Savcılar tutuklu Ergenekon sanıklarının tahliye talebine karşı çıktı. Bu ve diğer davaların tutuklu sanıkları için kararlar yargılandıkları mahkemelerce verilecek. Bu arada BDP´li Hatip Dicle için YSK´dan şok bir karar çıktı. Kesinleşmiş hapis cezası bulunması nedeniyle YSK, Dicle´nin milletvekilliğinin düşürülmesine karar verdi. YSK kararları kesin olduğundan Dicle´nin bu karara itiraz hakkı bulunmuyor. İlerleyen saatlerde, bugün açıklanması beklenen kararların yarına kaldığı öğrenildi. Bu arada Balyoz davasında duruşmalara katılan savcı da, MHP´den milletvekili seçilen tutuklu sanık Engin Alan´ın tahliye talebinin reddedilmesini istedi. Akşam saatlerinde gelen bir diğer haberde de, KCK sanığı tutuklu milletvekillerinin tahliyeleri için duruşma savcısının da ´ret´ görüşü bildirdiği belirtildi.
Tutuklu milletvekilleri için karar yarına kaldı
Savcılar tutuklu Ergenekon sanıklarının tahliye talebine karşı çıktı. Bu ve diğer davaların tutuklu sanıkları için kararlar yargılandıkları mahkemelerce verilecek. Bu arada BDP´li Hatip Dicle için YSK´dan şok bir karar çıktı. Kesinleşmiş hapis cezası bulunması nedeniyle YSK, Dicle´nin milletvekilliğinin düşürülmesine karar verdi. YSK kararları kesin olduğundan Dicle´nin bu karara itiraz hakkı bulunmuyor. İlerleyen saatlerde, bugün açıklanması beklenen kararların yarına kaldığı öğrenildi. Bu arada Balyoz davasında duruşmalara katılan savcı da, MHP´den milletvekili seçilen tutuklu sanık Engin Alan´ın tahliye talebinin reddedilmesini istedi. Akşam saatlerinde gelen bir diğer haberde de, KCK sanığı tutuklu milletvekillerinin tahliyeleri için duruşma savcısının da ´ret´ görüşü bildirdiği belirtildi.
Muhalefet partilerinin listelerinden milletvekili seçilen Ergenekon, Balyoz ve KCK davalarının tutuklu sanıkları, mazbatalarını alarak yargılandıkları mahkemelere tahliye için başvurdu.Yargının, Ergenekon sanıkları Mehmet Haberal, Mustafa Balbay, Balyoz sanığı emekli Korg. Engin Alan ile 6 KCK sanığı hakkındaki kararını bugün vermesi bekleniyor. Konuyla ilgili olarak dün akşam saatlerinde önemli bir gelişme yaşandı. Ergenekon davasına bakan özel yetkili savcılar, tutuklu olarak yargılandıkları sırada milletvekili seçilen Haberal ile Balbay´ın tahliye talebinin reddini istedi. Savcılar, Anayasa´nın 83´üncü maddesinin 2. fıkrasına göre anayasal düzene karşı suç işlendiği iddiası ile yargılanan sanıkların milletvekili seçilseler bile dokunulmazlık kazanamayacağına dikkat çekti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ne verilen görüş yazısında, Anayasa´nın 14. maddesinin de tahliyeleri önlediği vurgulandı. Ceza Muhakemesi Kanunu´na göre ´kuvvetli suç şüphesi´ nedeniyle sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesi gerektiği bildirildi.
Ergenekon sanıklarından mahkemeye ilk başvuran Mehmet Haberal oldu. Avukatı Dilek Helvacı, mazbatayı ve tahliye dilekçesini Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ne ulaştırdı. İzmir´den seçilen Mustafa Balbay´ın avukatı Mehmet İpek de mahkemeye verdiği dilekçede müvekkilinin Anayasa´nın 83. maddesine göre tahliye edilmesi gerektiğini savundu. Dilekçede, istenmeyen karar verilmesi durumunda Toplumsal kriz çıkar ifadesi kullanılması dikkat çekti. Ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın, tahliye talebinin reddine karar verilmesi yönünde görüş bildirdi. Savcılık, Anayasa´nın 83´üncü maddesinin 2. Fıkrasına göre anayasal düzene karşı suç işlendiği iddiası ile yargılanan sanıkların milletvekili seçilseler bile dokunulmazlık kazanamayacağını gerekçe gösterdi. Anayasa´nın 14. Maddesine göre tahliye kararı verilmemesi gerektiğini belirtti. Ceza Muhakemesi Kanunu´na göre kuvvetli suç şüphesi nedeniyle sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesi gerektiği bildirildi. Savcılığın bu görüşünden sonra İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nin üç gün içinde karar vermesi bekleniyor. Ergenekon terör örgütü yöneticisi olduğu iddia edilen Haberal, Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme, Türkiye Büyük Millet Meclisini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme suçlarından yargılanıyor. Mustafa Balbay da, Haberal gibi Meclis´i ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs suçu ile Ergenekon örgütü üyeliği ile suçlanıyor. Balyoz davası tutuklu sanığı Korgeneral Engin Alan ise, eski TCK´nın 147´inci maddesine göre darbe teşebbüsü suçundan yargılanıyor.
Anayasa´nın 14.maddesi ne diyor?
Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve laik cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz. Anayasa hükümlerinden hiçbiri, devlete veya kişilere, anayasayla tanınan temel hak ve hürriyetlerin yok edilmesini veya Anayasa´da belirtilenden daha geniş şekilde sınırlandırılmasını amaçlayan bir faaliyette bulunmayı mümkün kılacak şekilde yorumlanamaz. Bu hükümlere aykırı faaliyette bulunanlar hakkında uygulanacak müeyyideler, kanunla düzenlenir. ( Zaman)
YSK, Hatip Dicle´nin milletvekilliğini ´oybirliğiyle´ düşürdü
Muhalefet partilerinin listelerinden milletvekili seçilen Ergenekon, Balyoz ve KCK davalarının tutuklu sanıklarının tahliye olup olamayacağı merakla beklenirken ilk karar Hatip Dicle için çıktı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), BDP´nin desteğiyle Diyarbakır´dan seçilen bağımsız milletvekili Dicle´nin vekilliğini düşürdü. Dün gece bir açıklama yapan YSK Başkan Vekili Turan Karakaya, hakkında ´terör örgütü propagandası´ yapmaktan hapis cezası kesinleşen KCK davası tutuklusu Hatip Dicle´nin milletvekilliğinin oybirliğiyle düşürülmesine karar verildiğini açıkladı. Dicle´nin avukatları, karar düzeltme başvurusunda bulunacak.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi´nin Dicle hakkında verdiği 1 yıl 8 aylık hapis cezası Yargıtay´ca onanmıştı. Avukatlarının başvurusu üzerine aynı mahkeme ´mahsupluk´ kararı vermişti. Yani tutuklu bulunduğu süre bu cezadan düşülmüş ve Meclis yolu açılmıştı. Bunun üzerine gözler YSK´ya çevrilmişti. Hatip Dicle cephesinde dün hareketli saatler yaşandı. Gündüz saatlerinde YSK´nın talebi üzerine tutuklu bulunduğu Diyarbakır D Tipi Kapalı Kapa Cezaevi´nden İl Seçim Kurulu´na getirilen Dicle, burada savunma verdi. Mahsup kararı için Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi´ne itiraz ettiklerini bildiren KCK sanığı, bu nedenle savunma için süre istedi. Avukatı Mehmet Emin Aktar, Cuma günü Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi´ne tahliye talebinde bulunduk, şu ana kadar da herhangi bir cevap verilmedi. Bir an evvel tahliye edilmesini talep ediyoruz.´ dedi. Fakat akşam saatlerinde çıkan karar tam tersi yönde oldu.
YSK Başkan Vekili Turan Karakaya, yaklaşık 7 saat süren toplantının ardından konuya ilişkin alınan kararı açıkladı. Karakaya, Anayasa´nın 76. maddesinde bir yıl veya daha fazla hapis cezasına hüküm giymiş olanların milletvekili seçilemeyeceği düzenlemesine yer verildiğini hatırlattı. 2839 sayılı Milletvekili Kanunu´nun 11. maddesinde de benzer hükmün yer aldığını anlatan Karakaya, şunları kaydetti: ´Adı geçen, Terörle Mücadele Kanunu´nun 7. maddesine göre, almış olduğu 1 yıl 8 aylık hapis cezası nedeniyle milletvekili seçilme olanağını kaybetmiştir. Diyarbakır il seçim çevresinden bağımsız aday olarak milletvekili seçilen Mehmet Hatip Dicle´ye verilen milletvekili tutanağının, seçilme yeterliliğine ilişkin tam kanunsuzluk hali nedeniyle 298 sayılı kanunun 130/4 ve 2839 sayılı kanunun 39/4. maddeleri uyarınca iptaline, Diyarbakır İl Seçim Kurulu´nca 2839 sayılı kanunun 34 ve 35. maddelerindeki esaslara göre sıradaki adayın tespit edilerek milletvekili tutanağı düzenlenmesine oy birliğiyle karar verilmiştir.´
Bu durumda, Dicle´nin yerine bir başka bağımsız adayın mı yoksa AK Parti´li Oya Eronat´ın mı milletvekili olacağı tartışma konusu oldu. Karakaya, gazetecilerin bu yöndeki sorusu üzerine, kararı Diyarbakır İl Seçim Kurulu´nun vereceğini belirtti. Hatip Dicle´nin ek süre talep ettiğinin hatırlatılması karşısında da, ´Biz kararı verdik. Karar verildi.´ cevabını verdi. ( Zaman)
HUKUKÇULAR: MAZBATA SERBEST KALMALARI İÇİN YETERLİ DEĞİL
KCK, Balyoz ve Ergenekon´dan tutuklu 9 sanığın milletvekili seçilmesi bu sanıkların tahliye olup olamayacağı tartışmalarını da gündeme getirdi. BDP, CHP ve MHP bu sanıkların serbest bırakılmasını savunurken, hukukçular bu sanıkların serbest bırakılamayacağını düşünüyor:
Yargıtay Cumhuriyet Eski Savcısı Ahmet Gündel: Milletvekili seçilmeleri serbest kalmaları için gerekçe değil. Suçların niteliği tahliye durumunu belirler. Mahkeme bunu tespit edecek. Ben kişisel olarak tahliye beklemiyorum. Siyasi partiler, baskı yaparız, tahliye olurlar düşüncesiyle aday yaptılar. Bu son derece yanlış ve gayri hukuki. Serbest bırakılırsa bu bir yol olur.
Eski Savcı Gültekin Avcı: Ne Balyoz, ne KCK, ne de Ergenekon sanıklarının serbest bırakılmaması gerekir. Bu konuda BDP kanadında yargıya büyük bir tazyik var. Bunlar manipülasyondur. Yani milletin iradesi bunları milletvekili yaptı, bunlar serbest bırakılmalı diye bir şey olamaz. Böyle bir şey olursa bu hukukun ayağına pranga olur. Bundan hukuk da zarar görür, BDP de, MHP de, CHP de... Sebahat Tuncel´in durumu da emsal olamaz, onda ağırlaştırılmış müebbet suçu yoktu.
Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Ömer Anayurt: Tutuklu olmak milletvekili olmaya engel değil. Ancak milletvekili seçilmek tutuklu kişiye salt milletvekili seçilmiş olması nedeniyle tahliye imkanı bahşetmez. Dolayısıyla tutuklanan kişi bakımından yapılacak değerlendirme milletvekili seçilmiş olması değil Ceza Muhakemesi Kanunu 100´ncü madde çerçevesinde tutukluluk şartlarının varlığını sürdürüp sürdürmemesidir.
Emekli Hakim Beyazıt Boran: Karar mahkemenin takdirinde. Anayasa´nın 14. ve 83. maddeleri kapsayan suçlardan yargılanan sanıklar için son sözü mahkemeler söyleyecektir. Sanıkların yargılandığı mahkemeler, tahliye verebilir de vermeyebilir de... ( Yenişafak)
13.40: HABERAL´IN AVUKATI: KARAR BUGÜN ÇIKMAYACAK
Milletvekili seçilen Ergenekon davasının tutuklu sanığı Mehmet Haberal´ın avukatı, tahliye taleplerine ilişkin mahkemenin kararını, YSK´nın itirazlara ilişkin kesin kararını açıklamasından sonra vereceğini söyledi. Haberal´ın avukatı Dilek Helvacı, Haberal´ın tahliye talebine ilişkin kararın henüz çıkmadığını belirtti. Helvacı, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nin kararı vermesi için YSK´yı beklediğini belirtti. Helvacı, ?Mahkeme, seçim sonuçlarıyla ilgili YSK´ya yapılan itirazlara ilişkin kesin sonucun açıklanmasını bekliyor. Kararın bugün çıkmayacağı bildirildi dedi. ( DHA)
SAVCI, ENGİN ALAN İÇİN DE TAHLİYE REDDİ İSTEDİ
Balyoz davasında duruşmalara katılan savcı, MHP´den milletvekili seçilen tutuklu sanık Engin Alan´ın tahliye talebi ile ilgili mütalaasını mahkemeye sundu. Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş, ´Balyoz Planı´ davası kapsamında tutuklu yargılandığı sırada MHP´den İstanbul milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan´ın tahliye isteminin reddi yönünde İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesine görüş bildirdi. ( AA)
SAVCI, KCK TUTUKLULARININ TAHLİYESİNE DE KARŞI ÇIKTI
KCK sanığı tutuklu milletvekillerinin tahliyeleri için savcı ´ret´ görüşü bildirdi.
(22 Haziran 2011, 12:00)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
CHP ve MHP´nin Ergenekon sanıklarını milletvekili yapma planı
Ergenekon sanıkları Meclis´e girdi