Tunceli´de, 1994 yılında lojmanında ölü bulunan ve şüphelere rağmen intihar etti denilerek dosyası kapatılan Albay Çillioğlu´nun otopsi için mezarı açıldı. Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, 1994 yılında Tunceli´de intihar ettiği öne sürülen eski Tunceli Jandarma Alay Komutanı Albay Kazım Çillioğlu´nun intihar değil öldürüldüğü iddiaları üzerine Düzce´de bulunan mezarının açılmasına karar vermişti. Savcının talebi üzerine Çillioğlu´nun ölümüyle ilgili o dönem hazırlanmış evrakları inceleyen Adli Tıp da, olayın intihar olamayacağına dair görüş belirtmişti.
Albay Çillioğlu´nun mezarı açıldı
Tunceli´de, 1994 yılında lojmanında ölü bulunan ve şüphelere rağmen intihar etti denilerek dosyası kapatılan Albay Çillioğlu´nun otopsi için mezarı açıldı. Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, 1994 yılında Tunceli´de intihar ettiği öne sürülen eski Tunceli Jandarma Alay Komutanı Albay Kazım Çillioğlu´nun intihar değil öldürüldüğü iddiaları üzerine Düzce´de bulunan mezarının açılmasına karar vermişti. Savcının talebi üzerine Çillioğlu´nun ölümüyle ilgili o dönem hazırlanmış evrakları inceleyen Adli Tıp da, olayın intihar olamayacağına dair görüş belirtmişti.
Jandarma Genel Komutanı şehit Eşref Bitlis´in sağ kolu Tunceli İl Jandarma Alay Komutanı Albay Kazım Çillioğlu, 1994´te lojmanında ölü bulunmuştu. Ailesinin ölümünü şüpheli bulması üzerine Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı Albay Çillioğlu´nun mezarının açılmasına karar verdi. Düzce´nin Kaynaşlı ilçesi Sarıçökek köyünde bulunan mezarı, Cumhuriyet Savcısının gözetiminde açılmaya başladı. Mezarın 17 yıl sonra açılması en çok Kazım Çillioğlu´nun oğlu Gökhan Çillioğlu´nu sevindirdi. Babasının intihar ettiğine inanmadığını dile getiren Çillioğlu, soruşturmadan sonuç alınacağına inanıyor. Babasının ölümüyle ilgili şüphelerini aktaran Çillioğlu, Kurşunun sol kulağının 10 santim üzerinden girdiği söylendi. Ben o zaman cenazeyi gördüm. Kurşun kafasının arkasından girmişti. Mermi önce bulunmadı, 4 gün sonra da kapı pervazında bulunduğu söylendi. diyor.
Sabah saat 10.20 sıralarında, Kaynaşlı ilçesine bağlı Sarıçökek köyüne gelen Ankara Cumhuriyet Savcılığı´ndan 2 savcı ile jandarma ve polis ekipleri, Albay Kazım Çillioğlu´nun mezarını açmak için çalışma başlattı. Olay yerine getirilen kepçe ile mezarın üzerindeki beton blok kaldırılarak mezar açıldı. Albay Çillioğlu´nun oğlu Gökhan Çillioğlu´nun da refakat ettiği çalışmalar sırasında görüntü almaya çalışan basın mensupları jandarma ekipleri tarafından uzaklaştırıldı.
Gökhan Çillioğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, ´Biz davamızda haklıyız. Ailemizin bu konudaki duruşu çok diktir ve bugüne kadar da dik duruşumuzu devam ettirdik. Haklılığımızın ispatına çalışıyoruz. Babamın kemiklerinin görünmesini istemiyorum, görüntülenmesini de istemiyorum. Aile olarak bu konuda titiziz. Gerekli açıklamaları yeri ve zamanı geldiğinde ben sizinle paylaşıyorum.´ dedi. Mezarın açılması sırasında basın mensuplarının görüntü almamasını isteyen Gökhan Çillioğlu, ´Sizden ricam, bu zor günümüzde bize yardımcı olmanızdır.´ diye konuştu.
Çillioğlu, çalışmalar devam ederken gazetecilerin yanına gelerek, olayla ilgili sohbet etti. Çillioğlu, sohbet sırasında, soruşturma kapsamında mezarın açılmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Babamın intihar ettiğine inanmıyorum. diyen, Çillioğlu, her gece rüyasında mezar gördüğünü aktardı. 17 yıldır şüphelerinin hiç bitmediğini kaydeden Çillioğlu, şunları aktardı: Babamın intihar ettiği söylendi. Kurşunun da sol kulağının 10 santim üzerinden girdiği belirtildi. Ben o zaman babamın cenazesinin kafa kısmına baktım. Kurşun sol kulaktan girmemiş, kafasının arka kısmından girmişti. Ayrıca, olay yerindeki silah da şüpheli. Merminin de önce bulunamadığı belirtildi. 4 gün sonra kapı pervazında bulunduğu kaydedildi. İntihar eden birinin sıktığı kurşun nasıl kapı pervazına saplanır?
Çillioğlu, referandumdan 2 ay sonra Düzce Cumhuriyet Savcılığı´na soruşturmanın tekrar açılması için müracaatta bulunduğunu kaydederek, 17 yıl önce de müracaat yapmıştım. O zaman soruşturmanın önü bir şekilde tıkandı. Ayrıca benim Türk Silahlı Kuvvetleri´ne karşı bir art niyetim yoktur. Şimdi sivil savcılar dosyayı işleme koydu. Şimdi de mezarı açılıyor. Ayrıca hemen hemen her hafta Malatya´ya giderek ifade veriyorum. Onlarca kişinin de ifadesi alındı. diye konuştu. ( Yenişafak, Cihan)
Mezar açılma işlemi tamamlandı
Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı´nın kararıyla, 1994 yılında Tunceli´de intihar ettiği iddia edilen eski Tunceli Jandarma Alay Komutanı Albay Kazım Çillioğlu´nun Düzce´de bulunan mezarının açılma işlemi tamamlandı.Sabah saat 10.20´de başlanan mezar açma işlemi, saat 16.30´da bitirildi. Çillioğlu´nun mezarından alınan kemikler fırçalarla temizlenerek kutulara kondu. Kemiklerin İstanbul Adli Tıp Kurumu´na gönderildiği öğrenildi. Kazım Çillioğlu´nun oğlu Gökhan Çillioğlu, babasının mezarının açma işleminin uzun sürdüğünü söyledi. Çillioğlu, Babam öldüğünde biz sadece kafasına bakmıştık. Kafasının arka kısmında bir mermi girişi vardı. Vücudunun diğer kısmına bakamamıştık. Vücudunun diğer kısmında mermi var mı yok mu bilemiyorduk. Onun için çalışma yapan görevliler hassas çalıştı. Mezarı açma süresi uzadı. dedi. ( Cihan)
İki defa ölümden döndü
Eşref Bitlis´in sağ kolu Tunceli İl Jandarma Alay Komutanı Albay Kazım Çillioğlu, 1994´te lojmanında ölü bulunmuştu. Çillioğlu´nun ismi ilk defa 17 Şubat 1993 yılında meydana gelen ve Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis´in yaşamını yitirdiği şaibeli uçak kazasında gündeme geldi. İzmir´de görevliyken Bitlis tarafından Diyarbakır Alay Jandarma Komutanlığı´na atanan Kazım Çillioğlu, uçağa binecekler listesinde yer alıyordu. Ancak Çillioğlu, Bitlis´i karşılamak için iki gün önce Diyarbakır´a gidince ölümden kurtuldu. Çillioğlu, aynı yıl Tunceli Jandarma Genel Komutanlığı´na ait helikopterde olması gerekirken son anda adı açıklanmayan başka bir görevinden dolayı helikoptere binmedi. Çillioğlu´nun binmediği helikopter de düşmüş biri yardımcısı olmak üzere üç subay hayatını kaybetmişti.
Bitlis´in uçağına binmedi, yine de ölümden kurtulamadı
Kazım Çillioğlu, 3 Şubat 1994´te Tunceli Jandarma alay komutanlığı yaparken, lojmanında ölü bulundu. Ölüm sebebi raporlara göre intihar olarak geçti. Ölümünden sonra hemen otopsi yapıldı. Ancak sadece ´dış otopsi´ yapılması soru işareti bırakan ilk gelişme oldu. Parmaklardaki barut izine ve sağ şakağındaki mermi deliğine göre Çillioğlu´nun intihar ettiği raporu tutuldu ve dosya kapatıldı. Çillioğlu, öldüğü gün yanında el yazısıyla, Bu, Türklüğün var olma mücadelesidir. Bir an önce geniş kapsamlı düşünmeliyiz yazan bir not bulundu. Notu yazanın Çillioğlu mu, yoksa başkası mı olduğu anlaşılamadı. Çillioğlu´nun en ilginç yönü, merhum eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis Paşa´yla olan yakınlığıydı. Eşref Bitlis´in uçağı 17 Şubat 1993´te Diyarbakır´a giderken düşmüştü. Eşref Paşa, Kazım Çillioğlu´na ´Diyarbakır´a aynı uçakla gidelim´ demiş, ama Çillioğlu 15 Şubat´ta Diyarbakır´da olması gerektiğini söyleyip uçakla değil kendi imkânlarıyla Diyarbakır´a gitmişti. Ölümden dönmesinin ardından Çillioğlu´nun başına ikinci bir olay daha geldiği iddia edildi. Bir görev için hazırlanan helikoptere son anda binmekten vazgeçen Çillioğlu´nun yardımcısının helikopterin düşmesi sonucu şehit olduğu öne sürüldü. Ardından Tunceli´ye tayini çıkan Albay, 3 Şubat 1994´te odasında ölü bulundu. İlk öldüğü yer, makam odası olarak açıklanan Çillioğlu´nun, daha sonra raporlara ´evinde intihar etti´ olarak geçtiği ortaya çıkmıştı. Kazım Çillioğlu´nun ölümüne sebep olan silahın kaybolduğu, mermi çekirdeğinin ve kovanının balistik incelemesinin hiç yapılmadığı öne sürülmüştü.
Kanlı ve Kara Yıl: 1993.. PKK´nın tasfiyesi durduruldu
Demokratik açılım projesiyle birkaç yıldır yapılmaya çalışılan ´demokratik açılımlar yoluyla terörü bitirme´ projesinin bir benzeri Cumhurbaşkanı Turgut Özal´ın öncülüğünde 90´lı yıllarda denenmişti. Ancak başta Özal olmak üzere ona yakın olan Jandarma komutanı Eşref Bitlis ve ekibinde yer alan çok sayıda subay şüpheli ölümlerle hayatlarını kaybetti. Bu dönemde 33 erin şehit edilmesi gibi başka kritik olaylar gerçekleşti. 33 erin katledildiği bölgeye ilk gidenlerden birinin bugün Ergenekon davasının sanıklarından olan dönemin askeri istihbarat subaylarından Fikri Karadağ olduğu anlaşıldı. Karadağ´ın adı Ergenekon iddianamelerinde, Tuğgeneral Bahtiyar Aydın´ın ölümünde de geçiyor.
1993 yılı başında gazeteci Uğur Mumcu bombalı saldırıda öldürüldü. Mumcu´nun son günlerinde PKK lideri Öcalan´ın MİT´le ilişkilerini incelediği, buna dair bir kitap yazmakta olduğu biliniyordu. Mumcu, etrafındakilere Öcalan´la ilgili de ilginç bağlantılara ulaştığını açıklamıştı. Kızı bu durumu şöyle ifade ediyor: Muhtemelen Apo´nun MİT ajanı olduğuna dair bir belgenin izine ulaşmıştı. Bu belgeyi aradığını da biliyordum. Ancak kısa süre sonra suikast meydana geldi. Mumcu´nun öldürülmesiyle başlayan 1993 yılı Türkiye için kanlı ve kara bir yıl oldu. En kanlısının Bingöl´deki 33 er katliamının olduğu çok sayıda peşpeşe gelen olaylarda kendi alanında güçlü ve simge isimler aynı yıl, art arda hayatlarını kaybetti: Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Jandarma Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis, JİTEM Grup Komutanı Binbaşı Cem Ersever ve gazeteci Uğur Mumcu. Kimi öldürüldü, kiminin ölümünün üzerindeki sis perdesi hala aralanamadı. Bu dört ismin ortak özelliği ise ya PKK´yla mücadelenin doğrudan içinde yer almaları ya da sorunun çözümü için ciddi mesai harcamalarıydı. Bu olaylar sonucunda bugünlerde ´demokratik açılım´ projesiyle yapılmaya çalışılanın benzeri, PKK´nın tasfiyesinin sağlanarak Doğu ve Güneydoğu´nun terörden kurtulması ve barışın sağlanması projesi rafa kaldırıldı.
İşte 1993 yılındaki olaylar dizesi
24 Ocak 1993: Uğur Mumcu cinayeti
17 Şubat 1993: Jandarma Komutanı Eşref Bitlis´in uçak kazasında ölümü
17 Nisan 1993: Cumhurbaşkanı Özal´ın kalp krizinden vefatı
24 Mayıs 1993: Bingöl´de 33 asker katliamı
22 Ekim 1993: Tuğgeneral Bahtiyar Aydın suikasti
04 Kasım 1993: JİTEM kurucusu Cem Ersever ve yakın arkadaşlarının öldürülmesi.
ÇİLLİOĞLU´NUN OĞLU: CENAZEYİ GÖRDÜM, KURŞUN KAFASININ ARKASINDAN GİRMİŞ |
Faili meçhul iddiasıyla açılan mezarlara eski Tunceli Jandarma Alay Komutanı Kazım Çillioğlu´nun mezarı da eklendi. 1994 yılında lojmanında ölü bulunduktan sonra dış otopsisi yapılarak ´intihar ettiği´ sonucuna varılan Albay Kazım Çillioğlu ile ilgili soruşturma dosyası, oğlu Gökhan Çillioğlu´nun müracaatı üzerine yeniden açılmıştı. Gökhan Çillioğlu, 2010 yılı sonunda savcılığa başvurarak babasının suikast sonucu öldüğünü ileri sürdü. Ailenin başvurusu üzerine Erzurum´a gönderilen dosyayı inceleyen savcılık, görevsizlik kararı vererek dosyayı Malatya´ya gönderdi. Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, olayın yaşandığı tarihte Tunceli Valisi olan Atıl Üzülgen ile birlikte dönemin Cumhuriyet Savcısı, Kurmay Başkanı, Jandarma Bölük Komutanı, Çillioğlu´nun korumaları ve MİT görevlilerinin de aralarında yer aldığı birçok ismin ifadelerine başvurulmuştu. Savcılık ayrıca Çillioğlu´nun otopsi raporunu da inceleyerek kesin ölüm nedeninin belirlenebilmesi için Düzce´de bulunan mezarının açılmasına karar vermişti.
Dün sabah saatlerinde Kaynaşlı ilçesine bağlı Sarıçökek köyüne gelen Düzce Cumhuriyet Savcılığı´ndan görevliler ile jandarma ve polis ekipleri, 10.30 sıralarında Çillioğlu´nun mezarını açmak için çalışma başlattı. Mezardaki işlemler 16.30´da tamamlandı. Çıkarılan kemikler özel fırçalarla temizlendikten sonra torbalara konularak, incelenmek üzere İstanbul Adli Tıp Kurumu´na gönderildi. Çillioğlu´nun oğlu Gökhan Çillioğlu´nun da refakat ettiği çalışmalar sırasında görüntü almaya çalışan basın mensupları jandarma ekipleri tarafından uzaklaştırıldı.
Kazım Çillioğlu´nun oğlu Gökhan Çillioğlu, gazetecilere konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Mezarın 17 yıl sonra açılmasının kendilerini umutlandırdığını anlattı. Babasının intihar ettiğine hiçbir zaman inanmadığını anlatan Çillioğlu, soruşturmadan sonuç alınacağına inanıyor. Gökhan Çillioğlu, Biz davamızda haklıyız. Ailemizin bu konudaki duruşu çok diktir ve bugüne kadar da dik duruşumuzu devam ettirdik. Haklılığımızın ispatına çalışıyoruz. Babamın intihar ettiğine inanmıyorum. diyor. 17 yıldır şüphelerinin hiç bitmediğini anlatan Çillioğlu, her gece rüyasında mezar gördüğünü aktarıyor. Şunları söylüyor: Babamın intihar ettiği söylendi. Kurşunun da sol kulağının 10 santim üzerinden girdiği belirtildi. Ben o zaman babamın cenazesinin kafa kısmına baktım. Kurşun sol kulaktan değil, kafasının arka kısmından girmişti. Ayrıca, olay yerindeki silah da şüpheli. Merminin de önce bulunamadığı belirtildi. 4 gün sonra kapı pervazında bulunduğu kaydedildi. İntihar eden birinin sıktığı kurşun nasıl kapı pervazına saplanır? 17 yıl önce de müracaat yapmıştım. O zaman soruşturmanın önü bir şekilde tıkandı. Ayrıca benim Türk Silahlı Kuvvetleri´ne karşı bir art niyetim yoktur. Şimdi sivil savcılar dosyayı işleme koydu. Şimdi de mezarı açılıyor. Ayrıca hemen hemen her hafta Malatya´ya giderek ifade veriyorum. Onlarca kişinin de ifadesi alındı.
İNTİHAR NOTU DA İNCELEMEYE ALINDI
Bu arada, Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Özden Doğan´ın yürüttüğü soruşturma kapsamında, intihar olduğu ileri sürülen olayla ilgili tüm detaylar mercek altına alındı. Edinilen bilgilere göre, olayın yaşandığı 1994 yılında Albay Kazım Çillioğlu´nun lojmanına giderek inceleme yapan cumhuriyet savcısının tutanağa geçirdiği tüm detaylar yeniden ele alındı. Olay yerinde inceleme yaptıktan sonra görevsizlik kararı vererek dosyayı Elazığ 8. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı´na gönderen cumhuriyet savcısının tutanağında yer alan bilgilere göre, ´olay yerinde bulunan kanların kurumaya yüz tuttuğu´ ifadesi dikkat çekti. Öte yandan Kazım Çillioğlu tarafından imzalandığı sanılan ´Bu Türklüğün var olma mücadelesidir. Bir an önce ve mutlaka geniş kapsamlı düşünmeliyiz.´ yazısının intihar notu olarak değerlendirildiği öğrenildi. ( Zaman)
ÇİLLİOĞLU´NUN KÜREK KEMİĞİNDE DELİK VAR, İKİ KABURGASI KIRIK
Albay Kazım Çillioğlu´nun mezardaki ilk tespit raporu açıklandı. Çillioğlu´nun ilk tespit tutanaklarına göre kürek kemiğinde delik ve iki kaburga kemiğinde kırık olduğu belirlendi. ( Bugün)
(09 Haziran 2011), son güncel.: (10 Haziran 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Adli Tıp: Çillioğlu intihar etmiş olamaz
Flaş!!! Çillioğlu dosyası tekrar açıldı
ALBAY KAZIM ÇİLLİOĞLU´NUN ŞÜPHELİ ÖLÜMÜYLE İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
Çillioğlu´nun ölüm sırrı bu mu?
Çillioğlu´nun ölüm sırrı bu mu?
JİTEM´in Derin Paşası: Mehmet Çörten
Albay: Bitlis´in ekibi öldürülecek
Fotoğraftaki 10 subaydan 7´si öldü
Eşref Bitlis suikasti manşetlerimiz
Kanlı ve Kara Yıl: 1993.. PKK´nın tasfiyesi durduruldu
PKK´nın bitirilememesi gücünden değil ihanetten
Ergenekon-PKK bağlantısıyla ilgili manşetlerimiz