Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen, ifadesini almak üzere Kenan Evren´in evine geldi. İlerleyen saatlerde Evren´in ifade işlemi tamamlandı. 4 saatlik sorguda savcının Evren´e 12 soru yönelttiği öğrenildi.
FLAŞ!!! Savcı, Evren´in ifadesini alıyor
Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen, ifadesini almak üzere Kenan Evren´in evine geldi. İlerleyen saatlerde Evren´in ifade işlemi tamamlandı. 4 saatlik sorguda savcının Evren´e 12 soru yönelttiği öğrenildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen, 12 Eylül soruşturması kapsamında 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren´in ifadesini almak üzere saat 10.15´de Ankara Adliyesi´nden ayrıldı. Görüşen, Evren´in ikamet ettiği Merkez Orduevi kampüsündeki general lojmanlarına geldi. Görüşen´i Merkez Orduevi´nin nizamiyesinde Evren´in avukatı Ömer Nihat Özgün karşıladı. İfadenin sağlık sorunları nedeniyle evinde alındığı bildiriliyor. Lojmanların önündeki kırmızı ışıkta aracının durması üzerine basın mensupları Görüşen´i görüntülemek için uzun süre siyah camlar üzerinden çekim yaptı. Daha sonra Görüşen´i taşıyan araç, nizamiyeden geçerek Evren´in kaldığı lojmanlara gitti. Evren, avukatının eşliğinde Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen´e ifade vermeye başladı.
Şahinkaya´nın ifadesi
12 Eylül soruşturmasıyla ilgili dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya´nın ifadesi, GATA´da İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fikret Seçen tarafından Çarşamba günü alınacak. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 12 Eylül soruşturmasıyla ilgili dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya´nın ifadesinin alınması için hazırlanan talimat yazısı, Cuma günü İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı´na ulaşmıştı. (Cihan)
14.35: Evren´in ifadesi tamamlandı
Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen, 12 Eylül Askeri Darbesi´nin mimarı Kenan Evren´e darbeye ilişkin ´12 soru´ sordu. Evren´in ifadesi yaklaşık 4 saat sürdü. Soruşturma kapsamında Evren´in sağlık sorunları nedeniyle, ifadesinin evinde alınmasına karar verilmişti. ( Cihan)
Kenan Evren´e 2.5 saatte 12 soru yöneltildi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca ´12 Eylül darbesi´ ile ilgili soruşturma kapsamında ifadesi alınan dönemin genelkurmay başkanı Kenan Evren´in avukatı Ömer Nihat Özgün, Evren´e 2,5 saat süren sorguda 12 Eylül ve öncesine ilişkin 12 soru yöneltildiğini belirterek, ´Şimdi çarşamba günü aynı soruşturma kapsamında İstanbul GATA´da yatan Tahsin Şahinkaya´nın ifadesine başvurulacak. Onun ifadesi tamamlandıktan sonra önümüzde ikinci bir süreç başlayacak. Bu süreçte ilgili cumhuriyet başsavcılığı dava açılması veya açılmaması yönünde karar verecek´ dedi.Avukat Özgün, merkez ordu evinden ayrılırken gazetecilere açıklama yaparak soruları yanıtladı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma doğrultusunda bugün saat 11.00´de ilgili başsavcı vekili ve savcı kararıyla eski cumhurbaşkanı Keman Evren´in ifadesinin Ankara´daki lojmanında alındığını belirten Özgün, yaklaşık 2,5 saat süren ifadede Kenan Evren´e 12 soru sorulduğunu kaydetti.
Bu soruların tümünün içeriğinin 12 Eylül ve öncesine ilişkin olduğunu ifade eden Özgün, şöyle konuştu:
´Takdir edersiniz ki soruşturma devam ediyor. Soruları tek tek sizinle paylaşmamız mümkün değil ancak sayın Kenan Evren kendisine yöneltilen 12 soruya da tek tek cevap verdi ve soruşturmanın bu aşaması sona erdi. Şimdi çarşamba günü aynı soruşturma kapsamında İstanbul GATA hastanesinde yatan sayın Tahsin Şahinkaya´nın ifadesine başvurulacak. Çarşamba saat 11.00´de onun ifadesi tamamlandıktan sonra önümüzde ikinci bir süreç başlayacak. Bu süreçte ilgili olarak cumhuriyet başsavcılığı dava açılması veya açılmaması yönünde karar verecek.´
´Kenan Evren´e ifade sırasında bir doktorun eşlik edip etmediğinin´ sorulması üzerine Özgün, ´Doktor değil ama sayın Kenan Evren´in yanında sürekli bulunan bir sağlık görevlisi vardı. Çok fazla da sıkıntı yaşamadık. Yalnız biraz ara verdik. Sağlık açısından bir sıkıntı yaşadığımız söylenemez´ cevabını verdi.
Evren´e yöneltilen soruların içeriğinin sorulması üzerine Özgün, soruların içeriğini açıklamasının mümkün olmadığını ancak soruların 12 Eylül dönemine ilişkin olaylarla ve yönetime el koymayla ilgili olduğunu belirtti. Özgün, Kenan Evren´in soruların hepsine açıkça cevap verdiğini kaydetti.
´Kenan Evren´in yönetime el koymayı neyle açıkladığının´ sorulması üzerine Özgün, ´Bunu ifadesinde çok açık yüreklilikle, ´o günkü ülkenin şartları, anayasal kurumların işlememiş olması nedeniyle İç Hizmet Kanunu´nun 35. maddesindeki yetkiye dayanarak ülke yönetimine el koyduklarını´ söyledi´ dedi.
Özgün, ´Takdir edersiniz ki şu anki soruşturma anayasal düzeni değiştirmekle ilgili, 12 Eylül askeri müdahalesiyle ilgili. Süreci bekleyeceğiz´ diye konuştu. Özgün, Kenan Evren´in moralinin nasıl olduğunun sorulması üzerine, ´Gayet iyiydi´ yanıtını verdi.
´Cezaevlerindeki işkenceler soruldu mu?´ sorusuna Özgün, ´Sorularla ilgili tek tek bilgilendirmem ve size cevap vermem mümkün değil. İlerleyen dönemde bu sorular kamuoyuyla paylaşılacak´ cevabını verdi.
Evren´in sorular karşısındaki tepkisinin sorulması üzerine Özgün, ´Hiçbir tepki göstermedi, gayet rahat bir şekilde ifade verdi. Oturarak ifade verdi´ diye konuştu.
´İfade işlemi bitti mi?´ sorusuna Özgün, ´Bitti. Sayın savcılar bundan 20 dakika önce ayrıldı´ yanıtını verdi. ´Yarın devam etmeyecek mi?´ sorusu üzerine de Özgün, ´Hayır. Kenan Evren açısından soruşturma sona erdi´ dedi. ( Zaman)
SAVCILAR, MARAŞ OLAYLARINI VE KANLI 1 MAYIS´I SORDU |
Kenan Evren´in avukatı Ömer Nihat Özgün, Basına yansıyan bilgilerin hemen hemen hepsi konuşuldu. dedi. Özgün, Tahsin Şahinkaya´nın ifadesinin alınmadığı ve soruşturmanın devam ettiği gerekçesiyle zamanaşımı taleplerini yazılı olarak vermediklerini söyledi ve ekledi: Şahinkaya´nın ifadesinin ardından zamanaşımı konusunu yazılı olarak vereceğiz.
12 Eylül askerî darbesini soruşturan özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen ile özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, Evren´e darbe ve hazırlık süreciyle ilgili 12 soru sordu. Evren, 21 sayfalık ifadesinde darbe süreciyle ilgili kendisine yöneltilen soruları kahve ve çay içerek cevapladı. Evren´in avukatı Ömer Nihat Özgün ile bir avukat ve savcıların zabıt kâtibi de sorguda hazır bulundu. Savcılar Evren´e, Komuta kademesi olarak 12 Eylül darbesini neden yaptınız, darbe için bir tertip içerisine girdiniz mi? sorularını yöneltti. Darbe ortamına zemin hazırlayan Maraş ve kanlı 1 Mayıs olaylarında dönemin askerî yönetiminin payı olup olmadığı da soruldu. Evren´in, Neden darbe yaptınız? sorusuna, Anayasal kurumlar işlemez hale gelmiş, devlet nizamı bozulmuştu. Biz de İç Hizmet Kanunu´nun 35. maddesini uygulamak zorunda kaldık. şeklinde cevap verdiği bildirildi. TSK İç Hizmet Kanunu´nun 35. maddesinde, Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti´ni kollamak ve korumaktır. deniliyor. Evren´in, Darbeye zemin hazırladınız mı? sorusuna net bir cevap vermediği aktarıldı. Darbeye gerekçe olarak ülkedeki genel durumun kötü olduğunu anlattığı, Maraş, Çorum ve kanlı 1 Mayıs olaylarına vurgu yaptığı belirtildi. Olayların süreç içerisinde işlediğini kendilerinin bir tertibin içerisinde bulunmadıklarını söylediği belirtildi.
Pişman değilim, Bugün olsa yine yaparım
7. Cumhurbaşkanı Evren´in savcıların, Pişman mısınız? sorusuna, Değilim. Ülkenin o şartlarında yine yetkili olsam yine bu işi yapardım. dediği öğrenildi. İfadesinde, Ülkede bir eski başbakan Nihat Erim ölmüştü. Bir orgeneral, emekli Oramiral Kemal Kayacan ölmüştü. dediği belirtildi. Evren´in, Başsavcı Vekili Görüşen´e ülke yönetimine el koymak istemediklerini, olayların durulması için uzun süre beklediklerini dile getirdiği ifade edildi. Edinilen bilgiye göre, Meclis çalışamaz haldeydi, her gün 20-30 kişi ölüyordu, zorunlu kaldık. değerlendirmesinde bulundu. Evren´in, pantolon gömlek ve fulardan oluşan kıyafet giydiği kaydedildi.
İşte darbenin ağır bilançosu
650 bin kişi gözaltına alındı.
1 milyon 683 bin kişi fişlendi.
210 bin davada 230 bin kişi yargılandı.
7 bin kişinin idamı istendi.
517 kişiye idam cezası verildi.
50 siyasi tutuklu idam edildi.
71 bin kişi TCK´nın 141, 142 ve 163.maddelerinden yargılandı.
98 bin 404 kişi ´örgüt üyesi´ suçlamasıyla yargılandı.
388 bin kişiye pasaport verilmedi.
299 kişi cezaevlerinde, 144 kişi ise kuşkulu şekilde öldü.
16 kişi kaçarken vuruldu.
95 kişi çatışmada öldü.
43 kişinin intihar ettiği bildirildi.
30 bin kişi sakıncalı olduğu için işten atıldı.
14 bin kişi yurttaşlıktan çıkarıldı.
30 bin kişi siyasî mülteci olarak yurtdışına gitti.
171 kişinin işkenceden öldüğü belgelendi.
937 film sakıncalı bulunduğu için yasaklandı.
23 bin 677 dernek kapatıldı.
3 bin 854 öğretmen, 120 öğretim üyesinin işine son verildi.
400 gazeteci için toplam 4 bin yıl hapis cezası istendi.
31 gazeteci cezaevine atıldı.
300 gazeteci saldırıya uğradı.
3 gazeteci silahla öldürüldü.
39 ton gazete ve dergi imha edildi. ( Zaman)
TAHSİN ŞAHİNKAYA İFADE VERDİ |
BASIN MENSUPLARININ YOĞUN İLGİSİ
Bu arada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Seçen, GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesine saat 10.00 sıralarında gelerek ´1 No´lu Kapı´ olarak bilinen ve protokolün kullandığı kapıdan giriş yaptı. Buradan ana kapıya yönlendirilen Seçen ve korumalarının bulunduğu araçlar, hastane bahçesinden nizamiyeye geçti. Burada kadın bir subay tarafından karşılaşan Seçen, aracından inerek tokalaştığı subayla birlikte aracına binerek Şahinkaya´nın tedavi gördüğü bölüme gitti. Öte yandan, sabah saatlerinden itibaren Şahinkaya´nın ifadesinin alınması işlemini takip etmek için GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesinin önüne gelen çok sayıda basın mensubu, hastanenin 2 ayrı kapısında da Başsavcıvekili Seçen´in ayrılışına kadar bekledi.
ŞAHİNKAYA´NIN İFADESİNDE PİŞMAN OLMADIĞINI SÖYLEDİĞİ ÖĞRENİLDİ
12 Eylül darbesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fikret Seçen´e ifade veren dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya´nın ifadesinde pişman olmadığını söylediği öğrenildi. Savcı Fikret Seçen, GATA´da tedavisi süren Şahinkaya´nın ifadesini aldıktan sonra Beşiktaş´taki İstanbul Adliyesi´ne geri döndü. Seçen´in ifade sırasında Şahinkaya´ya 12 soru yönelttiği, Şahinkaya´nın da ifadesinde pişman olmadığını söylediği belirtildi. ( Sabah)
EVREN´İN AVUKATLARI YAZILI SAVUNMA VERDİ: SORUMSUZLUK HALİ VAR KOVUŞTURMA AÇILMAMALI
22 Haziran 2011 - 12 Eylül darbesiyle ilgili soruşturmanın şüphelileri dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya´nın avukatı Ömer Nihat Özgün, soruşturma dosyasına yazılı savunma sundu.Edinilen bilgiye göre, Avukat Özgün, 5 sayfalık yazılı savunmayı, soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen´e dün teslim etti. Savunmada, 12 Eylül harekatı öncesinde ülkenin içinde bulunduğu durum özetlendikten sonra, ´harekatın niçin yapıldığına´ ilişkin açıklamalarda bulunuldu. Harekatın, TSK İç Hizmet Kanunu´nun 35. maddesine dayanarak yapıldığı belirtilen savunmada, buna ilişkin hukuksal değerlendirmelere yer verildi. Evren ve Şahinkaya´ya soruşturma kapsamında, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu´nun devlet kuvvetleri aleyhine cürümleri düzenleyen 146. ve 147. maddelerine ilişkin suçlamaların yöneltildiğine işaret edilen savunmada, aynı yasanın zamanaşımına ilişkin 102. ve 103. maddelerine göre harekat nedeniyle dava açılamayacağı öne sürüldü. Anayasa´nın yürürlükten kaldırılan geçici 15. maddesinin hem ´af niteliğinde´ olduğu hem de milletvekili dokunulmazlığı benzeri bir ´sorumsuzluk halini´ belirlediği anlatıldı. Bu sebeplerle Evren ve Şahinkaya hakkında kovuşturma açılmaması gerektiğine yer verildi ( AA)
12 EYLÜL´E ZAMAN AŞIMI UYGULANAMAZ
12 Ekim 2011 - ´12 Eylül´ soruşturmasında zamanaşımına formül aranıyor. Ankara Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, ´İç hukukla sınırlı kalmamız doğru olmaz. Uluslararası mevzuata da bakıyoruz´ dedi. Darbe soruşturmasında, en çok tartışılan ´suçta zamanaşımı´ engeline karşı uluslararası mevzuatların referans alınabileceği ortaya çıktı. ´12 Eylül´ soruşturmasını yürüten Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, ´Zamanaşımı konusunda sadece iç hukukla sınırlı kalmamız doğru olmaz. Bu konuda uluslararası mevzuata da bakıyoruz. Türkiye´nin altına imza attığı sözleşmelerin bağlayıcı rolü var´ dedi. Savcılığa ulaşan şikayet dilekçelerini ve darbe dönemine ilişkin belgeleri titizlikle incelediklerini belirten savcı Kemal Çetin, ulusal ve uluslararası mevzuata göre yürütülen soruşturmanın kasım ayının ortalarında şekilleneceğini ifade etti.
İŞKENCE, İNSANLIK SUÇU
Savcılığın açıklamasını değerlendiren Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi´nden Prof. Enver Bozkurt da, işkencenin insanlık suçu olduğunu ve ´uluslararası mevzuat´ formülünün bu suç için uygulanabileceğini savundu. Bozkurt, şöyle dedi: Uluslararası teamüller işkence suçuna karşı son derece katı. Bu suçlarda ´zamanaşımı´ uygulanması dile bile getirilmiyor. Çünkü işkence, bir insanlık suçudur. Darbe sürecinde birçok insan siyasi sebeplerle işkenceye uğradı. Suçlama bu kapsamda olursa, zaten zaman aşımı söz konusu değil. Ayrıca AİHM´in, işkence suçlarında zaman aşımının işlemeyeceğine ilişkin bir çok kararı var. Bu kararlar da Türkiye için bağlayıcıdır.
Anayasa ne diyor?
Anayasa´nın 90´ıncı maddesinin 5´inci fıkrası: Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası antlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında anayasaya aykırılık iddiasıyla Anayasa Mahkemesi´ne başvurulamaz. Usulüne göre yürürlüğe konulmuş, temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası antlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası antlaşma hükümleri esas alınır. ( Akşam)
(06 Haziran 2011), son güncel.: (12 Ekim 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
12 EYLÜL SORUŞTURMASIYLA İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
Flaş!!! 12 Eylül´e soruşturma açıldı.. Dosya no: 2010/605
Bu da 12 Eylül 2010 Darbesi: Suç duyurusu yağıyor
12 Eylül 2010 Anayasa referandumu manşetlerimiz
21´indeki oğluma acımayan kanun 80´lik Evren´e de acımasın