
Anayasa´nın 14´üncü maddesinde ise Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve lâik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz. Ayrıca Anayasa hükümlerinden hiçbiri, Devlete veya kişilere, Anayasayla tanınan temel hak ve hürriyetlerin yok edilmesini veya Anayasada belirtilenden daha geniş şekilde sınırlandırılmasını amaçlayan bir faaliyette bulunmayı mümkün kılacak şekilde yorumlanamaz. ifadesi yer alıyor. Anayasa´nın 14´üncü maddesinde belirtilen hükümlere aykırı faaliyette bulunanlar hakkında uygulanacak uygulamaların ise kanunla düzenleneceği kaydediliyor.
2005´te korgeneral rütbesiyle emekliye ayrılan Engin Alan, Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı Başkanlığı´na getirildi. Alan, Balyoz soruşturması devam ederken Devlet Bahçeli´nin talebi üzerine MHP saflarına katıldı. 11 Şubat 2011´de Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, şiddet ve cebir kullanarak ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan tutuklandı. Balyoz sanığı Alan´ın Kolordu Komutanı olarak imzasının bulunduğu 24 Aralık 2002 tarihli ´Kişiye Özel´ bir belgeye göre fişleme yaptığı iddia edilmişti. Keşan´daki 4. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı´na gönderildiği belirlenen belgede, 2002 seçimlerinden sonra irticai faaliyetlerde artış olduğu iddia edilerek, TSK personelinin de takip edilmesi gerektiği yazılıyordu. Ev ziyaretleri adı altında fişlemeler yapılmasını emreden belgede, İmam Hatip Liselerinde okuyan kız çocuklarının türban takıp takmadığı ve okullarda müdürler yoluyla kadrolaşmadan bahsediliyordu. ( Cihan)
Ret kararının gerekçesi
Alan´ın tahliye talebini reddeden mahkemenin ara kararında şu ifadeler yer aldı: Anayasa´nın 83. maddesinin yasama dokunulmazlığını düzenlediği, bu maddenin 2. fıkrası uyarınca (Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali seçimden önce soruşturmasına başlanmış olmak kaydıyla Anayasa´nın 14. maddesindeki durumlar hüküm dışındadır) Anayasa´nın 14. maddesinde Anayasa´da yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü, laik cumhuriyeti ortadan kaldırmayı, insan haklarına dayanan demokratik ve laik cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz. Anayasa hükümlerinden hiçbiri devlete veya kişilere Anayasa ile tanınan hak ve hürriyetlerin yok edilmesini veya Anayasa´da belirtilenden daha geniş şekilde sınırlandırılmasını amaçlayan bir faaliyette bulunmayı mümkün kılacak şekilde yorumlanamaz şeklinde düzenlemeler dikkate alındığında; İddianamede sanığa isnat edilen 765 sayılı Türk Ceza Kanunu´nun 147 (5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu´nun 312) maddesinde yazılı suçun niteliği itibari ile Anayasa´nın 14. maddesi kapsamında kaldığı, Anayasa´nın 83/2 maddesinin 2. cümlesine göre yasama dokunulmazlığı dışında olması nedeniyle sanık hakkında yargılamanın durdurulmasına ve milletvekili seçilmeye dayalı olarak tahliyesine yer olmadığına (...) Sanık hakkında yargılamaya devam edileceğine dair Türkiye Büyük Millet Meclisi´ne müzekkere yazılmasına oy birliğiyle karar verildi.( Habertürk)
(24 Haziran 2011, 20:49)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Flaş!!! Haberal ve Balbay´a ret
CHP ve MHP´nin Ergenekon sanıklarını milletvekili yapma planı
Ergenekon sanıkları Meclis´e girdi